DIABASTE DWREAN SEC 139
techmail
anga2023
DIGITAL TV 177
securityreport e mag odhgos 2021
21 Ιουλίου 2022 20:21

Θερμικές κάμερες

Αυτές είναι οι τάσεις στη θερμική απεικόνιση

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
anoigma 4 82a2d679

Οι θερμικές κάμερες αποτελούν βασικό πυλώνα της ασφάλειας, ιδίως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι εν λόγω κάμερες δεν είναι «κάτι νέο» για τον κλάδο της ασφάλειας, ωστόσο εξελίσσονται συνεχώς και βελτιώνονται, παρέχοντας ακόμα περισσότερα οφέλη και λύσεις σε χιλιάδες χρήστες.

Οι θερμικές κάμερες καταγράφουν την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν τα σώματα και τα αντικείμενα, μετατρέποντας την σε ορατή εικόνα. Αυτή η καταγραφή της διαφοράς θερμοκρασίας των σωμάτων σε ένα περιβάλλον καθιστά αυτού του είδους τις κάμερες, ιδανικές για χρήση στο απόλυτο σκοτάδι, αλλά και για τον εντοπισμό υψηλών θερμοκρασιών σε διάφορες συσκευές.

Ένας ειδικός φακός εστιάζει στο υπέρυθρο φως που εκπέμπει ένα αντικείμενο. Το φως δέχεται σάρωση από τον υπέρυθρο ανιχνευτή και μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα. Τα σήματα αυτά στέλνονται σε μια μονάδα επεξεργασίας σήματος, η οποία μεταφράζει τις πληροφορίες σε δεδομένα και τα στέλνει στην οθόνη. Τα δεδομένα αυτά έχουν διάφορα χρώματα (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο κ.λπ.) ανάλογα με την ένταση της υπέρυθρης εκπομπής. Οι εικόνες από τις υπέρυθρες κάμερες τείνουν να είναι μονόχρωμες επειδή οι κάμερες χρησιμοποιούν γενικά έναν αισθητήρα εικόνας που δεν διακρίνει διαφορετικά μήκη κύματος υπέρυθρης ακτινοβολίας. Για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, τα πιο φωτεινά (θερμαντικά) μέρη της εικόνας είναι συνήθως λευκά χρώματα, οι ενδιάμεσες θερμοκρασίες απεικονίζονται με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα πιο αχνά μέρη με μαύρο. Με τον καιρό προστέθηκαν ακόμα περισσότερες νέες τεχνολογίες, κάνοντας τις εν λόγω κάμερες ακόμα πιο ισχυρές.

Οι τάσεις στη θερμική απεικόνιση

Ανάλυση: Η ανάλυση των θερμικών συσκευών έχει προχωρήσει από το QVGA (320×240) στο VGA (640×480) και στη συνέχεια στο HD (1080×720). Η υψηλότερη ανάλυση σημαίνει πως οι κάμερες αυτές καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις. Υπάρχουν αισθητήρες θερμικής απεικόνισης που ξεπερνούν την ανάλυση 640×480, αλλά έρχονται με υψηλότερο κόστος. Ένας αισθητήρας VGA μπορεί να είναι δύο ή τρεις φορές πιο ακριβός από έναν αισθητήρα QVGA και οι αισθητήρες ανάλυσης HD είναι συνήθως αρκετές φορές πιο ακριβοί από τους αισθητήρες VGA. Ως εκ τούτου, οι αισθητήρες υψηλότερης ανάλυσης χρησιμοποιούνται κυρίως σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε άλλες κρίσιμες υποδομές.

AI και Video Analytics: Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση βίντεο συνεργάζονται τώρα με τις θερμικές κάμερες προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτερη απόκριση. Η προσθήκη εφαρμογών ανάλυσης βίντεο στις θερμικές κάμερες, επιτρέπει σήμερα στο προσωπικό security να ανταποκριθεί άμεσα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Το προσωπικό ασφαλείας μπορεί στη συνέχεια να δει βίντεο για να επαληθεύσει τη φύση μιας απειλής και να ενεργήσει ανάλογα. Μετά από μία ειδοποίηση ή ανίχνευση κίνησης, οι χειριστές μπορούν να ελέγξουν το βίντεο για να δουν αν πρόκειται για ζώο ή για άνθρωπο.

Cloud: Οι θερμικές κάμερες έχουν επίσης γίνει μέρος της τάσης που ακούει στο όνομα cloud. Εάν οι πελάτες επιλέξουν σήμερα θερμικές κάμερες από συγκεκριμένους προμηθευτές, μπορούν να τις συνδυάσουν με όλα τα γνωστά VMS της αγοράς, που βασίζονται σε cloud, όπως ακριβώς θα έκαναν και με τις παραδοσιακές κάμερες παρακολούθησης.

Διφασματικές κάμερες: Η αγορά σήμερα, βλέπει όλο και περισσότερες διφασματικές κάμερες, αυτές δηλαδή που συνδυάζουν έναν θερμικό και ορατό φακό σε μία ενιαία συσκευή. Οι διφασματικές κάμερες σήμερα είναι μία από τις πιο οικονομικά αποδοτικές και αξιόπιστες λύσεις προσφέροντας στους χρήστες μοναδικά οφέλη. Μία μόνο Bi-Spectral κάμερα αρκεί για να αναγνωρίσει έναν εισβολέα ακόμα και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, η χρήση διφασματικών καμερών επιτρέπει τη αδιάκοπη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, επιτρέποντας στους χρήστες να αυτοματοποιήσουν διάφορες διαδικασίες που πριν λίγο καιρό θα φάνταζαν αδύνατες. Παραδείγματα εγκατάστασης των εν λόγω καμερών είναι σε μονάδες επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπου οι διφασματικές κάμερες αποτελούν «τη βάση» για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης, κρίσιμο για την απόδοση και την ασφάλεια των μονάδων αυτών. Ακόμα, χρησιμοποιούνται συχνά στον συνοριακό έλεγχο. Οι BiSpectral κάμερες μπορούν να ανιχνεύουν άτομα που θέλουν να περάσουν τα σύνορα ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι και στη συνέχεια να ειδοποιήσουν τους συνοριοφύλακες. Όταν συνδυάζονται με ηχεία και μεγάφωνα (αρκετά μοντέλα τα ενσωματώνουν), τότε λειτουργούν και ως αποτρεπτικά μέσα.

Εφαρμογές πέρα από την ασφάλεια

Σήμερα, οι χρήσεις των θερμικών καμερών ξεπερνούν την ασφάλεια. Ένα καλό παράδειγμα είναι η ανίχνευση της θερμοκρασίας σώματος, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία. Μία ακόμα περίπτωση είναι αυτή όπου οι εν λόγω συσκευές χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια ή Data Centers, διασφαλίζοντας ότι τα μηχανήματα ή ο εξοπλισμός δεν υπερθερμαίνονται. Τέτοιες κάμερες, που παρέχουν συναγερμό σε μία απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, είναι χρήσιμες για την ανίχνευση της θερμοκρασίας ακόμα και σε εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύονται ιατρικές διαγνωστικές συσκευές.

Επιπρόσθετα, είναι ιδανικές ακόμα και για την επιθεώρηση μπαταριών, καθώς μπορούν να ανιχνεύσουν ελαττώματα και ρύπους στα ηλεκτρόδια της μπαταρίας. Γενικά, η αύξηση θερμοκρασίας μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία ρύπων στο εσωτερικό των μπαταριών, ενώ αντίστοιχα μία μείωση, μπορεί να συνεπάγεται με τρύπες (διαρροή) και φουσκάλες.

Ένα κύριο χαρακτηριστικό της θερμικής απεικόνισης είναι ότι δείχνει μόνο το περίγραμμα ενός αντικειμένου, όχι συγκεκριμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, οι θερμικές κάμερες είναι χρήσιμες σε χώρους όπου η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι κρίσιμη. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη θερμική απεικόνιση για να ανιχνεύσουν διάφορα περιστατικά, όπως πτώσεις ασθενών, κ.λπ., διατηρώντας παράλληλα το απόρρητο. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μπορούν να επαληθεύσουν εάν έχει συμβεί κάποιο περιστατικό και αμέσως να ειδοποιήσουν το προσωπικό ασφαλείας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design