Skip to main content
DIGITAL TV 183
securityreport e mag odhgos 2021
25 Αυγούστου 2022 19:40

Hikvision HeatPro

Ένα προληπτικό εργαλείο για την πυρασφάλεια

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
anoigma 7 4a36a6bd

Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που εμφανίζεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γενικότερα σε χώρους όπου αποθηκεύονται εύφλεκτα υλικά, είναι αυτός της πυρκαγιάς και της έκρηξης. Ενδεικτικές εγκαταστάσεις που είναι πιθανόν να προκύψουν σχετικοί κίνδυνοι είναι οι βιομηχανίες τροφίμων, οι μύλοι σιτηρών, οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι χημικές βιομηχανίες, κ.λπ.

Μία από τις κυριότερες ανησυχίες για την ασφάλεια αποτελούν οι πυρκαγιές, ειδικά σε μεγάλες περιοχές με εύφλεκτα υλικά, όπως μονάδες φόρτισης, απορριμμάτων και χώρους αποθήκευσης μπαταριών. Συχνά, στις εν λόγω περιοχές, οι παραδοσιακές μέθοδοι βιντεοεπιτήρησης δεν ανιχνεύουν τη φωτιά εγκαίρως. Η ταχύτητα με την οποία μπορεί να εξαπλωθεί μια πυρκαγιά είναι τρομακτική-και επομένως- όσο νωρίτερα δοθεί μια προειδοποίηση, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Οι θερμικές κάμερες σήμερα έρχονται σε προσιτές τιμές και χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για την ανίχνευση της αύξησης της θερμότητας και τον εντοπισμό της φλόγας και θεωρούνται ως ένα από τα πιο προληπτικά μέτρα σε ότι αφορά την ανίχνευση της φωτιάς.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία των USFA, κάθε χρόνο οι ΗΠΑ έρχονται αντιμέτωπες κατά μέσο όρο με 1,3 εκατομμύρια πυρκαγιές. Το αποτέλεσμα, 3.190 θάνατοι αμάχων, 16.225 τραυματισμοί και 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια απώλεια περιουσίας. Όπως αναφέρει σχετική έρευνα, οι σταθμοί φόρτισης μπαταριών ενέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, με τις μπαταρίες ιόντων Λιθίου να προκαλούν ιδιαίτερες ανησυχίες. Οι μπαταρίες ιόντων Λιθίου μπορούν να θέσουν ιδιαίτερους κινδύνους ασφάλειας επειδή περιέχουν έναν εύφλεκτο ηλεκτρολύτη και ενδέχεται να διατηρούνται υπό πίεση. Εάν ένα στοιχείο μπαταρίας φορτίζεται υπερβολικά γρήγορα, μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα, που οδηγεί σε εκρήξεις και αντίστοιχα σε πυρκαγιές. 

1 9

 Οι υπάρχουσες μέθοδοι ανίχνευσης μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες, αλλά έχουν περιορισμούς στο χρόνο επαλήθευσης και προειδοποίησης. Οι ανιχνευτές καπνού θα ειδοποιήσουν όταν ανιχνεύσουν καπνό στον αέρα. Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό συμβαίνει μόνο και εφόσον η φωτιά έχει ξεκινήσει. Το ίδιο ισχύει και για τις κάμερες που ενσωματώνουν έναν οπτικό φακό. Θα στείλουν συναγερμό στους χειριστές μόλις μία φλόγα ξεσπάσει, άλλα ακόμα και τότε θα είναι πολύ αργά.

Παρακολούθηση της θερμοκρασίας πριν από τη φλόγα

Οι θερμικές κάμερες μπορούν ενημερώσουν έγκαιρα τους χρήστες παρέχοντας προειδοποιήσεις ακόμα και όταν η πυρκαγιά βρίσκεται σε προγενέστερο στάδιο. Οι εν λόγω κάμερες παρακολουθούν τη θερμοκρασία και όχι τον καπνό ή την φλόγα, ανιχνεύοντας μία μικρή εστία, πριν αυτή να εξελιχθεί σε φλόγα. Εάν οι θερμικοί αισθητήρες εντοπίσουν μη φυσιολογικές θερμοκρασίες, τότε οι χειριστές μπορούν να διερευνήσουν περαιτέρω το συμβάν και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την ίδια τη φωτιά. Αυτό ακριβώς κάνει με επιτυχία η σειρά θερμικών καμερών της Hikvision “HeatPro”. Οι θερμικές κάμερες της εταιρίας είναι ιδανικές για τοποθέτηση περιμετρικά ενός χώρου, όπως για παράδειγμα σε μια χωματερή ή σε έναν σταθμό ηλεκτρικής φόρτισης, ακόμα και σε μεγάλες αποθήκες.

2 6

Επαλήθευση χωρίς τους ψευδείς συναγερμούς

Πολλά συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιάς χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους αισθητήρων σε συνδυασμό πάντα με τη θερμική τεχνολογία, που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Οι κάμερες ελέγχουν ξανά τη θερμοκρασία μίας περιοχής, αφότου έχει ηχήσει ένας συναγερμός από τους ανιχνευτές καπνού, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το συμβάν. Με τη χρήση καμερών διπλού φάσματος, οι χειριστές στο κέντρο ελέγχου μπορούν να στείλουν τα άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο από όπου ήρθε η ειδοποίηση, ώστε να επιβεβαιώσουν και αυτοί αν όντως πρόκειται περί πυρκαγιάς, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα σφάλματος.

Όταν υπάρχουν άνθρωποι σε μια περιοχή, η καταπολέμηση της πυρκαγιάς φαντάζει ακόμα πιο επιτακτική και πιο σημαντική. Οι τραυματισμοί και οι απώλειες ανθρώπων από τα περιστατικά αυτά εξαλείφονται, καθώς το προσωπικό security μπορεί να εκκενώσει άμεσα τον χώρο και η φωτιά να σβήσει πριν να είναι πολύ αργά. Η σειρά HeatPro της Hikvision, αποτελείται από διάφορα μοντέλα που συνδέονται απευθείας με σειρήνες και άλλες περιφερειακές συσκευές, προειδοποιώντας τους χειριστές και την πυροσβεστική σε πραγματικό χρόνο.

3 4

Ευελιξία στο σχεδιασμό και στην εγκατάσταση

Οι θερμικές κάμερες HeatPro, έρχονται σε προσιτή τιμή και προσφέρουν μεγάλη ευελιξία κατά τον σχεδιασμό και την τοποθέτηση. Διατίθενται ένας μεγάλος αριθμός συσκευών, όπως Bi-spectrum Bullet και Bi-spectrum Turret κάμερες, ιδανικές για οποιοδήποτε σενάριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εγκαταστάτες μπορούν να βρουν τον κατάλληλο συνδυασμό για να καλύψουν τις ανάγκες του χώρου. Η Hikvision διαθέτει επίσης ένα λογισμικό σχεδίασης, που παρέχει συμβουλές και οδηγίες εγκατάστασης των εν λόγω καμερών σε μία περιοχή. Χάρη στο ευρύ οπτικό πεδίο, μπορούν να τοποθετηθούν λιγότερες κάμερες για να καλύψουν μία περιοχή σήμερα. Τι ακόμα προσφέρουν οι κάμερες της Hikvision, ας δούμε παρακάτω:

 • Υποστηρίζουν ανίχνευση και ταξινόμηση ανθρώπων και οχημάτων, ώστε να δίνεται έμφαση μόνο σε πραγματικούς στόχους.
 • Όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται κατά ομάδες, τότε οι εν λόγω κάμερες μπορούν να καταμετρήσουν και να ταξινομήσουν κάθε άτομο με ακρίβεια.
 • Οι θερμικές κάμερες της σειράς HeatPro συνδυάζονται με διάφορα προϊόντα της Hikvision (AX PRO, NVR, Switch, Hikcentral, κ.ά.) για να ανταποκρίνονται στις εκάστοτε ανάγκες των χρηστών.
 • Υποστηρίζουν πολλαπλούς κανόνες συναγερμού (διαφορά θερμοκρασίας, πολύ χαμηλή/ υψηλή θερμοκρασία, κ.λπ.).
 • Εντοπίζουν αντικείμενα ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι.

«Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», αυτή η έκφραση ισχύει και στον κόσμο της πυρασφάλειας. Οι πυρκαγιές προκαλούν τεράστιες ζημιές και μπορεί ακόμη και να είναι υπεύθυνες για έναν σοβαρό τραυματισμό ή ένα θάνατο. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός μετριάζεται, χάρις την θερμική τεχνολογία και την νέα σειρά θερμικών καμερών που διαθέτει η Hikvision.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος, θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
 • Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Ajax Special Event

  Ajax Special Event

  Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
 • Hikvision Smart IPC κάμερες

  Hikvision Smart IPC κάμερες

  H Hikvision παρουσίασε πρόσφατα νέα μοντέλα δικτυακών καμερών Smart IPC, τα οποία υποστηρίζουν πολλαπλές «έξυπνες» λειτουργίες, ενώ διαθέτουν και πολλά νέα μοναδικά χαρακτηριστικά, που τις καθιστο...
 • Comelit Vedo

  Comelit Vedo

  Το Vedo δεν είναι απλώς ένα σύστημα συναγερμού. Αντιπροσωπεύει την επανάσταση στην τεχνολογία, στην αποτελεσματική ασφάλεια και την απλότητα στον προγραμματισμό. Η εγκατάσταση του Vedo γίνεται πολ...
 • Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Από την ίδρυσή της το 1990, αποστολή της CPI ήταν μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνι...