Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
25 Αυγούστου 2022 19:33

Wi-Fi 6 – Η PartnerNET φέρνει την επόμενη μέρα των ασύρματων δικτύων

anoigma 3 4c0eb901

Η τεχνολογία Wi-Fi 6, γνωστή και ως 802.11ax, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά το 2019. Παρόλα αυτά μόλις έχει αρχίσει να υιοθετείται πιο μαζικά, τόσο από τους κατασκευαστές συσκευών με Wi-Fi όσο και από τις επιχειρήσεις. Παρά τη σχετικά υψηλότερη τιμή, τα Wi-Fi 6 access points υπερέχουν σημαντικά έναντι των αντίστοιχων τεχνολογίας Wi-Fi 5. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες συσκευές αποδίδουν έως και 4 φορές περισσότερο σε πιο απαιτητικά περιβάλλοντα, σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Ακόμη, το Wi-Fi 6 είναι σχεδιασμένο, ώστε να γίνεται καλύτερα η διαχείριση πολλαπλών τύπων συσκευών Wi-Fi, οι οποίες συνδέονται ταυτόχρονα σε ένα σημείο πρόσβασης. Τέλος, σύμφωνα με τους κατασκευαστές μικροτσίπ, το Wi-Fi 6 αποδίδει έως και 3 φορές υψηλότερη ταχύτητα, πάντα σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά.

Υπάρχουν δύο κύρια χαρακτηριστικά του Wi-Fi 6, με τα οποία θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο, και καθιστούν όλες αυτές τις αλλαγές δυνατές, το ένα είναι το MU-MIMO και το άλλο το OFDMA.

1 3

MU-MIMO

Το MU-MIMO έκανε την πρώτη του εμφάνιση με το Wi-Fi 5, και έκτοτε βελτιώθηκε με το Wi-Fi 6. Η τεχνολογία MIMO του Wi-Fi 5 επέτρεπε στα σημεία πρόσβασης να επικοινωνούν με πολλαπλές συσκευές ταυτόχρονα, όμως οι συσκευές αυτές δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο σημείο πρόσβασης ταυτόχρονα. Αυτό προκαλούσε χαμηλότερη ταχύτητα και συμφόρηση του δικτύου, ανά περιπτώσεις, ιδίως όταν πολλές εφαρμογές high-bandwidth ζητούσαν να συνδεθούν ταυτόχρονα. Το MU-MIMO του Wi-Fi 6 παρέχει μία εξελιγμένη έκδοση του MIMO, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις συσκευές να ανταποκρίνονται ταυτόχρονα στο σημείο πρόσβασης. Το πλεονέκτημα που προκύπτει είναι η αυξημένη απόδοση για κάθε χωρική ομάδα. Κάθε σημείο πρόσβασης που λειτουργείτε θα έχει αυξημένη αποδοτικότητα σε περιβάλλοντα με πολλαπλούς ταυτόχρονους χρήστες. Προηγμένο MU-MIMO σημαίνει μικρότερη ανάγκη για μεγάλο αριθμό σημείων πρόσβασης για μία ολοκληρωμένη λύση, το οποίο οδηγεί τελικά σε μία οικονομικότερη λύση Wi-Fi 6.

Επιπροσθέτως, ο συνολικός αριθμός των ομαδοποιήσεων MU έχει αυξηθεί από 4 σε 8 με το 802.11 ax, αυξάνοντας την αποδοτικότητα ενός σημείου πρόσβασης που χειρίζεται πολλαπλές συσκευές high-bandwidth. Οι ομάδες MU επιτρέπουν σε συσκευές να κινούνται μαζί σε έως και 8 ροές, οι οποίες μπορούν να επικοινωνούν ταυτόχρονα με το σημείο πρόσβασης και την Wi-Fi συσκευή. Αυτό λύνει οριστικά το περιστασιακό πρόβλημα που εμφάνιζε το Wi-Fi 5, όπου αυτές οι ροές υπερσυμφορούνταν όταν πολλές συσκευές, από διάφορες ομάδες, χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα εφαρμογές high-bandwidth.

OFDMA

Τα αρχικά OFDMA σημαίνουν Orthogonal Frequency Division Multiple Access και είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του πρωτόκολλου Wi-Fi 6 802.11ax. Καθώς η τεχνολογία έχει προοδεύσει, το Wi-Fi έχει γίνει μία βασική λειτουργία για πολλές συσκευές. Το OFDMA επηρεάζει άμεσα τις ροές uplink και downlink, αλλά και το πως συνδέονται οι συσκευές στο σημείο πρόσβασης και πως τους δίνεται προτεραιότητα στο bandwidth. Αυτό γίνεται οργανώνοντας τη χρήση bandwidth ανά συσκευές, σε Resource Units (μονάδες πόρων) ή RUs. Τα Resource Units είναι αυτά που επιτρέπουν στο σημείο πρόσβασης να εξυπηρετεί πολλαπλές συσκευές, με διαφορετικές ανάγκες, ταυτόχρονα. Θυμίζει λίγο τις ομαδοποιήσεις MU, αλλά τα Resource Units εξυπηρετούν καλύτερα τις λύσεις με υψηλότερη επισκεψιμότητα και πυκνότητα.

Μέσω των χαρακτηριστικών του OFDMA, οι χρεώσεις δεδομένων από 0.4Kbps, έως και 9.6Gbps μπορούν να υποστηριχθούν για τις ανάγκες διαφορετικών εφαρμογών. Αυτό επιτρέπει στις λύσεις 802.11 ax να είναι πολύ ευέλικτες με τον τρόπο που διαχειρίζονται ογκώδη bandwidth, ανάλογα με τις ανάγκες των συσκευών. Το OFDMA χρησιμοποιείται καλύτερα σε λύσεις με μεγάλη ποικιλία συσκευών, όπως VoIP Τηλέφωνα, λάπτοπ, smartphones και άλλες IoT συσκευές. Κατηγοριοποιώντας τις συσκευές, που είναι συνδεδεμένες στο σημείο πρόσβασης, σε resource units, το σημείο πρόσβασης μπορεί να “διαφυλάξει” bandwidth πιο αποδοτικά για συσκευές που το χρειάζονται, σε πραγματικό χρόνο. Σε συμπυκνωμένες λύσεις Wi-Fi, εξασφαλίζει πως κάθε συσκευή λαμβάνει τον απαραίτητο όγκο bandwidth, ώστε να λειτουργεί με υψηλή ποιότητα.

MU-MIMO και OFDMA μαζί

Το MU-MIMO και το OFDMA συναντήθηκαν στο Wi-Fi 6 για να συμπληρώσει το ένα το άλλο. Σε μία πραγματική λύση Wi-FI, το MU-MIMO και το OFDMA χρησιμοποιούνται δυναμικά από το σημείο πρόσβασης ανάλογα με τον τύπο της συσκευής, QoS και upstream/downstream χρήση. Το MU-MIMO επιτρέπει στα σημεία πρόσβασης να χειρίζονται καλύτερα πολλαπλές high-bandwidth συσκευές, ενώ το OFDMA αναλαμβάνει για καλύτερη διαχείριση πολλών διαφορετικών συσκευών. Τα χαρακτηριστικά και των δύο οδηγούν σε μία αποδοτικότερη λύση Wi-FI, χαμηλότερη καθυστέρηση των συσκευών και υψηλότερες ταχύτητες για το δίκτυο.

Προμηθευτείτε τα κατάλληλα Access Points της Grandstream και της Alcatel-Lucent Enterpise, για τη δημιουργία αξιόπιστων λύσεων Wi-Fi 6 αποκλειστικά από την PartnerNET!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...