Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 19 at 09 04 34 TM 471
Hermes Banner 1
DIABASTE DWREAN SEC CYP 10
DIGITAL TV 186
23 Σεπτεμβρίου 2022 11:09

VMS: 6 βασικά κριτήρια αγοράς

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
anoigma 3 0688287a

Επιχειρηματική ευφυΐα, βελτιωμένη διαχείριση συμβάντων, πλούσια αναλυτικά στοιχεία και υψηλή ασφάλεια, αυτές είναι μόνο μερικές από τις σύγχρονες δυνατότητες των νέων συστημάτων διαχείρισης βίντεο. Η βιντεοεπιτήρηση έχει κάνει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και δυνατοτήτων που επιτρέπουν στο προσωπικό και στους χειριστές ασφαλείας να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και να εστιάσουν σε ότι πραγματικά έχει σημασία.

Η βιντεοεπιτήρηση έχει εξελιχθεί πολύ και έχει αφήσει πίσω της εκείνη την εποχή όπου το προσωπικό ασφαλείας κοιτούσε ασαφείς εικόνες σε ένα monitor. Είτε θέλουμε αυξημένη επιχειρηματική ευφυΐα είτε βελτιωμένη διαχείριση συμβάντων, η επιλογή του σωστού λογισμικού διαχείρισης βίντεο είναι ζωτικής σημασίας. Σε οργανωτικό επίπεδο, ένα VMS μπορεί να αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο ενός συστήματος φυσικής ασφάλειας, που ωστόσο, κάνει πολλά περισσότερα από αυτά που πιστεύουμε.

Η αξία της παγκόσμιας αγοράς λογισμικού διαχείρισης βίντεο-VMS εκτιμάται στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και όπως όλα δείχνουν έως το 2032 θα αγγίξει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης-CAGR 22,63% κατά την περίοδο πρόβλεψης. Η ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς αποδίδεται στην χρήση προηγμένων τεχνολογιών, όπως η μηχανική όραση και η ανάλυση βίντεο.

VMS
Man at a recording srudio, music production

Η ζήτηση για λογισμικά διαχείρισης βίντεο αναμένεται να αυξηθεί λόγω της αξιοπιστίας, της οικονομικής αποδοτικότητας και της βελτιωμένης ακρίβειας τους. Τα έξυπνα λογισμικά βοήθησαν στην μείωση των εγκλημάτων, των κλοπών και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων, ενώ ενίσχυσαν την επιχειρηματική ευφυΐα και την ασφάλεια των εμπορικών καταστημάτων. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης σε έξυπνες πόλεις, τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταφορές αλλά και από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Με τόσα πολλά διαθέσιμα λογισμικά διαχείρισης στη αγορά, είναι δύσκολο ακόμα και για τους πιο έμπειρους χρήστες να επιλέξουν ή να ξεχωρίσουν αυτό που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες τους. Συγκεντρώσαμε λοιπόν μία μια λίστα «βασικών» λειτουργιών για να σας βοηθήσουμε να κινηθείτε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO)

Το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO) είναι μια οικονομική εκτίμηση που στοχεύει στο να βοηθήσει τους υποψήφιους αγοραστές και τους ιδιοκτήτες να προσδιορίσουν το άμεσο και έμμεσο κόστος ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Και όπως και σε κάθε κλάδο, έτσι και στη βιντεοεπιτήρηση, το TCO-Total Cost of Ownership αποτελεί ένα σημαντικό «δείκτη» που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας πριν από την αγορά μίας κάμερας, ενός καταγραφικού και στην περίπτωση μας, ενός λογισμικού διαχείρισης.

Κατά τον υπολογισμό του TCO, είναι συνετό να λαμβάνετε υπόψη τις επαναλαμβανόμενες χρεώσεις, καθώς και το εφάπαξ κόστος. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το αρχικό κόστος π.χ. των καμερών, των καταγραφικών, του λογισμικού διαχείρισης βίντεο (VMS), της καλωδίωσης, των δικτυακών συσκευών και το κόστος εγκατάστασης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα κόστη, όπως για παράδειγμα η συντήρηση, ακόμα και η αναβάθμιση του όλου συστήματος παρακολούθησης.

Στην πραγματικότητα η ιδέα πίσω από αυτή τη λογική, είναι ο χρήστης ή ο υπεύθυνος εγκατάστασης να κατανοήσει πλήρως τις ανάγκες του έργου ή/και να ανακαλύψει τα κρυφά κόστη. Κρυφά κόστη που αφορούν αν μη τι άλλο τις άδειες του λογισμικού, τις απαιτήσεις του υλικού, τη διαχείριση, κ.λπ. Μερικές φορές ένα περίπλοκο μοντέλο «αδειών» καθιστά δύσκολη την κατανόηση του TCO.

Οφείλουμε λοιπόν να κατανοήσουμε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στις άδειες, ώστε να μην καταλήξουμε να πληρώνουμε περισσότερα από έτος σε έτος και να μην βγούμε εκτός προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, μπορούμε να προσθέσουμε στο μέλλον επιπλέον κάμερες στην εγκατάσταση ή υπάρχει κάποιο όριο που μας αναγκάζει να κάνουμε αναβάθμιση σε ένα πιο δαπανηρό πακέτο συνδρομής;

Σε μεγαλύτερα έργα, η αρχιτεκτονική και η απόδοση μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό των server που χρειάζονται, γεγονός που επηρεάζει και το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας. Εάν το έργο που θέλουμε να υλοποιήσουμε, παρακολουθεί πολλαπλές περιοχές ταυτόχρονα και αποτελείται από χιλιάδες κάμερες, τότε θα χρειαστούμε μία λύση που θα αφήσει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα υλικού και παράλληλα θα παρέχει τη μέγιστη απόδοση. Όταν έχουμε να κάνουμε με πολλαπλές τοποθεσίες, τότε τα εργαλεία απομακρυσμένης διαχείρισης, με αυτόματες ενημερώσεις και δυνατότητες παρακολούθησης της υγείας του συστήματος, θα μειώσουν αισθητά το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας.

Πόσο εύχρηστο είναι;

Φεύγουμε από το κόστος και τις δαπάνες και περνάμε σε αυτό που όλοι οι χρήστες σήμερα αναζητούν, ένα εύχρηστο interface. Εάν ένα VMS είναι πολύπλοκο στη χρήση, θα χάσουμε σε τελική ανάλυση και χρόνο και χρήμα, λόγω της έλλειψης παραγωγικότητας και της επαναλαμβανόμενης εκπαίδευσης των χρηστών. Βεβαιωθείτε ότι το σύστημα που έχετε επιλέξει διαθέτει ένα εύχρηστο και φιλικό περιβάλλον χρήσης. Στη συνέχεια πρέπει να κατανοήσετε πώς οι χειριστές θα χρησιμοποιήσουν το σύστημα και ύστερα, να βεβαιωθείτε ότι η ροή εργασίας είναι απλή.

Πόσο ευέλικτο και εύκολα επεκτάσιμο είναι;

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στεκόμαστε στο σήμερα, αλλά στο αύριο. Στο μέλλον, ο πελάτης μπορεί να χρειαστεί ακόμα περισσότερες δυνατότητες από ένα λογισμικό διαχείρισης, όπως αυτόματη αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας (ALPR), λύσεις αποθήκευσης βασισμένες σε cloud ή υποστήριξη βίντεο υψηλής ευκρίνειας 4K. Ένα VMS με ανοιχτή αρχιτεκτονική θα σας επιτρέψει να ενσωματώσετε εύκολα όλες αυτές τις αναβαθμίσεις και τις νέες δυνατότητες. Ένα VMS που δεν λαμβάνει υπόψη τις μελλοντικές ανάγκες μίας επιχείρησης ή ενός οργανισμού θα θεωρείται ξεπερασμένο πριν ακόμα το καταλάβουμε.

Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως το VMS που έχουμε επιλέξει είναι επεκτάσιμο και συνεργάζεται (εύκολα) με άλλους προμηθευτές εξοπλισμού ασφαλείας. Μια λύση που δεν προσαρμόζεται ή δεν κλιμακώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες μας, θα μας οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο αγοράς εξοπλισμού. Εάν το VMS δεν είναι σε θέση να συνεργαστεί με άλλες λύσεις τρίτων κατασκευαστών, θα ξοδεύουμε χρήματα συνεχώς σε διαφορετικούς server και χρόνο σε πολλαπλά προγράμματα συντήρησης και εκπαιδευτικές συνεδρίες.

Όλα σε ένα

Εάν το προσωπικό ασφαλείας πρέπει να αφιερώσει χρόνο για να συνδεθεί με κάθε μία από τις επιτηρούμενες περιοχές ξεχωριστά ή να ασχοληθεί με λίστες συμβάντων και συσκευών, μπορεί να χάσουν σημαντικές λεπτομέρειες. Μια λύση που παρέχει μια σαφή εικόνα ολόκληρου του συστήματος ασφαλείας σε ένα ενιαίο interface, θα επιτρέψει στους χειριστές να εντοπίσουν άμεσα συμβάντα που προέρχονται από κάμερες, access control συσκευές, συστήματα συναγερμού, ραντάρ, κ.λπ.

Επίσης, όταν έχουμε συγκεντρωμένες όλες τις λειτουργίες, είναι και πιο εύκολο να διαχειριστούμε σωστά τους χρήστες καθώς και τα δικαιώματα πρόσβασης τους. Με ένα ενοποιημένο σύστημα ασφαλείας, το προσωπικό μπορεί να διαχειρίζεται και να προβάλλει όλους τους διαθέσιμους επιτηρούμενους χώρους και τις συσκευές κατανεμημένες σε γεωγραφικούς χάρτες.

Κινητές συσκευές ελέγχου και Cloud

Περιστατικά και καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, θα αναγκάσουν τους χειριστές και το προσωπικό ασφαλείας να αφήσουν τους σταθμούς εργασίας τους και να μεταβούν στο πεδίο για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει. Έχοντας ένα σύστημα που περιλαμβάνει εφαρμογές για mobile συσκευές και web, αυτόματα το προσωπικό ασφαλείας έχει επίγνωση της κατάστασης, ανεξάρτητα από πού βρίσκεται. Όταν ένα VMS περιλαμβάνει αυτές τις εφαρμογές/δυνατότητες, το προσωπικό ασφαλείας μπορεί να χρησιμοποιήσει τα smartphone κινητά και tablet για να παρακολουθήσει ζωντανά ή εγγεγραμμένα βίντεο, να ελέγξει τις κάμερες από απόσταση, τα συμβάντα ελέγχου πρόσβασης κ.λπ.

Περνάμε στο Cloud. Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί μέσα σε ένα εύλογο διάστημα από την αγορά του VMS να προσθέσετε επιπλέον χώρο αποθήκευσης στο όλο σύστημα. Είτε επεκτείνετε το δίκτυό σας είτε  αλλάζετε τις πολιτικές βίντεο, η δυνατότητα προσθήκης αποθηκευτικού χώρου γρήγορα και οικονομικά είναι σημαντική. Η αποθήκευση που βασίζεται σε cloud είναι μία εναλλακτική και εξαιρετική επιλογή. Μια λύση που σας επιτρέπει να διατηρείτε τις εγγραφές του βίντεο στο cloud, ενώ συνεχίζετε να αξιοποιείτε το υπάρχον σύστημά σας, θα σας επιτρέψει να μειώσετε την χωρητικότητα του χώρου αποθήκευσης χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουμε επιπλέον σκληρούς δίσκους.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για την κυβερνοασφάλειά

Σήμερα, όλα είναι συνδεδεμένα. Οι κάμερες ασφαλείας που δεν προσφέρουν προστασία από κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να αφήσουν το δίκτυό σας και τις κρίσιμες υποδομές σας ευάλωτες. Δώστε μεγάλη προτεραιότητα στην κυβερνοασφάλεια, καθώς τα νέα ευρήματα από την έρευνα της Symantec αποκάλυψαν ότι «οι δρομολογητές και οι συνδεδεμένες κάμερες ήταν μακράν η κύρια πηγή πρόσφατων επιθέσεων στο Internet of Things (IoT), αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 90% όλων των επιθέσεων. Η συνεργασία με αξιόπιστους προμηθευτές σάς βοηθά να προστατεύσετε τον οργανισμό και την επιχείρηση σας. Οποιαδήποτε συσκευή τοποθετείται στο δίκτυό σας, πρέπει να υποστηρίζεται από μια ολοκληρωμένη στρατηγική ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Τέλος, αφιερώστε και χρόνο λύσεις που προωθούν την  προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς αυτή,  αποτελεί πραγματική ανησυχία τόσο για τους δημόσιους όσο και για τους ιδιωτικούς οργανισμούς. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι κυβερνήσεις σε κάθε επίπεδο εφαρμόζουν κανόνες σχετικά με την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου. Ως αποτέλεσμα, έχουν διαπιστώσει ότι η χρήση κωδικού πρόσβασης δεν είναι πλέον αρκετή.

Όταν ψάχνετε για ένα νέο VMS, να έχετε κατά νου ότι ένα ξεπερασμένο σύστημα δεν θα σας επιτρέψει να επωφεληθείτε πλήρως από όλες αυτές τις δυνατότητες. Βεβαιωθείτε ότι ο προμηθευτής VMS σας προσφέρει όλη την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη για να σας βοηθήσει να εκπληρώσετε τους στόχους σας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Cyprus, τεύχος 11

    Security Cyprus, τεύχος 11

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
  • Dahua Insider

    Dahua Insider

    Βελτιωμένη γενιά Access Controller με νέες δυνατότητες και λειτουργίες Ο νέος Insider Access Controller της Dahua, ASC3202B, έρχεται να γίνει η «καρδιά» της εγκατάστασήςμας. Ενσωματώνει Web Int...
  • Security TOP 50

    Security TOP 50

    Η κατάταξη των εταιρειών Security, που δημοσιεύει κάθε χρόνο στην επίσημη ιστοσελίδα του το περιοδικό asmag.com, είναι πλέον διαθέσιμη! Το asmag.com, που σε συνεργασία με κορυφαία στελέχη του κλάδ...
  • PIAM 2.0

    PIAM 2.0

    Το PIAM (Physical Identity and Access Management), που αναφέρεται στον έλεγχο πρόσβασης και σημαίνει διαχείριση της φυσικής ταυτότητας και της πρόσβασης, είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα που ...
  • Body worn κάμερες: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους το 2024 στη χώρα μας

    Body worn κάμερες: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους το 2024 στη χώρα μας

    Οι body worn κάμερες, που κατά βάση χρησιμοποιούνται από τις αρχές επιβολής του νόμου, μπορούν μεταξύ άλλων να τοποθετηθούν στις στολές των αστυνομικών και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες,...
  • Πώς επηρεάζονται οι αγοραστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού από τα δεδομένα

    Πώς επηρεάζονται οι αγοραστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού από τα δεδομένα

    Η ικανότητα συλλογής, ανάλυσης και εξαγωγής πληροφοριών / δεδομένων από πολλαπλές πηγές μπορεί να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο για μία επιχείρηση, κάτι που γίνεται καλύτερα αντιληπτό όταν εξετάζουμ...
  • Πρωτόκολλο DALI

    Πρωτόκολλο DALI

    Το πρωτόκολλο επικοινωνίας φωτιστικών ασφαλείας DALI (Digital Addressable Lighting Interface) αναδεικνύει μια νέα εποχή στον χώρο της τεχνολογίας φωτισμού, προσφέροντας εξελιγμένες δυνατότητες ελέ...
  • Ajax Special Event: Νέα προϊόντα και λύσεις στην 5η κατά σειρά virtual παρουσίαση!

    Ajax Special Event: Νέα προϊόντα και λύσεις στην 5η κατά σειρά virtual παρουσίαση!

    Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
  • Ο ρόλος των καμερών ασφαλείας στο industry 4.0

    Ο ρόλος των καμερών ασφαλείας στο industry 4.0

    Πριν από το 2014, ο όρος αναζήτησης «industry 4.0» στο Google ήταν πρακτικά ανύπαρκτος. Αυτό έπαψε να ισχύει από το 2019, όπου το 68% των ερωτηθέντων μιας παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποίησε η M...