Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC CYP 09
DIGITAL TV 183
20 Οκτωβρίου 2022 22:55

Κάμερες εξωτερικού χώρου

Με ποια κριτήρια τις επιλέγουμε;

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
anoigma 7 6e71016c

Η επιλογή της κατάλληλης κάμερας για τον κατάλληλο χώρο είναι μια δύσκολη απόφαση που αντιμετωπίζουν τόσο οι εγκαταστάτες, όσο και οι τελικοί πελάτες, μιας και η αγορά σήμερα διαθέτει αμέτρητες συσκευές.

Από την παρακολούθηση της αυλής του σπιτιού μέχρι την ασφάλεια των εθνικών συνόρων ή την επιτήρηση μίας πόλης, η επιλογή μιας κάμερας ασφαλείας εξωτερικού χώρου απαιτεί προσεκτική μελέτη. Στο εν λόγω άρθρο θα δούμε μερικά από τα κορυφαία χαρακτηριστικά των εξωτερικών καμερών ασφαλείας που πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε υπόψη, ώστε να επιλέξουμε τη σωστή κάμερα για τις ανάγκες μας.

Η τιμή

Πριν όμως περάσουμε στα χαρακτηριστικά των καμερών, καλό θα ήταν να σταθούμε και στον παράγοντα «τιμή». Αναμφίβολα το κόστος επηρεάζει όλους τους καταναλωτές. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν αναζητώντας διαδικτυακές «φτηνές κάμερες CCTV εξωτερικού χώρου». Τις περισσότερες φορές, θα συναντήσουν και dummy κάμερες (ψεύτικες κάμερες), τις οποίες ωστόσο, θα ήταν καλό να τις αποφύγουν. Ο λόγος είναι αρκετά απλός.

Η αλήθεια είναι πως μία dummy κάμερα μπορεί να κοστίσει και λιγότερο από 10 ευρώ. Ωστόσο, σήμερα οι επιλογές είναι άπειρες και το κόστος των πραγματικών-επαγγελματικών καμερών έχει γίνει προσιτό σε όλους. Τα χρήματα που χρειάζονται για την απόκτηση μίας επαγγελματικής κάμερας είναι περισσότερα, τα οφέλη όμως που προσφέρουν οι εν λόγω κάμερες είναι αμέτρητα. Οι κάμερες υψηλής ανάλυσης για τους καταναλωτές μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 200 ευρώ, αλλά δεν είναι οι μόνες που διαθέτει η αγορά σήμερα. Το κόστος ορισμένων καμερών μπορεί να μην ξεπερνάει τα 50 ευρώ με την ποιότητα βίντεο που προσφέρουν να είναι αρκετά ικανοποιητική. Όταν θέλουμε την καλύτερη δυνατή προστασία για το σπίτι μας και τους γύρω μας, η αγορά ενός επαγγελματικού εξοπλισμού είτε μιλάμε για συναγερμό, είτε για κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, είναι μονόδρομος.

Ανάλυση κάμερας

Ένα προφανές σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι η ανάλυση μίας κάμερας. Όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα, τόσες περισσότερες λεπτομέρειες θα αποτυπώσει, ειδικά σε χώρους όπου τα αποδεικτικά στοιχεία χρησιμοποιούνται ακόμα και για ιατροδικαστικούς σκοπούς! Το μέγεθος της περιοχής που θα χρειαστεί να καλύψουμε, είναι και αυτό που θα καθορίσει την ανάλυση που χρειαζόμαστε. Για παράδειγμα, μεγάλοι χώροι λιανικής πώλησης απαιτούν κάμερες υψηλής ανάλυσης για να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα της εικόνας δεν θα αλλοιώνεται κατά τη μεγέθυνση. Εναλλακτικά, μικρότερες περιοχές όπως γραφεία ή αίθουσες υποδοχής, τυπικά απαιτούν μόνο κάμερες χαμηλής ανάλυσης. Δεν ισχύει κατά κανόνα ότι η κάμερα υψηλότερης ανάλυσης είναι η κατάλληλη για κάθε περίπτωση. Έτσι, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να αξιολογούμε κάθε χώρο ξεχωριστά.

Νυχτερινή λειτουργία

Πολλές και διαφορετικές τεχνολογίες επιτρέπουν στις κάμερες να βλέπουν στο απόλυτο σκοτάδι. Σε γενικές γραμμές, οι χρήστες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν είναι ικανοποιημένοι με ασπρόμαυρες εικόνες τη νύχτα ή θέλουν να έχουν μια κάμερα που να μπορεί να παράγει έγχρωμες εικόνες (κατά τη διάρκεια της νύχτας).  

Μία από τις γνωστές μεθόδους για την καταγραφή εικόνων στο σκοτάδι είναι η λειτουργία ημέρας/νύχτας που χρησιμοποιεί το ενσωματωμένο φίλτρο κοπής υπερύθρων (IR Cut) της κάμερας, το οποίο βοηθάει στη λήψη εικόνων υψηλής ποιότητας με βάση την ποσότητα φωτός που υπάρχει σε μία σκηνή. Μια πραγματική κάμερα ημέρας/νύχτας έχει τη δυνατότητα να αλλάζει αυτόματα από το έγχρωμο στο ασπρόμαυρο όταν ο φωτισμός πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Μια κάμερα ημέρας νύχτας μπορεί να δει σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού χωρίς τη βοήθεια υπέρυθρων. Μια τέτοια κάμερα είναι ιδανική για τοποθέτηση σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό, αλλά αν το σημείο στο οποίο έχει τοποθετηθεί αλλάξει και υπάρχει απόλυτο σκοτάδι, τότε μπορεί να χρειαστούμε και υπέρυθρες λυχνίες LED ενσωματωμένες στην κάμερα. Το φάσμα του υπέρυθρου φωτός δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι, αλλά μπορεί να το δει η κάμερα.

Υπάρχει και ο IR Φωτισμός. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ενός IR illuminator για να φωτίζει τις περιοχές όπου επιτηρεί η κάμερα. Ένας IR illuminator μπορεί είτε να προστεθεί γύρω από την κάμερα, είτε να ενσωματωθεί στο περίβλημα της. Δεδομένου ότι οι αισθητήρες CCD και CMOS διαθέτουν ήδη μεγάλη ευαισθησία στο φως και είναι σε θέση να συλλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του ορατού φωτός και του φάσματος IR, οι συσκευές υπερύθρων θα βελτιώσουν τις εικόνες σε νυχτερινά περιβάλλοντα επιτρέποντας στους αισθητήρες εικόνας να καταγράφουν εικόνες ακόμα μεγαλύτερης ευκρίνειας. Πιο καθαρές εικόνες θα λάβουμε κάτω από συνθήκες με χαμηλό φωτισμό, επειδή η ευαισθησία lux στη λειτουργία ασπρόμαυρου είναι ήδη υψηλότερη από ό,τι στην έγχρωμη λειτουργία.

Προσοχή στο διάφραγμα της κάμερας

Το μέγεθος του διαφράγματος καθορίζει την ποσότητα του φωτός που μπορεί να περάσει από τον φακό και να φτάσει στον αισθητήρα εικόνας και ως εκ τούτου, όσο πιο ανοιχτό είναι το διάφραγμα, τόσο μικρότερη τιμή παίρνει το f, και τόσο περισσότερο φώς αφήνει να περάσει. Όσο κλείνει το διάφραγμα ή μεγαλώνει η τιμή του, τόσο λιγότερο φώς αφήνει να περάσει μέσα από το φακό.  Ένα άλλο πράγμα που αξίζει να προσέξετε είναι ο φακός, καθώς η εστιακή απόσταση και το μέγεθος του διαφράγματος είναι αντιστρόφως ανάλογα. Για παράδειγμα, οι φακοί των 4 mm μπορούν να επιτύχουν διάφραγμα από f1,2 έως 1,4, αλλά οι φακοί από 50 mm έως 200 mm μπορούν να επιτύχουν μέγιστο διάφραγμα μόνο από f1,8 έως 2,2. Κατά συνέπεια, αυτό επηρεάζει την έκθεση στο φως και όταν χρησιμοποιείται με φίλτρο υπερύθρων, μπορεί να επηρεάσει την ακρίβεια του χρώματος. Η ταχύτητα κλείστρου επηρεάζει επίσης την ποσότητα φωτός που φτάνει στον αισθητήρα. Η ταχύτητα κλείστρου για κάμερες βιντεοεπιτήρησης με νυχτερινή όραση θα πρέπει να διατηρείται στο 1/30 ή 1/25.

Ανθεκτικές στις καιρικές συνθήκες και τους βανδαλισμούς

Πολλές φορές κατά την ανάγνωση των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος, θα παρατηρήσουμε τους συγκεκριμένους κωδικούς IP και IK, ο οποίοι οριοθετούν τις αντοχές μιας συσκευής στο νερό, τη σκόνη ακόμα και στα χτυπήματα. Οι εν λόγω κωδικοί, είναι εξαιρετικά χρήσιμοι όταν αναζητάμε συσκευές, όπως κάμερες παρακολούθησης, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικά περιβάλλοντα και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Το IP67, ένας από τους πιο κοινούς κωδικούς προστασίας, υποδηλώνει πως μία κάμερα προστατεύεται πλήρως από τη σκόνη και μπορεί να βυθιστεί στο νερό, σε βάθος ενός μέτρου. Το IP68 απλώς επεκτείνει τα χαρακτηριστικά της βύθισης μίας συσκευής στο νερό, π.χ. 3 μέτρα. Η υψηλότερη βαθμολογία που θα μπορούσε να επιτύχει μία συσκευή είναι το IP69K. Αυτός ο βαθμός στεγανότητας παρέχει πλήρη προστασία από τη σκόνη και το νερό. Προστατεύει τη συσκευή ακόμα και όταν αυτή έρχεται αντιμέτωπη με θερμοκρασίες νερού που αγγίζουν τους 80 βαθμούς Κελσίου.

Το πρότυπο ΙΚ χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί η αντίσταση μίας συσκευής από μηχανική πρόσκρουση και είναι εξίσου σημαντικό όπως το IP που προσδιορίζει τον βαθμό στεγανότητας. Όπως και με το πρότυπο IP, ο αντιβανδαλιστικός βαθμός προστασίας όπως αποκαλείται εναλλακτικά κάποιες φορές, αποτελείται από ένα διψήφιο αριθμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει μια τιμή ενέργειας σε Joules.

Κάμερες με προστασία IP68 και IK10 είναι βέβαιο πως θα λειτουργήσουν κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες!

Ανίχνευση κίνησης και αναγνώριση αντικειμένων

Οι λειτουργίες των σύγχρονων αναλυτικών στοιχείων είναι αμέτρητες! Υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές που μετρούν τον αριθμό των ατόμων σε εκδηλώσεις, ανιχνεύουν τον καπνό και τη φωτιά μέσα σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα, αναγνωρίζουν πρόσωπα, ανιχνεύουν άτομα που εισέρχονται και εξέρχονται από έναν χώρο, κ.λπ. Δύο όμως από τις βασικότερες λειτουργίες των VA, οι οποίες θεωρούνται από τις παλαιότερες και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες, είναι η ανίχνευση και η αναγνώριση αντικειμένων. Ως αποτέλεσμα, εξωτερικές κάμερες με τεχνολογίες ανίχνευσης κίνησης και αναγνώρισης αντικειμένων είναι μονόδρομος!

Ευρύ οπτικό πεδίο

Οι μεγάλοι εξωτερικοί χώροι απαιτούν την ευρύτερη δυνατή οπτική γωνία. Ανάλογα με την περιοχή, ένας φακός fisheye ή μια πανοραμική κάμερα ενός ή πολλαπλών φακών μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για μεγάλες περιοχές. Οι πανοραμικές κάμερες πολλαπλών αισθητήρων αποτελούνται από τρεις ή τέσσερις αισθητήρες, οι οποίοι καλύπτουν μαζί οριζόντιες και κατακόρυφες περιοχές. Αυτό δημιουργεί μια λεπτομερή εικόνα (ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις) με ελάχιστη παραμόρφωση και χωρίς τυφλά σημεία. Οι αισθητήρες συνεργάζονται παράγοντας μία ενιαία εικόνα και χρειάζονται μία άδεια, ένα καλώδιο δικτύου και μόνο μία IP διεύθυνση. Σε πολυσύχναστες πλατείες μίας πόλης, σε χώρους στάθμευσης και στάδια-γήπεδα ποδοσφαίρου, όπου υπάρχει πολλή κίνηση, οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων μπορεί να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε πως η κάμερα διαθέτει ευρύ οπτικό πεδίο (360°/180°).

Ζουμ

Οι κάμερες που χρησιμοποιούνται στις κατοικίες δεν διαθέτουν φακό ζουμ, αλλά έχουν εφαρμογές που προσφέρουν ψηφιακό ζουμ. Ωστόσο, μία τέτοια λειτουργία δεν θα κάλυπτε τις ανάγκες χρηστών όπου θέλουν να καταγράψουν λεπτομερείς εικόνες σε μεγάλες αποστάσεις. Για την παρακολούθηση και την ασφάλεια μεγάλων δασικών εκτάσεων, λιμανιών, μεγάλων χώρων στάθμευσης, ακόμα και για τον έλεγχο των συνόρων, καλό είναι να προμηθευτούμε κάμερες με ζουμ έως και 80x. Οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η μεγέθυνση σε αντικείμενα μειώνει το οπτικό πεδίο, επηρεάζοντας έτσι την ανάλυση της εικόνας.

Ήχος

Δεν προσφέρουν όλες οι κάμερες ήχο, ωστόσο αυτή η δυνατότητα έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις πολύτιμη. Ο ήχος μπορεί να λειτουργήσει αμφίδρομα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συλλάβει ότι συμβαίνει έξω, καθώς και να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη να επικοινωνήσει με τα άτομα που βρίσκονται στον εκάστοτε χώρο. Η ενσωμάτωση του ήχου σε ένα σύστημα παρακολούθησης επιτρέπει στο προσωπικό να ακούει και να μιλάει με πιθανούς δράστες. Μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στα συστήματα διαχείρισης βίντεο. Από την άποψη της επιτήρησης, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ανεξάρτητη μέθοδος ανίχνευσης που ενεργοποιεί εγγραφές και συναγερμούς όταν ο ήχος περάσει ένα συγκεκριμένο όριο.

Παροχή ρεύματος

Οι κάμερες ασφαλείας απαιτούν ρεύμα για να λειτουργήσουν, επομένως οι διαθέσιμες υποδομές για την σύνδεση πρέπει να είναι ανθεκτικές στις καιρικές συνθήκες και στους βανδαλισμούς. Ανάλογα με το σύστημά σας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ενσύρματες με μπαταρία ή κάμερες με ηλιακή ενέργεια. Η καλωδίωση από την άλλη, μπορεί να είναι μία εξίσου περίπλοκη και δαπανηρή διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να επιλέξουμε κάμερες PoE, που δεν απαιτούν ξεχωριστή παροχή ρεύματος ή ηλιακές κάμερες.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος, θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
 • Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Ajax Special Event

  Ajax Special Event

  Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
 • Hikvision Smart IPC κάμερες

  Hikvision Smart IPC κάμερες

  H Hikvision παρουσίασε πρόσφατα νέα μοντέλα δικτυακών καμερών Smart IPC, τα οποία υποστηρίζουν πολλαπλές «έξυπνες» λειτουργίες, ενώ διαθέτουν και πολλά νέα μοναδικά χαρακτηριστικά, που τις καθιστο...
 • Comelit Vedo

  Comelit Vedo

  Το Vedo δεν είναι απλώς ένα σύστημα συναγερμού. Αντιπροσωπεύει την επανάσταση στην τεχνολογία, στην αποτελεσματική ασφάλεια και την απλότητα στον προγραμματισμό. Η εγκατάσταση του Vedo γίνεται πολ...
 • Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Από την ίδρυσή της το 1990, αποστολή της CPI ήταν μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνι...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, τεύχος 09

  Security Report Cyprus, τεύχος 09

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
 • IFSEC International 2023

  IFSEC International 2023

  Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της IFSEC και το περιοδικό Security Report ταξίδεψε στο Λονδίνο για να σας μεταφέρει πλούσιο ρεπορτάζ από τη διεθνή έκθεση! Η δημοσιογραφική ομάδα της L...
 • Κωνσταντίνος Ραβάνης, CEO Rakson

  Κωνσταντίνος Ραβάνης, CEO Rakson

  Το 2023 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Rakson A.E., καθώς η εταιρεία γιορτάζει 35 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας και λειτουργίας στην ελληνική αγορά. Σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και αντ...
 • Η τεχνολογία Ultra-Wideband θα αναδιαμορφώσει τον κλάδο του Access Control

  Η τεχνολογία Ultra-Wideband θα αναδιαμορφώσει τον κλάδο του Access Control

  Από τις αρχές του 2020, τα smartphones της Apple, της Samsung και της Xiaomi είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία υπερευρείας ζώνης Ultra-Wideband (UWB). Η Apple χρησιμοποιεί το UWB για κοινή χρήση...
 • Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

  Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

  Τόσο η Εθνοσυνέλευση όσο και η Γερουσία της Γαλλίας, έχουν εγκρίνει νέο νόμο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Το άρθρο 7, που μέχρι τώρα φαίνεται να αποτελεί την πιο αμφιλεγόμενη ...
 • Ο ήχος στα συστήματα ασφαλείας και η απόδοση της επένδυσης

  Ο ήχος στα συστήματα ασφαλείας και η απόδοση της επένδυσης

  Σε όλο τον κόσμο, οι ομάδες και οι υπεύθυνοι ασφαλείας βρίσκονται «υπό πίεση», όταν πρέπει να δικαιολογήσουν τι κάνουν και πώς το κάνουν, αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για τον κλάδο της ασφάλειας. Σε ...
 • Ανάλυση IP καμερών

  Ανάλυση IP καμερών

  Σήμερα, η ανάλυση των IP καμερών ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις, την τιμή και τις απαιτήσεις της ίδιας της εγκατάστασης. Από 720p έως 4K και ακόμα παραπάνω, η ανάλυση μίας κάμερας αποτελεί, α...
 • Η παγκόσμια αγορά των λογισμικών διαχείρισης βίντεο θα αγγίξει τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027

  Η παγκόσμια αγορά των λογισμικών διαχείρισης βίντεο θα αγγίξει τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027

  Τα λογισμικά διαχείρισης βίντεο, αποτελούν σήμερα θεμέλιους λίθους κάθε συστήματος βιντεοεπιτήρησης, επιτρέποντας στους χειριστές να διαχειριστούν τον εξοπλισμό ασφαλείας εξ’ αποστάσεως, αλλά και ...