Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 15 at 08 25 11 TM 470
Hermes Banner 1
DIABASTE DWREAN SEC CYP 10
DIGITAL TV 186
20 Οκτωβρίου 2022 22:46

Συναγερμοί οικίας vs επιχείρησης

Τι πρέπει να προσέξουν τεχνικοί και πελάτες;

Γράφει: Χρίστος Κρανάκης
anoigma 2 655f4fe7

Οι τεχνικές παραβίασης των δραστών διαρκώς εξελίσσονται. Για αυτό άλλωστε η ζήτηση για συστήματα ασφαλείας τόσο σε οικίες όσο και σε επαγγελματικούς χώρους  αυξάνεται ή (τουλάχιστον) σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα.

Κάποιος/α που σκοπεύει να αναβαθμίσει την ασφάλεια του προσωπικού του χώρου ή της επιχείρησής του, είναι απαραίτητο να γνωρίζει το κόστος, τρόπο λειτουργίας και τις δυνατότητες του κάθε συστήματος ξεχωριστά και ιδιαίτερα τις μεταξύ τους διαφορές. Οι πλέον κατάλληλοι για να παράσχουν αυτή τη γνώση δεν είναι άλλοι από τους επαγγελματίες εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας.

Τα τελευταία χρόνια, με την ταχύρυθμη εξάπλωση των τεχνολογικών εξελίξεων οι δύο τύποι συναγερμών έχουν αρχίσει να προσομοιάζουν ιδιαίτερα μεταξύ τους, καθώς πολλές από τις προηγμένες (και πιο κοστοβόρες) λειτουργίες που αρχικά ήταν διαθέσιμες αποκλειστικά στους συναγερμούς ασφαλείας των επιχειρήσεων σήμερα παρέχονται και στους συναγερμούς οικίας. Παρόλα αυτά, πολλές και σημαντικές διαφορές συνεχίζουν να βρίσκονται ανάμεσα στις δύο κατηγορίες. Παρακάτω παρουσιάζονται οι πλέον βασικές όπως εμφανίζονται από την αρχική αγορά μέχρι την τελική εγκατάσταση του εκάστοτε συναγερμού.

1 4

Τιμή αγοράς 

Μιας και οι συναγερμοί στους επαγγελματικούς χώρους εξειδικεύονται στη φύλαξη μεγάλων κτιριακών συμπλεγμάτων και συνεπώς (τις περισσότερες φορές) είναι εξοπλισμένοι με εξειδικευμένες λειτουργίες, δεν προκαλεί εντύπωση πως ο γενικός κανόνας ορίζει πως θα είναι πιο ακριβοί από τους συναγερμούς οικιακών εστιών. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι συναγερμοί σε επιχειρήσεις/εταιρίες συνήθως πρέπει να συνοδευτούν από επιπρόσθετα λειτουργικά συστήματα (π.χ. αισθητήρες, κλειδαριές, CCTV εξοπλισμό, access control, κ.λπ.), όπως και στο ότι παρέχουν αναβαθμισμένες δυνατότητες παρακολούθησης όπως η παρακολούθηση ελέγχου πρόσβασης, βίντεο, νερού, θερμοκρασίας κ.ά.

2 2

Τρόπος και μέρος εγκατάστασης:

Τα συστήματα οικιακής ασφαλείας πέρα από πιο οικονομικά είναι και αρκετά πιο βολικά στην εγκατάσταση τους από ότι τα συστήματα επιχειρήσεων. Ο λόγος γίνεται ευκόλως αντιληπτός, καθώς οι οικιακοί συναγερμοί έχουν σχεδιαστεί με τις κατάλληλες προδιαγραφές εκείνες (μέγεθος και σχεδιασμός), ώστε επιτρέπουν στους τεχνικούς να τους τοποθετήσουν οπουδήποτε μέσα στο σπίτι.

Παρότι πάντως, συχνά ακούγεται «δεξιά και αριστερά» πως η εγκατάσταση οικιακών συναγερμών δεν απαιτεί τη συνδρομή ενός αδειοδοτημένου εγκαταστάτη, πρέπει να αποσαφηνιστεί πως η επιλογή αυτή είναι άκρως επικίνδυνη καθώς μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια προβλήματα ασφαλείας, αλλά ακόμα και σε ποινικές κυρώσεις.

Χωρητικότητα αποθήκευσης δεδομένων

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί το πότε θα χρειαστεί η ανάκτηση μιας πληροφορίας ή αποθηκευμένων δεδομένων, το μέγιστο μέγεθος των προς ανάλυσης δεδομένων που μπορεί να αποθηκευτεί στον κάθε είδους συναγερμό αποτελεί σημαίνον χαρακτηριστικό.

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις απαιτούν από το σύστημα βιντεοπαρακολούθησής τους να αποθηκεύει πολλά δεδομένα λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας των εγκαταστάσεών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, 24/7. Συνεπώς, οι συναγερμοί ασφαλείας σε επιχειρήσεις είθισται να έχουν μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης δεδομένων, από ότι οι οικιακοί.

Πιστοποιήσεις

Αναφορικά με την πιστοποίηση ή μη των συναγερμών ασφαλείας το τοπίο παραμένει «θολό». Συχνά κυκλοφορούν κατά το δοκούν «ερμηνείες» που αμφισβητούν την ανάγκη ή μη ο προς εγκατάσταση οικιακός συναγερμός να είναι πιστοποιημένος. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων λοιπόν, ξεκαθαρίζουμε πως η σίγουρη και ασφαλής επιλογή είναι αποκλειστικά μία: Η εγκατάσταση ενός καθ’ όλα πιστοποιημένου συστήματος ασφαλείας, είτε μιλάμε για τη φύλαξη οικίας είτε για τη φύλαξη επιχείρησης.

Νομικό πλαίσιο

Φυσικά, το νομικό πλαίσιο είναι αισθητά πιο «σφικτό» όσον αφορά την τοποθέτηση συναγερμών σε επιχειρηματικά περιβάλλοντα. Η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τον εγκαταστάτη και τον ιδιοκτήτη να συμμορφώνεται με τους νόμους προστασίας των προσωπικών δεδομένων (GDPR), τόσο των επισκεπτών της επαγγελματικής εγκατάστασης όσο και του προσωπικού που εργάζεται σε αυτή.

Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις στον τομέα του GDPR είναι ραγδαίες και συνεχείς, επηρεάζοντας πλέον και τα οικιακά συστήματα συναγερμού. Αναφερόμαστε προφανώς στη χρήση καμερών CCTV, των οποίων η λάθος τοποθέτηση μπορεί να επιφέρει σοβαρές νομικές κυρώσεις ακόμα και αν είναι εντός της προσωπικής οικίας.

Για τη νομικά άμεπτη και σωστή τοποθέτηση/λειτουργία των συναγερμών ασφαλείας συνίσταται η συμβουλή ενός αδειοδοτημένου εγκαταστάτη.

Σύστημα Ελέγχου Πρόσβασης

Ακριβώς επειδή τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης στις επιχειρήσεις καλύπτουν πιο αναβαθμισμένες απαιτήσεις, είναι και πιο περίπλοκα τόσο στην εγκατάστασή τους όσο και στη χρήση τους.

Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης των επαγγελματικών εγκαταστάσεων συνήθως περιέχουν πολλά επίπεδα ελέγχου και χρησιμοποιούν μέτρα ασφαλείας όπως τουρνικέ, αυτόματες πύλες, ενδοεπικοινωνίες κ.ά.  Ενώ από την άλλη, ο έλεγχος πρόσβασης στο σπίτι δεν απαιτεί απαραίτητα ένα τόσο εξελιγμένο πολυεπίπεδο σύστημα και συνήθως αρκείται στη πληκτρολόγηση ενός απλού κωδικού ή (σπάνια) στην τοποθέτηση συσκευής αναγνώρισης προσώπου.

Παρόλα αυτά, καθώς οι απόπειρες παραβίασης οικιών και εξοχικών κατοικιών γίνονται όλο και πιο σύνθετες, τόσο ο πελάτης όσο και ο εγκαταστάτης πρέπει να γνωρίζουν πως ένα οικιακό σύστημα ελέγχου πρόσβασης πλέον θα πρέπει να ενσωματώνει πτυχές και λειτουργίες ενός συστήματος που είθισται να εγκαθίσταται σε επαγγελματικούς χώρους.

CCTV

Όπως και στην περίπτωση των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης, τα συστήματα CCTV που είναι εγκατεστημένα σε επαγγελματικούς χώρους συνήθως είναι πιο προηγμένα και αποτελούνται από περισσότερες κάμερες παρακολούθησης αναβαθμισμένων δυνατοτήτων. Για το λόγο αυτό, τα επαγγελματικά συστήματα CCTV απαιτούν συγκριτικά περισσότερη δουλειά κατά την εγκατάσταση, με τον τεχνικό να πρέπει να είναι αρκετά επιδέξιος και να έχει κατανοήσει εις βάθος τις απαιτήσεις καλωδίωσης και του ίδιου του εξοπλισμού.

Η δεύτερη σημαντική διαφορά μεταξύ ενός CCTV εγκατεστημένου σε οικία και αυτού εγκατεστημένου σε επιχείρηση, έγκειται στην τοποθεσία εγκατάστασης του. Πιθανότατα, στην πρώτη περίπτωση οι κάμερες βιντεοεπιτήρησης θα πρέπει να τοποθετηθούν σε εξωτερικό χώρο, ώστε να αποτρέψουν τους δράστες από το να εισβάλλουν. Αυτό συνεπάγεται την επιλογή κατάλληλων συσκευών και τη σωστή ρύθμιση λειτουργιών, ώστε  οι κάμερες να καταγράφουν αποτελεσματικά ανεξαιρέτως αντικειμενικών συνθηκών (νύχτα, κακός καιρός, κ.λπ.). Αντίθετα, οι κάμερες σε επιχειρήσεις, συνήθως θα πρέπει να εγκατασταθούν τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο της εγκατάστασης.  Αυτό σημαίνει πως ο (σωστός) τεχνικός πρέπει να προτείνει στους πελάτες του την αγορά ειδικών καμερών για την καταγραφή σε εξωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Συμπεράσματα

Πολλά από τα παραπάνω πιθανώς θεωρούνται ευρέως γνωστά ή/και ευκόλως εννοούμενα. Παρόλα αυτά, είναι οι βασικές γνώσεις που μπορούν να προστατεύσουν τους πελάτες και τους τεχνικούς από λάθος χειρισμούς και κοστοβόρες επιλογές.

Γενικά, για την προστασία των επαγγελματικών εγκαταστάσεων προκρίνεται η χρήση πολυεπίπεδων συστημάτων ασφαλείας με ενσωμάτωση αρκετών λειτουργικών συστημάτων: κάμερες, συναγερμοί εισβολέων, αισθητήρες πυρκαγιάς / καπνού και εξελιγμένα συστήματα ελέγχου πρόσβασης. Αντίθετα για τα οικιακά συστήματα ασφαλείας χρειάζονται πιο απλές και συνεπώς πιο οικονομικές λύσεις.

Από την άλλη, ο διαρκώς εξελισσόμενος τρόπος που οι επιτήδειοι επιχειρούν να παραβιάσουν κατοικίες, αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να αναζητήσουν πιο «επαγγελματικές» λύσεις ασφαλείας. Συνεπώς, προκειμένου να αποφευχθεί το άσκοπο και υπερκοστολογημένο χρέος αλλά συνάμα να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις ασφαλείας, απαιτείται καλή γνώση των διαφοροποιήσεων αλλά και των συγκλίσεων μεταξύ των συστημάτων ασφαλείας που εγκαθίσταντο στις οικίες και αυτών που εγκαθίσταντο σε επιχειρήσεις.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Cyprus, τεύχος 11

    Security Cyprus, τεύχος 11

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
  • Dahua Insider

    Dahua Insider

    Βελτιωμένη γενιά Access Controller με νέες δυνατότητες και λειτουργίες Ο νέος Insider Access Controller της Dahua, ASC3202B, έρχεται να γίνει η «καρδιά» της εγκατάστασήςμας. Ενσωματώνει Web Int...
  • Security TOP 50

    Security TOP 50

    Η κατάταξη των εταιρειών Security, που δημοσιεύει κάθε χρόνο στην επίσημη ιστοσελίδα του το περιοδικό asmag.com, είναι πλέον διαθέσιμη! Το asmag.com, που σε συνεργασία με κορυφαία στελέχη του κλάδ...
  • PIAM 2.0

    PIAM 2.0

    Το PIAM (Physical Identity and Access Management), που αναφέρεται στον έλεγχο πρόσβασης και σημαίνει διαχείριση της φυσικής ταυτότητας και της πρόσβασης, είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα που ...
  • Body worn κάμερες: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους το 2024 στη χώρα μας

    Body worn κάμερες: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους το 2024 στη χώρα μας

    Οι body worn κάμερες, που κατά βάση χρησιμοποιούνται από τις αρχές επιβολής του νόμου, μπορούν μεταξύ άλλων να τοποθετηθούν στις στολές των αστυνομικών και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες,...
  • Πώς επηρεάζονται οι αγοραστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού από τα δεδομένα

    Πώς επηρεάζονται οι αγοραστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού από τα δεδομένα

    Η ικανότητα συλλογής, ανάλυσης και εξαγωγής πληροφοριών / δεδομένων από πολλαπλές πηγές μπορεί να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο για μία επιχείρηση, κάτι που γίνεται καλύτερα αντιληπτό όταν εξετάζουμ...
  • Πρωτόκολλο DALI

    Πρωτόκολλο DALI

    Το πρωτόκολλο επικοινωνίας φωτιστικών ασφαλείας DALI (Digital Addressable Lighting Interface) αναδεικνύει μια νέα εποχή στον χώρο της τεχνολογίας φωτισμού, προσφέροντας εξελιγμένες δυνατότητες ελέ...
  • Ajax Special Event: Νέα προϊόντα και λύσεις στην 5η κατά σειρά virtual παρουσίαση!

    Ajax Special Event: Νέα προϊόντα και λύσεις στην 5η κατά σειρά virtual παρουσίαση!

    Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
  • Ο ρόλος των καμερών ασφαλείας στο industry 4.0

    Ο ρόλος των καμερών ασφαλείας στο industry 4.0

    Πριν από το 2014, ο όρος αναζήτησης «industry 4.0» στο Google ήταν πρακτικά ανύπαρκτος. Αυτό έπαψε να ισχύει από το 2019, όπου το 68% των ερωτηθέντων μιας παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποίησε η M...