Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 15 at 08 25 11 TM 470
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
27 Νοεμβρίου 2022 19:47

Πώς θα καταλάβετε ότι ένα σύστημα συναγερμού χρειάζεται αναβάθμιση;

Γράφει: Χρίστος Κρανάκης
anoigma 3 9193fd55

Αναπόφευκτα κάποια στιγμή, κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να αναρωτηθεί – ή θα απευθυνθεί σε έναν ειδικό – για το εάν πρέπει να προχωρήσει στην αναβάθμισή των συστημάτων ασφαλείας του. Παρακάτω, παρατίθενται κάποιοι βασικοί τρόποι για να καθορίσετε (είτε είστε πελάτης είτε εγκαταστάτης) εάν ένα υπάρχον σύστημα ασφαλείας χρειάζεται αναβάθμιση, ή ακόμα και απόσυρση.

Σαν γενικές αρχές, συνίσταται ο τακτικός έλεγχος  λειτουργικότητας ενός συστήματός και η αναβάθμιση του κάθε 5 με 10 χρόνια. Παρόλα αυτά, με τις τεχνολογικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες και τον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου να αλλάζει διαρκώς, είναι σημαντικό να λάβουμε και άλλα – πιο σύνθετα – κριτήρια υπ’ όψιν προκειμένου να απαντήσουμε με σιγουριά στο εάν για ένα σύστημα απαιτείται αναβάθμιση ή όχι. Πριν προβούμε λοιπόν σε οποιαδήποτε επιλογή, είναι αναγκαίο να αναλογιστούμε και να απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις:

Είναι τα συστήματα ασφαλείας μου απαρχαιωμένα;

Για να απαντήσετε στο παραπάνω ερώτημα υπάρχουν κάποιοι βασικοί παράμετροι, με βάση τις οποίες μπορείτε να ελέγξετε τα συστήματα ασφαλείας σας. Καταρχάς, πρέπει να ελεγχθεί η λειτουργικότητα τους. Εάν μια οποιαδήποτε συσκευή ή κάποιο λογισμικό διαχείρισης δημιουργεί προβλήματα, τότε πιθανότητα είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερώσετε/ αναβαθμίσετε το σύνολο του συστήματος σας. Ακόμα, πρέπει να εκτιμηθεί σωστά η κατάσταση του εξοπλισμού σας. Ένας κατεστραμμένος ή παλιός συναγερμός στην πραγματικότητα μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο σαν πόλος έλξης πιθανών εισβολών παρά σαν αποτρεπτικό μέσο. Τέλος, σημαντικός δείκτης για το πόσο απαρχαιωμένο είναι το σύστημα ασφαλείας σας, είναι το εάν μπορεί να βασιστεί στην ασύρματη συνδεσιμότητα ή απαιτείται η ενσύρματη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων συστημάτων βασίζονται πλέον στην πρώτη.

Πόσο προηγμένο τεχνολογικά είναι το σύστημά μου;

Η τεχνολογία οικιακής ασφάλειας έχει προχωρήσει ραγδαία την τελευταία δεκαετία, κάνοντας την προστασία των σπιτιών και των κατοίκων τους πιο απλή και ευέλικτη. Εάν το σύστημα συναγερμού σας εξακολουθεί να βασίζεται αποκλειστικά σε έναν πίνακα ελέγχου στο σπίτι σας, τότε χάνετε τα πρόσθετα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει η πιο «έξυπνη» και προηγμένη τεχνολογία. Για παράδειγμα, πρέπει να αναλογιστείτε εάν επιθυμείτε και άλλα μέλη του νοικοκυριού να μπορούν να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν  τα συστήματα του σπιτιού ανά πάσα στιγμή μέσω κινητού τηλεφώνου. Εάν ναι, τότε η αναβάθμιση του συστήματος ασφαλείας σας αποτελεί μονόδρομο.

Χρειάζομαι τη σύνδεση με κέντρο λήψης σημάτων;

Τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας συνήθως διαθέτουν τη δυνατότητα σύνδεσης με ένα επαγγελματικό Κέντρο Λήψεως Σημάτων Συναγερμού, παρέχοντας 24ωρη κάλυψη ασφαλείας από επαγγελματίες χειριστές. Επειδή όμως, υπάρχουν ορισμένες λειτουργικές απαιτήσεις για την ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το σύστημά σας είναι ενημερωμένο και επαγγελματικά εγκατεστημένο.

Σκοπεύω να κάνω αλλαγές στο σπίτι μου;

Ένας πρακτικός λόγος για να επανεξετάσετε την οικιακή σας ασφάλεια, συνδέεται με τυχόν αλλαγές στη διάταξη του σπιτιού σας. Για παράδειγμα, εάν το σπίτι σας έχει υποβληθεί πρόσφατα σε επέκταση, αν ο κήπος σας έχει επανασχεδιαστεί ή έχετε εγκαταστήσει ένα νέο φράχτη, οι κινήσεις αυτές μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος συστήματος ασφαλείας σας. Οι αλλαγές στην ιδιοκτησία σας μπορούν να δημιουργήσουν τυφλά σημεία ή κενά στην κάλυψή σας που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να διασφαλιστεί η προστασία σας. Εάν έχετε ήδη προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές ή σκέφτεστε να το κάνετε, τότε συνίσταται επιτακτικά η αναβάθμιση του συστήματος ασφαλείας σας. Ειδικά, η μετατροπή του ενσύρματου συστήματος σε ασύρματο κρίνεται απαραίτητη, ενώ θα πρέπει να επανεξετάσετε και τους προ-εγκατεστημένους εξωτερικούς/εσωτερικούς αισθητήρες κίνησης.

Είναι η ανάλυση των εικόνων μου ικανοποιητική;

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος που πρέπει να σκεφτούμε, είναι αν η παρεχόμενη ποιότητα των εικόνων που καταγράφει το σύστημα ασφαλείας μας, είναι ικανοποιητική. Εάν, οι εικόνες που λαμβάνουμε είναι χαμηλής ανάλυσης και μετά βίας αναγνωρίσιμες, τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε σε αναβάθμιση. Η κακή ευκρίνεια των εικόνων μας μπορεί να οφείλεται είτε σε μια ξεπερασμένη κάμερα, είτε στην τοποθέτηση μιας κάμερας χαμηλής ανάλυσης σε συσκευή υψηλής ισχύος. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως απαιτείται η αναβάθμιση/ενημέρωση των συσκευών μας.

Χρειάζομαι την αυτόματη ενημέρωση του λογισμικού;

Όπως και σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό σύστημα, έτσι και σε αυτή της ασφάλειας, απαιτείται συχνή ενημέρωση. Η χειροκίνητη ενημέρωση είναι μια διαδικασία χρονοβόρα που, μάλιστα, συχνά υποτιμάται και δεν πραγματοποιείται στη συχνότητα του πρέπει. Εάν επιθυμείτε να κερδίσετε χρόνο και να είστε σίγουροι ότι το σύστημά σας ενημερώνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τότε πρέπει να είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στην αναβάθμιση του συστήματός σας. Οι αυτόματες ενημερώσεις μέσω κώδικα στο σύστημα διασφαλίζουν την άμεση διόρθωση σφαλμάτων και την προστασία από τρωτά σημεία και πιθανές ευπάθειες.

Χρειάζομαι πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας;

Το σύστημα συναγερμού αποτελεί απλά μέρος της συνολικής ασφάλειας του σπιτιού. Εάν έχετε ένα απλό σύστημα συναγερμού αλλά θέλετε να νοιώθετε πιο προστατευμένοι, μπορείτε να προσθέσετε πρόσθετα λειτουργικά όπως κλειστό σύστημα βιντεοεπιτήρησης (CCTV), μπάρες εισόδου, συστήματα ελέγχου πρόσβασης, συστήματα φωνητικών αναγγελιών, κλπ.  Φυσικά, πριν προχωρήσετε στην προσθήκη αυτών θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι ο υπάρχον συναγερμός σας μπορεί να συνδεθεί με τις επιπρόσθετες συσκευές. Εάν όχι, τότε θα πρέπει να αναβαθμιστεί.

Ποια η ηλικία του συστήματός μου;

Όπως αναφέραμε εισαγωγικά, η πιο απλή – αλλά ίσως η πλέον σημαντική – ερώτηση που πρέπει να σας απασχολήσει, είναι «το πόσο χρονών είναι το σύστημά μου;». Γενικά, εάν το σύστημά σας είναι άνω των 15 ετών τότε η αναβάθμιση ή απόσυρση του πρέπει να θεωρείτε δεδομένη, καθώς τα τελευταία χρόνια οι τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν καταστήσει τα παλαιότερα συστήματα συναγερμού μη αναγνωρίσιμα από τα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας. Εάν πάλι, το σύστημα σας ξεπερνά τα επτά έτη, θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά – έστω – το ενδεχόμενο αναβάθμισής του.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...