Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
22 Δεκεμβρίου 2022 09:18

Κάρτες MicroSD

Τα 3 κορυφαία χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά!

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
anoigma 6 31ef972d

Μπορεί να είναι στατικές, περιστρεφόμενες, να κρέμονται από μία οροφή, να κάθονται σε ένα ράφι, ακόμα και να είναι αόρατες, ωστόσο, το μόνο σίγουρο για τις κάμερες ασφαλείας, είναι πως σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των επιχειρήσεων, ακόμα και των κατοικιών! Ανεξάρτητα από τον τρόπο χρήσης τους και από το πού είναι τοποθετημένες, οι σημερινές κάμερες ασφαλείας βλέπουν και καταγράφουν πράγματα για τα οποία, εν τέλει, μπορεί και να είμαστε ευγνώμονες.

Στο εσωτερικό μίας κάμερας θα συναντήσουμε πολλά! Ανάμεσα στα διάφορα εξαρτήματα μιας κάμερας, το SoC είναι αυτό που ξεχωρίζει και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη βιντεοεπιτήρηση. Μετά, έρχεται ο φακός και ο αισθητήρας, στοιχεία που αν μη τι άλλο παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ότι αφορά την ποιότητα της εικόνας. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η ενσωματωμένη κάρτα μνήμης, ένα ζωτικής σημασίας κομμάτι που μας επιτρέπει να δούμε τα πλάνα που κατέγραψε η κάμερα. Οι κάρτες MicroSD χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους εφαρμογές, από smartphones μέχρι drones-και κάθε ένα από αυτά τα σενάρια-έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, οι φωτογραφικές μηχανές απαιτούν κάρτες μνήμης υψηλής απόδοσης και υψηλής αντοχής. Όταν όμως μιλάμε για βιντεοεπιτήρηση, υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά μίας κάρτας που έχουν σημασία, η  χωρητικότητα, η ταχύτητα και η ανθεκτικότητα.

1 9

Χωρητικότητα

Οι κάρτες μνήμης διατίθενται σε όλα τα μεγέθη όσον αφορά τη χωρητικότητα. Υπάρχουν κάρτες μνήμης 16 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB, 256 GB, ακόμα και 1TB, ωστόσο ορισμένες κάμερες ασφαλείας έχουν ένα συγκεκριμένο όριο σε ότι αφορά το μέγεθος των SD καρτών που υποστηρίζουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάμερες που μας επιτρέπουν να προσθέσουμε μόνο κάρτες microSD μεγέθους έως 32 GB ή 128GB. Για να δούμε ποια κάρτα ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μας, πρέπει πρώτα να καθορίσουμε το χώρο αποθήκευσης που χρειαζόμαστε. Εάν έχουμε ρυθμίσει την κάμερά μας για συνεχή εγγραφή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια κάρτα μνήμης υψηλής χωρητικότητας, τύπου 128GB. Ωστόσο, αν χρησιμοποιούμε την κάρτα μνήμης μόνο ως εφεδρική συσκευή αποθήκευσης, τότε μία SD κάρτα χωρητικότητας 32GB, μπορεί να είναι αρκετή. Τέλος, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και την ανάλυση της κάμερας. Τα βίντεο υψηλής ανάλυσης καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο αποθήκευσης, επομένως εάν η ανάλυση της κάμεράς μας είναι 1080p ή 4K, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια κάρτα microSD με μεγάλη χωρητικότητα (ακόμα και αν ο αλγόριθμος συμπίεσης βίντεο μειώνει αισθητά το bitrate).

2 9

Ταχύτητα

Η ταχύτητα είναι ένας ακόμα κρίσιμος παράγοντας. Οι εν λόγω κάρτες αξιολογούνται με βάση την ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής τους. Ωστόσο, σε εφαρμογές βιντεοεπιτήρησης, μόνο η ταχύτητα εγγραφής έχει σημασία. Η ταχύτητα εγγραφής είναι ο ρυθμός με τον οποίο μια κάρτα μνήμης εγγράφει δεδομένα (βίντεο) στη μνήμη της. Εάν χρησιμοποιήσουμε μία πιο αργή κάρτα microSD, ενδέχεται το εγγεγραμμένο βίντεο να παρουσιάσει προβλήματα.

Η Speed Class λοιπόν, εμφανίζει την ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής μιας κάρτας SD σε megabytes ανά δευτερόλεπτο. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες ταχύτητας που ορίζονται ως εξής:

  • Class 2 : Τουλάχιστον 2MBps.
  • Class 4: Τουλάχιστον 4MBps.
  • Class 6: Τουλάχιστον 6MBps.
  • Class 10: Τουλάχιστον 10MBps.

Δυστυχώς, σε αντίθεση με τη χωρητικότητα, οι περισσότερες κάμερες ασφαλείας δεν παρέχουν ρητά μια συνιστώμενη ταχύτητα εγγραφής. Στις οδηγίες, οι περισσότερες από αυτές τις κάμερες, μας λένε να επιλέξουμε μια κάρτα μνήμης με βαθμολογία ταχύτητας SDHC Class 10, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διατηρήσει ταχύτητα εγγραφής τουλάχιστον 10MBPS. Κάνοντας την επιλογή ακόμη πιο περίπλοκη, η βαθμολογία ταχύτητας SDHC αντικαθίσταται τώρα από SDXC I και SDXC II.

Οι κάμερες με υψηλότερη ανάλυση απαιτούν κάρτες microSD με υψηλότερες ταχύτητες εγγραφής. Για κάμερες 4K, αναζητήστε κάρτες microSD που μπορούν να διατηρήσουν ταχύτητα εγγραφής τουλάχιστον 30 MB/δευτερόλεπτο. Τέτοιες κάρτες συνήθως επισημαίνονται ως SDXC I με τον αριθμό “3”. Για κάμερες 1080 και 720p, χρησιμοποιήστε μια κάρτα μνήμης που μπορεί να διατηρήσει ταχύτητα εγγραφής τουλάχιστον 10 MB/δευτερόλεπτο. Επισημαίνονται ως SDHC Class 10, SDXC I με τον αριθμό “1”.

3 5

Αντοχή

Οι κάρτες μνήμης πρέπει να είναι ανθεκτικές γιατί και αυτές «εργάζονται» κάτω υπό δύσκολες και σκληρές συνθήκες. Για παράδειγμα, η παρατεταμένη χρήση συνεχούς εγγραφής, μπορεί τελικά να βλάψει την κάρτα μνήμης. Ορισμένες κάμερες έχουν επίσης μαγνήτες, κάτι που δεν είναι καλό για τις περισσότερες microSD κάρτες. Οι κάρτες μνήμης πρέπει επίσης να είναι ανθεκτικές στο νερό και τις υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά εάν χρησιμοποιούνται σε κάμερες ασφαλείας εξωτερικού χώρου.

Μία νέα MicroSD κάρτα σπάει το ρεκόρ!

Αναφερθήκαμε σε κάρτες MicroSD μέγιστης χωρητικότητας 16 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB και 256 GB, τώρα όμως μία νέα SD κάρτα, που σχεδιάστηκε για βιομηχανικά σενάρια βιντεοεπιτήρησης, σπάει όλα τα ρεκόρ! Ο λόγος για την κάρτα i400 της Micron Technology, με μέγιστη χωρητικότητα τα 1,5 TB. Η microSD i400 κατασκευάστηκε σύμφωνα με την τεχνολογία 3D NAND 176 επιπέδων της Micron, ώστε να αποδίδει το ίδιο αξιόπιστα με τα προηγούμενα μοντέλα ακόμα και στα πιο «σκληρά» περιβάλλοντα. Με την αυξανόμενη ζήτηση για ασφάλεια βίντεο σε πραγματικό χρόνο και την εκρηκτική διαθεσιμότητα των IoT συσκευών, η αγορά της βιντεοεπιτήρησης ως υπηρεσία (VSaaS) εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 83 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Ως αποτέλεσμα, ο τεράστιος όγκος δεδομένων που προκύπτει δημιουργεί την ανάγκη μέσων αποθήκευσης που θα είναι ικανά να επεξεργάζονται και να αποθηκεύουν τεράστια σύνολα δεδομένων κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα και κραδασμούς.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες κάρτες SD της αγοράς, που έχουν περιορισμένη δυνατότητα εγγραφής και χρησιμοποιούνται κυρίως από τους καταναλωτές, η i400 έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για περιβάλλοντα βιντεοεπιτήρησης και έρχεται με καινοτόμα χαρακτηριστικά όπως:

  • Έως και 5 χρόνια συνεχούς εγγραφής (24×7) βίντεο υψηλής ποιότητας.
  • Δυνατότητα ταυτόχρονης διαχείρισης εγγραφής βίντεο 4K και έως και 8 συμβάντων τεχνητής νοημοσύνης ανά δευτερόλεπτο, όπως ανίχνευση και ταξινόμηση αντικειμένων, αναγνώριση πινακίδας κυκλοφορίας οχημάτων και αναγνώριση προσώπου.
  • Δύο εκατομμύρια ώρες για να φτάσει το μέσο χρόνο μέχρι την αποτυχία.

Η SD κάρτα της Micron μπορεί να αποθηκεύσει έως και τέσσερις μήνες ή 120 ημέρες υλικό βίντεο τοπικά, επιτρέποντας στους χρήστες να βελτιστοποιήσουν τα δεδομένα που αποθηκεύονται στο cloud. Η υψηλή χωρητικότητα εξαλείφει την ανάγκη συνεχούς μεταφόρτωσης δεδομένων στο cloud, μια διαδικασία που μειώνει τις απαιτήσεις του εύρους ζώνης του δικτύου καθώς και τα λειτουργικά έξοδα. Η κάμερα μπορεί να ανεβάζει περιοδικά δεδομένα στο cloud για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες βιντεοεπιτήρησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων όπως εργοστάσια, υγειονομικές εγκαταστάσεις και σε άλλες  κρίσιμες υποδομές. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις αρχές επιβολής του νόμου και τους αστυνομικούς που έχουν στη στολή τους ενσωματωμένες Body Worn κάμερες. Ωστόσο, η εν λόγω κάρτα μπορεί να ενσωματωθεί και σε απλές συσκευές που βρίσκονται στο εσωτερικό του σπιτιού όπως π.χ. μία WiFi κάμερα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...