Skip to main content
tech2024 03 01 at 08 14 33 TM 460
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
22 Δεκεμβρίου 2022 09:21

Λογισμικά ανάλυσης περιεχομένου video (VCA)

3 από τα πιο σημαντικά κριτήρια για την αγορά τους

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
anoigma 7 c4f58644

Οι Enterprise λύσεις λογισμικού είναι αναμφίβολα μια επένδυση που δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, ειδικά από τη στιγμή που επιλύουν δεκάδες προβλήματα σε μικρομεσαίες, μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Οι λύσεις ανάλυσης περιεχομένου βίντεο (VCA), είναι μια τέτοια επένδυση και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όταν επιλέγουμε το κατάλληλο λογισμικό VCA για την επιχείρησή μας.

Από την υλοποίηση έως τη συντήρηση, την αρχική διαμόρφωση έως τις αναβαθμίσεις – η «ευκολία» είναι το κλειδί. Παρόλο που η ανάλυση βίντεο είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, οι πλατφόρμες ανάλυσης βίντεο θα πρέπει να είναι αφενός εύκολες στη χρήση και αφετέρου διαισθητικές.

1 10

Χάρη στις τεράστιες προόδους που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη βαθιά μάθηση και τη τεχνητή νοημοσύνη, τα VA κατάφεραν να αυτοματοποιήσουν πολλές καθημερινές εργασίες, οι οποίες πριν από μερικά χρόνια θα φάνταζαν «βουνό» για τους χειριστές των συστημάτων ασφαλείας. Οι λειτουργίες τους, αμέτρητες! Υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές που μετρούν τον αριθμό των ατόμων σε εκδηλώσεις, ανιχνεύουν τον καπνό και τη φωτιά μέσα σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα, αναγνωρίζουν πρόσωπα, ανιχνεύουν άτομα που εισέρχονται και εξέρχονται από έναν χώρο, κ.λπ. Ωστόσο, όταν έρχεται η στιγμή της αγοράς, θα πρέπει να επενδύσουμε σε μία λύση που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες μας. Ας δούμε μερικά από τα βασικά κριτήρια αγοράς ενός σύγχρονου VCA.

Ευελιξία κατά την εφαρμογή

Πριν από την αγορά ενός λογισμικού VCA, πρέπει να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το σύστημα ανάλυσης βίντεο και κατά πόσο είναι επεκτάσιμο. Κάθε οργανισμός έχει το δικό του μοναδικό περιβάλλον και τη δική του αρχιτεκτονική συστημάτων και, ιδανικά, το σύστημα ανάλυσης βίντεο θα θέλαμε να ενσωματωθεί σε αυτή την υπάρχουσα υποδομή απροβλημάτιστα. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε με κάποιο τρόπο ότι το λογισμικό μπορεί να αναπτυχθεί με τρόπο που να συμπληρώνει τα υπάρχοντα συστήματα (πληροφοριακά συστήματα, συστήματα ασφαλείας, κ.λπ.), προσφέροντας παράλληλα την προοπτική για μελλοντική ανάπτυξη. Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι το κατά πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσουμε με το σύστημα ανάλυσης βίντεο. Υπάρχει μια απλή ή αυτοματοποιημένη διαδικασία για την εγκατάσταση του λογισμικού; Η ευκολία στην εγκατάσταση και την υλοποίηση ενός λογισμικού, είναι αναμφίβολα ένα από τα βασικότερα κριτήρια επιλογής, ειδικά όταν «ζυγίζουμε» τις διαθέσιμες λύσεις που προσφέρει σήμερα η αγορά.

2 10

Ο ρόλος του διαχειριστή

Αφού εγκατασταθούν το σύστημα και οι υπηρεσίες που το συνοδεύουν, ο διαχειριστής πρέπει να ρυθμίσει το λογισμικό, ώστε να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης ή του οργανισμού. Κατά την επιλογή ενός λογισμικού, οφείλουμε να δώσουμε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατή η διαμόρφωση και η συνεχής διαχείριση του. Για να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα και να αξιοποιούμε στο έπακρο της υπηρεσίες που προσφέρουν τα σύγχρονα VCA, πρέπει να συντηρούμε και διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά ένα τέτοιο λογισμικό. Η διαδικασία αναβάθμισης θα πρέπει να είναι σαφής και ο διαχειριστής του εν λόγω συστήματος θα πρέπει να μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη του προμηθευτή ή του κατασκευαστή του λογισμικού.

Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου οι εξελίξεις στο κομμάτι της τεχνολογίας θα είναι αναμφίβολα ραγδαίες. Έτσι, όταν συγκρίνουμε διάφορα λογισμικά βίντεο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι επιλέγουμε «εκείνη» την πλατφόρμα που θα μπορεί να εξελίσσεται με βάση τις μελλοντικές μας ανάγκες. Μία ακόμα κρίσιμη λεπτομέρεια που πρέπει να δώσουμε έμφαση, είναι το κατά πόσο το VCA που έχουμε επιλέξει μπορεί να διαλειτουργήσει απρόσκοπτα και με άλλες λύσεις που μπορεί η επιχείρησή μας να χρειαστεί στο άμεσο μέλλον. Τέτοιου είδους λύσεις μπορεί να είναι τα συστήματα διαχείρισης βίντεο (VMS), τα συστήματα διαχείρισης πληροφοριών φυσικής ασφάλειας (PSIM), τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου (C&C), ακόμα και οι λύσεις παρακολούθησης βίντεο που βασίζονται σε cloud. Ένα VCA που θα μπορεί να συνεργαστεί απροβλημάτιστα με τις λύσεις που αναφέραμε παραπάνω, θα συμβάλλει αναμφίβολα στην ορθή λειτουργία ενός οργανισμού. Ως συμπέρασμα λοιπόν, ένα VCA θα πρέπει να λύνει τα χέρια του εκάστοτε χειριστή/διαχειριστή του συστήματος και να είναι εύκολο στη χρήση και την εκμάθηση.

3 6

Εύκολο στη χρήση

Όταν επενδύουμε σε τεχνολογία, η ευχρηστία αποτελεί ίσως ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αντιμετωπίζουμε καθημερινά ένα δύσχρηστο λογισμικό ή μία τεχνολογία. Το λογισμικό θα πρέπει να είναι διαισθητικό, εύκολο στην πλοήγηση και να παρέχει ένα UI που αναβαθμίζει την παραγωγικότητα και την εμπειρία του χρήστη, ανεξάρτητα από το ποιος χρησιμοποιεί την τεχνολογία. Φυσικά, η ανάλυση βίντεο στο κλάδο της ασφάλειας θεωρείται για αρκετούς μια σύνθετη τεχνολογία με ευρείες εφαρμογές, ωστόσο, όπως όλα τα λογισμικά και οι τεχνολογίες, θα πρέπει και αυτή να προσφέρει μια βελτιωμένη εμπειρία χρήστη, για να διασφαλίσουμε πως έχουμε αξιοποιήσει στο έπακρο την επένδυσή μας.

Η τακτική εκπαίδευση των χρηστών είναι εξίσου σημαντική για την επιτυχία, όπως ακριβώς και ένα φιλικό προς το χρήστη γραφικό περιβάλλον. Οι εταιρείες που προμηθεύον τα εν λόγω συστήματα θα πρέπει να παρέχουν συνεχή υποστήριξη, αλλά το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι ίδιες οι εταιρείες προς τους υπαλλήλους τους και το προσωπικό τους.

Όπως συμβαίνει με κάθε τεχνολογική επένδυση, η επιλογή μιας λύσης VCA είναι μια απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Το λογισμικό ανάλυσης περιεχομένου βίντεο είναι μια λύση που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε πλήρως τα δεδομένα μας και θα βελτιώσει συνολικά την απόδοση της επιχείρησής μας, οπότε οφείλουμε να επιλέξουμε με σύνεση το καλύτερο δυνατό λογισμικό.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Μαρτίου

  Security Report Μαρτίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
 • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
 • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
 • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
 • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
 • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...