DIABASTE DWREAN SEC 137
techmail
anga2023
DIGITAL TV 175
securityreport e mag odhgos 2021
29 Ιανουαρίου 2023 18:24

PoE και εγκαταστάσεις ελέγχου πρόσβασης

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
anoigma 6 2bd344ea

Η ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρονικών κλειδαριών και των φυσικών συστημάτων ελέγχου πρόσβασης άλλαξαν την βιομηχανία της ασφάλειας τα τελευταία χρόνια. Από τις παραδοσιακές κλειδαριές, περάσαμε στις ηλεκτρονικές κλειδαριές που επιτρέπουν το αυτόματο ξεκλείδωμα, την εξ αποστάσεως διαχείριση και παρακολούθηση, την συμβατότητα με το Bluetooth και το Wi-Fi, τη διαλειτουργικότητα με άλλες συσκευές κ.λπ. Ο κλάδος του ηλεκτρονικού ελέγχου πρόσβασης (EAC), μεταβάλλεται συνεχώς και αναβαθμίζεται και μία εξελισσόμενη τεχνολογία που έρχεται να προσφέρει ακόμα περισσότερη ευελιξία στις εγκαταστάσεις δεν είναι άλλη από το Power over Ethernet (PoE).

Οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις για πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο από κάθε σημείο του επαγγελματικού ή οικιακού χώρου, δημιουργούν πολλές φορές την ανάγκη προσθήκης νέων συσκευών. Σε περιπτώσεις μάλιστα που μια συσκευή με θύρα Ethernet πρέπει να τοποθετηθεί σε απομακρυσμένο σημείο, ή σε χώρο όπου δεν υπάρχει ελεύθερη πρίζα ρεύματος, η τροφοδοσία της αποτελεί σοβαρό εμπόδιο. Η τεχνολογία PoE δίνει τη λύση σε αυτό το πρόβλημα επιτρέποντας τη μετάδοση ισχύος και δεδομένων μέσω ενός μόνο καλωδίου. Ο σχεδιασμός και η τροφοδοσία ενός συστήματος EAC τώρα είναι μια απλή διαδικασία, σχεδόν plug-and-play, όπως υποστηρίζουν αρκετοί.

Το PoE δεν είναι κάτι νέο για τη βιομηχανία φυσικής ασφάλειας ή για τον κλάδο της βιντεοεπιτήρησης, ωστόσο ο αριθμός των ελεγκτών πρόσβασης και των άλλων περιφερειακών που χρησιμοποιούν PoE αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι νέες τεχνολογίες PoE απλοποιούν την εγκατάσταση και τη διαχείριση των συστημάτων EAC, γεγονός που καθιστά την εγκατάσταση πιο κερδοφόρα και πιο αποδοτική.

PoE

Τα οφέλη του PoE

Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τεχνολογίας PoE είναι πόσο εύκολα αναπτύσσεται. Η δυνατότητα χρήσης ενός μόνο καλωδίου Ethernet Cat-6 για την τροφοδοσία και τη μεταφορά δεδομένων παρέχει εξαιρετική ευελιξία τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην εγκατάσταση ενός συστήματος ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου πρόσβασης. Η τεχνολογία PoE βασίζεται στα πρότυπα IEEE 802.3af και 802.3at που καθορίζονται από το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, τα οποία διέπουν τον τρόπο λειτουργίας του εξοπλισμού δικτύωσης για την προώθηση της δια-λειτουργικότητας μεταξύ των συσκευών. Ο όρος PoE σημαίνει Power over Ethernet και είναι μια λειτουργία δικτύωσης που επιτρέπει στα καλώδια δικτύου (UTP) να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω της υπάρχουσας σύνδεσης δεδομένων, με ένα μόνο Cat5e/Cat6 Ethernet καλώδιο.

Το Power over Ethernet (PoE) επιτρέπει την εγκατάσταση απομακρυσμένου ή εξωτερικού εξοπλισμού, χωρίς να απαιτείται σύνδεση με τροφοδοσία εναλλασσόμενου ρεύματος. Με τη δυνατότητα αυτή μπορεί να μεταφερθεί ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερους χώρους, χωρίς την ανάγκη να εγκατασταθεί πρόσθετη ηλεκτρική υποδομή, ή να υπάρχουν διαθέσιμες πρίζες σε κάθε σημείο. Ο εξοπλισμός μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς την ανάγκη βοήθειας ηλεκτρολόγου, ενώ επειδή το καλώδιο Ethernet κοστίζει λιγότερο και είναι συχνά ήδη εγκατεστημένο σε κτίρια, τα PoE συστήματα είναι πολύ πιο οικονομικά και αποδοτικά.

Το PoE προσφέρει πέντε μεγάλα οφέλη και σε υπάρχοντα δίκτυα, αλλά και σε δίκτυα που εγκαθίστανται από την αρχή.

Εξοικονόμηση χρόνου και κόστους: Το κόστος εγκατάστασης PoE είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με αυτής των παραδοσιακών καλωδίων, ενώ και η λειτουργία του είναι πολύ πιο αποδοτική. Ένα καλώδιο συνεστραμμένου ζεύγους παρέχει ταυτόχρονα δεδομένα και ισχύ σε συσκευές δικτύου. Επιπλέον, τα καλώδια δικτύου δεν απαιτούν εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο για την σύνδεσή τους και μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε.

Ασφαλέστερη εγκατάσταση: Οι τάσεις που χρησιμοποιεί το PoE είναι χαμηλότερες (type 3=<60Volt, type4=<90 Volt) κι έτσι δεν απαιτούνται αγωγοί και μεταλλική επένδυση. Με λιγότερα βήματα και απλή χρήση ενός Cat5e ή Cat6 Ethernet καλωδίου, ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι και καταργείται η ανάγκη για βοήθεια ηλεκτρολόγου με άδεια χρήσης.

Εύκολη προσαρμογή και ευελιξία: Χωρίς να συνδέονται σε πρίζα ηλεκτρικού ρεύματος, συσκευές PoE όπως δικτυακές κάμερες ή ασύρματα access points μπορούν να αποσπαστούν και να επανασυνδεθούν πανεύκολα και οποιαδήποτε στιγμή. Είναι επίσης plug and play, κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτείται η διακοπή λειτουργίας ενός ολόκληρου δικτύου για την προσθήκη ή αφαίρεσή τους.

Αξιοπιστία: Η τροφοδοσία ρεύματος PoE προέρχεται από μια κεντρική και παγκοσμίως συμβατή πηγή. Μπορεί να υποστηρίζεται από μια αδιάλειπτη παροχή τάσης, ή να ελέγχεται για την εύκολη απενεργοποίηση και επαναφορά των συσκευών.

Επεκτασιμότητα: Με το ηλεκτρικό ρεύμα διαθέσιμο μέσα στο τοπικό δίκτυο, κάθε νέα εγκατάσταση και διανομή συνδέσεων δικτύου γίνεται απλή και αποτελεσματική.

PoE

PoE υψηλής ισχύος

Το PoE υψηλής ισχύος, που είναι η πιο πρόσφατη έκδοση των προτύπων PoE, πάει την εν λόγω τεχνολογία ένα επίπεδο παραπάνω, θέλοντας να ικανοποιήσει τις σημερινές απαιτήσεις των συσκευών IP που απαιτούν υψηλή ενέργεια. Τέτοιες συσκευές είναι οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων (πανοραμικές), αλλά και συσκευές υπέρυθρου φωτισμού. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τους ελεγκτές των access control συσκευών που βασίζονται σε PoE. Η προηγμένη αυτή λύση, επιτρέπει σε πολλαπλές συσκευές 12VDC και 24VDC να τροφοδοτούνται ταυτόχρονα μέσω μιας εισόδου PoE 802,3bt (90 watt). Η ισχύς αυτή είναι αρκετή για τους ελεγκτές πρόσβασης, τις ηλεκτρονικές κλειδαριές και άλλα περιφερειακά, που σήμερα, κατασκευάζονται με αυτές τις προδιαγραφές. Το PoE Type 4 που χαρακτηρίζεται και σαν PoE υψηλής ισχύος προσφέρει τις υψηλότερες δυνατότητες ισχύος, η οποία δυνητικά μπορεί να φτάσει τα 100W/DC. Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τεχνικών εγκατάστασης χαμηλής τάσης και των πιο πρόσφατων καινοτομιών PoE, οι τεχνικοί σήμερα μπορούν να εκτελέσουν πιο περίπλοκες εγκαταστάσεις σε λιγότερο χρόνο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, 137

  Security Report, 137

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Σήμερα η επιτυχία και η κερδοφορία μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τα προϊόντα που πουλάει και τις υπηρεσίες που προσφέρει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά των πωλήσεων και από την ικανοπο...
 • Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Η εκκένωση ή η μαζική ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε  ένα κτίριο ή ένα εμπορικό κέντρο, σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων όπως θέατρα και συναυλιακούς χώρους, σε σταθμούς μέσων μαζικής...
 • HIKVΙSION eDVRs

  HIKVΙSION eDVRs

  Η HΙKVISION παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο καταγραφικό eDVR με ενσωματωμένο δίσκο eSSD σε μορφή chip (μνήμη flash). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι δίσκοι SSD να αντικαταστήσουν τους κανονικούς σκληρ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design