DIABASTE DWREAN SEC 139
techmail
anga2023
DIGITAL TV 177
securityreport e mag odhgos 2021
25 Μαΐου 2023 10:33

Ajax Systems

Περιμετρική προστασία «ευαίσθητων» καλλιεργειών

Γράφει: Χρίστος Κρανάκης
anoigma 038d12f2

Τις πρόσφατες επιτυχημένες εγκαταστάσεις ολοκληρωμένων συστημάτων ασφαλείας σε μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας μανιταριών περιέγραψε πρόσφατα η Ajax Systems. Παρότι πολλά έχουν γραφτεί για την περιμετρική προστασία καλλιεργειών, πρέπει να σημειωθεί πως εν προκειμένω, οι καλλιέργειες μανιταριών συνιστούν μια ιδιαίτερη πρόκληση, καθώς είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στις καιρικές μικρομεταβολές, αφού ακόμη και με μικρές αλλαγές στην υγρασία ή τη θερμοκρασία επηρεάζεται σημαντικά η συγκομιδή. Συνεπώς, μεταξύ των περιφερειακών συσκευών που εγκατέστησε η Ajax προκειμένου να συγκροτήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα περιμετρικής προστασίας έπρεπε να εισαγάγει και ειδικούς ανιχνευτές παρακολούθησης των κλιματικών δεικτών.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο το οποίο περιέγραψε η Ajax αφορούσε ένα αγρόκτημα στην τουρκική πόλη Bolu, όπου τα μανιτάρια καλλιεργούνται σε 38 ειδικά σχεδιασμένα θερμοκήπια εμβαδού 120 τ.μ., με τη συνολική έκταση του αγροκτήματος να υπολογίζεται στα 4.560 τ.μ. Μπορεί εντός των θερμοκηπίων να διατηρείται ένα σταθερό, αμετάβλητο επίπεδο θερμοκρασίας και υγρασίας, παρόλα αυτά οι εξωτερικές θερμοκρασιακές μεταβολές είναι ιδιαίτερα έντονες με τη θερμοκρασία να ποικίλλει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, από -9°C τον χειμώνα έως +31°C το καλοκαίρι.


Οι στόχοι και οι προκλήσεις του έργου

Οι κύριοι στόχοι του έργου ήταν, αρχικά, η καθολική προστασία του αγροκτήματος, να αποτρέπονται δηλαδή πιθανές εισβολές και κλοπές από κάθε θερμοκήπιο και να εγκατασταθούν συστήματα που θα δύνανται να ειδοποιήσουν άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, το προσωπικό ασφαλείας της εγκατάστασης για κάθε υπαινιγμό ανεπιθύμητης εισβολής.

Κατά δεύτερον, εξίσου σημαντικός στόχος ήταν η παροχή αυτοματοποιημένων ενημερώσεων και γρήγορων ειδοποιήσεων αναφορικά με τη μεταβολή κλιματικών δεικτών εντός και εκτός των θερμοκηπίων, καθώς – όπως προαναφέρθηκε – ακόμα και μια μικρή απόκλιση μπορεί να δημιουργήσει σημαντική ζημιά στην καλλιέργεια. Αυτό το σημείο αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους τεχνικούς της Ajax Systems, καθώς έπρεπε να ενσωματώσουν και να προγραμματίσουν κατάλληλους αγροτικούς ανιχνευτές, οι οποίοι θα ειδοποιούν άμεσα την υπηρεσία κεντρικής διαχείρισης για κάθε μικρή ή μεγάλη καιρική μεταβολή.

Περιγραφή της λύσης

Η Ajax Systems, προκειμένου να εξασφαλίσει την καθολική προστασία των θερμοκηπίων με κατάλληλες περιφερειακές συσκευές Ajax και την ενσωμάτωση αυτών σε ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα περιβαλλοντικής επιτήρησης των αγροκτημάτων για την παροχή ενεργού κλιματικού ελέγχου με αυτοματοποιημένες ενέργειες, αξιοποίησε τις κάτωθι προϊοντικές της λύσεις.

Περιμετρική Προστασία: Για την προστασία από πιθανούς εισβολείς, η Ajax Systems ενσωμάτωσε συσκευές που δύνανται να ειδοποιήσουν γρήγορα το προσωπικό φύλαξης του αγροκτήματος. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν 38 kit συσκευών Ajax και εγκαταστάθηκαν ανιχνευτές ανοίγματος πόρτας (DoorProtect), ανιχνευτές κίνησης (MotionProtect) και σειρήνες (StreetSiren).

Οι ανιχνευτές ανοίγματος DoorProtect τοποθετήθηκαν στις πόρτες εισόδου των θερμοκηπίων και έχουν ως στόχο να εντοπίζουν τα πρώτα σημάδια εισβολής και να ειδοποιούν άμεσα την ομάδα ασφαλείας του αγροκτήματος, καθώς ανιχνεύουν την παραβίαση μιας πόρτας με τη βοήθεια ενός κόκκινου διακόπτη, ο οποίος λειτουργεί μαζί με έναν μαγνήτη και αντιδρά στις αλλαγές του μαγνητικού πεδίου.

Οι ανιχνευτές κίνησης MotionProtect εγκαταστάθηκαν εντός του θερμοκηπίου, στερεωμένοι στον τοίχο απέναντι από την πόρτα της εισόδου, ώστε να «περιμένουν» τον εισβολέα και να στέλνουν ειδοποιήσεις όταν ανιχνεύουν παραβίαση.

Όσον αφορά στις σειρήνες Loud StreetSiren, που ενεργοποιούνται αυτόματα σε περίπτωση συναγερμού, αυτές είχαν κλάση προστασίας περιβλήματος IP54 και λειτουργούν απροβλημάτιστα σε θερμοκρασίες μεταξύ -25°C και +50°C.

Φυσικά, το προσωπικό φύλαξης λάμβανε τις ειδοποιήσεις ασφαλείας σε μορφή “push notification” στα smartphone του μέσω της εφαρμογής Ajax Security System για κινητά iOS και Android.

Έλεγχος περιβαλλοντικών συνθηκών: Σημαντική πτυχή του έργου αποτέλεσε η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου των κλιματικών συνθηκών και μεταβολών μέσω των συσκευών της Ajax. Χωρίς αυτοματοποιημένους μηχανισμούς, το σύστημα περιβαλλοντικής επιτήρησης θα μέτραγε μόνο τους απαραίτητους δείκτες χωρίς να μπορεί να ομαλοποιήσει το μικροκλίμα και να λαμβάνει προληπτικά μέτρα. Τα συστήματα της Ajax συνέδραμαν στο να συγκροτηθεί ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης αγροκτημάτων με σενάρια αυτοματισμού και μετρήσεις, με τις λύσεις περιβαλλοντικής παρακολούθησης να μετρούν, να αποθηκεύουν δεδομένα και, ταυτόχρονα, να ειδοποιούν τους διαχειριστές. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, συγκεκριμένοι γεωργικοί ανιχνευτές μετρούν και καταγράφουν τις παρακάτω κρίσιμες συνθήκες.

  • Υψηλή θερμοκρασία.
  • Χαμηλή θερμοκρασία.
  • Υψηλή υγρασία.
  • Χαμηλή υγρασία.

Το αποτέλεσμα

Από τη στιγμή που το αγρόκτημα εφάρμοσε το σύστημα της Ajax, η παραγωγική του απόδοση αυξήθηκε δραματικά από 15% σε 42%, ενώ η επένδυση στο έργο ανακτήθηκε σε λιγότερο από πέντε μήνες. Χάρη στο υλοποιούμενο έργο, η αποδοτικότητα του αγροκτήματος ξεπέρασε τα διεθνή πρότυπα και η απόδοση αυξήθηκε τρεις φορές.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design