Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC CYP 08
DIGITAL TV 180
22 Ιουνίου 2023 22:45

Κωνσταντίνος Ραβάνης, CEO Rakson

Ήρθε η ώρα να επικοινωνήσουμε!

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
Untitled 1 e5b932a5

Το 2023 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Rakson A.E., καθώς η εταιρεία γιορτάζει 35 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας και λειτουργίας στην ελληνική αγορά. Σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες και σε πολλά επίπεδα κρίσεις, η Rakson Α.Ε. θέτει συνεχώς πρότυπα για καινοτομία, αξιοπιστία και ικανοποίηση των πελατών και των συνεργατών της.

Με αφορμή τα 35 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, το περιοδικό Security Report είχε τη χαρά να συνομιλήσει με τον ιδρυτή της Rakson Α.Ε., κο Κωνσταντίνο Ραβάνη. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κος Ραβάνης στάθηκε στο δύσκολο, γεμάτο προκλήσεις, ξεκίνημα της επαγγελματικής του πορείας, μίλησε για τη «συνταγή» της επιτυχίας, το όραμά του και φυσικά για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει σήμερα η εγχώρια, αλλά και η παγκόσμια αγορά των συστημάτων ασφαλείας.

– Φέτος, η Rakson Α.Ε. γιορτάζει 35 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική αγορά των συστημάτων ασφαλείας. Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να εισέλθετε σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά και πώς η Rakson κατάφερε να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου;

Γενικά, μου αρέσουν τα δύσκολα. Ξεκίνησα το 1988 σε ηλικία 24 ετών σαν εγκαταστάτης και το 1990 ξεκίνησα την πρώτη συνεργασία μου με το Ιταλικό εργοστάσιο Bitronvideo στη θυροτηλεόραση. Το 2000, ξεκίνησα την αμιγώς δική μου επιχείρηση, καθώς το όνειρο μου ήταν να δημιουργήσω μια επαγγελματική εισαγωγική επιχείρηση βασισμένη στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στον χώρο των συστημάτων ασφαλείας, υπάρχουν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις εγκαταστατών, όπως γενικά στην Ελληνική οικονομία και αυτοί είναι και η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας. Σε όλες αυτές τις εταιρείες ήθελα να προσφέρω μία διαφορετική πρόταση.

Είχα τέσσερις βασικούς στόχους για τη νέα μου εταιρεία:

1) Να δημιουργήσω μια ομάδα που να πιστεύει στο όραμά μου και να δουλεύει με μεράκι και αγάπη.

2) Να σεβόμαστε τους πελάτες και τους προμηθευτές μας.

3) Να μας σέβονται οι πελάτες και οι προμηθευτές μας.

4) Να μεταφέρουμε στους πελάτες μας τρόπους πωλήσεων και οργάνωσης για την επιχείρησή τους από ειδικούς στον χώρο των πωλήσεων και της οργάνωσης επιχειρήσεων.

Είμαι από τους επιχειρηματίες που δεν πιστεύω ότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Πιστεύω ότι σε μια καθημερινή συνεργασία θα υπάρχουν προβλήματα και λάθη και από τις δύο πλευρές. Το θέμα είναι να υπάρχει διάθεση επίλυσης του προβλήματος και να θεωρούνται ισότιμα τα δύο μέλη της συνεργασίας.

Η εμπειρία μέχρι στιγμής με έχει διδάξει ότι, εάν υλοποιήσεις τους τέσσερις παραπάνω στόχους, έχεις καταφέρει να έχεις μια εταιρεία χτισμένη σε στέρεα βάση, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι πρωτοπόρα στον χώρο της.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να πετύχουμε πρωτοποριακά επιτεύγματα, όπως:

• Να είμαστε η μοναδική εταιρεία στον χώρο μας που να αποτελεί σημείο αναφοράς σε μια κατηγορία προϊόντων, όπως η θυροτηλεόραση.

• Να διαθέτουμε στην ελληνική αγορά τη μεγαλύτερη ποικιλία θυροτηλεόρασης – θυροτηλεφώνου από 4 εργοστάσια της Ευρώπης και της Κίνας (Golmar, Bitron, Hikvision, Castel).

• Να έχουμε συνεργασίες με 25 εργοστάσια, οι οποίες ανοίγουν αγορές για τους πελάτες μας με νέες πωλήσεις σε προϊόντα:

 • Καταγραφικά Icatch made in Taiwan και κάμερες Hawkeye υψηλής ποιότητας, τα οποία σε συνδυασμό με τη νέα συνεργασία μας με την Hikvision μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε την απόλυτη πρόταση στα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης.
 • Πέντε εργοστάσια συστημάτων συναγερμού.
 • Τεράστια ποικιλία σε Ιταλικά καλώδια.
 • Αυτοματισμοί ξενοδοχείων – νοσοκομείων.
 • Ενδοεπικοινωνία για χώρους υψίστης ασφάλειας.
 • Συστήματα ηχητικών ανακοινώσεων και συνεδρίων.
 • Περιμετρική προστασία με οπτική ίνα.
 • Ερμάρια – κλειδοθήκες υψίστης ασφαλείας.

• Είμαστε η μοναδική εταιρεία του χώρου, η οποία έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια οργάνωσης και πωλήσεων για τους πελάτες και τους προσφέρουμε δωρεάν βιβλία πωλήσεων, στα οποία είμαστε χορηγοί.

Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας μας; O συνδυασμός των παραπάνω, το μεράκι και η αγάπη του ανθρώπινου δυναμικού να εξυπηρετεί τους πελάτες μας, καθώς και τα εργοστάσια που έχουμε επιλέξει με μεγάλη προσοχή σε έναν δύσκολο και ανταγωνιστικό χώρο.

Ανταμοιβή μας είναι η εμπιστοσύνη περισσότερων από 1.600 συνεργατών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όλα τα παραπάνω περικλείονται σε μία πρόταση: Με όραμα για το μέλλον, δυναμικά δίπλα σας, η πληρέστερη ποιοτική ποικιλία προϊόντων με την πληρέστερη υποστήριξη!

– Από το 1988 που ξεκίνησε η Rakson A.E. μέχρι σήμερα, πώς έχει εξελιχθεί ο κλάδος ασφάλειας και ποιες πιστεύετε πως είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις του κλάδου σήμερα;

Από το 1988 έχω δει τεράστια διαφορά στον χώρο μας. Είναι σαν και αυτό που βιώνουμε οι ηλικίες άνω των πενήντα, ξεκινήσαμε με ασπρόμαυρη τηλεόραση και κρυφτό στους χωματόδρομους των γειτονιών μας, ενώ σήμερα ζούμε με smart κινητά, internet, social κ.λπ.

Οι βασικές διαφορές είναι στην τεχνολογία και τον ανταγωνισμό. Σχετικά με την τεχνολογία, δεν έχω πολλά να πω, είναι γνωστά σε όλους. Το 1988 είχαμε κάμερες vidicon με λυχνίες και συναγερμό με δύο εξόδους και κλειδάκι για on-off και τώρα έχουμε κάμερες 8MP με ανίχνευση ανθρώπου και συναγερμό με εφαρμογή στο κινητό για τη διαχείριση. Είχαμε θυροτηλεόραση με 10 καλώδια και ομοαξονικό και έχουμε πλέον θυροτηλεόραση IP που ό,τι και αν ζητήσεις μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Εμείς πρώτοι το 2014 είχαμε διοργανώσει σεμινάριο με 350 εγκαταστάτες, όταν ξεκίνησε η επανάσταση στο κλειστό κύκλωμα με κάμερες 1MP.

1 10

Η μεγάλη διαφορά, όμως, είναι στον ανταγωνισμό. Το 1988, ήταν 5-10 το πολύ οι εισαγωγείς στα συστήματα ασφαλείας, ενώ τώρα είναι πολλαπλάσιοι. Το ίδιο ισχύει και για τους εγκαταστάτες. Το βασικό πρόβλημα, όμως, δεν είναι στον αριθμό, αλλά στη φιλοσοφία που γίνεται προσπάθεια να επικρατήσει και αυτή δεν είναι άλλη από το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Στον βωμό των πωλήσεων, κάποιοι ηθικοί κανόνες που υπήρχαν παλιότερα, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Σε μεγάλο βαθμό, η διαφορά των εταιρειών είναι ποιος έχει την καλύτερη τιμή. Πολλά εργοστάσια, ιδιαίτερα από την Κίνα ή την ανατολική Ευρώπη, έχουν επιλέξει να έχουν πολλούς αντιπρόσωπους, κάτι που αποτελεί μια επιπλέον αιτία ώστε το παιχνίδι να παίζεται στην τιμή αποκλειστικά. Δεν είναι φαινόμενο που υπάρχει μόνο στον χώρο μας, αλλά γενικά στην κοινωνία μας. Δεν υπάρχουν υγιείς κανόνες στο θέμα των πωλήσεων και γίνεται προσπάθεια να επικρατήσει ένα καθαρά αμερικάνικο μοντέλο, το οποίο στηρίζεται στο ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, κάτι με το οποίο διαφωνώ κάθετα.

Τα τελευταία χρόνια, είμαι αρκετά προβληματισμένος σχετικά με το πού θα οδηγήσει όλη αυτή η κατάσταση. Είναι δεδομένο, ότι σε κάποιες περιπτώσεις, τα συμφέροντα του εισαγωγέα, του εγκαταστάτη, της εταιρείας e-shop, της εταιρείας φύλαξης και του κατασκευαστή συγκρούονται και δυστυχώς λείπει η επικοινωνία μεταξύ τους. Όλη αυτή η κατάσταση μάς κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε εχθροί μεταξύ μας. Δεν ισχύει αυτό. Είμαστε οι συνδετικοί κρίκοι μιας αλυσίδας που μόνο όταν συνεργαστούμε αρμονικά δεν θα υπάρχει κίνδυνος να σπάσει, αλλά και ο τελικός καταναλωτής να έχει άριστη γνώμη για τον κλάδο. Θα πρέπει να είμαστε σε επικοινωνία μεταξύ μας και να μην κοιτάει ο καθένας το μικρό βραχυπρόθεσμο κέρδος του. Θα πρέπει να μπουν υγιείς κανόνες, όσο είναι δυνατόν, στη μεταξύ μας συνεργασία. Θα πρέπει να απαιτήσουμε από την πολιτεία να υπερασπιστεί και να ελέγχει αυτούς τους κανόνες.

Είμαστε από τις εταιρείες (οι πελάτες μας λένε ότι είμαστε οι μοναδικοί) που ζητάμε σε νέο πελάτη σφραγίδα, ΚΑΔ και άδεια.

Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να επικοινωνήσουμε, να συναντηθούμε και να κουβεντιάσουμε το μέλλον του κλάδου, αλλιώς η γνώμη μου είναι ότι θα επικρατήσει, αν δεν έχει επικρατήσει ακόμα, μια ζούγκλα από την οποία δεν θα έχει κανείς όφελος, αλλά μόνο ζημιές.

– Μετά από δύο διαδοχικές κρίσεις, µία μεγάλη οικονομική και πριν 3 χρόνια αυτή της πανδημίας, η εταιρεία σας βγήκε ακόμα πιο δυνατή. Ποια μέτρα λάβατε το διάστημα αυτό, ώστε να ξεπεράσετε αυτές τις προκλήσεις;

Εμείς τα τελευταία 3 χρόνια είχαμε μια αύξηση 50% του τζίρου μας και τα τελευταία 10 χρόνια μια αύξηση 160%!

Αυτό ήταν αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που κάνουμε όλα τα χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αντέξουμε στην κρίση και να εκτοξευτούμε πάλι όταν η αγορά άρχισε να ομαλοποιείται.

• Ενισχύσαμε τις συνεργασίες μας με νέα εργοστάσια και νέους πελάτες.

• Ενισχύσαμε το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας με νέα στελέχη.

• Δώσαμε στους πελάτες μας νέα ιδιαίτερα προϊόντα, που θα δημιουργήσουν νέες πωλήσεις και μαζί με την άψογη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση της ομάδας της Rakson, αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυτήν την τεράστια αύξηση.

– Πώς κρίνετε τα προϊόντα σας ως προς τον δείκτη απόδοσης / τιμής και ποιότητας, σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε καταφέρει κάτι μοναδικό: Διαθέτουμε τη μεγαλύτερη και πληρέστερη ποικιλία προϊόντων συστημάτων ασφαλείας στην Ελληνική αγορά. Έχουμε επιλέξει προσεκτικά 25 εργοστάσια από όλο τον κόσμο και μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε όλες τις ανάγκες των πελατών μας. Δεν έχουμε τη λογική να είμαστε οι φθηνότεροι της αγοράς, αλλά να έχουμε την καλύτερη σχέση ποιότητας / τιμής. Αυτό προσπαθήσαμε να περάσουμε και στους πελάτες μας, πως ό,τι είναι πιο φθηνό δεν είναι απαραίτητα και πιο εύκολο να πωληθεί και το πιο βασικό ότι δεν έχει ικανοποιητικό κέρδος.

Έχουμε ένα λογικό κέρδος για να έχουμε μια υγιή επιχείρηση με ευχαριστημένους υπαλλήλους στον οικονομικό τομέα, αλλά και στις συνθήκες εργασίας.

Διαθέτουμε ξεχωριστά προϊόντα, τα οποία δίνουν αξία στον πελάτη μας με τις δυνατότητές τους και τον κάνουν να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.

Η λογική μας είναι ότι η εύκολη πώληση δεν φέρνει ικανοποιητικό κέρδος. Στον πελάτη μας, αλλά και στον τελικό καταναλωτή, οφείλουμε να του δώσουμε να καταλάβει τις διαφορές στην ποιότητα των προϊόντων μας και των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Δεν φτάνει πλέον μια απλή προσφορά σε excel για να κερδίσει ο εγκαταστάτης την πώληση. Όλα τα παραπάνω μάς κάνουν και ξεχωρίζουμε στην αγορά.

– Θεωρείστε από τους κύριους παίκτες στην κατηγορία των προϊόντων θυροτηλεόρασης: Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζεται στην αγορά;

Από το 1988 που ξεκίνησα ως εγκαταστάτης, πίστεψα στη θυροτηλεόραση. Ξεκίνησα σαν τεχνική υποστήριξη άλλης εταιρείας για την Αττική. Το 1990, ξεκίνησα τη συνεργασία μου με την Bitronvideo στο νέο σύστημα που είχε με 4+n καλώδια. Είδα ότι είναι ένα προϊόν με προοπτική, γιατί δεν αναφερόταν μόνο στις νέες εγκαταστάσεις, αλλά μπορούσε να αντικαταστήσει και τα θυροτηλέφωνα σε θυροτηλεόραση. Έτσι, πραγματοποίησα την 1η αντικατάσταση θυροτηλεφώνων σε θυροτηλεόραση το 1991. Επένδυσα πολύ σε αυτό το προϊόν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα σημείο αναφοράς για τη θυροτηλεόραση στην Ελλάδα. Αυτό δείχνουν και οι αριθμοί: Bitronvideo και Golmar βρίσκονται σε πάνω από 60.000 εγκαταστάσεις και σε πάνω από 600.000 διαμερίσματα.

Ποιος άλλος προσφέρει όλα αυτά στον χώρο της θυροτηλεόρασης;

 1. Στη θυροτηλεόραση έχουμε τεράστια εμπειρία από το 1988.
 2. Ήμασταν οι πρώτοι που διαθέσαμε το 1990 στην Ελληνική αγορά σύστημα θυροτηλεόρασης 4+n καλώδια για αντικατάσταση θυροτηλεφώνων σε θυροτηλεόραση.
 3. Ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε αντικατάσταση θυροτηλεφώνων σε θυροτηλεόραση το 1991.
 4. Διαθέτουμε τη μεγαλύτερη ποικιλία θυροτηλεόρασης – θυροτηλεφώνου από 4 εργοστάσια της Ευρώπης και της Κίνας (Golmar, Bitron, Hikvision, Castel). 36 κιτ Θυροτηλεόρασης, 13 κιτ Θυροτηλεφώνων, 32 μπουτονιέρες, 36 οθόνες, 14 θυροτηλέφωνα, 12 Τεχνολογίες.
 5. Κάνουμε διαφημιστική καμπάνια στην τηλεόραση, στο ράδιο, σε αγώνες, σε επιβατηγά πλοία κ.ά. για να κάνουμε ευρέως γνωστή τη θυροτηλεόρασή μας.
 6. Κάνουμε για τους πελάτες μας δωρεάν μελέτη της εγκατάστασης στην Αττική.
 7. Πραγματοποιούμε την εγκατάσταση στους πελάτες μας με δικά μας συνεργεία στην Αττική.
 8. Προσφέρουμε δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη ηλεκτρονικού εξοπλισμού κατά παντός κινδύνου.
 9. Προσφέρουμε επέκταση της εγγύησης με μειωμένες τιμές επίσκεψης.
 10. Διαθέτουμε βαλίτσες δειγματισμού των προϊόντων.
 11. Διαθέτουμε ταμπλό επίδειξης για τα καταστήματα των πελατών μας.
 12. Διαθέτουμε έτοιμες ηλεκτρονικές προσφορές για ευκολία των πελατών μας.
 13. Διαθέτουμε αναλυτικές οδηγίες μελέτης – αποτύπωσης.
 14. Διαθέτουμε δωρεάν ελληνικά φυλλάδια προώθησης των προϊόντων μας.
 15. Διαθέτουμε αφίσα των προϊόντων.
 16. Έχουμε σε απόθεμα πάνω από 1.000 κωδικούς υλικών σε θυροτηλεόραση και θυροτηλέφωνα.
 17. Διαθέτουμε οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης στα ελληνικά.
 18. Διενεργούμε σεμινάρια για τους πελάτες μας.
 19. Έχουμε δημιουργήσει τεχνικά και εμπορικά video για τους πελάτες μας, αλλά και για τους τελικούς χρήστες.
 20. Για την κατοχύρωση των πελατών μας, έχουμε συμφωνητικό με τη διαχείριση της πολυκατοικίας.
 21. Μας εμπιστεύονται πάνω από 1.600 πελάτες.
 22. Οι ζητήσεις που έρχονται στην εταιρεία μας από τελικούς χρήστες, προωθούνται σε πελάτες μας.

– Γιατί ένας εγκαταστάτης να προωθήσει τις πωλήσεις στη θυροτηλεόραση και γιατί να συνεργαστεί με τη Rakson A.E.;

Οι περισσότεροι εγκαταστάτες θεωρούν ότι τα κύρια προϊόντα που πρέπει να προωθούν είναι ο συναγερμός και το κλειστό κύκλωμα. Θα σας πω 10 λόγους γιατί πρέπει να προωθήσουν και τη θυροτηλεόραση και γιατί να συνεργαστούν με την Rakson.

 1. Τεράστια αγορά με χιλιάδες πολυκατοικίες χωρίς θυροτηλεόραση.
 2. Πρόσβαση σε νέους πελάτες. Με έναν πελάτη έχετε πρόσβαση σε πολλές κατοικίες!
 3. Μόνο 2 καλώδια χωρίς πολικότητα.
 4. Η εγκατάσταση θυροτηλεόρασης με 10 οθόνες απαιτεί ίδια ώρα εργασίας με 10 κάμερες ή 10 ανιχνευτές, αλλά με πολύ μεγαλύτερο κέρδος και ευκολία εγκατάστασης.
 5. Οικία χωρίς συναγερμό ή κάμερες υπάρχει, χωρίς θυροτηλεόραση ή θυροτηλέφωνο δεν υπάρχει!
 6. Ο τελικός καταναλωτής είναι πιο εύκολο να δώσει 150€ για θυροτηλεόραση παρά 500€ για συναγερμό.
 7. Με την τεχνογνωσία και την 35ετή εμπειρία της Rakson, εξασφαλίζετε σίγουρη και εύκολη πώληση, αλλά και άψογη τεχνική υποστήριξη.
 8. Με την τεχνογνωσία και την 70ετή εμπειρία της Golmar, εξασφαλίζετε τεράστια ποικιλία ποιοτικών προϊόντων και λύσεων.
 9. Τα προϊόντα της Golmar είναι επώνυμα στον τελικό καταναλωτή με προστασία τιμών, εύκολη πώληση και ικανοποιητικό κέρδος.
 10. Η Rakson συνεργάζεται με 4 εργοστάσια, παρέχοντας λύση για κάθε εγκατάσταση.

– Πώς υποστηρίζετε τα προϊόντα σας μετά την πώληση και ποιες ενέργειες πραγματοποιείτε για να διασφαλίσετε πως οι πελάτες σας παραμένουν ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες;

Είμαστε η μοναδική εταιρεία που παρέχει στους πελάτες 15ωρη τηλεφωνική τεχνική υποστήριξη κάθε ημέρα, 365 μέρες τον χρόνο. Επιπλέον, διαθέτουμε δικά μας τεχνικά συνεργεία που κάνουν τοποθέτηση και τεχνική υποστήριξη των προϊόντων μας για τους πελάτες τους.

Ειδικά στο κομμάτι της θυροτηλεόρασης, έχουμε τη δυνατότητα να διαθέτουμε στους πελάτες μας ανταλλακτικά για εγκαταστάσεις που πραγματοποιήθηκαν 10-30 χρόνια πριν. Αυτό οφείλεται στο ότι συνεργαζόμαστε με δύο εργοστάσια, τα Golmar και Bitron, τα οποία διαθέτουν 70 χρόνια εμπειρία.

Τέλος, ενισχύουμε συνέχεια το ανθρώπινο δυναμικό μας με νέα στελέχη, για να έχουν οι πελάτες μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και αξιόπιστη ανταπόκριση.

– Πείτε μας για τις υπάρχουσες, αλλά και τις νέες στρατηγικές συνεργασίες που έχει συνάψει η Rakson τα τελευταία χρόνια.

Τρεις είναι οι επιλογές που κρίνουν τις στρατηγικές μας συνεργασίες:

 1. Να συνεχίσουμε να είμαστε ηγέτες στη θυροτηλεόραση.
 2. Να προσφέρουμε στους πελάτες μας προϊόντα που θα τους φέρουν νέες αγορές και νέες πωλήσεις.
 3. Να έχουμε λύσεις για οποιαδήποτε ανάγκη τους.

Με στόχο τα παραπάνω έχουμε κάνει τις εξής επιλογές:

Στον τομέα της θυροτηλεόρασης έχουμε συνεργασία με τέσσερα εργοστάσια:

• Έχουμε πολυετή αποκλειστική συνεργασία με τα εργοστάσια Golmar και Bitron, δύο εργοστάσια από το 1954, από Ισπανία και Ιταλία αντίστοιχα.

• Έχουμε νέα αποκλειστική συνεργασία με το εργοστάσιο Castel από τη Γαλλία, για ενδοεπικοινωνία σε χώρους υψίστης ασφαλείας, όπως είναι οι φυλακές, τα πυρηνικά εργοστάσια κ.ά.

• Το 2023, ξεκινήσαμε και τη συνεργασία μας με τη Hikvision, έτσι ώστε να τελειοποιήσουμε την ποικιλία των προϊόντων μας σε θυροτηλεόραση, CCTV, συναγερμό.

Έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με εργοστάσια που παράγουν:

• Αυτοματισμούς ξενοδοχείων και νοσοκομείων (GLT, Ιταλία).

• Συστήματα ηχητικών ανακοινώσεων και συνεδρίων (PASO, Ιταλία).

• Περιμετρική προστασία με οπτική ίνα (ETER, Ιταλία).

• Ερμάρια, κλειδοθήκες υψίστης ασφαλείας (ETER, Ιταλία).

• Διευθυνσιοδοτημένη πυρανίχνευση (ELKRON, Ιταλία).

• Συστήματα ελέγχου εισόδου (FDI, Γαλλία).

• Αυτοματισμοί θυρών (APRIMATIC, Ιταλία).

Όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται από τα κορυφαία καταγραφικά Icatch, made in Taiwan, που μαζί με τις κάμερες Hawkeye, μας δίνουν τη δυνατότητα να παρέχουμε μια ιδανική πρόταση στο κλειστό κύκλωμα και με τα τέσσερα εργοστάσια στα συστήματα συναγερμού – AVS electronics, ELKRON, GSN και ALEAN – που μαζί με τη Hikvision μας επιτρέπουν να παρέχουμε την απόλυτη πρόταση και στον συναγερμό.

Σε όλα τα παραπάνω εργοστάσια οι τεχνικοί μας έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια και διαθέτουν τις ανάλογες πιστοποιήσεις.

– Ποια είναι τα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας και πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο κλάδος τα επόμενα χρόνια;

Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα και αρκετές δυνάμεις και μεράκι ώστε να πετύχουμε ακόμα παραπάνω από αυτά που έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής. Το πιο βασικό στην ομάδα μας, στη Rakson, είναι να περνάμε καλά και αυτό να εκφράζεται με την άψογη εξυπηρέτησή μας στους πελάτες μας.

Έμαθα πριν πολλά χρόνια, εάν θυμάμαι καλά το 1993, σε ένα σεμινάριο πωλήσεων και οργάνωσης επιχειρήσεων ότι ο βασικός στόχος ενός επιχειρηματία είναι το κέρδος! Αυτό είναι ξεκάθαρο και μη αμφισβητήσιμο.

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο κάθε επιχειρηματίας επιλέγει τον δικό του τρόπο με τον οποίο θα πετύχει το κέρδος.

Από την πρώτη στιγμή που έγινα επιχειρηματίας, είχα έναν βασικό κανόνα, να σέβομαι τους συνεργάτες μου αλλά να «απαιτώ» και τον σεβασμό από αυτούς. Αυτό ισχύει και για τους συνεργάτες μου μέσα στην εταιρεία, αλλά και για τους πελάτες μας, γιατί πιστεύω ότι και αυτοί είναι συνεργάτες μας. Με βάση αυτόν τον κανόνα, θα υλοποιηθούν και τα μελλοντικά μου πλάνα. Λόγω της μεγάλης αύξησης του τζίρου της επιχείρησης τα τελευταία 10 χρόνια (160%) έχουν έρθει πολλά νέα στελέχη στη Rakson. Έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να βρούμε ικανοποιητική επικοινωνία μεταξύ μας, αλλά ποτέ δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι! Έχουμε νέες ιδέες για να πετύχουμε καλύτερη συνεργασία μεταξύ μας και καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Αυτά σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε το 2023-2024.

Είμαστε στη διαδικασία πρόσληψης νέου σύμβουλου πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης, ώστε να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των πελατών μας.

Όσον αφορά στη συνεργασία μας με εργοστάσια, πιστεύουμε ότι έχουμε τη μέγιστη δυνατή κάλυψη και δεν ψάχνουμε νέα, αλλά στη Rakson ποτέ δεν λέμε ποτέ!

Ο στόχος μας είναι να επικοινωνήσουμε με τους πελάτες μας, αλλά και με νέους πελάτες, να τους ενημερώσουμε για την τεράστια ποικιλία που διαθέτουμε και τις μοναδικές δυνατότητες που τους παρέχουμε, ώστε να ανοίξουν νέες αγορές, να κάνουν νέες πωλήσεις, να ανεβάσουν την εικόνα της επιχείρησής τους με ξεχωριστά προϊόντα. Σκοπός μας είναι να γνωρίζουν ότι σίγουρα θα πρέπει να προωθούν τον συναγερμό και το CCTV, αλλά και ότι υπάρχει τεράστια αγορά στο κομμάτι της αντικατάστασης θυροτηλεφώνων από θυροτηλεόραση και ότι θα πρέπει να δώσουν τεράστια προσοχή. Μην ξεχνάμε ότι σπίτι χωρίς συναγερμό ή κάμερες υπάρχει, χωρίς θυροτηλέφωνο ή θυροτηλεόραση όχι!

Όσον αφορά στην εξέλιξη του κλάδου πιστεύω ότι είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει αύξηση και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:

 1. Το αίσθημα της ασφάλειας είναι μετά το οικονομικό το σημαντικότερο στην κοινωνία μας, άρα ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση, ο καθένας προσπαθεί να επενδύσει και στην ασφάλειά του.
 2. Η τεχνολογία σε όλα τα προϊόντα και ιδιαίτερα στη θυροτηλεόραση και στα κλειστά κυκλώματα, έχει κάνει άλματα τα τελευταία 10 χρόνια, άρα υπάρχει ανάγκη ανανέωσης των παλαιών συστημάτων, γιατί τα νέα διαθέτουν πολλές επιπλέον δυνατότητες.

Αφού οι συνθήκες θα είναι ιδανικές για τον κλάδο μας για να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα, θα πρέπει, όσο δεν είναι αργά, να λύσουμε τις παιδικές αρρώστιες του τομέα μας.

Είμαι από τους λίγους εισαγωγείς που είχα το προνόμιο να περάσω και από τη θέση του εγκαταστάτη προηγουμένως. Πονάω αυτόν τον κλάδο και πιστεύω ότι αξίζει καλύτερο μέλλον.

Τα μέλη που αποτελούν τον κλάδο μας – εγκαταστάτες, εισαγωγείς, e-shop, εταιρείες φυλάξεων – θα πρέπει να κάνουν το πολύ απλό: Να ξεκινήσουν να επικοινωνούν! Να καταλάβει ο ένας τα προβλήματα και τις ανησυχίες του άλλου. Να σταματήσει η λογική ότι φταίει ο ένας για τα προβλήματα του άλλου.

Να αποφασίσουμε τους κανόνες της συνεργασίας μας και να τους επικοινωνήσουμε μαζί και στην πολιτεία.

Είναι κρίμα σε έναν τόσο μεγάλο κλάδο να υπάρχει ένας νόμος για την άδεια εγκαταστάτη, με τις αδυναμίες του, αλλά να μην υπάρχει τρόπος ελέγχου του.

Είναι κρίμα να πιστεύουμε ότι ο ένας είναι απέναντι από τον άλλο. Έχουμε και οι δύο συμφέρον ο κλάδος μας να είναι υγιής και με κανόνες.

Πιστεύω ακράδαντα ότι τα μελλοντικά πλάνα των εταιρειών του κλάδου, αλλά και της Rakson, εξαρτώνται από τη γενική πορεία του κλάδου.

Θα πρέπει όλοι να δούμε κατάματα την πραγματικότητα, όσο και αν μας αγχώνει ή μας νευριάζει, να συνειδητοποιήσουμε ότι, είτε το θέλουμε, είτε όχι, το internet υπάρχει και μαζί του τα e-shop (και εμείς άλλωστε το χρησιμοποιούμε στις αγορές μας), ότι υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός, ότι υπάρχει ένας νόμος του κράτους για τον χώρο, ότι υπάρχει και ο «παράνομος» εγκαταστάτης στον χώρο μας…

Ο Δαρβίνος πριν πολλά χρόνια είχε πει: «Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές».

Εμείς και μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το μέλλον μας. Εάν δε γίνει κάτι άμεσα, θα είμαστε και σε αυτόν τον κλάδο ουραγοί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι είμαστε αρκετά υγιής χώρος, άρα έχουμε και την οικονομική δυνατότητα να μάθουμε τις εμπειρίες, τους νόμους και οτιδήποτε άλλο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εφαρμόσουμε αυτά που είναι κατάλληλα για τη χώρα μας.

Μόνο όταν επιστήσουμε την προσοχή μας σε αυτά και δεν κοιτάει ο καθένας το μικρό βραχυπρόθεσμο συμφέρον του θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας οι εισαγωγείς, οι εγκαταστάτες, οι εταιρείες e-shop και οι εταιρείες φύλαξης, ώστε να βρούμε κοινές συνιστάμενες, να βρούμε τρόπους συνεργασίας και όλοι μαζί να απαιτήσουμε από τον εαυτό μας και από την πολιτεία τον κλάδο που μας αξίζει. Μόνο τότε όλοι θα έχουμε και ικανοποιητικό οικονομικό όφελος.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος 142

  Security Report, τεύχος 142

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Σεπτεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
 • Αναλογικό CCTV

  Αναλογικό CCTV

  Η αναλογική τεχνολογία HD στον κλάδο των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης (CCTV) έφερε την επανάσταση στην παρακολούθηση βίντεο, προσφέροντας εικόνες υψηλής ευκρίνειας (HD) μέσω των παραδοσιακών ομο...
 • Προϊόντα της Holowits από την Oktabit

  Προϊόντα της Holowits από την Oktabit

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των προϊοντικών λύσεων της Holowits, που λανσάρει πλέον η Oktabit στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Την online παρουσίαση, η οποία έλαβε χώρα την Τετάρτη, 19...
 • Κάμερες χαμηλού φωτισμού

  Κάμερες χαμηλού φωτισμού

  Από την παρακολούθηση της αυλής του σπιτιού μέχρι την ασφάλεια των εθνικών συνόρων ή την επιτήρηση μίας πόλης, η επιλογή μιας κάμερας εξωτερικού χώρου απαιτεί προσεκτική μελέτη. Ανάμεσα στα διάφορ...
 • 3 τάσεις που αναδιαμόρφωσαν τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού

  3 τάσεις που αναδιαμόρφωσαν τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού

  Η αγορά των συστημάτων συναγερμού εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με νέες τάσεις να κάνουν την εμφάνιση τους για να καλύψουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών, των επιχειρήσεων και π...
 • Πώς να αντιμετωπίσετε τα ασταμάτητα reboot σε DVR και NVR;

  Πώς να αντιμετωπίσετε τα ασταμάτητα reboot σε DVR και NVR;

  Μια συνήθης δυσλειτουργία των DVR (Digital Video Recorder) και NVR (Network Video Recorder) που μπορεί να αντιμετωπίζετε είναι οι επαναλαμβανόμενες επανεκκινήσεις των καταγραφικών άνευ εντολής του...
 • Βιομετρική σάρωση φλεβών παλάμης

  Βιομετρική σάρωση φλεβών παλάμης

  Η σάρωση των φλεβών που βρίσκονται στις παλάμες των χεριών, είναι μια σύγχρονη τεχνολογία ελέγχου ταυτότητας που βασίζεται, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, σε βιομετρικά στοιχεία. Χρησιμοποιεί τα μ...
 • Οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων υιοθετούν αλγόριθμους AI και γίνονται πιο ισχυρές από ποτέ!

  Οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων υιοθετούν αλγόριθμους AI και γίνονται πιο ισχυρές από ποτέ!

  Στην βιντεοεπιτήρηση, οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο ειδικά σε μεγάλες περιοχές ή χώρους με πολλαπλές εισόδους. Τώρα, με τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, οι εν λ...
 • Comelit Integration System

  Comelit Integration System

  Η νέα εποχή στην τεχνολογία και οι νέες απαιτήσεις της καθημερινότητας οδηγούν στην ανάγκη τουπλήρη ελέγχου του σπιτιού, εύκολα και απλά, είτε απομακρυσμένα είτε με το πάτημα ενός κουμπιούαπό το σ...
 • Ajax Systems

  Ajax Systems

  Ένα μεγάλο και σημαντικό έργο ανέλαβε και υλοποίησε πρόσφατα η ουκρανική Ajax Systems. Η εταιρεία παραχώρησε αναλυτική περιγραφή των αναβαθμίσεων ασφαλείας, στις οποίες προχώρησε για λογαριασμό το...
 • Uniview NVRs

  Uniview NVRs

  Η Uniview διαθέτει πλήρη γκάμα ποιοτικών δικτυακών καταγραφικών (embedded NVRs), για την επαγγελματική παρακολούθηση, καταγραφή και αναπαραγωγή video και ήχου από δικτυακές (IP) κάμερες. Υποστηρίζ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, τεύχος 09

  Security Report Cyprus, τεύχος 09

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
 • IFSEC International 2023

  IFSEC International 2023

  Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της IFSEC και το περιοδικό Security Report ταξίδεψε στο Λονδίνο για να σας μεταφέρει πλούσιο ρεπορτάζ από τη διεθνή έκθεση! Η δημοσιογραφική ομάδα της L...
 • Κωνσταντίνος Ραβάνης, CEO Rakson

  Κωνσταντίνος Ραβάνης, CEO Rakson

  Το 2023 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Rakson A.E., καθώς η εταιρεία γιορτάζει 35 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας και λειτουργίας στην ελληνική αγορά. Σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και αντ...
 • Η τεχνολογία Ultra-Wideband θα αναδιαμορφώσει τον κλάδο του Access Control

  Η τεχνολογία Ultra-Wideband θα αναδιαμορφώσει τον κλάδο του Access Control

  Από τις αρχές του 2020, τα smartphones της Apple, της Samsung και της Xiaomi είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία υπερευρείας ζώνης Ultra-Wideband (UWB). Η Apple χρησιμοποιεί το UWB για κοινή χρήση...
 • Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

  Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

  Τόσο η Εθνοσυνέλευση όσο και η Γερουσία της Γαλλίας, έχουν εγκρίνει νέο νόμο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Το άρθρο 7, που μέχρι τώρα φαίνεται να αποτελεί την πιο αμφιλεγόμενη ...
 • Ο ήχος στα συστήματα ασφαλείας και η απόδοση της επένδυσης

  Ο ήχος στα συστήματα ασφαλείας και η απόδοση της επένδυσης

  Σε όλο τον κόσμο, οι ομάδες και οι υπεύθυνοι ασφαλείας βρίσκονται «υπό πίεση», όταν πρέπει να δικαιολογήσουν τι κάνουν και πώς το κάνουν, αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για τον κλάδο της ασφάλειας. Σε ...
 • Ανάλυση IP καμερών

  Ανάλυση IP καμερών

  Σήμερα, η ανάλυση των IP καμερών ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις, την τιμή και τις απαιτήσεις της ίδιας της εγκατάστασης. Από 720p έως 4K και ακόμα παραπάνω, η ανάλυση μίας κάμερας αποτελεί, α...
 • Η παγκόσμια αγορά των λογισμικών διαχείρισης βίντεο θα αγγίξει τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027

  Η παγκόσμια αγορά των λογισμικών διαχείρισης βίντεο θα αγγίξει τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027

  Τα λογισμικά διαχείρισης βίντεο, αποτελούν σήμερα θεμέλιους λίθους κάθε συστήματος βιντεοεπιτήρησης, επιτρέποντας στους χειριστές να διαχειριστούν τον εξοπλισμό ασφαλείας εξ’ αποστάσεως, αλλά και ...