Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
27 Ιουλίου 2023 09:09

Αξιοποίηση της τεχνολογίας LiDAR για έξυπνες πόλεις

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
anoigma 3 2aa3700f

Για την πρωτοποριακή τεχνική / τεχνολογία LiDAR έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Η εν λόγω μέθοδος βασίζεται στην εκπομπή παλμικής ακτινοβολίας λέιζερ στην ατμόσφαιρα και ακολούθως, στην καταγραφή της οπισθοσκεδαζόμενης ακτινοβολίας λέιζερ. Η τεχνολογία LiDAR παρέχει πολλά οφέλη, όπως υψηλή ακρίβεια, εξοικονόμηση κόστους, παρακολούθηση και ανάλυση σε πραγματικό χρόνο, και εύκολη ενσωμάτωση με την υπάρχουσα υποδομή ενός συστήματος σε εγκαταστάσεις.

Σε ότι αφορά στον κλάδο μας, όταν η τεχνολογία LiDAR ενσωματώνεται με κάμερες και λογισμικά διαχείρισης βίντεο, βελτιώνει τη λειτουργικότητα και την αξιοπιστία ενός χώρου, επιτρέποντας την παρακολούθηση και την οπτικοποίηση των εισβολέων σε πραγματικό χρόνο. Η πολυσυζητημένη τεχνολογία, που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, φαίνεται πως μπορεί να αναπτυχθεί σε πόλεις και να τις κάνει πιο έξυπνες.

1 3

Ένας αισθητήρας LiDAR εκπέμπει παλμούς λέιζερ στο περιβάλλον, ανιχνεύει διάφορα αντικείμενα στην περιοχή και στη συνέχεια, παράγει έναν εξαιρετικά λεπτομερή τρισδιάστατο χάρτη του περιβάλλοντος αυτού. Στην πραγματικότητα, τα συστήματα LiDAR έρχονται για να συμπληρώσουν τις κάμερες παρακολούθησης που είναι τοποθετημένες σε έναν χώρο, προσφέροντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Πολλοί κατασκευαστές έχουν ενσωματώσει την εν λόγω τεχνολογία στους ανιχνευτές κίνησής τους, εξαλείφοντας με επιτυχία τους ψευδείς συναγερμούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της Industry ARC, η οποία αναμένει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη λόγω της ισχυρής ζήτησης, η αξία της εν λόγω αγοράς ανήλθε σε 1.811,5 εκατομμύρια δολάρια το 2023, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12%. Επιπρόσθετα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε έδειξε πως αρκετοί κλάδοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην τεχνική LiDAR, μία τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις αυτοκινητοβιομηχανίες, το εμπόριο, την άμυνα, σε επανδρωμένα και μη συστήματα και προσεχώς, στις έξυπνες πόλεις.

Ενισχύοντας τις έξυπνες πόλεις

Η τεχνολογία LiDAR έχει πολλές εφαρμογές, κυρίως στην οδήγηση των προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού – ADAS (Advanced driver-assistance system) στα αυτόνομα οχήματα. Τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ασφάλειας για τον οδηγό και στη διευκόλυνση της οδήγησης. Τα αυτόματα συστήματα πέδησης έκτακτης ανάγκης και η προειδοποίηση εκτροπής λωρίδας κυκλοφορίας που φέρουν τα νέα οχήματα βασίζονται σε κάμερες και αισθητήρες ADAS. Ωστόσο, έχει και εφαρμογές έξυπνων πόλεων, ειδικά σε μια εποχή που οι κρατικοί και οι δημοτικοί φορείς έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες προκλήσεις, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα εγκλήματα, η ρύπανση κ.λπ. Το LiDAR μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε αυτούς τους τομείς. Για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, τα τρισδιάστατα δεδομένα που λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο, επιτρέπουν στους δήμους να εντοπίζουν τυχόν αστοχίες, μοτίβα κυκλοφορίας και πολλές ακόμα παραμέτρους με σκοπό τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος διαβίωσης.

2 4

Όσον αφορά στην ασφάλεια των πεζών, οι λύσεις των πόλεων που συνδυάζουν τεχνητή νοημοσύνη και LiDAR, παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού πεζών που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση ή πεζών που διατρέχουν κίνδυνο σε όλες τις περιοχές, 24/7, 365 ημέρες τον χρόνο, παρέχοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

Επιπλέον, το LiDAR μπορεί να παίξει αποτελεσματικό ρόλο και σε άλλες πτυχές μιας έξυπνης πόλης. Τα δεδομένα του, επιτρέπουν την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο σε πολλές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της ροής του πλήθους, της παρακολούθησης των ναυπηγείων, των εφοδιαστικών αποθηκών κ.λπ. Το LiDAR παρέχει παρακολούθηση χώρου σε πραγματικό χρόνο, με τεράστια ακρίβεια, ενώ δεν αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά προσώπου, επομένως προστατεύεται το απόρρητο. Το LiDAR μπορεί, επίσης, να αναβαθμίσει και άλλες τεχνολογίες που τρέχουν ταυτόχρονα με αυτό, κάνοντας τις έξυπνες πόλεις ακόμα πιο έξυπνες.

Είναι, επίσης, σημαντικό να επισημανθεί ότι το LiDAR έχει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους αισθητήρες σε εφαρμογές έξυπνων πόλεων. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως οι παραδοσιακές λύσεις με κάμερες βιντεοεπιτήρησης και ραντάρ (ανάλογα τα μοντέλα φυσικά), παρουσιάζουν ορισμένους περιορισμούς, όπως έλλειψη ακρίβειας στην εμβέλεια, ανίχνευση ψευδών συναγερμών, κακή απόδοση σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό ή ακραία καιρικά φαινόμενα κ.λπ. Το LiDAR, από την άλλη πλευρά, όχι μόνο αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα, αλλά προσφέρει και επιπρόσθετα οφέλη.

Οι λύσεις λοιπόν που συνδυάζουν AI και LiDAR παρέχουν τα ακόλουθα οφέλη:

Αξιοπιστία: Συλλογή δεδομένων σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού ή καιρικές συνθήκες, 24/7, 365 ημέρες τον χρόνο.

Δεδομένα σε πραγματικό χρόνο: Επιτρέπει δυνατότητες προληπτικής διαχείρισης της κυκλοφορίας.

Multimodel: Ανιχνεύει όλους τους χρήστες του δρόμου, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων και των πεζών.

Οικονομική απόδοση και ευκολία εγκατάστασης: Ένας μόνο αισθητήρας σε στύλο κυκλοφορίας ή σε άλλο σημείο, χωρίς τη χρήση υπόγειας καλωδίωσης.

Προστασία απορρήτου: Δεν αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Προηγμένες αναλύσεις ασφάλειας: Πρόβλεψη, διάγνωση και αντιμετώπιση προκλήσεων οδικής ασφάλειας προληπτικά.

Η τεχνολογία LiDAR ως συμπληρωματικό μέσο ασφαλείας

Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, η τεχνολογία LiDAR δεν είναι εδώ για να αναιρέσει την αξία και την αποτελεσματικότητα άλλων αισθητήρων, αλλά στην πραγματικότητα για να λειτουργήσει ως συμπληρωματικό μέσο ασφαλείας μαζί με άλλες συσκευές. Πολλές πόλεις έχουν θέσει σε εφαρμογή την τεχνολογία αυτή σήμερα, παρατηρώντας μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου. Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, μία παρόμοια τεχνολογία έχει αναπτυχθεί για τη συλλογή δεδομένων κυκλοφορίας και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ακρίβεια μέτρησης 97% για την κυκλοφορία οχημάτων, ποδηλάτων και πεζών. Κλείνοντας, η ανάπτυξη της τεχνολογίας LiDAR σε μια πόλη, ώστε να γίνει έξυπνη, δεν είναι τόσο ακριβή, μιας και χρειάζεται μόνο ένας αισθητήρας LiDAR ανά διασταύρωση, ενώ η εγκατάστασή του είναι εύκολη, καθώς δεν απαιτεί πολλές εργασίες ή αλλαγές στην εκάστοτε υποδομή.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report, Μάιος 2024

    Security Report, Μάιος 2024

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
  • AI κάμερες και καταγραφικά

    AI κάμερες και καταγραφικά

    Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
  • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
  • Βία κατά των Γυναικών

    Βία κατά των Γυναικών

    Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
  • Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
  • Hikvsion HiWatch

    Hikvsion HiWatch

    To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...