Skip to main content
DIGITAL TV 181
securityreport e mag odhgos 2021
27 Ιουλίου 2023 09:09

Θερμικές κάμερες

Ένας πλήρης οδηγός για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
anoigma 4 6346d31a

Όλοι γνωρίζουμε πως οι θερμικές κάμερες παρακολούθησης ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες λύσεις ασφαλείας και βιντεοεπιτήρησης για τη μοναδική τους ικανότητα να αποδίδουν εικόνες σχεδόν σε οποιοδήποτε περιβάλλον, όλο το εικοσιτετράωρο και φυσικά στο απόλυτο σκοτάδι. Η κατανόηση του τρόπου της θερμικής απεικόνισης μπορεί να βελτιώσει δραματικά τις δυνατότητες της βιντεοεπιτήρησης, είτε όταν μιλάμε για περιμετρική ασφάλεια και προστασία περιουσιακών στοιχείων, είτε και για κάτι ασυνήθιστο, όπως για την παρατήρηση της άγριας ζωής, με σπάνια είδη που μπορούν να βρεθούν στα βουνά και τα ποτάμια.

1 4

Οι θερμικές κάμερες αποτελούν βασικό πυλώνα της ασφάλειας, ιδίως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι εν λόγω κάμερες δεν είναι κάτι νέο για τον κλάδο της ασφάλειας, ωστόσο εξελίσσονται συνεχώς και βελτιώνονται, παρέχοντας ακόμα περισσότερα οφέλη και λύσεις σε χιλιάδες χρήστες. Οι θερμικές κάμερες καταγράφουν την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν τα σώματα και τα αντικείμενα, μετατρέποντας την σε ορατή εικόνα. Αυτή η καταγραφή της διαφοράς θερμοκρασίας των σωμάτων σε ένα περιβάλλον καθιστά αυτού του είδους τις κάμερες ιδανικές για χρήση στο απόλυτο σκοτάδι, αλλά και για τον εντοπισμό υψηλών θερμοκρασιών σε διάφορες συσκευές. Ωστόσο, ο εγκαταστάτης, αλλά και ο τελικός χρήστης, είναι σημαντικό να κατανοήσει πλήρως την τεχνολογία της θερμικής απεικόνισης, ώστε να αξιοποιήσει τις εν λόγω συσκευές στο έπακρο. Ας δούμε μερικές από τις πρακτικές που συνιστούν οι ειδικοί.

10447d54 48d1 4849 bc65 8a66c737cf12

Αξιοποίηση των θερμικών καμερών στο έπακρο

Οι θερμικές κάμερες, σε αντίθεση με τις κανονικές, ανιχνεύουν τη θερμότητα που απελευθερώνεται από αντικείμενα, ζώα ή ανθρώπους, την οποία μπορούμε να την πούμε και ως θερμική «υπογραφή» τους. Ως εκ τούτου, οι συγκεκριμένες συσκευές είναι ιδανικές για τοποθέτηση όπου οι παραδοσιακές κάμερες δεν επαρκούν, όπως είναι για παράδειγμα περιβάλλοντα με μηδαμινό φωτισμό, ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλα μέρη όπου η βιντεοεπιτήρηση δεν είναι εύκολη υπόθεση.

3 2

Σωστή εγκατάσταση

Ίσως το πιο προφανές βήμα, που συχνά παραβλέπεται, είναι η σωστή εγκατάσταση. Η «σχολαστική» εγκατάσταση αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα βήματα που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό της τεχνολογίας της θερμικής απεικόνισης. Η τοποθέτηση της κάμερας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητά της. Οι κάμερες πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχουν ολοκληρωμένη εικόνα της επιτηρούμενης περιοχής. Συνήθως, τις εν λόγω κάμερες τις τοποθετούμε αρκετά ψηλά, ώστε να αποφεύγονται εμπόδια, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος και στο οπτικό πεδίο της κάμερας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλους εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο άνεμος, η λάμψη του ήλιου και η βροχόπτωση που μπορεί να επηρεάσουν τις θερμικές ενδείξεις.

4

Βελτιστοποίηση των ρυθμίσεων της κάμερας

Οι θερμικές κάμερες, όπως άλλωστε όλες οι κάμερες της αγοράς, έχουν διάφορες ρυθμίσεις που σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε τη λειτουργία τους στις ακριβείς απαιτήσεις του έργου που έχετε αναλάβει να βγάλετε εις πέρας. Η ευαισθησία, η αντίθεση και η πολικότητα (μαύρο-καυτό ή άσπρο-καυτό) είναι παραδείγματα αυτών. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να γνωρίσετε αυτές τις επιλογές και να τις προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες. Η αλλαγή του επιπέδου ευαισθησίας, για παράδειγμα, μπορεί να σας βοηθήσει να διακρίνετε διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία. Για λεπτομερέστερες εικόνες, η προσαρμογή της αντίθεσης μπορεί να είναι επωφελής και η επιλογή της κατάλληλης πολικότητας μπορεί να βελτιώσει την ορατότητα των αντικειμένων ανάλογα με το φόντο. Μετά έρχεται και η ανάλυση. Μια θερμική κάμερα υψηλότερης ανάλυσης παράγει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα υπερύθρων, επιτρέποντάς σας να διακρίνετε και να εντοπίσετε μεταξύ των αντικειμένων πιθανούς εισβολείς ή άλλα συμβάντα.

5

Συντήρηση και βαθμονόμηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Μπορεί οι θερμικές κάμερες να είναι πιο ανθεκτικές σε εξωτερικά περιβάλλοντα από ό,τι οι παραδοσιακές κάμερες παρακολούθησης, ωστόσο και αυτές με τη σειρά τους χρίζουν συντήρησης και βαθμονόμησης, για να λειτουργήσουν σωστά. Ο καθαρισμός του φακού, η αναβάθμιση του λογισμικού και η συχνή θερμική βαθμονόμηση είναι όλα αυτά τα (κρίσιμα) στοιχεία, που συμβάλλουν στην κορυφαία απόδοση. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να επιθεωρήσετε το περίβλημα της κάμερας και να ελέγξετε αν έχει υποστεί τυχόν βλάβες με το πέρασμα του χρόνου, κυρίως από περιβαλλοντικά αίτια ή βανδαλισμούς. Αν μια κάμερα παρουσιάσει βλάβη, πρέπει να επισκευαστεί το συντομότερο δυνατό, γιατί το κόστος μπορεί εν τέλει να είναι μεγαλύτερο από ό,τι αυτό της απλής συντήρησης.

Συμβατότητα με άλλα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας

Οι θερμικές κάμερες είναι ισχυρά εργαλεία βιντεοεπιτήρησης, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να αυξηθεί σημαντικά όταν συνδυάζονται με άλλα συστήματα ασφαλείας. Μια (πιο) ολοκληρωμένη λύση επιτήρησης μπορεί να επιτευχθεί, όταν συνδυάζουμε τις θερμικές κάμερες και τις κάμερες με οπτικούς αισθητήρες ή τις διφασματικές κάμερες, που ενσωματώνουν και τους δύο αισθητήρες. Επίσης, συνδυάζοντας τη θερμική απεικόνιση με άλλες λύσεις, όπως ανιχνευτές και συστήματα εισβολής, συστήματα ελέγχου πρόσβασης και λογισμικό ανάλυσης που υποστηρίζεται από AI λειτουργίες, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά. Οι σύγχρονες θερμικές κάμερες συχνά περιλαμβάνουν Video Analytics ή ενδέχεται να συνδέονται με λογισμικό ανάλυσης που μπορεί να προσθέσει δυνατότητες, όπως ανίχνευση κίνησης, αυτόματη παρακολούθηση κ.λπ., οι οποίες μπορούν να αναγνωρίσουν συγκεκριμένα αντικείμενα ή συμπεριφορές. Όλα αυτά μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την απόδοση του συστήματος, αρκεί να ελέγχονται και να προσαρμόζονται σε τακτική βάση για τη μείωση των ψευδών συναγερμών και ειδοποιήσεων.

6

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Για να χρησιμοποιηθούν σωστά οι θερμικές κάμερες, απαιτείται βασική εκπαίδευση και εξειδίκευση. Οι χειριστές δεν πρέπει μόνο να κατανοήσουν πώς λειτουργεί η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης, αλλά πρέπει και να είναι σε θέση να αναλύουν τις παραγόμενες εικόνες, να τροποποιούν τις ρυθμίσεις της κάμερας και να εκτελούν κανονικές εργασίες συντήρησης.

Σκέψεις για το απόρρητο

Λάβετε υπόψη τις «ηθικές» ανησυχίες και τις νομικές ευθύνες που προκύπτουν από τη χρήση των καμερών παρακολούθησης. Παρόλο που οι θερμικές κάμερες δεν παρέχουν ολοκληρωμένες εικόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση προσώπων, δεν παύουν να είναι ένα μέσο βιντεοεπιτήρησης που υπόκειται στους νόμους και τους κανονισμούς περί απορρήτου. Καλό είναι να ελέγχουμε πάντα ότι η χρήση της θερμικής απεικόνισης είναι νόμιμη και ότι σέβεται τα ατομικά δικαιώματα απορρήτου.

Επαρκής τροφοδοσία και προστασία

Βεβαιωθείτε ότι οι κάμερες θερμικής απεικόνισης διαθέτουν σταθερή και ασφαλή πηγή ενέργειας / τροφοδοσίας. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία από διακοπές ρεύματος, που θα μπορούσαν να διαταράξουν όλο το σύστημα. Για να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα, συστήνεται η τοποθέτηση εφεδρικών μπαταριών ή τα συστήματα αδιάλειπτης τροφοδοσίας – UPS.

Μέτρα αντίστασης στις καιρικές συνθήκες

Επειδή οι θερμικές κάμερες χρησιμοποιούνται συχνά σε εξωτερικά περιβάλλοντα, θα πρέπει να επιλέξετε συσκευές με υψηλή αντοχή σε βροχή, χιόνι, υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και σε χτυπήματα. Επιλέξτε κάμερες που είναι πιστοποιημένες με υψηλούς βαθμούς στεγανότητας και που έρχονται με αντιβανδαλιστικούς τύπους IK09 / IK10.

Εγκατάσταση ενημερώσεων και έλεγχος για σφάλματα

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι και θα συνεχίσουν να αποτελούν σοβαρή απειλή για τις επιχειρήσεις, καθιστώντας την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μία από τις σημαντικότερες τάσεις σε όλες τις βιομηχανίες σήμερα. Είναι αυτονόητο ότι, καθώς οι συσκευές (και ειδικά εκείνες που χρησιμοποιούνται στον τομέα της ασφάλειας) συνδέονται ολοένα και περισσότερο στο δίκτυο, ο κίνδυνος παραβίασης αυξάνεται. Ως εκ τούτου, τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές συστημάτων ασφαλείας έχουν επενδύσει χρόνο και πόρους για την ενίσχυση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, σε ό,τι αφορά στις δικτυωμένες συσκευές. Μια συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο και δεν διαθέτει την κατάλληλη προστασία κρυπτογράφησης ή κωδικού πρόσβασης παραμένει ανοικτή σε κίνδυνο και φυσικά, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο εταιρικό δίκτυο ενός οργανισμού. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι εγκαταστάτες πρέπει να γνωστοποιήσουν σε κάθε αρμόδιο τη σημασία της τακτικής εγκατάστασης ενημερώσεων λογισμικού και φυσικά, να επικοινωνούν και οι ίδιοι με τον κατασκευαστή για τυχόν ενημερώσεις ή σφάλματα που έχουν προκύψει.

Επίλογος

H σωστή τοποθέτηση, οι παραμετροποιήσεις των ρυθμίσεων, η τακτική συντήρηση, η αποτελεσματική ενοποίηση του συστήματος με άλλα συστήματα ασφαλείας, η συνεχής εκπαίδευση των χειριστών και η συμμόρφωση με τους νόμους περί απορρήτου, είναι μόνο μερικές από τις βασικές πρακτικές που οφείλει ένας σύγχρονος εγκαταστάτης να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες των εν λόγω καμερών. Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, οι κάμερες θερμικής απεικόνισης αποτελούν σημαντικό τεχνολογικό πλεονέκτημα για τους χρήστες. Ωστόσο, οι μέγιστες δυνατότητές τους μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο μέσω της επιμελούς εφαρμογής αυτών των βέλτιστων πρακτικών. Επομένως, αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές δεν πρέπει να θεωρούνται ως ασήμαντες προτάσεις, αλλά ως θεμελιώδεις πυλώνες για την αποτελεσματική και αποδοτική αξιοποίηση της εν λόγω τεχνολογίας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος 143

  Security Report, τεύχος 143

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Οκτωβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές ...
 • Ιατρική βοήθεια στα συστήματα συναγερμού

  Ιατρική βοήθεια στα συστήματα συναγερμού

  Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει φέρει επανάσταση στον κλάδο της οικιακής ασφάλειας, που σήμερα έχει υιοθετήσει πιο ολοκληρωμένες και «σωτήριες» λύσεις, ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες των τελι...
 • Wi-Fi Sensing

  Wi-Fi Sensing

  Οι εφαρμογές του Wi-Fi και της ασύρματης τεχνολογίας εξελίσσονται ραγδαία, και σήμερα η εν λόγω τεχνολογία δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Ερευνητές και επιστήμονες από τον κλάδο της τεχνολογίας έχουν ...
 • Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

  Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

   Έντονες είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης οχημάτων και συμπεριφοράς οδηγών τα τελευταία χρόνια. Από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι τη μηχανική μάθηση, όλα σ...
 • Video Analytics

  Video Analytics

  Με την πληθώρα τεχνολογικών λύσεων που συναντούμε σήμερα είναι σίγουρο πως οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν την τύχη, αλλά και την ελευθερία, να επιλέξουν - μέσα από μια μεγάλη γκάμ...
 • Τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες κάμερες

  Τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες κάμερες

  Οι εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι ραγδαίες και αυτός είναι ίσως ένας από τους κυριότερους λόγους που για κάποιους η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι συναρπαστικό, ενώ για άλλους δυνητι...
 • ONVIF

  ONVIF

  Το ONVIF (Open Network Video Interface Forum), το παγκόσμιο ανοικτό πρότυπο διασύνδεσης φυσικών προϊόντων ασφαλείας IP, παρουσίασε το πρόσθετο διαμόρφωσης TLS, που θα επιτρέψει ταχύτερες και ασφαλ...
 • Προϊόντα CCTV της HOLOWITS

  Προϊόντα CCTV της HOLOWITS

  Η Oktabit Α.Ε., διακεκριμένη εταιρεία στον χώρο της διανομής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με 30 και πλέον έτη επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική αγορά, ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα στρατηγική συνε...
 • Uniview F & Q3 Series

  Uniview F & Q3 Series

  H Uniview είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές συστημάτων CCTV, με έδρα την Hangzhou της Κίνας, 4 κέντρα R&D, παραρτήματα ανά την υφήλιο και παρουσία σε 145 χώρες. Μέσα σε 15 μόνο χρόν...
 • IP κάμερες της Tiandy

  IP κάμερες της Tiandy

  Σήμερα, η βιντεοεπιτήρηση δεν αφορά μόνο στην παρακολούθηση, αφορά στη λήψη και στην επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Στην εποχή του ψηφιακού μετασχημ...
 • Comelit Integration System

  Comelit Integration System

  Η εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινότητας, μεγιστοποιεί την ασφάλεια του χώρου και συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας έως και στο ένα τρίτο (-30%...