Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
6 Δεκεμβρίου 2023 09:13

3 τάσεις που αναδιαμόρφωσαν τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
anoigma 5 e6c9613e

Η αγορά των συστημάτων συναγερμού εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με νέες τάσεις να κάνουν την εμφάνιση τους για να καλύψουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών, των επιχειρήσεων και πολλών άλλων οργανισμών. Από την άνοδο των έξυπνων οικιακών συστημάτων αυτοματισμού, μέχρι την αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, αυτές οι τάσεις αναδιαμορφώνουν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο σήμερα τα συστήματα συναγερμού σχεδιάζονται, εγκαθίστανται και συντηρούνται.

Η διαρκώς και ραγδαία μεταλλασσόμενη φύση της τεχνολογίας άφησε, όπως σε κάθε αγορά, το αποτύπωμα της στα συστήματα συναγερμού που σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία στην καθημερινότητά μας. Εμείς, εξετάζουμε τις τάσεις γύρω από τα συστήματα συναγερμού τα οποία καθημερινά καλύπτουν τις απαιτήσεις εκατομμύρια ιδιωτών και επιχειρήσεων.

1 5

Ο αντίκτυπος των ασύρματων τεχνολογιών και του οικιακού αυτοματισμού στην αγορά του συναγερμού

Μία από τις πιο σημαντικές τάσεις που αφορούν στον σχεδιασμό των συστημάτων συναγερμού εισβολής είναι η ενοποίηση τους με τις τεχνολογίες έξυπνου σπιτιού. Με τον καιρό, οι έξυπνες συσκευές πολλαπλασιάστηκαν. Από θερμοστάτες και συσκευές φωτισμού, μέχρι έξυπνες κλειδαριές και κάμερες ασφαλείας. Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές και οι πάροχοι ολοκληρωμένων λύσεων ασφαλείας προσφέρουν έξυπνα οικιακά συστήματα, που επιτρέπουν στους χρήστες να παρακολουθούν και να ελέγχουν τις συσκευές τους από μια ενιαία, κεντρική πλατφόρμα. Αυτό φυσικά περιλαμβάνει πολλαπλές λειτουργίες όπως η εξ’ αποστάσεως πρόσβαση, οι αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις και οι προσαρμοσμένες ρυθμίσεις με βάση τις προτιμήσεις του χρήστη.

Μετά έρχεται η ασύρματη τεχνολογία που έχει επιτρέψει την ραγδαία ανάπτυξη των ασύρματων συστημάτων συναγερμού εισβολής. Τα ασύρματα συστήματα συναγερμού τοποθετούνται εύκολα στις εγκαταστάσεις προσφέροντας ευκολία τόσο στον χρήστη όσο και στον επαγγελματία τεχνικό. Η παράδοση λέει πως τα ενσύρματα συστήματα συναγερμού είναι περισσότερο αξιόπιστα, ενώ τα ασύρματα παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία κατά την τοποθέτηση, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μέρη όπου δεν είναι δυνατό να περάσουμε καλώδια στους τοίχους. Ωστόσο, σήμερα αυτό φαίνεται να αλλάζει ριζικά, καθώς τα νέα ασύρματα πάνελ προσφέρουν την ίδια αξιοπιστία με τα ενσύρματα.

2 5

Παρακολούθηση μέσω cloud: Τα οφέλη και οι περιορισμοί

Η παρακολούθηση που βασίζεται σε τεχνολογία cloud γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στην αγορά των συστημάτων συναγερμού, προσφέροντας πολλά οφέλη σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους παρακολούθησης. Η παρακολούθηση μέσω cloud επιτρέπει την παρακολούθηση του συστήματος συναγερμού σε πραγματικό χρόνο από οπουδήποτε, απλά με μία σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό, καθιστά τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού πιο βολικά και πιο προσιτά στο κοινό. Η όλα διαδικασία προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς τα δεδομένα αποθηκεύονται με ασφάλεια στο cloud και είναι προσβάσιμα ακόμη και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή διακοπής του ίδιου του δικτύου.

Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα της παρακολούθησης στο cloud είναι η δυνατότητα λήψης ειδοποιήσεων απευθείας στο smartphone κινητό, γεγονός που διευκολύνει και επιτρέπει στους χρήστες να ανταποκρίνονται γρήγορα σε πιθανές παραβιάσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στην παρακολούθηση μέσω cloud που οι χρήστες οφείλουν να γνωρίζουν. Μια πιθανή ανησυχία είναι η ασφάλεια των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στο cloud. Ενώ οι πάροχοι cloud συνήθως χρησιμοποιούν προηγμένα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων των πελατών τους, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος παραβιάσεων από τις λεγόμενες κυβερνοεπιθέσεις. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι χρήστες που ανησυχούν για το απόρρητό τους, καθώς αυτά συλλέγονται και αποθηκεύονται στα data centers και τους servers των χρηστών.

Η παρακολούθηση και η διαχείριση του συναγερμού μέσω cloud προσφέρει σημαντικά οφέλη, ωστόσο οι χρήστες θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τους πιθανούς κινδύνους και τους περιορισμούς, πριν υιοθετήσουν την εν λόγω τεχνολογία.

3 5

Ενοποίηση με κάμερες ασφαλείας

Ίσως η δημοφιλέστερη τάση των τελευταίων ετών στα συστήματα συναγερμού.  Η ενσωμάτωση των καμερών παρακολούθησης στα συστήματα συναγερμού αποτελεί την ολοκληρωμένη πρόταση για την ασφάλεια του σπιτιού. Η επαλήθευση ενός συμβάντος με τη χρήση βίντεο ή στιγμιότυπων επιτρέπει τόσο στους τελικούς χρήστες όσο και στα Κέντρα Λήψεως Σημάτων να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή τι είναι αυτό που προκάλεσε το σήμα συναγερμού. Επιπλέον, η ενοποίηση αυτή επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τις ιδιοκτησίες τους εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες κάμερες ή άλλες έξυπνες οικιακές συσκευές, όπως οι έξυπνες κλειδαριές και τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης.

Η παρακολούθηση βίντεο και η αξιοποίηση των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την ανάλυση του βίντεο και τον εντοπισμό πιθανών απειλών σε πραγματικό χρόνο, θα επιτρέψει στις αρχές και το προσωπικό security να ανταποκριθούν ακόμα πιο γρήγορα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.  Η επαλήθευση συναγερμού βίντεο μπορεί να πραγματοποιηθεί τοπικά ή μέσω cloud, ανεξάρτητα από αυτό, το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπηρεσία αυτή έρχεται να μειώσει τους ψευδείς συναγερμούς, αλλά και να αυξήσει κατά μία έννοια το εισόδημα του επαγγελματία τεχνικού.

Βλέποντας το πόσο αποτελεσματική είναι η όλη διαδικασία, ο πελάτης νιώθει σίγουρος και αναμφίβολα πιο ικανοποιημένος. Αυτό ανοίγει ένα νέο δρόμο για περισσότερες εγκαταστάσεις. Ο επαγγελματίας εγκαταστάτης συνομιλεί με τον πελάτη του σχετικά με την προσθήκη συμπληρωματικού υλικού, όπως μία ή περισσότερες κάμερες παρακολούθησης. Ένας ικανοποιημένος πελάτης, θα παραπέμψει το εγκαταστάτη και σε άλλους συμπολίτες που πραγματικά έχουν την ανάγκη αυτή. Δεν μπορείς να πεις όχι σε κάτι το οποίο πραγματικά δουλεύει τόσο αποτελεσματικά και βοηθάει πραγματικά το έργο των τοπικών αρχών.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...