Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
28 Αυγούστου 2023 22:37

Ajax Systems

Αναβάθμιση ασφάλειας στα γραφεία της MacPaw

Γράφει: Χρίστος Κρανάκης
anoigma 1 e53bf198

Ένα μεγάλο και σημαντικό έργο ανέλαβε και υλοποίησε πρόσφατα η ουκρανική Ajax Systems. Η εταιρεία παραχώρησε αναλυτική περιγραφή των αναβαθμίσεων ασφαλείας, στις οποίες προχώρησε για λογαριασμό του – επίσης ουκρανικού – τεχνολογικού γίγαντα MacPaw. Παρακάτω, περιγράφονται λεπτομερώς οι απαιτητικές προδιαγραφές που έπρεπε να τηρήσει η Ajax Systems, όπως και τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την ενσωμάτωση ολοκληρωμένου λογισμικού ενός συστήματος Ajax μέσω API για την αναβάθμιση των γραφείων.

Λίγα λόγια για τη MacPaw
H MacPaw αποτελεί μια ουκρανική tech εταιρεία που δημιουργεί και διανέμει μια σειρά από σύνθετες εφαρμογές για macOS και iOS, εδώ και 15 χρόνια. Ενδεικτικά, μόνο η «κορωνίδα» του brand – η εφαρμογή CleanMyMac – έχει περισσότερες από 25 εκατομμύρια λήψεις, χρήστες σε περισσότερες από 180 χώρες ανά την υφήλιο, ενώ διατίθεται σε 12 γλώσσες.

Τα γραφεία της εταιρείας
Ο χώρος των γραφείων της MacPaw αποτελεί ένα διεθνές πρότυπο για πολλές IT εταιρείες, με πολλές αίθουσες συσκέψεων, μεγάλες βεράντες, γυμναστήριο για τους εργαζομένους, αίθουσα χαλάρωσης και διαλογισμού, αμφιθεατρικό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο για παρουσιάσεις και μία εκ των μεγαλύτερων συλλογών Apple προϊόντων. Όπως είναι φυσικό, ένα υπερσύγχρονο γραφείο αυτού του τύπου χρειάζεται επιτακτικά ένα αντίστοιχο ολοκληρωμένο σύστημα καθολικής προστασίας, το οποίο όμως, συνάμα, θα είναι εύκολο στη διαχείρισή του.

Βασικός στόχος του έργου
Διττό μέλημα της Ajax Systems αποτέλεσε η αναβάθμιση του συστήματος ασφάλειας των γραφείων με την ταυτόχρονη ενσωμάτωση αυτού σε ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης έξυπνου γραφείου.
Μέχρι την ανάληψη του έργου, ένα μέρος του χώρου προστατεύονταν από ένα απαρχαιωμένο ενσύρματο σύστημα συναγερμού, ενώ το υπόλοιπο από τους πρώτους ασύρματους ανιχνευτές Ajax που διανεμήθηκαν στην αγορά, οι οποίοι συνδέονταν με το ενσύρματο σύστημα συναγερμού μέσω της μονάδας ενσωμάτωσης ocBridge. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο εταιρείες συμφώνησαν στην ανάγκη παροχής ενός σύγχρονου συστήματος ασφαλείας, με δυνατότητα Access Control και ενός έξυπνου συστήματος για τον διαχειριστικό έλεγχο των γραφείων (π.χ. φωτισμός, Wi-Fi κ.λπ.). Ως επί το πλείστον, συμφωνήθηκε η επέκταση του έξυπνου συστήματος ασφαλείας με υπηρεσίες αντιπλημμυρικής προστασίας, οι οποίες θα ελέγχονται μέσω εφαρμογής iOS από το iPhone κάθε εργαζομένου.

Τα στάδια της τεχνικής κατασκευής
Πρώτο βήμα αποτέλεσε η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου πίνακα ελέγχου των γραφείων με το Hub 2 Plus. Μεταξύ των δυνατοτήτων που προσφέρει το Hub 2 Plus, είναι η υποστήριξη 200 συσκευών / χρηστών, η δυνατότητα επαλήθευσης ταυτότητας μέσω ανάλυσης φωτογραφιών και η αυτοματοποίηση των λογισμικών ενημερώσεων για τη διαρκή προστασία από ευπάθειες. Το Hub 2 Plus διαθέτει τέσσερα ανεξάρτητα κανάλια επικοινωνίας – το σύστημα ασφαλείας είναι πάντα συνδεδεμένο χάρη στον κεντρικό διακομιστή Ajax Cloud, ο οποίος ανοίγει τεράστιες δυνατότητες ενσωμάτωσης λογισμικού.

1 1

Οι προηγουμένως εγκατεστημένοι ασύρματοι ανιχνευτές Ajax – που όπως προαναφέρθηκε ήταν από τους πρώτους που διάνειμε η εταιρεία – απλώς προστέθηκαν στο Hub 2 Plus. Αμέσως μετά την ενσωμάτωση, η ομάδα ασφαλείας της MacPaw έλαβε ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με το πόσες και ποιες συσκευές ήταν συνδεδεμένες, το επίπεδο σήματος, το επίπεδο φόρτισης, αλλά και τις εξωτερικές συνθήκες, όπως η θερμοκρασία. Πλέον, μέσω του Hub 2 Plus, η ομάδα ασφαλείας της MacPaw μπορεί να αλλάζει κατά βούληση το επίπεδο ευαισθησίας από απόσταση ή/και να απενεργοποιήσει τον ανιχνευτή. Φυσικά, με τον παλιό πίνακα ελέγχου, τέτοιες δυνατότητες θα ήταν αδύνατες, καθώς, για παράδειγμα, η ομάδα ασφαλείας δεν θα μπορούσε να δει το ακριβές επίπεδο φόρτισης κάθε ανιχνευτή, επειδή οι ανιχνευτές δεν ήταν συνδεδεμένοι στον κεντρικό κόμβο Ajax. Η ομάδα, δηλαδή, πριν την αναβάθμιση θα έπρεπε να ελέγχει χειροκίνητα κάθε ανιχνευτή για να γνωρίζει ποιος από αυτούς και πότε χρειαζόταν αλλαγή μπαταρίας. Στο εξής, η εταιρεία λαμβάνει αντίστοιχη ειδοποίηση και γνωρίζει εκ των προτέρων πότε απαιτείται αλλαγή μπαταρίας.
Δεύτερο βήμα αποτέλεσε η σύνδεση του ενσύρματου συστήματος συναγερμού τρίτου μέρους (δηλαδή όχι κατασκευής Ajax) με τον διακομιστή Ajax, μέσω της γνωστής μονάδας MultiTransmitter. Η μονάδα διαθέτει 18 ενσύρματες ζώνες για τη σύνδεση συσκευών και ταμπλό που υποστηρίζει τέσσερις τύπους επαφών: EOL (NC με αντίσταση), EOL (NO με αντίσταση), EOL (NO με αντίσταση). Για το τμήμα του γραφείου MacPaw με τους ενσύρματους ανιχνευτές τρίτων κατασκευαστών που ήταν εγκατεστημένοι, απαιτήθηκαν συνολικά τρεις μονάδες MultiTransmitter. Περισσότεροι από 50 ενσύρματοι ανιχνευτές ενσωματώθηκαν με το Ajax. Το παλιό ενσύρματο σύστημα πλέον αποτελεί λειτουργικό κομμάτι του αναβαθμισμένου συστήματος της Ajax, το οποίο είναι συνδεδεμένο με έναν σταθμό παρακολούθησης εταιρείας ασφαλείας.
Τρίτο βήμα ήταν η κατασκευή ενός συστήματος πρόληψης πλημμύρων. Μετά την ενημέρωση του συστήματος ασφαλείας, προστέθηκαν ανιχνευτές LeaksProtect. Ο καθένας από τους ασύρματους αυτούς ανιχνευτές δύναται να είναι ενεργός 24 ώρες το 24ωρο. Είναι ιδιαίτερα εύκολος στην εγκατάστασή του, καθώς αρκεί η τοποθέτησή του στα σημεία πιθανής διαρροής. Το αντιπλημμυρικό σύστημα ολοκληρώθηκε με την προσθήκη ρελέ, το οποίο σε περίπτωση διαρροής νερού, στέλνει σήμα στο σύστημα έξυπνου γραφείου, το οποίο με τη σειρά του στέλνει εντολή, ώστε να κλείσει η παροχή νερού στους σωλήνες. Οι διαχειριστές του συστήματος μπορούν να βλέπουν ακριβώς πού και πότε σημειώθηκε η διαρροή νερού, ενώ το αρχείο διαρροών καταγράφεται και αποθηκεύεται.

2 1

Ενσωμάτωση στο σύστημα έξυπνου γραφείου της MacPaw
Φυσικά, όλες οι παραπάνω ενέργειες θα ήταν κενής σημασίας εάν δεν μπορούσαν να ενσωματωθούν στο σύστημα έξυπνου γραφείου που έχει φτιάξει η MacPaw και κάθε εργαζόμενός της έχει πρόσβαση σε αυτό, μέσω εφαρμογής στο iPhone του. Με την εφαρμογή αυτή, κάθε εργαζόμενος/η μπορεί να ελέγχει το επίπεδο φωτισμού, το άνοιγμα των θυρών, να προχωράει σε κρατήσεις για τις αίθουσες συνεδριάσεων κ.ο.κ.
Το αναβαθμισμένο σύστημα ασφαλείας που κατασκεύασε η Ajax για λογαριασμό της MacPaw έγινε εφικτό να ενσωματωθεί στο σύστημα έξυπνου γραφείο της δεύτερης μέσω της πλατφόρμας Enterprise API, η οποία επιτρέπει την αναπαραγωγή των εφαρμογών ασφαλείας της Ajax σε εφαρμογές άλλων κατασκευαστών. Η ομάδα της MacPaw μπορεί πλέον να διαχειρίζεται το σύστημα ασφαλείας, τον φωτισμό και το άνοιγμα των θυρών μέσω μιας ενιαίας εφαρμογής.

3 1

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report, Μάιος 2024

    Security Report, Μάιος 2024

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που ...
  • AI κάμερες και καταγραφικά

    AI κάμερες και καταγραφικά

    Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
  • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
  • Βία κατά των Γυναικών

    Βία κατά των Γυναικών

    Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
  • Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
  • Hikvsion HiWatch

    Hikvsion HiWatch

    To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...