Skip to main content
DIGITAL TV 181
securityreport e mag odhgos 2021
28 Αυγούστου 2023 22:39

Κάμερες χαμηλού φωτισμού

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν σωστά;

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
anoigma 6 fe4bce0c

Από την παρακολούθηση της αυλής του σπιτιού μέχρι την ασφάλεια των εθνικών συνόρων ή την επιτήρηση μίας πόλης, η επιλογή μιας κάμερας εξωτερικού χώρου απαιτεί προσεκτική μελέτη. Ανάμεσα στα διάφορα χαρακτηριστικά των καμερών εξωτερικού χώρου, σε αυτό το άρθρο εστιάζουμε περισσότερο στις τεχνολογίες και τις βέλτιστες μεθόδους που επιτρέπουν στις εν λόγω συσκευές να προσφέρουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας στο απόλυτο σκοτάδι.

Οι χρήστες πρέπει να αποφασίσουν αν είναι ικανοποιημένοι με ασπρόμαυρες εικόνες τη νύχτα ή αν θέλουν να έχουν μια κάμερα που να μπορεί να «δίνει» έγχρωμες εικόνες (κατά τη διάρκεια της νύχτας). Όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο επαγγελματίας τεχνικός, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στον «περίπλοκο» κόσμο των συστημάτων φυσικής ασφάλειας, οι integrators αντιμετωπίζουν συνεχώς το ίδιο εμπόδιο: Τη λήψη δυσδιάκριτων εικόνων σε σενάρια χαμηλού φωτισμού. Αυτό απαιτεί τη χρήση εξειδικευμένων λύσεων και μεταξύ αυτών κυριαρχούν οι κάμερες παρακολούθησης χαμηλού φωτισμού. Ωστόσο, το να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητες των καμερών χαμηλού φωτισμού δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Δεν αρκεί απλά να τις ρυθμίσουμε και να τις αφήσουμε να λειτουργούν. Είναι περισσότερο μία διαδικασία που απαιτεί ένα έξυπνο στρατηγικό πλαίσιο και γενικότερα, μία προσεκτική προσέγγιση που θα διασφαλίσει ότι οι κάμερες χαμηλού φωτισμού θα προσφέρουν τη βέλτιστη απόδοση 24 ώρες το 24ωρο.

Οι κάμερες χαμηλού φωτισμού είναι ειδικά σχεδιασμένες για να παρέχουν ποιοτικό υλικό βίντεο ακόμα και σε συνθήκες ανεπαρκούς φωτισμού, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτες λύσεις ασφαλείας όλο το εικοσιτετράωρο. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά μίας αξιόπιστης κάμερας με ισχυρή απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού είναι το κλειδί. Όμως, η αποτελεσματική βιντεοεπιτήρηση σε αυτές τις συνθήκες απαιτεί πολλά περισσότερα από την απλή αγορά αυτών των καμερών, η οποία πρέπει να γίνεται μέσω προσεκτικής επιλογής σύμφωνα με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις του εκάστοτε περιβάλλοντος. Για να επιλέξει κανείς την ιδανική κάμερα, πρέπει να έχει λεπτομερή εικόνα των απαιτήσεων του έργου και των δυνατοτήτων της κάμερας.

1 6

Βασικές προϋποθέσεις για βιντεοεπιτήρηση στο απόλυτο σκοτάδι

Μία από τις γνωστές μεθόδους για την καταγραφή εικόνων στο σκοτάδι είναι η λειτουργία ημέρας/νύχτας, που χρησιμοποιεί το ενσωματωμένο φίλτρο κοπής υπέρυθρων (IR Cut) της κάμερας, το οποίο βοηθάει στη λήψη εικόνων υψηλής ποιότητας με βάση την ποσότητα φωτός που υπάρχει σε μία σκηνή. Μια πραγματική κάμερα ημέρας/νύχτας έχει τη δυνατότητα να αλλάζει αυτόματα από το έγχρωμο στο ασπρόμαυρο όταν ο φωτισμός πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Μια κάμερα ημέρας/νύχτας μπορεί να «δει» σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού χωρίς τη βοήθεια υπέρυθρων. Μια τέτοια κάμερα είναι ιδανική για τοποθέτηση σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό, αλλά αν αλλάξει το σημείο στο οποίο έχει τοποθετηθεί και υπάρχει απόλυτο σκοτάδι, τότε μπορεί να χρειαστούμε και υπέρυθρες λυχνίες LED, ενσωματωμένες στην κάμερα. Το φάσμα του υπέρυθρου φωτός δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι, αλλά μπορεί να το δει η κάμερα.

Υπάρχει και ο IR φωτισμός: Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ενός IR Illuminator για να φωτίζει τις περιοχές όπου επιτηρεί η κάμερα. Ένας IR Illuminator μπορεί είτε να προστεθεί γύρω από την κάμερα, είτε να ενσωματωθεί στο περίβλημά της. Δεδομένου ότι οι αισθητήρες CCD και CMOS διαθέτουν ήδη μεγάλη ευαισθησία στο φως και είναι σε θέση να συλλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του ορατού φωτός και του φάσματος IR, οι συσκευές υπέρυθρων θα βελτιώσουν τις εικόνες σε νυχτερινά περιβάλλοντα, επιτρέποντας στους αισθητήρες εικόνας να καταγράφουν εικόνες ακόμα μεγαλύτερης ευκρίνειας. Θα λάβουμε πιο καθαρές εικόνες κάτω από συνθήκες με χαμηλό φωτισμό, επειδή η ευαισθησία Lux στη λειτουργία ασπρόμαυρου είναι ήδη υψηλότερη από ό,τι στην έγχρωμη λειτουργία.

2 6

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, κάθε έργο έχει τις δικές του απαιτήσεις. Επομένως, το επιλεγμένο μοντέλο κάμερας θα πρέπει να ανταποκρίνεται ιδανικά και στις εξής απαιτήσεις:

Αξιολόγηση Lux: Αυτός ο δείκτης μετρά την ικανότητα μιας κάμερας να καταγράφει εικόνες σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού. Όσο χαμηλότερος είναι ο βαθμός Lux, τόσο βελτιωμένα αποτελέσματα θα έχουν οι χρήστες / χειριστές σε περιβάλλοντα χαμηλού φωτισμού.

Μέγεθος αισθητήρα και MP: Μια διαδεδομένη παρανόηση στον κλάδο της ασφάλειας είναι ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των megapixel, τόσο καλύτερη θα είναι και η ποιότητα της εικόνας, ανεξάρτητα από τις συνθήκες φωτισμού. Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το μέγεθος του αισθητήρα εκτός από τα megapixel. Συνήθως, οι μεγαλύτεροι αισθητήρες μπορούν να συλλάβουν περισσότερο φως, βελτιώνοντας την απόδοση της κάμερας σε χαμηλό φωτισμό.

Ενσωματωμένα Video Analytics: Τα ενσωματωμένα VA μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα των καμερών χαμηλού φωτισμού, ενεργοποιώντας λειτουργίες, όπως η ανίχνευση κίνησης, η αναγνώριση προσώπου και η ανίχνευση εισβολής.

Έχοντας πάντα στο μυαλό αυτούς τους παράγοντες, η διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορεί να απλοποιηθεί, με αποτέλεσμα πιο ακριβή και αποτελεσματική βιντεοεπιτήρηση, ακόμα και σε συνθήκες μηδαμινού φωτισμού.

Κατανόηση των αναγκών

Πέρα από τις τεχνικές προδιαγραφές, η κατανόηση των μοναδικών αναγκών και προκλήσεων του κάθε πελάτη είναι καθοριστικής σημασίας. Κάθε εγκατάσταση έχει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων και ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις του πελάτη, για να ολοκληρωθεί το έργο απροβλημάτιστα. Αυτό προϋποθέτει τον εις βάθος διάλογο με τους τελικούς χρήστες και όχι μία επιφανειακή συζήτηση. Έτσι, οι integrators οφείλουν να εμβαθύνουν και να διερευνήσουν πρώτα τις ιδιαιτερότητες του χώρου και στη συνέχεια, τις πιθανές απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσουν, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και τις προσδοκίες των πελατών τους.

3 6

Κατανοώντας όλα αυτά, οι εγκαταστάτες αναπτύσσουν εξατομικευμένες λύσεις, καλύπτοντας τις ανάγκες του πελάτη και βελτιστοποιώντας έτσι την απόδοση των καμερών παρακολούθησης.

Επιπλέον, πρέπει από τη θεωρία να περάσουμε στην πράξη και να προχωρήσουμε σε real time δοκιμές και πρακτικές για να δούμε αν όλα λειτουργούν με βάση τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει. Αυτή η διαδικασία παρέχει στους τεχνικούς μια ρεαλιστική εικόνα, επιτρέποντάς τους την παραμετροποίηση των συστημάτων CCTV σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν και την εις βάθος αξιολόγηση της απόδοσής τους σε πραγματικά περιβάλλοντα.

Επιπρόσθετα, θα ήταν ωφέλιμο να χρησιμοποιήσουμε μετρήσεις κατά την αξιολόγηση της απόδοσης των εν λόγω συσκευών. Αυτό μπορεί να σημαίνει τα εξής: Να κοιτάξουμε πέρα από την απλή λήψη εικόνων και να σταθούμε στην ικανότητα της κάμερας να παράγει εικόνες που εξυπηρετούν τον επιδιωκόμενο σκοπό, είτε πρόκειται για τον εντοπισμό εισβολέων, την παρακολούθηση κινήσεων ή την αναγνώριση μοτίβων.

4

Μακροπρόθεσμα οφέλη και συνολικό κόστος ιδιοκτησίας

Οι εγκαταστάτες θα πρέπει, επίσης, να παρουσιάσουν στους πελάτες τους τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη από την επένδυσή τους, να εστιάσουν δηλαδή στο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO). Το λεγόμενο TCO, εκτείνεται πέρα από το αρχικό κόστος απόκτησης και περιλαμβάνει τη συντήρηση, τη λειτουργία, τις πιθανές αναβαθμίσεις, ακόμη και τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Έτσι, οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες και οικονομικά αποδοτικές αποφάσεις όταν κατανοήσουν το TCO.

4 1

Η προστιθέμενη αξία

Στην τρέχουσα ψηφιακή εποχή, η κυβερνοασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας και καλώς ή κακώς, για να ξεχωρίσει κάποιος από τον ανταγωνισμό, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του αυτήν την παράμετρο. Σήμερα, η κυβερνοασφάλεια είναι το Α και το Ω καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός προϊόντος. Μία ακόμα, εξίσου σημαντική πτυχή, που επηρεάζει όλο και περισσότερο τις αποφάσεις είναι η βιωσιμότητα. Οι κατασκευαστές πρέπει να προσπαθούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων τους, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και αξιοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά.

5

Αντί επιλόγου

Η αξιοποίηση του μέγιστου δυναμικού των καμερών παρακολούθησης σε καταστάσεις και συνθήκες χαμηλού φωτισμού απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Οι εν λόγω κάμερες έρχονται με εξαιρετικές δυνατότητες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνουν αναξιοποίητες. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτών των καμερών είναι αποτέλεσμα μίας προσεκτικής επιλογής και φυσικά μίας στρατηγικής τοποθέτησης και εφαρμογής. Από τους τεχνικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία επιλογής, όπως η ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις του έργου, η αξιολόγηση του φωτισμού Lux, το μέγεθος του αισθητήρα και τα Video Analytics, μέχρι τις δοκιμές στον «πραγματικό κόσμο», όλα αυτά παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Επιπλέον, η συζήτηση για τα μακροπρόθεσμα οφέλη, το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO), την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη βιωσιμότητα, είναι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

6

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος 143

  Security Report, τεύχος 143

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Οκτωβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές ...
 • Ιατρική βοήθεια στα συστήματα συναγερμού

  Ιατρική βοήθεια στα συστήματα συναγερμού

  Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει φέρει επανάσταση στον κλάδο της οικιακής ασφάλειας, που σήμερα έχει υιοθετήσει πιο ολοκληρωμένες και «σωτήριες» λύσεις, ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες των τελι...
 • Wi-Fi Sensing

  Wi-Fi Sensing

  Οι εφαρμογές του Wi-Fi και της ασύρματης τεχνολογίας εξελίσσονται ραγδαία, και σήμερα η εν λόγω τεχνολογία δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Ερευνητές και επιστήμονες από τον κλάδο της τεχνολογίας έχουν ...
 • Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

  Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

   Έντονες είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης οχημάτων και συμπεριφοράς οδηγών τα τελευταία χρόνια. Από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι τη μηχανική μάθηση, όλα σ...
 • Video Analytics

  Video Analytics

  Με την πληθώρα τεχνολογικών λύσεων που συναντούμε σήμερα είναι σίγουρο πως οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν την τύχη, αλλά και την ελευθερία, να επιλέξουν - μέσα από μια μεγάλη γκάμ...
 • Τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες κάμερες

  Τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες κάμερες

  Οι εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι ραγδαίες και αυτός είναι ίσως ένας από τους κυριότερους λόγους που για κάποιους η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι συναρπαστικό, ενώ για άλλους δυνητι...
 • ONVIF

  ONVIF

  Το ONVIF (Open Network Video Interface Forum), το παγκόσμιο ανοικτό πρότυπο διασύνδεσης φυσικών προϊόντων ασφαλείας IP, παρουσίασε το πρόσθετο διαμόρφωσης TLS, που θα επιτρέψει ταχύτερες και ασφαλ...
 • Προϊόντα CCTV της HOLOWITS

  Προϊόντα CCTV της HOLOWITS

  Η Oktabit Α.Ε., διακεκριμένη εταιρεία στον χώρο της διανομής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με 30 και πλέον έτη επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική αγορά, ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα στρατηγική συνε...
 • Uniview F & Q3 Series

  Uniview F & Q3 Series

  H Uniview είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές συστημάτων CCTV, με έδρα την Hangzhou της Κίνας, 4 κέντρα R&D, παραρτήματα ανά την υφήλιο και παρουσία σε 145 χώρες. Μέσα σε 15 μόνο χρόν...
 • IP κάμερες της Tiandy

  IP κάμερες της Tiandy

  Σήμερα, η βιντεοεπιτήρηση δεν αφορά μόνο στην παρακολούθηση, αφορά στη λήψη και στην επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Στην εποχή του ψηφιακού μετασχημ...
 • Comelit Integration System

  Comelit Integration System

  Η εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινότητας, μεγιστοποιεί την ασφάλεια του χώρου και συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας έως και στο ένα τρίτο (-30%...