Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
28 Αυγούστου 2023 22:38

Οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων υιοθετούν αλγόριθμους AI και γίνονται πιο ισχυρές από ποτέ!

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
anoigma 2 10b11d00

Στην βιντεοεπιτήρηση, οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο ειδικά σε μεγάλες περιοχές ή χώρους με πολλαπλές εισόδους. Τώρα, με τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, οι εν λόγω κάμερες γίνονται ακόμα πιο ισχυρές, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη όπως ταχεία απόκριση σε συμβάντα, μεγαλύτερη ασφάλεια και επιχειρηματική ευφυΐα.

Οι CCTV κάμερες πολλαπλών αισθητήρων, ενσωματώνουν στο εσωτερικό τους περισσότερους από δύο φακούς, παρέχοντας βελτιωμένη ορατότητα, ευρεία κάλυψη και καλύτερη ποιότητα εικόνας, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές κάμερες που φιλοξενούν ένα μόνο φακό. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε μεγάλους χώρους, όπως αποθήκες, χώρους στάθμευσης και δημόσιους χώρους, όπου μια μόνο κάμερα μπορεί να μην αρκεί για να καλύψει ολόκληρη την περιοχή.

1 2

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων καμερών είναι η ικανότητά τους να προσφέρουν πανοραμικά πλάνα χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα της εικόνας. Οι πολλαπλοί φακοί μπορούν να τραβήξουν εικόνες υψηλής ανάλυσης, που συνδυάζονται μεταξύ τους, επιτρέποντας στους χειριστές να παρακολουθούν μια μεγάλη περιοχή με μία μόνο κάμερα. Επιπλέον, αυτές οι κάμερες μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να εστιάζουν σε συγκεκριμένες περιοχές εντός του οπτικού τους πεδίου, επιτρέποντας στους χειριστές να «ζουμάρουν»  σε συγκεκριμένα αντικείμενα ή άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των multisensor καμερών είναι η ικανότητά τους να μειώνουν τα τυφλά σημεία, βελτιώνοντας έτσι την απόκριση του προσωπικού security. Οι πανοραμικές κάμερες πολλαπλών αισθητήρων αποτελούνται από τρεις ή τέσσερις αισθητήρες, οι οποίοι καλύπτουν μαζί οριζόντιες και κατακόρυφες περιοχές. Αυτό δημιουργεί μια λεπτομερή εικόνα (ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις) με ελάχιστη παραμόρφωση και χωρίς τυφλά σημεία. Οι αισθητήρες συνεργάζονται παράγοντας μία ενιαία εικόνα και χρειάζονται μία άδεια, ένα καλώδιο δικτύου και μόνο μία IP διεύθυνση. Σε πολυσύχναστες πλατείες μίας πόλης, σε χώρους στάθμευσης και στάδια-γήπεδα ποδοσφαίρου, όπου υπάρχει πολλή κίνηση, οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμες. Είναι επίσης πολύ πιο συμπαγείς από άλλες κάμερες της αγοράς, που σημαίνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν απροβλημάτιστα ακόμα και σε περιβάλλοντα με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τέλος, θα πρέπει να εστιάσουμε και στον παράγοντα κόστος. Οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων είναι οικονομικά αποδοτικότερες, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Μπορούν να αντικαταστήσουν πολλές κάμερες, γεγονός που σημαίνει λιγότερες συσκευές, λιγότερα καλώδια, λιγότερη συντήρηση, κ.λπ. Επίσης μην ξεχνάμε το γεγονός πως οι εν λόγω κάμερες χρειάζονται μία μόνο άδεια λογισμικού VMS. Με αυτόν τον τρόπο, οι αγοραστές μπορούν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα σε κάμερες καλύτερης ποιότητας και ανάλυσης, μεγιστοποιώντας την προστασία του χώρου.

2 2

Η τεχνητή νοημοσύνη απογειώνει τις δυνατότητές τους

Οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων είναι εξαιρετικά χρήσιμες σε μεγάλους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, σε ένα αεροδρόμιο, μια κάμερα πολλαπλών αισθητήρων μπορεί να τοποθετηθεί σε εσωτερικούς χώρους παρακολουθώντας αποτελεσματικά τη ροή της κυκλοφορίας προς δύο ή περισσότερες κατευθύνσεις ή σε εξωτερικούς χώρους για την παρακολούθηση του αεροδρομίου.

Σήμερα, όλο και περισσότερες IP κάμερες ενισχύονται από τα Video Analytics με δυνατότητα AI και γίνονται ακόμα πιο έξυπνες! Οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων δεν εξαιρούνται από τον «κανόνα» και γίνονται ευφυέστερες.

Οι χειριστές ασφαλείας που παρακολουθούν τις κάμερες για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να αισθανθούν κόπωση ή και άγχος, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια γεγονότων. Η προσθήκη τεχνητής νοημοσύνης σε μια κάμερα πολλαπλών αισθητήρων σημαίνει πλέον πως οι χειριστές του κέντρου ελέγχου δεν χρειάζεται να παρακολουθούν συνεχώς για επίδοξους εισβολείς ή άλλα συμβάντα. Ειδοποιούνται αυτόματα μέσω ειδικών κανόνων, όπως για παράδειγμα όταν διάφορα οχήματα ή άτομα εισέρχονται σε μια περιοχή. Τα VA παρέχουν επίσης λειτουργία ταξινόμησης αντικειμένων, παρακολούθηση και ανίχνευση διέλευσης, ταχεία αναζήτηση συμβάντων, αλλά και άλλες δημοφιλείς λειτουργίες που βελτιώνουν την επιχειρηματική ευφυΐα στα εμπορικά καταστήματα. Σε τελική ανάλυση, οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων που είναι εξοπλισμένες με αλγόριθμους AI θα βοηθήσουν τους χειριστές του κέντρου να ανιχνεύσουν πιθανές παραβιάσεις, ακόμα και εκείνες που μπορεί να περάσουν απαρατήρητες.

3 2

Ωστόσο, δεν φτάσαμε στο ακόμα στο καλύτερο σενάριο, αυτό όπου κάθε αισθητήρας μπορεί να έχει ρυθμιστεί με διαφορετικό κανόνα VA. Ένας εγκαταστάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τον έναν από τους διαθέσιμους αισθητήρες για καταμέτρηση ατόμων που περνούν από την είσοδο ενός καταστήματος, και τον άλλο αισθητήρα για να ειδοποιεί τους υπεύθυνους του χώρου για το πόσα ακριβώς άτομα βρίσκονται μπροστά από ένα ταμείο. Στη συνέχεια, ένας άλλος αισθητήρας θα μπορούσε να καταγράφει έναν χώρο όπου η πρόσβαση απαγορεύεται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και το γεγονός ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε όλα αυτά μέσα από μία μόνο κάμερα είναι φανταστικό!

Επιπρόσθετα, ένα άλλο πλεονέκτημα των συσκευών αυτών, είναι η ικανότητα τους να μειώνουν τους ψευδείς συναγερμούς. Τα παραδοσιακά συστήματα επιτήρησης μπορεί να είναι επιρρεπή σε ψευδείς συναγερμούς λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως ο φωτισμός, οι σκιές ή οι αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, οι κάμερες με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να φιλτράρουν αυτούς τους ψευδείς συναγερμούς μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν κανονικά πρότυπα δραστηριότητας στο περιβάλλον και ειδοποιώντας τους χειριστές μόνο σε περίπτωση που εντοπιστεί ένας ύποπτος.

Συνολικά, οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων προσφέρουν μια σειρά πλεονεκτημάτων για επιχειρήσεις, οργανισμούς και δημόσιους χώρους που θέλουν να ενισχύσουν την ασφάλεια. Με την πανοραμική τους θέα, τη βελτιωμένη επίγνωση της κατάστασης και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, οι πανοραμικές κάμερες αποτελούν πολύτιμη προσθήκη σε οποιοδήποτε σύστημα βιντεοεπιτήρησης.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report, Μάιος 2024

    Security Report, Μάιος 2024

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
  • AI κάμερες και καταγραφικά

    AI κάμερες και καταγραφικά

    Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
  • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
  • Βία κατά των Γυναικών

    Βία κατά των Γυναικών

    Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
  • Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
  • Hikvsion HiWatch

    Hikvsion HiWatch

    To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...