Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
28 Αυγούστου 2023 22:38

Βιομετρική σάρωση φλεβών παλάμης

Η νέα και πιο αξιόπιστη τάση στα συστήματα ελέγχου πρόσβασης

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
anoigma 3 7efcfb59

Η σάρωση των φλεβών που βρίσκονται στις παλάμες των χεριών, είναι μια σύγχρονη τεχνολογία ελέγχου ταυτότητας που βασίζεται, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, σε βιομετρικά στοιχεία. Χρησιμοποιεί τα μοναδικά «σχέδια» των φλεβών που έχουν οι άνθρωποι στις παλάμες τους, ώστε να επαληθεύσει την ταυτότητα τους.

Οι σαρωτές φλέβας και οι βιομετρικές συσκευές ελέγχου πρόσβασης καταγράφουν το μοτίβο των φλεβών από την παλάμη ενός ατόμου και στη συνέχεια το αποθηκεύουν στη βάση δεδομένων. Στη συνέχεια, συγκρίνουν το μοτίβο αυτό (μέσω της διαθέσιμης βάσης δεδομένων), όπως άλλωστε γίνεται με όλες τις βιομετρικές τεχνολογίες, και αντίστοιχα επιβεβαιώνουν αν το άτομο μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει από ένα χώρο.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με το δακτυλικό αποτύπωμα, έτσι και το σχέδιο της φλέβας της παλάμης κάθε ατόμου είναι μοναδικό και δεν μπορεί να αλλάξει. Ωστόσο, αυτή η μοναδική και μοντέρνα μέθοδος αναγνώρισης έχει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα έναντι του παραδοσιακού πλέον δακτυλικού αποτυπώματος και της αναγνώρισης προσώπου.

1 3

Πώς λειτουργεί μία συσκευή αναγνώρισης φλέβας παλάμης;

Η σάρωση των φλεβών στο χέρι μία παλάμης πραγματοποιείται ως εξής: Η βιομετρική access control συσκευή λειτουργεί χρησιμοποιώντας υπέρυθρο φως για να χαρτογραφήσει τη μοναδική δομή των φλεβών της παλάμης μας, συλλαμβάνοντας πάνω από 5 εκατομμύρια σημεία δεδομένων. Στη συνέχεια, ο σαρωτής φλέβας της παλάμης μετατρέπει αυτά τα σημεία δεδομένων σε έναν μοναδικό κρυπτογραφημένο κωδικό που γίνεται/χρησιμοποιείται ως το μοναδικό βιομετρικό αναγνωριστικό του καθενός.

Υπάρχει ένα βασικό χαρακτηριστικό που κάνει την εν λόγω μέθοδο να ξεχωρίζει από τις άλλες βιομετρικές πρακτικές. Σε αντίθεση με το δακτυλικό μας αποτύπωμα, την ίριδα ή το πρόσωπό μας, το σχέδιο της φλέβας στις παλάμες των χεριών δεν είναι εκτεθειμένο, αντιθέτως, βρίσκεται στο εσωτερικό του χεριού. Αυτό από μόνο του καθιστά την συγκεκριμένη μέθοδο ως το πιο προηγμένο βιομετρικό σύστημα στην αγορά.

2 3

Τα πλεονεκτήματα

Ασφάλεια: Δεδομένων των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας, πολλά βιομετρικά αναγνωριστικά, όπως τα μοτίβα του προσώπου ή της φωνής, μπορούν εύκολα να γίνουν αντικείμενο πλαστογραφίας. Ωστόσο, τα σχέδια των φλεβών της παλάμης είναι κρυμμένα μέσα στο ανθρώπινο σώμα και, ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτυπωθούν χωρίς να το γνωρίζει κάποιος. Αυτό ενισχύει το επίπεδο ασφάλειας και αξιοπιστίας συγκεκριμένου ελέγχου ταυτότητας. Επιπλέον, η κρυπτογράφηση των δεδομένων τα καθιστά λιγότερο επιρρεπή σε παραβίαση.

Ιδιωτικότητα: Σε αντίθεση με το πρόσωπο, το οποίο είναι ορατό σε οποιονδήποτε (σε δημόσιο χώρο), τα σχέδια των φλεβών της παλάμης δεν μπορούν να σαρωθούν από απόσταση χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου. Η διαδικασία λήψης μιας φλέβας παλάμης απαιτεί κανονικά την συνεργασία του υποκειμένου (π.χ. τοποθέτηση ενός χεριού μπροστά από τον αισθητήρα). Επιπλέον, ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το ίδιο το μοτίβο δεν εκτίθεται στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω. Αυτό καθιστά την τεχνολογία λιγότερο υποκείμενη σε ζητήματα ιδιωτικότητας και απορρήτου.

Μεγαλύτερη ακρίβεια: Το σχέδιο της φλέβας που βρίσκεται στην παλάμη των χεριών μας είναι σαφώς μεγαλύτερο σε μέγεθος από αυτό του δακτύλου ή της ίριδας. Κατά συνέπεια, η σάρωση του περιέχει περισσότερα δεδομένα, γεγονός που αυξάνει την ακρίβεια της αναγνώρισης. Για παράδειγμα, οι στατιστικές δείχνουν ότι το ποσοστό ψευδούς απόρριψης για αυτό είναι 260 φορές μικρότερο από ό,τι για την αναγνώριση προσώπου.

Αξιοπιστία: Σε αντίθεση με πολλές άλλες βιομετρικές μεθόδους (πρόσωπο, δακτυλικά αποτυπώματα, κ.λπ.), τα μοτίβα των φλεβών της παλάμης δεν είναι πιθανό να αλλάξουν λόγω κάποιων απροσδόκητων συνθηκών κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Επιπλέον, οι σαρωτές φλέβας παλάμης δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε εξωτερικές συνθήκες όπως η υγρασία, γεγονός που ελαχιστοποιεί την αρνητική επίδραση τυχαίων περιβαλλοντικών παραγόντων στην απόδοσή τους.

Υγιεινή: Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα της διαδικασίας σάρωσης των φλεβών μίας παλάμης, είναι ότι δεν απαιτεί φυσική επαφή με το σαρωτή. Γίνεται ένα ιδιαίτερα ελκυστικό χαρακτηριστικό σε περιπτώσεις που ο σαρωτής πρέπει να χρησιμοποιηθεί από πολλά άτομα, επομένως θα ήταν δύσκολο να παραμείνει αποστειρωμένος.

Και τα… μειονεκτήματα: Κάθε νέα τεχνολογία έχει τα υπέρ και τα κατά της. Έτσι μελετώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο επιβεβαίωσης θα μπορούσαμε να πούμε πως για την ώρα, οι τιμή των εν λόγω συσκευών είναι υψηλότερη από αυτή των συμβατικών. Επίσης, ορισμένοι παράγοντες υγείας, όπως ο πυρετός, μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα της εικόνας.

3 3

Που χρησιμοποιείται

Όπως συμβαίνει και με τις άλλες τεχνολογίες, η σάρωση της παλάμης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίβλεψη και τον έλεγχο πρόσβασης των εργαζομένων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο του ωραρίου (άφιξη, παραμονή σε ένα χώρο, αποχώρηση από την χώρο, κ.λπ.). Οι σαρωτές παλάμης μπορούν να συνδεθούν με το ιατρικό ιστορικό των ασθενών και να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή τους και τη γρήγορη πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες. Τέλος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον χρηματοπιστωτικό τομέα για χρηματοοικονομικές ενέργειες που πραγματοποιούνται τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης. Επίσης, η αναγνώριση φλέβας μίας παλάμης μπορεί να χρησιμεύσει και ως ψηφιακή υπογραφή, αντικαθιστώντας ουσιαστικά άλλα μέσα εξουσιοδότησης.

Κλείνοντας

Κάθε βιομετρική τεχνολογία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ωστόσο, η φλέβα της παλάμης προσφέρει σήμερα πολλά περισσότερα οφέλη στους χρήστες και αρχίζει να θεωρείται ως το πιο προηγμένο βιομετρικό στην αγορά. Είναι πιο ασφαλής, ιδιωτική, ακριβής και αξιόπιστη μέθοδος και είναι ιδανική για χρήση σε πληθώρα σεναρίων. Αν και η σάρωση των φλεβών της παλάμης δεν είναι ακόμα τόσο γνωστή όσο κάποιες άλλες βιομετρικές τεχνολογίες, αξίζει να δοθεί προσοχή, καθώς είναι μία πολλά υποσχόμενη τεχνολογία. Παρά τα ορισμένα μικρά μειονεκτήματα, η σάρωση μπορεί να χρησιμεύσει ως αρκετά  αξιόπιστο μέσο ελέγχου ταυτότητας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
 • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
 • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
 • Lenkeng AV transmitters

  Lenkeng AV transmitters

  H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...