Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
24 Σεπτεμβρίου 2023 09:23

Video Analytics: 2 διαφορετικές προσεγγίσεις

Εγκατάσταση τοπικά ή στο Cloud;

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
anoigma 5 7af02a57

Με την πληθώρα τεχνολογικών λύσεων που συναντούμε σήμερα είναι σίγουρο πως οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν την τύχη, αλλά και την ελευθερία, να επιλέξουν – μέσα από μια μεγάλη γκάμα – διάφορες στρατηγικές όταν αναπτύσσουν λύσεις λογισμικών με έξυπνους αλγόριθμους, τα γνωστά Video Analytics.

Δεν θα αναφερθούμε στους διάφορους προμηθευτές που υπάρχουν σήμερα στην παγκόσμια αγορά των Video Analytics, αλλά θα εστιάσουμε στις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν σήμερα, περισσότερο, δηλαδή, στο κομμάτι της εγκατάστασης. Σήμερα, ο υπεύθυνος λήψης αποφάσεων πρέπει αρχικά να αποφασίσει πού θα φιλοξενηθεί η τεχνολογία, την οποία έχει υιοθετήσει η εταιρεία του.

Οι επιλογές σε πρώτη φάση είναι δύο και οι υπεύθυνοι του έργου θα πρέπει να αποφασίσουν αν το λογισμικό θα φιλοξενηθεί στον server του προμηθευτή ή του κατασκευαστή, το λεγόμενο Cloud, ή τοπικά, στους διακομιστές δηλαδή των τελικών χρηστών, αυτό που ονομάζουμε και On-Premise.

Όταν πρόκειται για τα Video Analytics, τότε κάθε μία προσέγγιση έχει τα πλεονεκτήματά της, πάντα φυσικά με γνώμονα τις ανάγκες της επιχείρησης ή του οργανισμού. Το καλό στην περίπτωσή μας είναι πως δεν υπάρχει κακή επιλογή. Τόσο η υλοποίηση τοπικά, όσο και στους servers των προμηθευτών, προσφέρει μοναδικά οφέλη στους χρήστες.

1 5

Προτού διερευνήσουμε περαιτέρω καθεμία από τις δύο λύσεις, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως και οι δύο στρατηγικές ανάπτυξης μπορούν να υποστηρίξουν τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και συμμόρφωσης. Έτσι, θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως στην περίπτωση της Cloud based λύσης που έχουμε επιλέξει, ο πάροχος λογισμικού πληροί όλες τις ρυθμιστικές απαιτήσεις προστασίας δεδομένων.

Στην περίπτωση που η λύση υλοποιείται τοπικά, η ίδια η εταιρεία – και τα άτομα που είναι αρμόδια για το εν λόγω project – θα είναι επίσης υπεύθυνα για τη διαχείριση της ασφάλειας και της συμμόρφωσης. Η ασφάλεια είναι πάντα στο προσκήνιο, ανεξάρτητα από τον οργανισμό ή την επιχείρηση.

Ανάπτυξη εντός της εταιρείας – On-Premise

Για τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν τις On-Premise λύσεις και που έχουν αναθέσει στο τμήμα IT τον μεγαλύτερο έλεγχο των λύσεων ανάλυσης περιεχομένου βίντεο, ισχύουν τα εξής πλεονεκτήματα:

Ποιοτικότερος έλεγχος: Όταν ένας οργανισμός διαθέτει το δικό του λογισμικό, έχει καλύτερο έλεγχο στις διαμορφώσεις και τις αναβαθμίσεις του όλου συστήματος. Δηλαδή, δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στο σύστημα χωρίς την έγκριση συγκεκριμένων χρηστών ή αν δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις από τη διοίκηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο τελικός χρήστης έχει τον πλήρη έλεγχο των ενημερώσεων, της επέκτασης και της διαχείρισης του συστήματος αντί του προμηθευτή.

Συνδεσιμότητα: Το Cloud Computing βασίζεται στη συνδεσιμότητα των χρηστών στο διαδίκτυο, ενώ στις On-Premise λύσεις (μπορεί να) βασίζεται στη συνδεσιμότητα του τοπικού δικτύου. Στη δεύτερη περίπτωση, το περιεχόμενο βίντεο που πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία για ανάλυση, βρίσκεται ήδη στο τοπικό δίκτυο (LAN). Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μεταδοθεί, κάτι που θα απαιτούσε σημαντικά μεγάλο εύρος ζώνης, για να αναλυθεί και έτσι να ξεπεραστούν οι περιορισμοί δικτύου που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι λύσεις cloud.

Προσαρμογή: Η εγκατάσταση τοπικά μπορεί να προσαρμοστεί για να καλύψει τις επιχειρηματικές ανάγκες του οργανισμού ή της επιχείρησης. Εάν ο εκάστοτε οργανισμός χρειαστεί μια προσαρμοσμένη ρύθμιση, τότε θα γίνει εύκολα και κυρίως άμεσα.

2 5

Ανάπτυξη μέσω Cloud

Η δημοτικότητα των υπηρεσιών Cloud αυξάνεται ραγδαία, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας. Σήμερα ολοένα και περισσότεροι προμηθευτές προσφέρουν πρωτοποριακές λύσεις βιντεοεπιτήρησης μέσω Cloud. Ας δούμε τα πλεονεκτήματά τους:

Ταχεία ανάπτυξη: Οι έξυπνες λύσεις βίντεο που βασίζονται σε Cloud προσφέρουν ταχεία ανάπτυξη, γεγονός που επιτρέπει την υλοποίησή τους μέσα σε μόλις λίγες μέρες. Αυτές οι λύσεις βασίζονται σε ένα μοντέλο «συνδρομής», έτσι, με το πέρας της εγγραφής, οι χρήστες μπορούν απλώς να συνδεθούν στην υπηρεσία και να την χρησιμοποιήσουν. Για τις επιχειρήσεις που θέλουν να αρχίσουν να αξιοποιούν γρήγορα τα δεδομένα βίντεό τους, η λύση στο Cloud μπορεί να είναι η καλύτερη προσέγγιση.

Αναβαθμίσεις: Ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα των εν λόγω λύσεων είναι ότι επειδή εκτελούνται στο Cloud, ο προμηθευτής μπορεί να ενημερώνει το λογισμικό του κεντρικά, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των χρηστών. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εγκατεστημένο στο εσωτερικό του υπολογιστή λογισμικό (On-Premise), το οποίο συχνά απαιτεί κάποιο βαθμό συμβατότητας και ελέγχου ασφάλειας τελικού σημείου, πριν καν να εφαρμοστούν ενημερώσεις ρουτίνας και διορθώσεις.

Επομένως, το μοντέλο αυτό δεν επιβραδύνει τον κύκλο ανάπτυξης και την πρόσβαση σε νέες λειτουργίες για τους χρήστες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ενημερώσεις ασφαλείας εφαρμόζονται το συντομότερο δυνατόν, σε αντίθεση με το λογισμικό που βρίσκεται στον χώρο της εγκατάστασης και ενδέχεται να παραμένει ευάλωτο σε επιθέσεις.

Ο παράγοντας κόστος: Αυτό το μοντέλο εξαλείφει επίσης μεγάλο μέρος του συνολικού κόστους για την προμήθεια, την εγκατάσταση και την ανάπτυξη, που δαπανούν συνήθως οι εταιρείες για αγορά ενός server. Στην περίπτωση αυτή, τα VA που βασίζονται σε Cloud μηδενίζουν τα κόστη και την ανάγκη επένδυσης σε hardware. Έτσι, ακόμα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε μία σειρά καινοτόμων λειτουργιών και σε εργαλεία, που σε διαφορετική περίπτωση, μόνο μεγάλοι οργανισμοί θα μπορούσαν να προμηθευτούν. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση του συνολικού κόστους ιδιοκτησίας.

Το μοναδικό μειονέκτημα: Δεν είναι άλλο από τις ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και τα δεδομένα των τελικών χρηστών. Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα στην ανάπτυξη των VA που βασίζονται σε Cloud είναι η ασφάλεια. Εδώ φυσικά ευθύνονται και οι χρήστες. Οι πάροχοι των εν λόγω υπηρεσιών καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των δεδομένων μας, ωστόσο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όταν αναθέτουμε την αποθήκευση και τη διαχείριση των δεδομένων αυτών σε τρίτους.

Καθεμία από τις μεθόδους που αναφέραμε έχει τα πλεονεκτήματά της, πάντα με βάση το μέγεθος, τους στόχους, το προσωπικό και φυσικά τον προϋπολογισμό της εταιρείας ή του οργανισμού. Αν μία εταιρεία δεν διαθέτει πόρους ή προσωπικό IT για να χειριστεί τον εξοπλισμό και τα διαθέσιμα λογισμικά, τότε μία λύση που βασίζεται αμιγώς στο Cloud αποτελεί ιδανική επιλογή. Από την άλλη, αν μία εταιρεία έχει θέσει συγκεκριμένους επιχειρηματικούς στόχους και έχει το budget για να τους πραγματοποιήσει, τότε οι On-Premise λύσεις μπορεί να αποτελούν καλύτερη επιλογή.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report, Μάιος 2024

    Security Report, Μάιος 2024

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
  • AI κάμερες και καταγραφικά

    AI κάμερες και καταγραφικά

    Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
  • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
  • Βία κατά των Γυναικών

    Βία κατά των Γυναικών

    Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
  • Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
  • Hikvsion HiWatch

    Hikvsion HiWatch

    To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...