Skip to main content
DIGITAL TV 183
securityreport e mag odhgos 2021
24 Σεπτεμβρίου 2023 09:23

Video Analytics

Εγκατάσταση τοπικά ή στο Cloud;

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
anoigma 5 10638ef1

Με την πληθώρα τεχνολογικών λύσεων που συναντούμε σήμερα είναι σίγουρο πως οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν την τύχη, αλλά και την ελευθερία, να επιλέξουν – μέσα από μια μεγάλη γκάμα – διάφορες στρατηγικές όταν αναπτύσσουν λύσεις λογισμικών με έξυπνους αλγόριθμους, τα γνωστά Video Analytics.

Δεν θα αναφερθούμε στους διάφορους προμηθευτές που υπάρχουν σήμερα στην παγκόσμια αγορά των Video Analytics, αλλά θα εστιάσουμε στις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν σήμερα, περισσότερο, δηλαδή, στο κομμάτι της εγκατάστασης. Σήμερα, ο υπεύθυνος λήψης αποφάσεων πρέπει αρχικά να αποφασίσει πού θα φιλοξενηθεί η τεχνολογία, την οποία έχει υιοθετήσει η εταιρεία του. Οι επιλογές σε πρώτη φάση είναι δύο και οι υπεύθυνοι του έργου θα πρέπει να αποφασίσουν αν το λογισμικό θα φιλοξενηθεί στον server του προμηθευτή ή του κατασκευαστή, το λεγόμενο Cloud, ή τοπικά, στους διακομιστές δηλαδή των τελικών χρηστών, αυτό που ονομάζουμε και On-Premise.

Όταν πρόκειται για τα Video Analytics, τότε κάθε μία προσέγγιση έχει τα πλεονεκτήματά της, πάντα φυσικά με γνώμονα τις ανάγκες της επιχείρησης ή του οργανισμού. Το καλό στην περίπτωσή μας είναι πως δεν υπάρχει κακή επιλογή. Τόσο η υλοποίηση τοπικά, όσο και στους servers των προμηθευτών, προσφέρει μοναδικά οφέλη στους χρήστες.

1 5

Προτού διερευνήσουμε περαιτέρω καθεμία από τις δύο λύσεις, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως και οι δύο στρατηγικές ανάπτυξης μπορούν να υποστηρίξουν τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και συμμόρφωσης. Έτσι, θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως στην περίπτωση της Cloud based λύσης που έχουμε επιλέξει, ο πάροχος λογισμικού πληροί όλες τις ρυθμιστικές απαιτήσεις προστασίας δεδομένων. Στην περίπτωση που η λύση υλοποιείται τοπικά, η ίδια η εταιρεία – και τα άτομα που είναι αρμόδια για το εν λόγω project – θα είναι επίσης υπεύθυνα για τη διαχείριση της ασφάλειας και της συμμόρφωσης. Η ασφάλεια είναι πάντα στο προσκήνιο, ανεξάρτητα από τον οργανισμό ή την επιχείρηση.

Ανάπτυξη εντός της εταιρείας – On-Premise

Για τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν τις On-Premise λύσεις και που έχουν αναθέσει στο τμήμα IT τον μεγαλύτερο έλεγχο των λύσεων ανάλυσης περιεχομένου βίντεο, ισχύουν τα εξής πλεονεκτήματα:

Ποιοτικότερος έλεγχος: Όταν ένας οργανισμός διαθέτει το δικό του λογισμικό, έχει καλύτερο έλεγχο στις διαμορφώσεις και τις αναβαθμίσεις του όλου συστήματος. Δηλαδή, δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στο σύστημα χωρίς την έγκριση συγκεκριμένων χρηστών ή αν δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις από τη διοίκηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο τελικός χρήστης έχει τον πλήρη έλεγχο των ενημερώσεων, της επέκτασης και της διαχείρισης του συστήματος αντί του προμηθευτή.

Συνδεσιμότητα: Το Cloud Computing βασίζεται στη συνδεσιμότητα των χρηστών στο διαδίκτυο, ενώ στις On-Premise λύσεις (μπορεί να) βασίζεται στη συνδεσιμότητα του τοπικού δικτύου. Στη δεύτερη περίπτωση, το περιεχόμενο βίντεο που πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία για ανάλυση, βρίσκεται ήδη στο τοπικό δίκτυο (LAN). Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μεταδοθεί, κάτι που θα απαιτούσε σημαντικά μεγάλο εύρος ζώνης, για να αναλυθεί και έτσι να ξεπεραστούν οι περιορισμοί δικτύου που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι λύσεις cloud.

Προσαρμογή: Η εγκατάσταση τοπικά μπορεί να προσαρμοστεί για να καλύψει τις επιχειρηματικές ανάγκες του οργανισμού ή της επιχείρησης. Εάν ο εκάστοτε οργανισμός χρειαστεί μια προσαρμοσμένη ρύθμιση, τότε θα γίνει εύκολα και κυρίως άμεσα.

2 5

Ανάπτυξη μέσω Cloud

Η δημοτικότητα των υπηρεσιών Cloud αυξάνεται ραγδαία, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας. Σήμερα ολοένα και περισσότεροι προμηθευτές προσφέρουν πρωτοποριακές λύσεις βιντεοεπιτήρησης μέσω Cloud. Ας δούμε τα πλεονεκτήματά τους:

Ταχεία ανάπτυξη: Οι έξυπνες λύσεις βίντεο που βασίζονται σε Cloud προσφέρουν ταχεία ανάπτυξη, γεγονός που επιτρέπει την υλοποίησή τους μέσα σε μόλις λίγες μέρες. Αυτές οι λύσεις βασίζονται σε ένα μοντέλο «συνδρομής», έτσι, με το πέρας της εγγραφής, οι χρήστες μπορούν απλώς να συνδεθούν στην υπηρεσία και να την χρησιμοποιήσουν. Για τις επιχειρήσεις που θέλουν να αρχίσουν να αξιοποιούν γρήγορα τα δεδομένα βίντεό τους, η λύση στο Cloud μπορεί να είναι η καλύτερη προσέγγιση.

Αναβαθμίσεις: Ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα των εν λόγω λύσεων είναι ότι επειδή εκτελούνται στο Cloud, ο προμηθευτής μπορεί να ενημερώνει το λογισμικό του κεντρικά, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των χρηστών. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εγκατεστημένο στο εσωτερικό του υπολογιστή λογισμικό (On-Premise), το οποίο συχνά απαιτεί κάποιο βαθμό συμβατότητας και ελέγχου ασφάλειας τελικού σημείου, πριν καν να εφαρμοστούν ενημερώσεις ρουτίνας και διορθώσεις. Επομένως, το μοντέλο αυτό δεν επιβραδύνει τον κύκλο ανάπτυξης και την πρόσβαση σε νέες λειτουργίες για τους χρήστες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ενημερώσεις ασφαλείας εφαρμόζονται το συντομότερο δυνατόν, σε αντίθεση με το λογισμικό που βρίσκεται στον χώρο της εγκατάστασης και ενδέχεται να παραμένει ευάλωτο σε επιθέσεις.

Ο παράγοντας κόστος: Αυτό το μοντέλο εξαλείφει επίσης μεγάλο μέρος του συνολικού κόστους για την προμήθεια, την εγκατάσταση και την ανάπτυξη, που δαπανούν συνήθως οι εταιρείες για αγορά ενός server. Στην περίπτωση αυτή, τα VA που βασίζονται σε Cloud μηδενίζουν τα κόστη και την ανάγκη επένδυσης σε hardware. Έτσι, ακόμα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε μία σειρά καινοτόμων λειτουργιών και σε εργαλεία, που σε διαφορετική περίπτωση, μόνο μεγάλοι οργανισμοί θα μπορούσαν να προμηθευτούν. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση του συνολικού κόστους ιδιοκτησίας.

Το μοναδικό μειονέκτημα: Δεν είναι άλλο από τις ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και τα δεδομένα των τελικών χρηστών. Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα στην ανάπτυξη των VA που βασίζονται σε Cloud είναι η ασφάλεια. Εδώ φυσικά ευθύνονται και οι χρήστες. Οι πάροχοι των εν λόγω υπηρεσιών καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των δεδομένων μας, ωστόσο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όταν αναθέτουμε την αποθήκευση και τη διαχείριση των δεδομένων αυτών σε τρίτους.

Καθεμία από τις μεθόδους που αναφέραμε έχει τα πλεονεκτήματά της, πάντα με βάση το μέγεθος, τους στόχους, το προσωπικό και φυσικά τον προϋπολογισμό της εταιρείας ή του οργανισμού. Αν μία εταιρεία δεν διαθέτει πόρους ή προσωπικό IT για να χειριστεί τον εξοπλισμό και τα διαθέσιμα λογισμικά, τότε μία λύση που βασίζεται αμιγώς στο Cloud αποτελεί ιδανική επιλογή. Από την άλλη, αν μία εταιρεία έχει θέσει συγκεκριμένους επιχειρηματικούς στόχους και έχει το budget για να τους πραγματοποιήσει, τότε οι On-Premise λύσεις μπορεί να αποτελούν καλύτερη επιλογή.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος, θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
 • Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Ajax Special Event

  Ajax Special Event

  Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
 • Hikvision Smart IPC κάμερες

  Hikvision Smart IPC κάμερες

  H Hikvision παρουσίασε πρόσφατα νέα μοντέλα δικτυακών καμερών Smart IPC, τα οποία υποστηρίζουν πολλαπλές «έξυπνες» λειτουργίες, ενώ διαθέτουν και πολλά νέα μοναδικά χαρακτηριστικά, που τις καθιστο...
 • Comelit Vedo

  Comelit Vedo

  Το Vedo δεν είναι απλώς ένα σύστημα συναγερμού. Αντιπροσωπεύει την επανάσταση στην τεχνολογία, στην αποτελεσματική ασφάλεια και την απλότητα στον προγραμματισμό. Η εγκατάσταση του Vedo γίνεται πολ...
 • Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Από την ίδρυσή της το 1990, αποστολή της CPI ήταν μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνι...