Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
28 Ιανουαρίου 2024 10:02

Body worn κάμερες: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους το 2024 στη χώρα μας

Ανταποκρίνονται στις ανάγκες της καθημερινότητας;

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
anoigma 5 46c6f44d

Οι body worn κάμερες, που κατά βάση χρησιμοποιούνται από τις αρχές επιβολής του νόμου, μπορούν μεταξύ άλλων να τοποθετηθούν στις στολές των αστυνομικών και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες, ακόμα και σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας.

Οι εν λόγω κάμερες είναι κατάλληλα σχεδιασμένες ώστε να τοποθετούνται στον κορμό, στο κράνος, ακόμα και στα γυαλιά, ενώ – οι περισσότερες από αυτές – διαθέτουν streaming δυνατότητες, εντοπισμό θέσης / GPS, αυτόματη μεταφόρτωση και αποθήκευση εικόνων στο Cloud, και πολλά ακόμα καινοτόμα χαρακτηριστικά. Οι body worn κάμερες αποτελούν θέμα συζήτησης και στη χώρα μας, ιδίως μετά τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης τον Μάιο του 2021.

Σε διάφορες χώρες του κόσμου, οι body worn κάμερες είναι υποχρεωτικές για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ωστόσο αυτήν τη φορά, δεν θα σταθούμε αποκλειστικά στις δυνατότητες που προσφέρουν στις αρχές, αλλά θα εξετάσουμε πώς αυτές οι συσκευές μπορούν να καλύψουν ένα ευρύτερο φάσμα βιομηχανιών σήμερα, όπως ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης, οι δημόσιοι χώροι και το λιανικό εμπόριο.

Αποτροπή ανεπιθύμητης συμπεριφοράς

Η βία στον χώρο εργασίας αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του εργατικού δυναμικού. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών που συνιστούν βία στον χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής βίας, των απειλών σωματικής βίας, της παρενόχλησης, του εκφοβισμού, της τρομοκράτησης και άλλων παρόμοιων συμπεριφορών.

Μία από τις κυριότερες χρήσεις των body worn καμερών είναι η ανίχνευση αυτών των επιθετικών συμπεριφορών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, φορητές κάμερες θα συναντήσουμε σε νοσοκομεία, λεωφορεία, καταστήματα λιανικής, σταθμούς μετρό και γενικότερα, όπου κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση βίαιων δραστηριοτήτων.

Αρκετοί φορείς, λοιπόν, προτείνουν τον εν λόγω εξοπλισμό για να αποτρέψουν τέτοιου είδους συμπεριφορές και στα εμπορικά καταστήματα. Έχει παρατηρηθεί πως όταν για παράδειγμα κάποιος τείνει να απειλήσει το προσωπικό ενός καταστήματος και συνειδητοποιήσει ότι καταγράφεται, τότε οι πιθανότητες να ηρεμήσει ή να απομακρυνθεί αυξάνονται, σκεπτόμενος κυρίως τις νομικές συνέπειες.

Στις περιπτώσεις βέβαια όπου μία κατάσταση δεν αποκλιμακώνεται, τότε η ζωντανή ροή του βίντεο μπορεί να φανεί εξίσου χρήσιμη. Με το πάτημα ενός πλήκτρου, το προσωπικό που νιώθει απειλή, μπορεί να μεταδώσει βίντεο της κλιμακούμενης κατάστασης απευθείας στο προσωπικό ασφαλείας ή στους χειριστές του κέντρου επικοινωνίας, οι οποίοι θα καλέσουν άμεσα την αστυνομία. Παντοπωλεία, φαρμακεία και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο body worn κάμερες, ώστε να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς.

Εκτός από την αποτροπή της κλιμάκωσης μίας οποιασδήποτε συμπεριφοράς, η παρουσία των body worn καμερών μπορεί να αποθαρρύνει εντελώς και τους βανδαλισμούς σε έναν δημόσιο χώρο. Κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι σταθμοί του μετρό, όπου έχουν κατά καιρούς παρατηρηθεί αυτά τα φαινόμενα. Επιπρόσθετα, οι φορητές συσκευές εύκολα μπορούν να αποθαρρύνουν ακόμα και αυτούς που επιχειρούν να πετάξουν ακόμα και σκουπίδια σε αυτούς τους χώρους.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι συγκεκριμένες κάμερες θα συμβάλουν στη μείωση αντικοινωνικών συμπεριφορών, επιτρέποντας παράλληλα στους εργαζόμενους να αισθάνονται πιο ασφαλείς.

Έρευνα και νομικές ενέργειες

Σε περίπτωση που λάβει χώρα ένα από τα περιστατικά που αναφέραμε παραπάνω, τότε το βίντεο και η καταγραφή του ήχου μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους του χώρου ή τις αρμόδιες αρχές να εντοπίσουν την αιτία ή/και τους υπόπτους. Η καταγραφή του γεγονότος θα βοηθήσει επίσης και στην αξιολόγηση μίας αντιπαράθεσης, καθώς οι φορητές κάμερες θα εμφανίσουν όλους τους εμπλεκόμενους (και όλους όσοι ακούγονται σε μία σκηνή), κάτι που φυσικά προσφέρουν το ίδιο αξιόπιστα και οι κάμερες ασφαλείας τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, οι διαθέσιμες λύσεις προσφέρουν υψηλή ευκρίνεια ήχου και εικόνας και συνεπώς, πολύτιμες πρόσθετες πληροφορίες όταν η κατάσταση φτάσει στα δικαστήρια.

Για να αντιληφθούμε το πόσο σημαντικές θεωρούνται οι body worn κάμερες σήμερα, αξίζει να αναφέρουμε την έρευνα που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που αναφέρει ότι μεταξύ 8% και 38% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας βιώνουν σωματική βία σε κάποιο σημείο της καριέρας τους. Για να διασφαλίζουμε ότι αυτές οι περιπτώσεις βίας ή ανάλογα περιστατικά αντιμετωπίζονται ορθά και με τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος του κάθε κράτους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κάμερες που φοριούνται στο σώμα και να λάβουμε όλα τα τεκμήρια που θα οδηγήσουν στην επίλυση του εκάστοτε ζητήματος.

Τομείς όπου χρησιμοποιούνται

Κλάδος υγείας: body worn κάμερες μπορούν να τοποθετηθούν και στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ένα νοσοκομείο, ωστόσο μπορούν να αξιοποιηθούν και με πολλαπλούς ακόμα τρόπους. Δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιήθηκαν οι εν λόγω συσκευές για τις ανάγκες μία χειρουργικής επέμβασης και πιο συγκεκριμένα για τη μετάδοση οδηγιών και τη λήψη συμβουλών από άλλον χειρουργό! Body worn κάμερες έχουν τοποθετηθεί και στο προσωπικό ασφαλείας των νοσοκομείων για τη μείωση των επιθέσεων στο προσωπικό.

Στρατιωτικός κλάδος: Στον στρατό χρησιμοποιούνται body worn κάμερες που τοποθετούνται στο κράνος του κάθε στρατιώτη. Το βίντεο αποθηκεύεται τοπικά ή μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο επιχειρήσεων. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η επιχείρηση που στήθηκε για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Λέγεται πως το βίντεο της επιδρομής και του εντοπισμού του μεταδόθηκε ζωντανά στον Λευκό Οίκο.

Πυροσβεστικό σώμα: Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν επίσης body worn κάμερες στο κράνος τους, ως εργαλείο για την αξιολόγηση των πυρκαγιών, αλλά και για σκοπούς επικοινωνίας και εκπαίδευσης. Οι κάμερες στα κράνη των πυροσβεστών είναι συνήθως θερμικές για να μπορούν να βλέπουν στο σκοτάδι και μέσα σε κτίρια όπου ο καπνός εμποδίζει το οπτικό πεδίο.

Λιανικό εμπόριο: Προσφέροντας στους ιδιοκτήτες καταστημάτων την ευκαιρία να αξιολογήσουν και να βελτιστοποιήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους, οι body worn κάμερες αναμφίβολα θα βελτιώσουν την εμπειρία στα φυσικά καταστήματα. Οι body worn κάμερες είναι ιδανικές κατά την παράδοση δεμάτων, τις συναλλαγές στα ταμεία και γενικότερα όπου μπορεί να υπάρξει πρόβλημα ή διαφωνία μεταξύ του πελάτη και του καταστήματος.

Οδηγός αγοράς

Πριν προβούμε στην αγορά και αφού καθορίσουμε τη χρήση των εν λόγω καμερών, αλλά και το πώς αυτές θα ευθυγραμμιστούν με τις επιχειρηματικές ανάγκες μας, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πέντε βασικά σημεία. Αυτά είναι τα εξής:

Ποιότητα κατασκευής: Πρέπει να είναι σε θέση να αντέχουν σε κάθε κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της πρόσκρουσης, των ακραίων θερμοκρασιών και των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να παράγουν σταθερά υψηλής ποιότητας εικόνες και ήχο. Η μακροζωία και η ανθεκτικότητα του υλικού είναι καθοριστικής σημασίας για την αδιάλειπτη λειτουργία. Επιπλέον, ο κατασκευαστής του συγκεκριμένου εξοπλισμού θα πρέπει να προσφέρει συνεχή υποστήριξη και εκπαίδευση, ώστε να εξασφαλίζει υψηλή απόδοση.

Ευκολία στη χρήση και τον σχεδιασμό: οι body worn συσκευές προορίζονται για τις στολές, κυρίως των αστυνομικών και του προσωπικού security, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το βάρος και το μέγεθος της συσκευής, ώστε να μην εμποδίζονται οι κινήσεις του χρήστη. Επίσης, η συσκευή πρέπει να μπορεί να καταγράφει πολλές ώρες πλάνα και να είναι εύκολη στη χρήση της, ειδικά σε «στρεσσογόνες» καταστάσεις. Από την πλευρά του λογισμικού, η διαχείριση του βίντεο θα πρέπει να είναι απλή μετά την περίοδο εγγραφής. Αυτό περιλαμβάνει την αυτοματοποιημένη, γρήγορη και αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων βίντεο στη σωστή μορφή, με τις κατάλληλες διαδικασίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την αποφυγή παραποίησης, διαρροής ή ακόμα και χειραγώγησης του εκάστοτε βίντεο.

Διαλειτουργικότητα: Μία από τις βασικές πτυχές μιας νέας λύσης είναι το κατά πόσο εύκολα μπορεί να ενσωματωθεί με τον υπάρχοντα εξοπλισμό και τα συστήματα ασφαλείας. Μια ανοιχτή αρχιτεκτονική θα δώσει στους χρήστες την ευελιξία να ενσωματώσουν τις φορητές κάμερες με τα υπάρχοντα συστήματα διαχείρισης βίντεο (VMS) ή με τα συστήματα EMS (για συλλογή αποδεικτικών στοιχείων). Αυτό διασφαλίζει ότι λειτουργεί ως φυσική προέκταση του συστήματος επιτήρησης, εξαλείφοντας την ανάγκη αντικατάστασης.

Εύκολα επεκτάσιμες λύσεις: Αν σκεφτούμε πως αυτή τη στιγμή οι κατασκευαστές συνεχίζουν να επεκτείνουν τις λειτουργίες των body worn καμερών και να φέρνουν νέες δυνατότητες χρήσης, τότε θα πρέπει να επιλέξουμε λύσεις εύκολα επεκτάσιμες. Επίσης, οφείλουμε να ελέγξουμε αν οι κατασκευαστές εξακολουθούν να επενδύουν στην προσθήκη νέων λειτουργιών, γιατί με αυτόν τον τρόπο, οι λύσεις που αγοράζονται σήμερα μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του εκάστοτε οργανισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η χρήση των body worn καμερών σε δημόσιους χώρους μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης, ωστόσο αν δεν τηρηθεί το απόρρητο, μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει και χάος. Σκοπός των εν λόγω καμερών είναι να εξαλείψουν τα αμφιλεγόμενα σημεία στις κινήσεις και τις δράσεις των αστυνομικών κατά τη διάρκεια π.χ. των διαδηλώσεων. Στη χώρα μας, σταθερές κάμερες έχουν τοποθετηθεί σε παρμπρίζ περιπολικών για την καταγραφή των κινήσεων των αστυνομικών κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Επίσης, στη χώρα μας αναμένεται να βγει και σχετικός διαγωνισμός για την προμήθεια 1.000 φορητών καμερών που θα τοποθετούνται στις στολές των αστυνομικών. Ακόμα, σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», λέγεται ότι αστυνομικοί είχαν αξιολογήσει θετικά τον αντίκτυπο από τη χρήση τους. Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, περιορίστηκαν οι εις βάρος τους ψευδείς καταγγελίες πολιτών για υπερβολική χρήση βίας κατά τη διάρκεια συλλήψεων και προσαγωγών, καθώς επίσης και οι εις βάρος τους επιθέσεις, καθώς ήταν ευκολότερη η ταυτοποίηση των δραστών.

Πολλές είναι οι χώρες που χρησιμοποιούν τις body worn κάμερες αυτές, ανάμεσά τους και η χώρα μας, με τις πρώτες μελέτες να δείχνουν θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, με το πέρασμα του καιρού εκφράζονται ανησυχίες κυρίως σε ότι αφορά στην πολιτική απορρήτου.

Η συλλογή δεδομένων μεγάλης κλίμακας, πιθανώς σε συνδυασμό με την αναγνώριση προσώπου και άλλες τεχνολογίες, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα μέσο παρακολούθησης των ανθρώπων όπου κι αν αυτοί βρίσκονται. Έχουν, επίσης, εκφραστεί ανησυχίες και για τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται και πώς αυτοί οι αλγόριθμοι όχι μόνο παραβιάζουν τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, αλλά ταυτόχρονα κάνουν και διακρίσεις ανάμεσα στους πολίτες.

Ας ελπίσουμε ότι η νέα αυτή τεχνολογία δεν θα δημιουργήσει νέα προβλήματα και πως θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για την εξάλειψη βίαιων περιστατικών.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Μαρτίου

  Security Report Μαρτίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Οι κορυφαίες λύσεις της ελληνικής αγοράς! Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες...
 • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
 • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
 • Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
 • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...