Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 189
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
27 Μαΐου 2024 08:00

Αναβάθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα

Cloud, Integration και φυσικά συστήματα ασφαλείας!

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
bank atm anoigma 5100cf7c

Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς πρόκειται για εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται μετρητά και άλλα τιμαλφή σε μεγάλες ποσότητες. Τα τραπεζικά καταστήματα υπόκεινται σε διάφορους τύπους εσωτερικών και εξωτερικών απειλών, αλλά και σε απειλές του κυβερνοχώρου, ιδίως τώρα, που μεγάλο μέρος της δραστηριότητας των πελατών έχει μετακινηθεί στο διαδίκτυο.

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τη φυσική ασφάλεια των τραπεζών, είναι η αποτροπή μίας ληστείας. Ωστόσο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θέτουν ως προτεραιότητα, για την ορθή λειτουργία τους, και άλλες εξίσου σημαντικές παραμέτρους, όπως την προστασία των υπαλλήλων τους, τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους, τη διασφάλιση του εξοπλισμού όλων των υποκαταστημάτων και πολλά ακόμα.

1 4

Σαφώς, πολλοί από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι συστημικοί και σχετίζονται με τον πιστωτικό κίνδυνο, το ρυθμιστικό περιβάλλον και διάφορα άλλα λειτουργικά ζητήματα. Όμως υπάρχουν και οι απειλές του κυβερνοχώρου, που σήμερα δημιουργούν αυξανόμενη ανησυχία, ειδικά για τα τραπεζικά καταστήματα, όπου μεγάλο μέρος της δραστηριότητας των καθημερινών χρηστών βρίσκεται στο internet και το Cloud. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει πως η φυσική ασφάλεια έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς κλοπές, βανδαλισμοί και άλλα περιστατικά συνεχίζουν να «προκαλούν πονοκέφαλο» στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Στον κόσμο της φυσικής ασφάλειας, η κλοπή χρημάτων και άλλων φυσικών περιουσιακών στοιχείων είναι ως συνήθως η μεγαλύτερη πρόκληση για τα τραπεζικά καταστήματα. Ωστόσο, στα καταστήματα υπάρχουν και άλλοι «ευαίσθητοι» χώροι όπου η πρόσβαση από μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό θα μπορούσε να είναι καταστροφική. Καμία απειλή δεν υπερτερεί της άλλης, απλά είναι ο συνδυασμός όλων αυτών, που καθιστά επιτακτική την ανάγκη χρήσης συστημάτων ασφαλείας στο εσωτερικό και εξωτερικό των εν λόγω χώρων.

Ποιες είναι οι περιοχές που είναι ευάλωτες σε απειλές; Από χώρους στάθμευσης, προθαλάμους ATM και δωμάτια όπου φυλάσσονται οι servers, μέχρι και το ίδιο το κέντρο δεδομένων των τραπεζών. Η κλοπή των ATM είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, καθώς οι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συσκευές βρίσκονται σε πεζοδρόμια και γενικότερα σε κεντρικούς δρόμους, με ελάχιστη φυσική προστασία. Τα ATM «υποφέρουν» από φθορές, βανδαλισμούς, ακόμα και από εκρήξεις! Ύστερα, έρχεται η προστασία των υπολογιστών, των servers και γενικότερα όλου του εξοπλισμού που αποτελεί συχνά στόχο. Για πολλούς, το προσωπικό ασφαλείας μπορεί να αποτρέψει τυχόν προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στα φυσικά καταστήματα, ωστόσο δεν είναι μία οικονομικά αποδοτική λύση. Για άλλους, τα συστήματα φυσικής ασφάλειας είναι οικονομικά αποδοτικότερα και προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία. Ας ρίξουμε μία ματιά σε αυτά.

2 5

Video Analytics: Προτεραιότητα των τραπεζών είναι η διασφάλιση των πελατών, των εργαζομένων και των περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο σημαντική είναι και η συλλογή video analytics, προκειμένου οι αρμόδιοι να λάβουν τις σωστές επιχειρηματικές αποφάσεις, για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα υποκαταστήματά τους. Το λογισμικό ανάλυσης βίντεο είναι σε θέση να αναγνωρίζει, να ταξινομεί και να αρχειοθετεί αντικείμενα σε ένα βίντεο. Εντοπίζει, αναγνωρίζει και εξαγάγει αντικείμενα σε βίντεο για τον άμεσο εντοπισμό ατόμων που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Η ανάλυση βίντεο προσφέρει και φιλτραρισμένες αναζητήσεις, βασιζόμενη σε διάφορα κριτήρια, όπως στο φύλο, τον τύπο ή το χρώμα των ρούχων, τα αξεσουάρ, το χρώμα του οχήματος, την κατεύθυνση και πολλά ακόμα. Η ανάλυση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε πραγματικό χρόνο, για να επιτρέψει προσαρμοσμένες ειδοποιήσεις, είτε μετά από ένα συμβάν, για να διευκολύνει τον διαχειριστή του συστήματος κατά τη διαδικασία της επανεξέτασης. Αυτές οι λειτουργίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και βοηθούν τις ομάδες ασφαλείας να επιταχύνουν τις έρευνές τους μετά το συμβάν. Η επίγνωση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο είναι αρκετά χρήσιμη. Ακόμα πιο χρήσιμη είναι η αναγνώριση προσώπου.

Ανάλογα με τους κανονισμούς κάθε χώρας, μια τράπεζα μπορεί επίσης να επιλέξει να διαμορφώσει κανόνες βασισμένους στην αναγνώριση προσώπου, ενεργοποιώντας ειδοποιήσεις όταν ανιχνεύονται συγκεκριμένα πρόσωπα. Για παράδειγμα, μια τράπεζα μπορεί να θέλει να λαμβάνει ειδοποιήσεις όταν εντοπίζονται ύποπτοι κοντά στο υποκατάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση, το προσωπικό ασφαλείας θα παρακολουθήσει «στενότερα» μια κατάσταση και θα αντιδράσει αμέσως σε περίπτωση που μια συμπεριφορά θεωρηθεί ύποπτη. Με τον ίδιο τρόπο, η αναγνώριση προσώπου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί (με τη συγκατάθεση του πελάτη πάντα), για την παροχή αποκλειστικής και άμεσης εξυπηρέτησης σε πελάτες VIP. Όταν στρατηγικοί πελάτες εισέλθουν στο υποκατάστημα μιας τράπεζας, θα μπορούσαν να αναγνωριστούν με τη βοήθεια της αντιστοίχισης προσώπου. Η άμεση ανίχνευση ενός προσώπου VIP μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με τη «λευκή λίστα» στη βάση δεδομένων. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις τράπεζες.

3 3

Έλεγχος πρόσβασης και ανίχνευση εισβολής: Εκτός από την παρακολούθηση βίντεο, ο έλεγχος πρόσβασης και η ανίχνευση εισβολών, με τη χρήση επαγγελματικών συστημάτων συναγερμού, διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Ο έλεγχος πρόσβασης μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις των εργαζομένων εντός του καταστήματος και να αποτρέπει μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό από χώρους που η πρόσβαση πρέπει να είναι περιορισμένη. Τα συστήματα συναγερμού, από την άλλη, λειτουργούν ως αποτρεπτικά μέσα και παρέχουν ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο επιχειρήσεων, μειώνοντας ταυτόχρονα τους ψευδείς συναγερμούς. Καλό είναι, όλα τα συστήματα να διαλειτουργούν, για να προσφέρουν στους υπαλλήλους, τους επισκέπτες και τους ιδιοκτήτες των εν λόγω καταστημάτων, μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Γιατί το Cloud κερδίζει συνεχώς έδαφος; Σύμφωνα με έρευνες, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κινείται προς το Cloud με γρήγορους ρυθμούς. Το 82% των στελεχών του τραπεζικού κλάδου απαντά ότι σχεδιάζει να μεταφέρει περισσότερο από το 50% των φορτίων εργασίας του mainframe στο Cloud. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται ένα ποσοστό 22%, που στοχεύει να μεταφέρει περισσότερο από το 75%. Μάλιστα, οι τράπεζες μεταφέρουν όλο και περισσότερο την ασφάλειά τους στο Cloud, το οποίο προσφέρει διάφορα οφέλη.

Περιττό να πούμε ότι οι τράπεζες δίνουν μεγάλη σημασία στην ασφάλεια, εν μέσω διαφόρων εσωτερικών και εξωτερικών απειλών. Οι λύσεις ασφαλείας, όπως η παρακολούθηση βίντεο και ο έλεγχος πρόσβασης, σε συνδυασμό με τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο από αυτή την άποψη. Ακόμα, οι τράπεζες αξιοποιούν τα συστήματα ασφαλείας τους για λόγους λειτουργικής αποτελεσματικότητας και επιχειρηματικής ευφυΐας.

4 2

Η μετάβαση στο Cloud προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της απομακρυσμένης πρόσβασης των χειριστών και των επισκεπτών του συστήματος και της απεριόριστης επεκτασιμότητας. Ειδικότερα, και πάντα σε ό,τι αφορά στα συστήματα ασφαλείας, μια υβριδική αρχιτεκτονική Cloud όπου ορισμένα πλάνα βίντεο διατηρούνται εντός του χώρου και άλλα στο λεγόμενο σύννεφο, αποτελεί μια οικονομικά αποδοτική λύση για τις τράπεζες. Τα σύγχρονα υβριδικά συστήματα Cloud προσφέρουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πολλά υποκαταστήματα και έναν διαχειριστή ασφαλείας. Με την απομακρυσμένη, ενοποιημένη πρόσβαση όλων των καμερών παρακολούθησης και των άλλων συστημάτων πρόσβασης, οι διαχειριστές έχουν «μάτια παντού». Η παρακολούθηση πολλαπλών συστημάτων γίνεται εύκολη υπόθεση και οι χειριστές δεν ανησυχούν για τη χωρητικότητα αποθήκευσης ή τη χειροκίνητη αναζήτηση βίντεο. Ολόκληρος ο εξοπλισμός, τα συστήματα συναγερμού, οι κάμερες, ο έλεγχος πρόσβασης κ.λπ., συνεργάζονται ομαλά για να παρέχουν στους εν λόγω χώρους την καλύτερη δυνατή πρόληψη και προστασία.

Λόγω των πλεονεκτημάτων αυτών και μόνο, η μετάβαση στο Cloud αναμένεται να αναδειχθεί ως η επόμενη μεγάλη τάση για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το 95% έως 99% όλων των τραπεζικών εγκαταστάσεων σήμερα είναι on-prem, με λίγα εξ αυτών, να επιτρέπουν την απομακρυσμένη πρόσβαση. Υπάρχει μια εξέλιξη προς ένα υβριδικό μοντέλο όπου το βίντεο αποθηκεύεται on-prem και στη συνέχεια μεταφορτώνεται στο Cloud, ύστερα από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι τράπεζες ενδέχεται να μετακινηθούν περισσότερο στο Cloud τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, φιλοξενώντας λογισμικό, είτε στο κέντρο δεδομένων τους, είτε χρησιμοποιώντας το Google Cloud, το Microsoft Azure ή το AWS.

Για την ανάπτυξη ενός συστήματος ασφαλείας που θα λειτουργεί αποτελεσματικά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των τραπεζικών καταστημάτων, ο εγκαταστάτης συστημάτων ασφαλείας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ο εγκαταστάτης είναι αυτός που κατανοεί ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικά συστήματα φυσικής ασφάλειας συνδυάζονται για να προσφέρουν τη μέγιστη ασφάλεια στις εγκαταστάσεις.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιούνιος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουνίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
Τα εργασιακά δικαιώματα στα τεχνικά επαγγέλματα
Στη σύγχρονη και γεμάτη προκλήσεις κοινωνία μας, η ασφάλεια αποτελεί τη σπουδαιότερη προτεραιότητα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τις επιχειρήσεις. Η ασφάλεια όλων των συνανθρώπων μας ήταν, είνα...
Dahua Lab Tour
Το 2024 μπήκε δυναμικά για το πολύ επιτυχημένο «οδοιπορικό» hands on technical training της Keeper Group και της Dahua Technology με τον πρώτο προορισμό για τη φετινή χρονιά να είναι η Λάρισα. ...
Ανίχνευση Ομοιότητας
Σήμερα, όλο και περισσότερες εταιρείες αποκτούν μεγαλύτερη αξία εφαρμόζοντας στα συστήματα παρακολούθησης βίντεο που χρησιμοποιούν λογισμικά ανάλυσης βίντεο βασισμένα σε τεχνητή νοημοσύνη. Οι εν λ...
Αναβάθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα
Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς πρόκειται για εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται μετρητά και άλλα τιμαλφή σε μεγάλες ποσότητες. ...
Συστήματα ήχου PA της Hikvision
H Hikvision εισέρχεται δυναμικά στον χώρο των επαγγελματικών ηχητικών συστημάτων PA (Public Address), τα οποία μπορεί να συνδυάζονται με τα συστήματα CCTV της, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις audi...
Hikvision HiWatch Series
Τα προϊόντα της σειράς HiWatch της Hikvision, που αποτελούνται από καταγραφικά και κάμερες με σύγχρονες δυνατότητες και χαρακτηριστικά, θα τα βρείτε διαθέσιμα στο νέο B2B site της Stam Electronics...
Hikvision Turbo HD 8.0
Για τα προϊόντα Turbo HD της Hikvision δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Υψηλή ανάλυση, μετάδοση σήματος μέσω ομοαξονικού σε μεγάλες αποστάσεις, κορυφαία συμπίεση βίντεο, χαμηλότερες απαιτήσει...