Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 190
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
27 Μαΐου 2024 08:12

Τα εργασιακά δικαιώματα στα τεχνικά επαγγέλματα

Αυτά που πρέπει να γνωρίζει κάθε επαγγελματίας τεχνικός

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
anoigma ergasiaka a448181b

Στη σύγχρονη και γεμάτη προκλήσεις κοινωνία μας, η ασφάλεια αποτελεί τη σπουδαιότερη προτεραιότητα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τις επιχειρήσεις. Η ασφάλεια όλων των συνανθρώπων μας ήταν, είναι, και θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας ευημερίας κάθε κοινωνίας. Η δημιουργία, λοιπόν, ενός ασφαλούς περιβάλλοντος μπορεί να γίνει πραγματικότητα χρησιμοποιώντας τα συστήματα και τα μέσα ασφαλείας που μας προσφέρει απλόχερα η σύγχρονη εποχή και η τεχνολογία. Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός αξιόπιστου περιβάλλοντος διαβίωσης, το οποίο θα προσφέρει ένα αίσθημα ικανοποίησης και ασφάλειας, έχουν τα συστήματα ασφαλείας και ο σύγχρονος εγκαταστάτης που είναι υπεύθυνος για την εγκατάσταση και τη συντήρηση των εν λόγω συστημάτων.

Στο νέο αφιέρωμα του περιοδικού μας, στρέφουμε την προσοχή μας σε ένα θέμα που απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια τον εγχώριο κλάδο: Τα εργασιακά δικαιώματα του επαγγελματία εγκαταστάτη συστημάτων ασφαλείας. Η επαγγελματική δραστηριότητα των εγκαταστατών συστημάτων ασφαλείας προϋποθέτει την άδεια λειτουργίας, η οποία θα πρέπει να εκδίδεται μετά από αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης. Η απόκτηση της εν λόγω άδειας αποτελεί θεμέλιο πυλώνα για τη νόμιμη λειτουργία και την παροχή υπηρεσιών σε αυτόν τον επαγγελματικό κλάδο, που, όπως μέχρι τώρα φαίνεται, δεν έχει δοθεί η απαραίτητη βαρύτητα σε αυτήν.

Οι εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο, τόσο στη διασφάλιση των περιουσιακών μας στοιχείων, όσο και της ίδιας της ζωής μας. Τις ανθρώπινες ζωές τις εμπιστευόμαστε σε ικανούς επαγγελματίες και δεν τις «αφήνουμε στην τύχη τους». Ανάλογα με την εξειδίκευσή τους, οι επαγγελματίες τεχνικοί αναλαμβάνουν την εγκατάσταση και τη συντήρηση διαφόρων συστημάτων ασφαλείας, όπως κάμερες παρακολούθησης, συστήματα πυρασφάλειας, συστήματα συναγερμού και πολλά ακόμα.

Ωστόσο, η άδεια λειτουργίας αποτελεί τη νομική βάση για την επίσημη και νόμιμη άσκηση αυτών των επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών και παράλληλα, διασφαλίζει τη συμμόρφωσή τους προς την ισχύουσα νομοθεσία και τα πρότυπα ασφάλειας.

Κάθε επιχείρηση που αναλαμβάνει δραστηριότητες εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας στην Ελλάδα υποχρεούται να κατέχει ειδική άδεια λειτουργίας. Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση της άδειας είναι πολλές, συμπεριλαμβανομένης της ηλικιακής επάρκειας (18 ετών και άνω), της απουσίας καταδικαστικών ποινών για σοβαρά εγκλήματα στο ποινικό μητρώο του εγκαταστάτη, της απουσίας ψυχικών νοσημάτων, της μη χρήσης ναρκωτικών ουσιών και πολλών ακόμα παραγόντων, που θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε παρακάτω.

Οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν άδεια είναι ελεύθερες να ασκούν τη δραστηριότητά τους σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Ωστόσο, η υποβολή αίτησης για άδεια είναι υποχρεωτική για κάθε εταιρεία ή νομικό πρόσωπο που προτίθεται να προσφέρει υπηρεσίες εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας.

Όλα αυτά είναι σημαντικό να γνωστοποιούνται και στους πολίτες, που είναι ουσιαστικά και οι τελικοί πελάτες. Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν πως τα άτομα που επιλέγουν, έχουν λάβει τις κατάλληλες εκπαιδεύσεις, άδειες και πιστοποιήσεις για την εκτέλεση των εργασιών τους. Μόνο κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορεί κάποιος να αισθάνεται ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Συνοψίζοντας, οι εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας στην Ελλάδα επωφελούνται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που προάγει την ασφάλεια και την επαγγελματική ακεραιότητα. Η ύπαρξη ενός κανονιστικού πλαισίου ενισχύει την εμπιστοσύνη του κοινού προς τις υπηρεσίες τους. Ταυτόχρονα, η τήρηση των προϋποθέσεων και η προσήλωσή τους στα υψηλά πρότυπα ασφάλειας συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προωθεί την ασφάλεια των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Το Security Report μίλησε με τους κύριους Ηλία Κεστρίτσαλη, Πρόεδρο του Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε., Γρηγόρη Αβραάμ, Πρόεδρο του ΣΚΕΑ και Γιώργο Μοσχονά, Πρόεδρο του Συλλόγου Οπτικών Ινών Ελλάδος, για το θέμα που απασχολεί περισσότερο από ποτέ τoν κλάδο των συστημάτων ασφαλείας στην Ελλάδα, τα εργασιακά δικαιώματα στα τεχνικά επαγγέλματα. Ας ρίξουμε μία ματιά στις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μοιράστηκαν μαζί μας τα στελέχη των συλλόγων.

1 7

Αξιοσημείωτο ενδιαφέρον παρουσίασε το πάνελ ομιλιών που έλαβε χώρα στην έκθεση Athens Electronix 2024, με θεματολογία τα «Εργασιακά δικαιώματα στα τεχνικά επαγγέλματα».

Σύνδεσμος Αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας Ελλάδος – Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε.

saeesae logo

Ο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2018 αρχικά από 33 ιδρυτικά μέλη, όλοι νόμιμοι αδειοδοτημένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ΙΕΠΥΑ. Είναι πανελλαδικός με ένα βασικό όραμα: Την καλλιέργεια κλίματος αλληλεγγύης και απόλυτης συναδελφικότητας μεταξύ των μελών του – κάτι που δεν υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και το κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες – προκειμένου να υπάρχει αγαστή συνεργασία και συνεχής ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων.

SAEESAE elias

Στα θέματα και τις προκλήσεις που απασχολούν τον εγχώριο κλάδο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε., κος Ηλίας Κεστρίτσαλης.

-Με ποιον τρόπο προασπίζει τα δικαιώματα του κλάδου σήμερα ο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε;

Ο σύλλογός μας προασπίζει τα δικαιώματα του κλάδου μας με ποικίλους τρόπους. Πριν, όμως, αναφερθώ σε αυτούς τους τρόπους, θα ήθελα να αναφερθούμε στα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις των εταιρειών του κλάδου μας. Για να μπορούμε να μιλάμε για εταιρείες του κλάδου μας, φυσικά εννοούμε τις αδειοδοτημένες εταιρείες με άδεια λειτουργίας εταιρείας ΙΕΠΥΑ από την Ελληνική Αστυνομία.

Μερικές από τις βασικές υποχρεώσεις των εταιρειών του κλάδου μας λοιπόν είναι:

• Να προασπίζονται την ασφάλεια των πολιτών – πελατών τους.
• Να ακολουθούν το ευρωπαϊκό πρότυπο για τα συστήματα ασφαλείας.
• Να προσφέρουν την πιο εξειδικευμένη λύση σε κάθε πελάτη ξεχωριστά, διότι κάθε περίπτωση ασφάλειας είναι διαφορετική, καθώς οι ανάγκες που προκύπτουν από την μελέτη κινδύνου και τρωτότητας είναι διαφορετικές σε κάθε περίπτωση.
• Να προσφέρουν την καταλληλότερη τεχνολογικά λύση σε κάθε ανάγκη.
• Να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους συνεχώς, και όχι μόνο τεχνικά – τεχνολογικά, αλλά και σε θέματα νομικά, όπως π.χ. στις υποχρεώσεις του κανονισμού (οδηγία) προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
• Να πιστοποιούν τις υπηρεσίες που παρέχουν.
• Να προσφέρουν υπηρεσίες καθ’ όλο το 24ωρο.
• Να κρατάνε αρχείο και να συντηρούν όλα τα συστήματα ασφαλείας που τοποθετούν.

Τα βασικά δικαιώματα των εταιρειών του κλάδου μας είναι:

• Να υπάρχει μητρώο συστημάτων ασφαλείας.
• Να υπάρχει μητρώο των εταιρειών ΙΕΠΥΑ και όσων εταιρειών έχουν ΚΑΔ, που συμπεριλαμβάνει οποιαδήποτε υπηρεσία ασφάλειας ή εμπορική δραστηριότητα προϊόντων ασφάλειας.
• Να υπάρχει συνεργασία με τους κρατικούς φορείς για τα θέματα του κλάδου μας.
• Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι σε οποιονδήποτε διαφημίζει με οποιονδήποτε τρόπο (διαφήμιση σε ισοτόπους, σε οχήματα, σε κτίρια κ.λπ.) την μελέτη, τη συντήρηση και την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας.
• Να εφαρμόζεται η νομοθεσία σε κάθε καταγγελία για δραστηριότητα χωρίς άδεια εταιρείας ή εργασίας τύπου Β’ ΙΕΠΥΑ.

Ο σύλλογος μας για όλα τα ανωτέρω έχει πραγματοποιήσει:

• Τεχνικά σεμινάρια για την εκπαίδευση εταιρειών του κλάδου μας.
• Συστηματικές ενημερώσεις των μελών μας για τα θέματα GDPR.
• Έχει διοργανώσει την πρώτη ημέρα καριέρας.
• Ξεκινάει διαφημιστική καμπάνια για την ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά στη νομοθεσία για την άδεια ΙΕΠΥΑ.
• Συμμετέχει ενεργά σε όλα τα δρώμενα του κλάδου (συμμετοχή σε εκθέσεις, σεμινάρια κ.λπ.).
• Επισκέψεις σε ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ ηλεκτρονικών για την ενημέρωση των σπουδαστών όσον αφορά στο επάγγελμά μας και τις δυνατότητες που έχουν με το πτυχίο τους για την άμεση απόκτηση άδειας τεχνικού συστημάτων ασφαλείας.
• Συναντήσεις με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΓΑΔΑ.
• Συναντήσεις με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
• Συναντήσεις με τον φορέα ΚΕΜΕΑ.
• Συναντήσεις με την ΓΣΕΒΕ.
• Συνάντηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
• Συνάντηση με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.
• Έχει αποστείλει σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες ενημέρωση για τη νομοθεσία και τη νόμιμη εγκατάσταση και συντήρηση συστημάτων ασφαλείας και έχει ζητηθεί η κατοχή της άδειας να είναι προαπαιτούμενο στους δημόσιους διαγωνισμούς.
• Έχει αποστείλει εξώδικες επιστολές σε εταιρείες που παραβιάζουν τη νομοθεσία.
• Έχει ενημερώσει εταιρείες που διαφημίζουν υπηρεσίες ασφαλείας (ιστοσελίδες διαφημίσεων) για τη νομοθεσία, ζητώντας την άδεια ΙΕΠΥΑ της διαφημιζόμενης εταιρείας.
• Έχουν γίνει καταγγελίες στην Άμεση Δράση και σε Τμήματα Ασφαλείας σε όλη την Ελλάδα για τον έλεγχο εταιρειών.
• Συστηματικούς ελέγχους στο Διαύγεια για να ελέγχεται η ανάθεση έργων σε μη αδειοδοτημένες εταιρείες.
• Έχει εξασφαλιστεί και προχωράει η πιστοποίηση των μελών μας με ISO9001, ISO27001 και συμμόρφωση με τον ΓΚΠΔ – GDPR σε ειδική τιμή μόνο για τα μέλη μας.
Ο σύλλογος μας μετά την εξωστρέφεια που δείχνει τα τελευταία τρία χρόνια έχει οργανώσει και πραγματοποιήσει συναντήσεις με Κέντρα Λήψεως Σημάτων, προμηθευτές, αλλά και με πολλές εταιρείες του κλάδου για την ανταλλαγή απόψεων πάνω στα βασικά θέματα του κλάδου μας και την επίλυση βασικών θεμάτων που αφορούν όλους μας.

-Πείτε μας λίγα λόγια για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας. Θεωρείτε ότι υπάρχουν κενά; Αν ναι, τι πρέπει να αλλάξει κατά τη γνώμη σας;

Το επάγγελμα των συστημάτων ασφαλείας είναι επάγγελμα νομοθετικώς καταχωρημένο με βάση τους νόμους 2518/1997 & 3707/2008. Πιστεύω ότι υπάρχουν κενά, αλλά και σημεία που χρειάζονται διευκρίνιση, ίσως και τροποποίηση. Θα αναφερθώ στα πιο βασικά που θεωρώ ότι χρήζουν άμεσης τροποποίησης:

• Ενώ η εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας από μη αδειοδοτημένες εταιρείες και τεχνικούς απαγορεύεται, τα συστήματα ασφαλείας πωλούνται στον οποιονδήποτε και δεν διασφαλίζεται με κάποιον τρόπο ότι η εγκατάσταση θα υλοποιηθεί από τεχνικό ή εταιρεία που είναι αδειοδοτημένη ή τουλάχιστον ότι το ποινικό μητρώο του τεχνικού και της εταιρείας είναι λευκό.
• Να απαγορευτεί καθολικά η συνεργασία ΚΛΣ με μη αδειοδοτημένες εταιρείες.
• Θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η συντήρηση των συστημάτων ασφαλείας και η τήρηση ηλεκτρονικού βιβλίου συντήρησης από τον ιδιοκτήτη με αναγραφή του τεχνικού ή της εταιρείας που το συντηρεί.
• Θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η σύνδεση με Κέντρο Λήψης Σημάτων.
• Δεν νοείται να υπάρχει άδεια και να μην υπάρχει ηλεκτρονικό μητρώο συστημάτων ασφαλείας και αδειοδοτημένων εταιρειών.
• Θα πρέπει να πιστοποιούνται οι γνώσεις των επαγγελματιών του κλάδου μας, να είναι υποχρεωτική η μετεκπαίδευση των τεχνικών και να υπάρχει διαβάθμιση των έργων που μπορούν να αναλάβουν.
• Θα πρέπει όλοι όσοι κάνουν μελέτη εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας και όσοι υποβάλουν πρόταση προστασίας να έχουν παρακολουθήσει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα τουλάχιστον 50 ωρών διαχείρισης κινδύνου και ελέγχου τρωτότητας ή να συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών τους.
• Θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η συμμόρφωση με τον ΓΚΠΔ – GDPR.
• Δεν νοείται τα συστήματα ασφαλείας να κατηγοριοποιούνται ως είδος πολυτελείας όταν είναι αναγκαία για την προστασία κάθε πολίτη.
• Χρήζει άμεσης διευκρίνησης για το τι είναι σύστημα ασφαλείας (συναγερμός, κάμερες, ελεγχόμενη πρόσβαση κ.λπ.) αν και υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία.
• Χρειάζεται άμεσα, αν και είναι ξεκάθαρο αλλά μη εφαρμοστέο, να διευκρινιστεί ότι η τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας δεν έχει καμία σχέση με το επάγγελμα των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ή με παρεμφερή επαγγέλματα.
• Από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ αιτούμαστε να ζητούν δικαιολογητικά έναρξης ΙΠΕΥΑ, τρόπο παροχής ΚΑΔ, και να μην υπάρχει η δυνατότητα, παραδείγματος χάρη, σε επιχείρηση ηλεκτρολόγου να προσθέσει ΚΑΔ που αφορούν στα συστήματα ασφαλείας χωρίς την προσκόμιση της αντίστοιχης άδειας λειτουργίας ΙΕΠΥΑ.
• Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το ΕΦΚΑ ΕΡΓΑΝΗ ζητάμε να υπάρχει αντιστοιχία στους ΚΑΔ των εταιρειών μας και στους κωδικούς ειδικότητας των εργαζομένων μας, καθώς δεν υπάρχει αντιστοιχία για τους τεχνικούς.
• Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας ζητάμε να δημιουργηθεί αντίστοιχο πρόγραμμα με το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και για την προσθήκη εξοπλισμού ασφαλείας έξυπνου σπιτιού μόνο από εταιρείες ΙΕΠΥΑ.
• Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας ζητάμε τροποποίηση του νόμου 3707/2008, Άρθρο 4, Υποχρεώσεις επιχειρήσεων − προσωπικού ασφαλείας, 1. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας υποχρεούνται: α. να φέρουν στην επωνυμία τους τη φράση «ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας» και στα έγγραφά τους τον αριθμό της άδειας λειτουργίας τους, ώστε αυτά τα στοιχεία να προστεθούν και στις επαγγελματικές κάρτες, στα οχήματά τους, σε φωτεινές επιγραφές κτιρίου, σε κάθε διαφημιστικό έντυπο, σε κάθε διαφημιστική προβολή σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, internet, κοινωνικά δίκτυα και σε κάθε καταχώρηση σε επαγγελματικούς και διαφημιστικούς καταλόγους.
• Από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ζητάμε τη δημιουργία μητρώου εγκαταστατών, τη δημιουργία μητρώου συναγερμών – βιβλίο συντήρησης και την ψηφιακή έκδοση των ταυτοτήτων εργασίας που χρησιμοποιούμε για το προσωπικό ασφάλειας.
• Προτάσεις καταπολέμησης της φοροδιαφυγής: Πώληση συστημάτων ασφαλείας μόνο σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

-Ποια οφέλη θα αποκομίσει ο τελικός πελάτης / καταναλωτής από έναν επαγγελματία εγκαταστάτη συστημάτων ασφαλείας;

Να ξεκαθαρίσω τη διαφορά του «επαγγελματία» από την αδειοδοτημένη εταιρεία ΙΕΠΥΑ. Επαγγελματίας του κλάδου μας δεν μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος προάγει την ασφάλεια του πολίτη και ο ίδιος να παρανομεί και να μην διαθέτει την άδεια ΙΕΠΥΑ, ώστε να έχει ελεγχθεί το ποινικό του μητρώο και η ψυχική του υγεία, τουλάχιστον.

Αν, λοιπόν, ο τελικός πελάτης καταναλωτής πρέπει να διαλέξει έναν επαγγελματία εγκαταστάτη συστημάτων ασφαλείας, τότε υπάρχουν και εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας μη επαγγελματίες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή δεν διαθέτουν άδεια εργασίας εγκαταστάτη τύπου Β και άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ΙΕΠΥΑ.

• Επομένως, το πρώτο όφελος του τελικού πελάτη είναι ότι την ασφάλειά του θα την αναθέσει σε εταιρεία που δεν παρανομεί και έχει ελεγχθεί από την Ελληνική Αστυνομία.

• Ο τελικός πελάτης δεν κινδυνεύει να μην αποζημιωθεί από την ασφαλιστική του εταιρεία, όταν αυτή ζητάει η εγκατάσταση να έχει πραγματοποιηθεί από αδειοδοτημένη εταιρεία. Να διευκρινίσω ότι πολλές ασφαλιστικές εταιρείες δεν το ζητάνε στα συμβόλαιά τους, αλλά λόγω του ότι ο νόμος επιβάλει την τοποθέτηση από αδειοδοτημένη εταιρεία, το χρησιμοποιούν μετά από κλοπή, ώστε να αποφύγουν την αποζημίωση.

• Πολύ σύντομα, εάν ο τελικός πελάτης επιλέξει συγκεκριμένα μέλος του συλλόγου μας, θα έχει παρακολουθήσει τεχνικά σεμινάρια, θα έχει ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης, θα έχει ISO 9001 ή και ISO 27001 και συμμόρφωση με τον ΓΚΠΔ – GDPR.

• Εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν θα κινδυνεύει νομικά.

Συνεχίζοντας ανάποδα την απάντησή μου, θα σας πω τι ζημιά θα πάθει ο τελικός καταναλωτής – πελάτης αν διαλέξει έναν μη νόμιμο επαγγελματία, έναν ο όποιος δεν κατέχει άδεια εργασίας εγκαταστάτη τύπου Β και άδεια λειτουργίας της επιχείρησης:

• Με ποινή φυλάκισης μέχρι τριών ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ, εφόσον δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη, τιμωρείται όποιος: α. ασκεί δραστηριότητες της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, β. εργάζεται ως προσωπικό ασφαλείας ή διοικητικό προσωπικό σε ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας χωρίς την κατά περίπτωση προβλεπόμενη άδεια εργασίας, γ. προσλαμβάνει προσωπικό ασφαλείας ή διοικητικό προσωπικό ή αναθέτει σε αυτό δραστηριότητες της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου, χωρίς την κατά περίπτωση απαιτούμενη άδεια εργασίας (νόμος 3707/2028, άρθρο 8, Ποινικές κυρώσεις).
• Θα κινδυνεύει να μην αποζημιωθεί από την ασφαλιστική του σε περίπτωση κλοπής.
• Θα κινδυνεύει από λάθος εγκατάσταση ή ενημέρωση για τα προσωπικά δεδομένα με πρόστιμο από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Επιγραμματικά ο νόμος υπ’ αριθ. 3707

Άρθρο 1, Έννοια όρων – Πεδίο εφαρμογής

1. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, ως ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας θεωρούνται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ατομικές ή εταιρικές, οι οποίες παρέχουν σε τρίτους μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες υπηρεσίες:

η. Εκπόνηση μελετών και σχεδιασμό μέτρων για την ασφαλή πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων των περιπτώσεων Α’ έως και Ζ’ της παρούσας παραγράφου.

θ. Εγκατάσταση, συντήρηση και παρακολούθηση λειτουργίας μηχανημάτων και συστημάτων ασφαλείας και συναγερμού, πλην αυτών που τοποθετούνται σε αυτοκίνητο.

ι. Εκμετάλλευση Κέντρων Λήψης, Ελέγχου και Διαβίβασης Σημάτων Συναγερμού.

ια. Εκπόνηση μελετών και σχεδιασμού συστημάτων ασφαλείας, αναφορικά με τις δραστηριότητες των περιπτώσεων θ’ και ι’ της παρούσας παραγράφου.

Άρθρο 2, Άδεια – Προϋποθέσεις

1. Επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες της παραγράφου 1 του άρθρου 1 απαιτείται να κατέχουν ειδική προς τούτο άδεια λειτουργίας, η οποία εκδίδεται από τον Προϊστάμενο του Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από γνώμη τριμελούς επιτροπής, που αποτελείται από τον προϊστάμενο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Τμηματάρχη του Τμήματος Αντιμετώπισης του Εγκλήματος της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας και τον Τμηματάρχη του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας ή τον νόμιμο αναπληρωτή τους, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Είναι Έλληνας πολίτης ή ομογενής ή πολίτης χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον για τον τελευταίο δεν συντρέχει κώλυμα δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας.

β. Έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

γ. Δεν έχει καταδικασθεί αμετάκλητα σε οποιαδήποτε ποινή για τα εγκλήματα ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, προσβολών κατά της ελεύθερης άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, εγκληματικής οργάνωσης, τρομοκρατικών πράξεων, παραχάραξης, κιβδηλείας, πλαστογραφίας, απιστίας περί την υπηρεσία, παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνημάτων και της προφορικής συνομιλίας, κλοπής, υπεξαίρεσης, εκβίασης, απάτης, απιστίας, δωροδοκίας ή δωροληψίας, καταπίεσης, ναρκωτικών, ζωοκλοπής, λαθρεμπορίας και περί όπλων και εκρηκτικών υλών, ανεξάρτητα αν η καταδίκη αυτή αναγράφεται ή όχι στο ποινικό μητρώο του αιτούντος.

δ. Δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε στερητική της ελευθερίας ποινή ανώτερη των έξι μηνών για έγκλημα του άρθρου 7 αυτού του νόμου και για κάθε έγκλημα που τελέσθηκε με δόλο.

ε. Δεν κρατείται προσωρινά ή δεν έχει παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακούργημα ή για αδίκημα της περίπτωσης γ’ ή δεν έχει καταδικασθεί έστω και με οριστική απόφαση για κακούργημα ή για αδίκημα της περίπτωσης γ’. Το κώλυμα αυτό ισχύει μέχρις ότου εκδοθεί αμετάκλητη απαλλακτική απόφαση.

στ. Δεν έχει στερηθεί των πολιτικών δικαιωμάτων του, έστω και εάν έχει λήξει ο χρόνος που ορίσθηκε για τη στέρησή τους.

ζ. Δεν τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση.

η. Δεν έχει απολυθεί από δημόσια υπηρεσία για πειθαρχικό παράπτωμα σχετικό με τα αδικήματα της περίπτωσης γ’ της παρούσας παραγράφου.

θ. Δεν είναι κατασκευαστής ή έμπορος όπλων, πυρομαχικών ή εκρηκτικών υλών.

ι. Δεν πάσχει από οποιασδήποτε μορφής ψυχική νόσο και δεν είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

2. Εφόσον η αίτηση για χορήγηση άδειας αφορά εταιρεία, η άδεια εκδίδεται στο όνομα του νομικού προσώπου. Προκειμένου για ανώνυμες εταιρείες, οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου απαιτείται να συντρέχουν στο πρόσωπο ενός εκάστου των μελών του Δ.Σ. και των εκπροσώπων αυτών, καθώς και όσων εκ των μετόχων κατέχουν ή αποκτούν μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό τουλάχιστον 15% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Όλες οι μετοχές των εταιρειών αυτών είναι υποχρεωτικά ονομαστικές. Οι ίδιες ως άνω προϋποθέσεις απαιτείται να συντρέχουν και στο πρόσωπο ενός εκάστου των μελών του Δ.Σ. και των εκπροσώπων εταιρείας, η οποία είναι μέτοχος σε ποσοστό τουλάχιστον 15% του μετοχικού κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Προκειμένου για εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και για ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρείες, οι ως άνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο ενός εκάστου των εταίρων και διαχειριστών αυτών, καθώς και των μελών του Δ.Σ. και των εκπροσώπων οποιασδήποτε μορφής εταιρείας που συμμετέχει σε ποσοστό τουλάχιστον 15% του κεφαλαίου των εν λόγω εταιρειών. Για κάθε αλλαγή της νομικής μορφής της εταιρείας απαιτείται έκδοση νέας άδειας.

3. Η ανωτέρω άδεια δεν μεταβιβάζεται, ισχύει για 5 χρόνια και ανανεώνεται για ίσο χρονικό διάστημα, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αρχικής χορήγησης.

4. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση και ανανέωση της άδειας λειτουργίας, η σχετική διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

5. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας μπορούν να χρησιμοποιούν στολή για το απασχολούμενο από αυτές προσωπικό ασφαλείας. Ο τύπος της στολής, που είναι ενιαίος για όλες τις επιχειρήσεις, καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

6. Οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας επιτρέπεται να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα σε ολόκληρη την επικράτεια.

7. Αν απορριφθεί η αίτηση για χορήγηση ή ανανέωση άδειας λειτουργίας των επιχειρήσεων του παρόντος άρθρου, ο ενδιαφερόμενος δύναται να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 10 ημερών από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης.

info
Σύνδεσμος Αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας Ελλάδος – Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε.
www.saeesae.gr

Σύνδεσμος Κρητικών Επιχειρήσεων Ασφαλείας – ΣΚΕΑ

SKEA

Ο Σύνδεσμος Κρητικών Επιχειρήσεων Ασφαλείας ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2014 και συνεχίζει το έργο του έως σήμερα. Απαριθμεί περισσότερα από 25 μέλη, νόμιμες και αδειοδοτημένες εταιρείες συστημάτων ασφαλείας και περιέχει επιχειρήσεις διαφορετικού μεγέθους, όλες όμως με κοινό σκοπό, το όφελος του κλάδου και του κοινωνικού συνόλου. Σκοπός του Συνδέσμου είναι:

• Η καλλιέργεια, η υποβοήθηση, η ανάπτυξη και η διάδοση του πνεύματος της κοινής έκφρασης και διεκδίκησης στον κλάδο των συστημάτων ασφαλείας με τη γενίκευση της συμμετοχής όλων στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μέσω αυτών στις αντίστοιχες δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
• Η συστηματική μελέτη των προβλημάτων του κλάδου για την προσφορότερη συλλογική διεκδίκηση και επίλυση αυτών.
• Η ενθάρρυνση και η προώθηση της συνεργασίας των μελών με την οργάνωσή τους σε κοινοπραξίες και συνεταιρισμούς κάθε οικονομικής μορφής, για αποτελεσματικότερη προάσπιση και προαγωγή των οικονομικών, επαγγελματικών και ασφαλιστικών συμφερόντων τους.
• Η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοβοηθείας μεταξύ των μελών και η εξασφάλιση συνθηκών βελτίωσης της επαγγελματικής κατάρτισης και της ανόδου του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου αυτών.

avraam grigoris

Για τους στόχους και τους τρόπους με τους οποίους διασφαλίζει και προάγει τα επαγγελματικά συμφέροντα των μελών του ΣΚΕΑ, μας μίλησε ο κος Γρηγόρης Αβραάμ, Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρητικών Επιχειρήσεων Ασφαλείας.

-Κάτω από ποιες ανάγκες και με τι σκοπό ιδρύθηκε ο ΣΚΕΑ;

Ο τομέας της εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας είχε πάντα ουσιαστικές ανάγκες, γεγονός που ώθησε μια ομάδα συναδέλφων το 2014 να ιδρύσει τον Σύνδεσμο Κρητικών Επιχειρήσεων Ασφαλείας (ΣΚΕΑ). Πρωταρχικός σκοπός του εν λόγω συνδέσμου είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των μελών του και η προώθηση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών ωφελειών προς την κοινωνία. Ο ΣΚΕΑ στοχεύει στη διευκόλυνση του συντονισμού μεταξύ όλων των κρητικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη μελέτη, εγκατάσταση και συντήρηση συστημάτων ασφαλείας, καθώς και των παρόχων υπηρεσιών ασφαλείας, για τη συλλογική προστασία και διασφάλιση των επαγγελματικών τους συμφερόντων. Η πρωτοβουλία αυτή προσπαθεί, επίσης, να καλλιεργήσει ένα πνεύμα αλληλεγγύης και συλλογικότητας μεταξύ των μελών της.

-Με ποιον τρόπο διασφαλίζεται το δικαίωμα των εγκαταστατών;

Από την ίδρυσή του, ο ΣΚΕΑ διατηρεί ιστότοπο στον οποίο περιγράφονται λεπτομερώς όλες οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις για τους εγκαταστάτες, διασφαλίζοντας την ενημέρωσή τους για τις απαραίτητες ενέργειες, όπως η απόκτηση αδειών λειτουργίας και εργασίας και άλλες νομικές υποχρεώσεις βάσει του νόμου 2518/97. Ο σύνδεσμος, επίσης, ενημερώνει ενεργά τους καταναλωτές σχετικά με τη σημασία της συνεργασίας μόνο με αδειοδοτημένες επιχειρήσεις. Ο ΣΚΕΑ έχει αναπτύξει φυλλάδια για τους καταναλωτές, φωτεινές πινακίδες για τα καταστήματα των μελών του και αυτοκόλλητα για τα οχήματά τους. Ο σύνδεσμος διοργανώνει διάφορα σεμινάρια για την εκτίμηση του κόστους των εγκαταστάσεων και των νέων τεχνολογιών και διατηρεί τακτική επαφή με την Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης για να συζητήσει θέματα του κλάδου και να υποστηρίξει την ανάγκη τακτικών ελέγχων για τον περιορισμό των επιχειρήσεων χωρίς άδεια.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του ΣΚΕΑ και ποιες προτάσεις σκοπεύετε να υποβάλλεται στους αρμόδιους φορείς για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο;

Ο ΣΚΕΑ δεσμεύεται να ενισχύσει και να οργανώσει τον τομέα της ασφάλειας. Σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΑ, την ΓΣΕΒΕΕ, τον ΕΟΠΠΕΠ και τον ΣΑΕΕΣΑΕ, ο ΣΚΕΑ σχεδιάζει να αναπτύξει ένα πρόγραμμα κατάρτισης για την πιστοποίηση προσωπικού ασφαλείας με άδεια τύπου Β και να δημιουργήσει ένα επαγγελματικό περίγραμμα για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Το περίγραμμα αυτό θα καθορίζει τις βασικές λειτουργίες και τις συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες που αποτελούν το αντικείμενο εργασίας του επαγγέλματος. Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία μιας εθνικής ομοσπονδίας που θα περιλαμβάνει ενώσεις από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας για την εκπροσώπηση του κλάδου σε εθνικό επίπεδο. Σε συνεργασία με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο ΣΚΕΑ αναπτύσσει επίσης ένα βιβλίο συντήρησης, το οποίο αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας και της αξιοπιστίας των συστημάτων ασφαλείας. Το βιβλίο αυτό θα μειώσει σημαντικά τους ψευδείς συναγερμούς και την άσκοπη κινητοποίηση της αστυνομίας, εξασφαλίζοντας την προστασία του καταναλωτή και την ευθύνη των εγκαταστατών. Για την πρωτοβουλία αυτή απαιτείται η θέσπιση νέας νομοθεσίας, προκειμένου να εφαρμοστεί πλήρως.

info
Σύνδεσμος Κρητικών Επιχειρήσεων Ασφαλείας – ΣΚΕΑ
www.skea.gr

Σύλλογος Οπτικών Ινών Ελλάδος

Fiber optics logo

Η απόφαση για την ίδρυση του Συλλόγου Οπτικών Ινών Ελλάδος προήλθε από την ιδέα ότι στην εποχή που διανύουμε υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί μία ομάδα, η οποία θα δίνει κατευθύνσεις, θα ορίζει τις σωστές διαδικασίες, όσον αφορά στη μελέτη, την κατασκευή, την πιστοποίηση και τη συντήρηση ενός δικτύου οπτικών ινών και θα στηρίζει όχι μόνο τα μέλη της, αλλά γενικά τον κλάδο. Ο Σύλλογος Οπτικών Ινών Ελλάδος ακολουθεί πιστά τις δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες. Με βάση αυτές εκλέγεται το Διοικητικό Συμβούλιο και λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις.

Fiber Optics 0388

Για τη σημασία της αδειοδότησης στον ευρύτερο κλάδο των εγκαταστάσεων και για τις ενέργειες που έως τώρα έχει πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Οπτικών Ινών Ελλάδος, μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κος Γιώργος Μοσχονάς.

-Πείτε μας λίγα λόγια για τον σύλλογο και ποιον στόχο θέλει να επιτύχει σήμερα.

Ο βασικός στόχος του συλλόγου είναι η διασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας, θα είναι ενημερωμένοι για τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις τους σε 3 βασικούς τομείς: ο πρώτος και κύριος είναι η ασφάλεια κατά την εργασία, ο δεύτερος η αδειοδότηση του κάθε εργαζομένου, υπό τη μορφή πιστοποίησης, και ο τρίτος, η εκπαίδευση και η συνεχής ενημέρωση σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και πρακτικές πάνω στην τεχνολογία των οπτικών ινών. Όλα τα παραπάνω μπορούν να διασφαλιστούν με τη συνεργασία και τη στήριξη τόσο των κρατικών φορέων, όσο και των ιδιωτικών εταιρειών, όπως είναι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και οι τεχνικοί / κατασκευαστικού εργολάβοι.

-Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η σημασία της αδειοδότησης στον ευρύτερο κλάδο των εγκαταστάσεων;

Η πιστοποίηση των τεχνικών, υπό τη μορφή αδειοδότησης, είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο σύλλογός μας. Από την πλευρά μας, προτείνουμε να καθιερωθούν 2-3 επίπεδα αδειοδότησης, ανάλογα το επίπεδο γνώσεων και εμπειρίας του κάθε τεχνικού. Η εξέταση θα γίνεται υπό κρατικό φορέα και ο τεχνικός θα εξετάζεται τόσο στη θεωρία, όσο και στην πράξη. Ο σύλλογος μπορεί να βοηθήσει με τις γνώσεις των μελών του, ώστε να στηθεί σωστά η παραπάνω διαδικασία αδειοδότησης.

Επίσης, προτείνουμε να υπάρχει ένας αδειοδοτημένος τεχνικός ανά συνεργείο. Έτσι, θα διασφαλίζεται ο σωστός τρόπος εγκατάστασης και θα παραδίδεται μία κατασκευή, η οποία δεν θα χρειάζεται επιδιόρθωση σε περίπτωση όπου το δίκτυο θα έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις. Αυτό θα συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς οι απαιτήσεις για όλο και μεγαλύτερο bandwidth αυξάνονται ραγδαία.

Κλείνοντας με την παραπάνω ερώτηση, θα ήθελα να επισημάνω ότι ένας αδειοδοτημένος τεχνικός εξασφαλίζεται και ο ίδιος με την έγκρισή του κατά την παράδοση του έργου, καθώς το αποτέλεσμα της εγκατάστασης είναι άρτιο και οι βλάβες που θα προκύψουν, θα οφείλονται μόνο σε δευτερογενείς παράγοντες.

-Ποιες ενέργειες έχετε κάνει έως τώρα για να διασφαλίσετε τα δικαιώματα των εγκαταστατών και ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αρχικά, έχουμε έρθει σε επαφή με μεγάλες εταιρείες του χώρου και έχουμε εξασφαλίσει τη στήριξή τους για τα μελλοντικά μας σχέδια και δράσεις. Επίσης, είμαστε σε επικοινωνία με δημόσιους φορείς και προσπαθούμε να «ξεκολλήσουμε» από τις διαδικασίες, ώστε να προχωρήσουμε στον πρωτεύοντα στόχο μας, που όπως είπαμε προηγουμένως είναι η καθιέρωση της ειδικότητας του Τεχνικού Οπτικών Ινών, μέσω επίσημης κρατικής αδειοδότησης.

Εάν δεν ξεκαθαρίσει το παραπάνω θέμα, δεν μπορούμε να μιλάμε για δικαιώματα ενός Τεχνικού Οπτικών Ινών. Ο εργαζόμενος αυτός θεωρείται απλά Τεχνικός Δικτύων στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ο Τεχνικός Οπτικών Ινών εκτίθεται σε πολλούς άμεσους ή έμμεσους κινδύνους, όπως η εργασία σε ύψος, ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας (σε εσωτερικές εγκαταστάσεις όπου δεν υπάρχει σχεδιασμός της θέσης των καλωδιώσεων ηλεκτρικής ενέργειας), η έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι, αλλά και η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, ο κίνδυνος ατυχήματος κατά τη διάρκεια εξωτερικών εργασιών (άνοιγμα φρεατίων σε οδικούς άξονες) κ.ά.

Για αυτόν τον λόγο, οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας θα πρέπει να προστατεύουν πρώτα τον εαυτό τους, εκτιμώντας σωστά την κάθε κατάσταση, αλλά και ζητώντας από τους εργοδότες να τους παρέχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και την παροχή όλων των νόμιμων ΜΑΠ.

Όσον αφορά στα θέματα ασφαλείας, ο σύλλογος σχεδιάζει να διοργανώσει σχετικό σεμινάριο, όπου Τεχνικοί Ασφαλείας θα αναφέρουν και θα ενημερώσουν τους τεχνικούς σχετικά με τη χρήση των ΜΑΠ, αλλά και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα. Από την πλευρά μας, θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει ένα Δίκτυο Οπτικών Ινών κατά την κατασκευή του, αλλά και κατά τη λειτουργία του.

Σκοπός της ομάδας μας είναι να δίνει κατευθύνσεις, να ορίζει τις σωστές διαδικασίες, όσον αφορά στη μελέτη, κατασκευή, πιστοποίηση και συντήρηση ενός δικτύου οπτικών ινών και να στηρίζει όχι μόνο τα μέλη της, αλλά γενικά τον κλάδο.

Για να το πετύχει αυτό, ο σύλλογός μας έχει πολλά σχέδια για το μέλλον, τα οποία δεν αφορούν μόνο τεχνικούς, αλλά και όλους τους εργαζόμενους στον χώρο. Επίσης, μέσα στο 2024 θα διοργανώσουμε δράσεις, οι οποίες αφορούν ενημερώσεις πολιτών, ώστε να γίνουν γνωστά τα οφέλη της χρήσης των οπτικών ινών.

Άλλο ένα μεγάλο στοίχημα για το 2024, είναι η διοργάνωση Forum στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν ομιλίες πάνω σε αρκετά εξειδικευμένα θέματα του χώρου και στο τέλος θα γίνει συζήτηση, στην οποία θα κατατεθούν ιδέες, απόψεις, αλλά και προβληματισμοί.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και το βήμα που μας δίνετε.

info
Σύλλογος Οπτικών Ινών Ελλάδος
www.fiberopticsgreececlub.org

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιούλιος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
Έλεγχος πρόσβασης με Akuvox
Η PartnerNET με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στον ICT κλάδο, είναι ο επίσημος διανομέας της Akuvox Company και παρουσιάζει τις έξυπνες λύσεις πρόσβασης και ενδοεπικοινωνίας σε σπίτια, κτίρι...
Η αποθήκευση δεδομένων παρακολούθησης «γίνεται» έξυπνη!
Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον τρόπο αποθήκευσης και διαχείρισης των όλο αυξανόμενων δεδομένων παρακολούθησης. Οι μέρες της απλής εγγραφής και αναθεώρησης των πλάνων βίντεο που παράγου...
Κάμερες αντιεκρηκτικού τύπου
Πυρηνικά και πετροχημικά εργοστάσια, τηλεπικοινωνιακοί σταθμοί και αποθήκες εκρηκτικών είναι μόνο μερικοί από τους βιομηχανικούς χώρους και τις κρίσιμες υποδομές που ενέχουν πολλές προκλήσεις, ακό...
Red Dot για την Ajax Systems
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ajax Systems κατακτά τα πρώτα βραβεία Red Dot σε Ασφάλεια και Οικιακό Αυτοματισμό! Φέτος, τα προϊόντα συναγερμού και έξυπνου αυτοματισμού της εταιρείας έλαβαν...
Οι μεγαλύτερες τάσεις CCTV για το 2024
Στον κόσμο της βιντεοεπιτήρησης παρατηρείται ραγδαία εξέλιξη την τελευταία δεκαετία, με τις καινοτομίες στην τεχνολογία να έχουν διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην εν λόγω ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, ο το...
Μέτρα προστασίας για τα Data Centers
Τα κέντρα δεδομένων ή αλλιώς Data Centers, όπου φιλοξενείται εξοπλισμός υψηλής αξίας, όπως υπολογιστές, servers, αποθηκευτικά μέσα και άλλες δικτυακές συσκευές, πλέον θεωρούνται κινητήριος μοχλός ...
Hikvision 2-wire HD Apartment
Η λύση 2-wire HD Apartment αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα υψηλής ποιότητας και αξιόπιστο σύστημα θυροτηλεφώνου για αντικατάσταση ενός παλαιού συστήματος με χρήση των υπαρχ...
Πρωτοποριακή υπεροχή στα συστήματα επικοινωνίας Rakson A.E.
Έχοντας ιδρυθεί πριν από 70 χρόνια, η Golmar είναι πρωτοπόρα στην παγκόσμια αγορά, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στο τοπίο των συστημάτων ενδοεπικοινωνίας. O αποκλειστικός συνεργάτης στην Ελλάδα ...
TP-Link Omada EAP215-Bridge
Το TP-Link Omada EAP215-Bridge kit αποτελεί την ιδανική λύση για την εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας αξιόπιστη ασύρματη σύνδεση με μεγάλη εμβέλεια πο...