Skip to main content
DIGITAL TV 183
securityreport e mag odhgos 2021
14 Μαΐου 2014 03:10

Άγγελος Αγραφιώτης

«Η γενικότερη παιδεία είναι απαραίτητη για την κρίση της σωστής αντίδρασης»

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης

Featured | .

Σε πρόσφατη ομιλία σας σε συνέδριο ασφαλείας, αναφερθήκατε με έμφαση στην ανάγκη της συνεχούς παρακολούθησης των ελληνικών αλλά και διεθνών εξελίξεων σε θέματα ασφάλειας. Πόσο σημαντικό είναι ένα στέλεχος υπηρεσιών ασφαλείας να έχει μια γενικότερη παιδεία και άποψη για θέματα που ίσως από μια πρώτη ματιά φαίνονται ως «άσχετα» με την εργασία του;

Στην ομιλία αυτή τόνισα πως η ενημέρωση σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος αλλά και η συνεχής μετεκπαίδευση είναι κάτι πολύ σημαντικό για όλους τους επαγγελματίες στη χώρα μας και ειδικά για εμάς στο χώρο της ασφάλειας, όπου οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς της εγκληματικότητας, μας υποχρεώνουν συνεχώς να ενημερωνόμαστε. Όσοι ασχολούμαστε με τον τομέα της ασφάλειας, λέμε πως οτιδήποτε μάθεις, ακούσεις ή δεις, μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό, όταν βρίσκεσαι σε μια εταιρεία της οποίας την ασφάλεια πρέπει να διαφυλάξεις. Η γενικότερη παιδεία είναι απαραίτητη για την κρίση της σωστής αντίδρασης κάθε στιγμή, τον τρόπο και τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Γενικότερα, θα έλεγα πως το νόημα των συνεχών μετεκπαιδεύσεων είναι η οξύτητα του τρόπου σκέψης, ώστε να αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και ορθά ό,τι μας συμβαίνει, και όχι τόσο το να μαθαίνουμε άσχετα με την εργασία μας θέματα.

Σε μια εποχή που η ανασφάλεια είναι ίσως ένα από τα πιο κυρίαρχα χαρακτηριστικά της, ποιος είναι ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας, όπως εσείς;

Ο όρος «ειδικός» σε θέματα ασφάλειας, χρησιμοποιείται ευρέως. Ο ρόλος που καλείται να παίξει ένας ειδικός σε θέματα ασφάλειας είναι πολύμορφος και περίπλοκος και χωρίζεται σε παρακλάδια ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη. Αυτό σημαίνει πως για να είναι κάποιος «ειδικός», δεν αρκεί να το γράφει στην επαγγελματική του κάρτα ή να είναι απόστρατος ανωτάτων σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά προϋποθέτει γνώσεις και το κυριότερο, εμπειρία σε όλους τους τομείς, όπως security, safety, law enforcement, Intelligence, Antiterrorism, V.I.P Protection, electronic equipment, aviation security, port security.

O ρόλος ενός ειδικού σε θέματα ασφάλειας είναι η συνεχής αξιολόγηση των μέσων και των μέτρων ασφαλείας, καθώς και των διαδικασιών, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας και παράλληλα τη λογική μείωση του κόστους.

Η A&K Risk Management Consulting, την οποία διευθύνετε, ποιες ακριβώς υπηρεσίες προσφέρει και σε ποιους απευθύνονται;

Η A&K Risk Management Consulting, λόγω της εμπειρίας των στελεχών της, μπορεί και καλύπτει όλο το εύρος της ασφάλειας στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια, μέσω των συνεργατών της. Η διαχείριση κινδύνου είναι η κύρια απασχόληση των στελεχών μας, την οποία αναλαμβάνουν υπεύθυνα. Ο κίνδυνος για εμάς, ελλοχεύει παντού, όπως…. το πρωί όπου η οικογένεια θα ξεκινήσει την ημέρα της και θα απαιτηθεί η μεταφορά των παιδιών στο σχολείο, η προετοιμασία του φαγητού τους, τα παιχνίδι των παιδιών στο πάρκο, η μετακίνηση των γονέων στην εργασία τους, ο υπολογιστής στο χώρο εργασίας, η βόλτα στα μαγαζιά για ψώνια, η οικία που θα μείνει δίχως κανέναν ένοικο, το ΙΧ. το οποίο είναι σταθμευμένο στο δρόμο ή στο parking, μέχρι την επιστροφή της οικογένειας το μεσημέρι ή το βράδυ στο σπίτι. Η έκτακτη μεταφορά σε νοσοκομείο, ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο έλεγχος του παρελθόντος του βοηθητικού προσωπικού, συμπεριλαμβάνονται και αυτά στη διαχείριση κινδύνου μιας οικογένειας.

Στην περίπτωση μιας επιχείρησης ή μιας κρίσιμης εγκατάστασης τι αλλάζει;

Όταν κληθούμε να διαχειριστούμε ένα κίνδυνο μιας επιχείρησης ή μιας κρίσιμης εγκατάστασης, εκεί διαφοροποιούνται τα πράγματα. Καλούμαστε να αξιολογήσουμε τα μέσα και τα μέτρα ασφαλείας, καθώς και τις διαδικασίες, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας της εγκατάστασης και των στελεχών της και παράλληλα τη λογική μείωση του κόστους και στη συνέχεια να προτείνουμε την ορθή διαδικασία, η οποία θα διασφαλίζει την επιχείρηση έναντι οποιουδήποτε εσωτερικού ή εξωτερικού κινδύνου, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο ανταγωνισμός. Ο έλεγχος της τήρησης και εφαρμογής των προτεινομένων διαδικασιών ασφαλείας, είναι μία άλλη υπηρεσία μας, η οποία αποτελεί συνέχεια της πρότασής μας.

Η μεταφορά της τεχνογνωσίας των στελεχών μας, είναι κάτι το οποίο μας προβλημάτισε μιας και πιστεύουμε πως η πληροφορία δεν είναι κτήμα κανενός και πρέπει να μοιράζεται. Έτσι, ξεκινήσαμε συνεργασία με το New York Studies, στις εγκαταστάσεις του οποίου τα στελέχη μας θα παραδίδουν σεμινάρια μετεκπαίδευσης σε στελέχη ασφαλείας, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Ανακεφαλαιώνοντας, λοιπόν, βλέπουμε πως η A&K Risk Management Consulting είναι μια εταιρεία διαχείρισης κινδύνου και εκπόνησης εξειδικευμένων σεμιναρίων μετεκπαίδευσης, όπως πρόσφατα το σεμινάριο που εκπονήσαμε και παραδώσαμε για την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και αφορούσε σε Τεχνολογικές & Φυσικές Καταστροφές σε βιομηχανικές περιοχές ή παλαιότερα η εκπαίδευση των χρηματαποστολών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η ασφάλεια του Ιδρύματος Β.&Μ. Θεοχαράκη κ.ά.

Για ποιους λόγους μια επιχείρηση αποφασίζει να ζητήσει την συνδρομή μιας εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης κινδύνων; Από τι κινδύνους μπορείτε να την προστατεύσετε και με τι κόστος;

Κάθε οργανωμένη επιχείρηση η οποία ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των στελεχών της αλλά και των περιουσιακών της στοιχείων, επιθυμεί να γνωρίζει πως έχει λάβει κάθε προβλεπόμενο μέτρο για την εξασφάλισή τους, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της, ακόμη και στην περίπτωση που κάποιον συμβάν σταθεί αιτία να διακοπεί πρόσκαιρα η λειτουργία της.

Όπως προανέφερα, η A&K Risk Management Consulting ως εταιρεία διαχείρισης κινδύνου, μπορεί και καλύπτει κάθε ανάγκη των πελατών της που άπτεται θεμάτων ασφαλείας. Ως εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων λοιπόν, μπορεί και αναλαμβάνει φέρνοντας επιτυχώς την αποστολή της σε πέρας, κάθε αίτημα των εν δυνάμει πελατών της.

Ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη του κινδύνου είναι η ανασκόπηση της ασφάλειας (Risk assessment) κάθε επιχείρησης, η οποία απαντά σε αρκετές ενότητες (Risk analysis) όπως υφιστάμενα μέτρα και μέσα ασφαλείας, διαδικασίες, προμηθευτές και καταλήγει σε προτάσεις, οι οποίες υποδεικνύουν τις απαραίτητες προσθήκες ή αλλαγές. Το κόστος είναι ανάλογο του αιτήματος, αλλά και το στάδιο στο οποίο καλούμαστε να αναλάβουμε το έργο και κυμαίνεται μεταξύ 4.000 – 15.000 ευρώ.

Ποια είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρετε στους πελάτες σας;

Η A&K Risk Management Consulting ενδεικτικά προσφέρει αξιολόγηση κινδύνου επιχειρήσεων ή εγκαταστάσεων (έρευνα – ευρήματα – διαπιστώσεις – έλεγχος υφισταμένων διαδικασιών – αξιολόγηση – προτάσεις), έλεγχο της εφαρμογής διαδικασιών, ανάπτυξη και παρουσίαση σχεδίου πρόληψης απωλειών και διαδικασίες, έρευνα-εντοπισμό-συλλογή στοιχείων κυκλοφορίας κλεψίτυπων προϊόντων. Επίσης, προσφέρουμε σχεδιασμό και παρουσίαση σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης ή διαχείριση πιθανής κρίσης, έλεγχο-αξιολόγηση ομάδων ασφαλείας V.I.P., έλεγχο-αξιολόγηση προμηθευτών των επιχειρήσεων, ανάπτυξη και εφαρμογή της αεροπορικής ασφάλειας σύμφωνα με τον ICAO και ECAC, προβλέψεις και αναγκαίες απαιτήσεις και εκπόνηση, καθώς και παράδοση εξειδικευμένων σεμιναρίων ασφαλείας.

Οι τελευταίες περιπτώσεις απαγωγών επώνυμων και ευκατάστατων συμπολιτών μας, πόσο έχουν επηρεάσει το επάγγελμά σας; Νιώθετε πως έχετε καταστεί περισσότερο χρήσιμος και αναγκαίος να παράσχετε τις γνώσεις και την εμπειρία σας σε συνανθρώπους που λόγω της οικονομικής τους επιφάνειας έχουν μπει στο στόχαστρο κακοποιών;

Όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση στη χώρα μας στον τομέα των απαγωγών, δυστυχώς είμαστε απαραίτητο συστατικό σε κάθε σύγχρονη επιχείρηση ή επιφανή οικογένεια. Οι απαγωγές είναι πολύ περισσότερες από όσες ανακοινώνονται και αυτό γίνεται για ευνόητους λόγους. Βέβαια η ΕΛΑΣ. έχει μεγάλο ποσοστό εξιχνιάσεων.

Όσες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες λειτούργησαν προνοητικά, είχαν ήδη φροντίσει για την εκπαίδευση των στελεχών τους και των οικογενειών τους, αλλά και τη διασφάλιση των περιουσιακών τους στοιχείων. Δεν άφησαν τίποτα στην τύχη και δεν ρίσκαραν….

Όσοι επιχειρηματίες ή επιχειρήσεις λειτουργούν με τη λογική του «εγώ δεν κινδυνεύω επειδή είμαι low profile», δυστυχώς ρισκάρουν και κινδυνεύουν κάθε επόμενο δευτερόλεπτο.

Είμαστε δίπλα στους πελάτες μας, ακόμη και όλο το 24ωρο εφόσον απαιτείται, παρέχοντάς τους πληροφορίες του ενδιαφέροντός τους μέσω του I.T.R.R. (Institute Terrorism Research and Response), δίνοντάς τους την σιγουριά της ασφάλειας, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Το Aegean Chapter (243) της A.S.I.S International πότε ιδρύθηκε και για ποιο σκοπό; Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την A.S.I.S International;

Το Aegean Chapter (243)ιδρύθηκε το 2003 όταν μια μικρή ομάδα ανθρώπων, στελέχη εταιρειών, αναγνωρίζοντας την αξία της A.S.I.S. International, αποφάσισαν την ίδρυση του Aegean Chapter (243), με σκοπό την ανάπτυξη των γνώσεων των επαγγελματιών του χώρου της ασφάλειας, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η A.S.I.S. International στήριξε αυτή την προσπάθεια και μάλιστα αναγνωρίζοντας την αξία μας, με εντολή της, στο Chapter μας ανήκει η Αλβανία και η Κύπρος. Το 2005 τα ιδρυτικά μέλη με πρότειναν ομόφωνα και εγώ δέχθηκα και ανέλαβα την προεδρία του Aegean Chapter (243).

Τι απολογισμό κάνετε σε αυτή την πολύχρονη συνεργασία σας;

Μετά από 10 χρόνια παρουσίας και 8 χρόνια συνεχών προσπαθειών μου, αν κάνω έναν απολογισμό, θα σας έλεγα πως είμαι ικανοποιημένος, μιας και ο στόχος έχει επιτευχθεί και μάλιστα εφέτος το Aegean Chapter (243) βραβεύθηκε από την A.S.I.S Internationalμε συγχαρητήρια επιστολή της προς το πρόσωπό μου,ως το συντομότερα αναπτυσσόμενο Chapter παγκόσμια, μιας και παρουσίασε ανάπτυξη στις εγγραφές νέων μελών της τάξης του 30%. Η επιβράβευση αυτή βέβαια δεν με καθησυχάζει, το αντίθετο με κάνει να αισθάνομαι ιδιαίτερη ευθύνη, για τη συνέχιση της διάδοσης των δυνατοτήτων της A.S.I.S. International και τη λειτουργία του Aegean Chapter (243).

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει την A.S.I.S International και έχει καταστεί ο μεγαλύτερος οργανισμός ασφαλείας στον κόσμο;

Στην A.S.I.S. International συμμετέχουν περισσότεροι από 37.000 μέλη σε όλο τον κόσμο. Όλα τα μέλη της είναι επαγγελματίες στο χώρο της ασφάλειας και απασχολούνται σε εταιρείες, πρεσβείες και δημόσιους οργανισμούς. Η ένταξη κάποιου λοιπόν στην μεγάλη κοινωνία της A.S.I.S., δίνει την ευκαιρία της επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μελών της. Ταυτόχρονα σε αρκετές επιχειρήσεις του εξωτερικού, θεωρείται προαπαιτούμενο προσόν του εν δυνάμει προσλαμβανόμενου, η κτήση πιστοποιημένης εκπαίδευσης από την A.S.I.S.

Ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη του Aegean Chapter (243) και τι προσόντα απαιτείται να διαθέτουν; Τι πλεονεκτήματα απολαμβάνουν όντας μέλη του φορέα αυτού;

Η A.S.I.S. International και κατ’ επέκταση το Aegean Chapter (243) είναι μια ανοικτή κοινωνία επαγγελματιών της ασφάλειας. Ως ανοικτή κοινωνία, λοιπόν, δεν θα ήταν δυνατόν να αποκλείσει κανέναν, ο οποίος θα ήθελε να ενταχθεί σε αυτή. Τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν τα μέλη μας είναι πάρα πολλά και το κόστος για τις απολαβές που τους παρέχονται είναι μηδαμινό. Η ευκαιρία δικτύωσης με όλο τον κόσμο, η ανταλλαγή απόψεων μέσω e-mails, LinkedIn ή και διά ζώσης στις διάφορες μεγάλες εκθέσεις ανά τον κόσμο που διοργανώνει η A.S.I.S. International, οι σημαντικές ομιλίες στις οποίες μόνο μέλη έχουν πρόσβαση, η παροχή πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων των τριών πτυχίων [Certified Protection Professional (C.P.P), Physical Security Professional (P.S.P), και Professional Certified Investigator (P.C.I)], που αναγνωρίζονται παγκοσμίως για όλες τι θέσεις εργασίας στον τομέα της ασφαλείας και κυρίως η εγχώρια βοήθεια μεταξύ των μελών μας από απορίες μέχρι συνεργασίες, είναι οι κυριότεροι λόγοι που κάποιος θα πρέπει να γίνει μέλος της A.S.I.S. Επιπλέον όλα τα μέλη μας, καθημερινά λαμβάνουν ηλεκτρονική εφημερίδα, με άρθρα από όλο τον κόσμο, για κάθε τομέα ενδιαφέροντός τους, όπως Homeland security, cyber security κ.ά. και κάθε μήνα λαμβάνουν το ηλεκτρονικό περιοδικό της A.S.I.S. International, Security Management, με ενδιαφέροντα άρθρα επαγγελματιών της ασφάλειας και παρουσιάσεις νέων προϊόντων ασφαλείας.

Η ένταξη κάποιου στον παγκόσμιο οργανισμό της A.S.I.S. International είναι πάρα πολύ απλή και γίνεται με την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας, η οποία βρίσκεται στο site μας www.asis.com.gr.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για κάθε επαγγελματία στο χώρο του security η μετεκπαίδευση και δια βίου κατάρτιση και επανακατάρτιση; Τι είναι αυτό που αλλάζει κάθε φορά;

Η μετεξέλιξη του εγκλήματος, η διεθνής διασύνδεση των τρομοκρατικών οργανώσεων, η διασύνδεση μεταξύ τρομοκρατικών οργανώσεων και εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου, τα νέα δομικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται κάθε φορά στην κατασκευή των κτηρίων, η χρήση νέων τεχνολογιών και οι αλλαγές των νόμων, επιτάσσουν τη συνεχή επιμόρφωση όσων στελεχών επιθυμούν να ανήκουν στο χώρο της ασφάλειας και να ανταποκρίνονται επάξια στις ανάγκες των επιχειρήσεων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Η συνεχής επιμόρφωση τους λοιπόν, τους δίνει την απαιτούμενη εξειδίκευση για να αντιμετωπίσουν κάθε σύγχρονη μορφή απειλής.

Τι προοπτικές ανοίγονται για έναν επαγγελματία σύμβουλο στο χώρο της διαχείρισης κινδύνου, στο φόντο της σημερινής σύνθετης οικονομικά εποχής;

Οι προοπτικές στον τομέα της διαχείρισης κινδύνου είναι άριστες. Βασική προϋπόθεση επιλογής συμβούλου είναι το υπόβαθρο και οι διαπιστωμένες γνώσεις του. Ως πρώτη σημαντική ένδειξη επιλογής συμβούλου, είναι η πολυετής επαγγελματική απασχόλησή του σε τομείς της ασφάλειας, η οποία θα τον έχει καταστήσει ικανό μέσα από τις εμπειρίες του, να λειτουργήσει ως σύμβουλος. Μια ακόμη σημαντική ένδειξη είναι οι μετεκπαιδεύσεις που έχει ο ίδιος σε διάφορες σχολές και συμμετοχές σε διάφορες ημερίδες του εξωτερικού. Όπως προανέφερα, δεν αρκεί να είναι κάποιος απόστρατος των ανωτάτων σχολών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας για να φέρει τον τίτλο του συμβούλου ασφαλείας, όπως συμβαίνει κατά κόρον όπου όλοι οι απόστρατοι καταλαμβάνουν θέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες και κρατικούς οργανισμούς. Είναι διαφορετικοί τομείς ο στρατός και η αστυνομία και όσες απειλές καλούνται να αντιμετωπίσουν τα στελέχη τους υπό την ιδιότητά τους αυτή, από τους τομείς που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στον ιδιωτικό τομέα και αναφέρομαι στο security, safety, fire safety και σε όλα τα παρακλάδια τους. Σε καμία περίπτωση ένας ιδιώτης επαγγελματίας στο χώρο της ασφάλειας, δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει στο έργο του, έναν στρατηγό της αστυνομίας ή του στρατού. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και όταν απόστρατοι υποκαθιστούν τους επαγγελματίες στο χώρο της ασφάλειας….

 

Σε πρόσφατη ομιλία σας σε συνέδριο ασφαλείας, αναφερθήκατε με έμφαση στην ανάγκη της συνεχούς παρακολούθησης των ελληνικών αλλά και διεθνών εξελίξεων σε θέματα ασφάλειας. Πόσο σημαντικό είναι ένα στέλεχος υπηρεσιών ασφαλείας να έχει μια γενικότερη παιδεία και άποψη για θέματα που ίσως από μια πρώτη ματιά φαίνονται ως «άσχετα» με την εργασία του;

Στην ομιλία αυτή τόνισα πως η ενημέρωση σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος αλλά και η συνεχής μετεκπαίδευση είναι κάτι πολύ σημαντικό για όλους τους επαγγελματίες στη χώρα μας και ειδικά για εμάς στο χώρο της ασφάλειας, όπου οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς της εγκληματικότητας, μας υποχρεώνουν συνεχώς να ενημερωνόμαστε. Όσοι ασχολούμαστε με τον τομέα της ασφάλειας, λέμε πως οτιδήποτε μάθεις, ακούσεις ή δεις, μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό, όταν βρίσκεσαι σε μια εταιρεία της οποίας την ασφάλεια πρέπει να διαφυλάξεις. Η γενικότερη παιδεία είναι απαραίτητη για την κρίση της σωστής αντίδρασης κάθε στιγμή, τον τρόπο και τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Γενικότερα, θα έλεγα πως το νόημα των συνεχών μετεκπαιδεύσεων είναι η οξύτητα του τρόπου σκέψης, ώστε να αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και ορθά ό,τι μας συμβαίνει, και όχι τόσο το να μαθαίνουμε άσχετα με την εργασία μας θέματα.

Σε μια εποχή που η ανασφάλεια είναι ίσως ένα από τα πιο κυρίαρχα χαρακτηριστικά της, ποιος είναι ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας, όπως εσείς;

Ο όρος «ειδικός» σε θέματα ασφάλειας, χρησιμοποιείται ευρέως. Ο ρόλος που καλείται να παίξει ένας ειδικός σε θέματα ασφάλειας είναι πολύμορφος και περίπλοκος και χωρίζεται σε παρακλάδια ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη. Αυτό σημαίνει πως για να είναι κάποιος «ειδικός», δεν αρκεί να το γράφει στην επαγγελματική του κάρτα ή να είναι απόστρατος ανωτάτων σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά προϋποθέτει γνώσεις και το κυριότερο, εμπειρία σε όλους τους τομείς, όπως security, safety, law enforcement, Intelligence, Antiterrorism, V.I.P Protection, electronic equipment, aviation security, port security.

O ρόλος ενός ειδικού σε θέματα ασφάλειας είναι η συνεχής αξιολόγηση των μέσων και των μέτρων ασφαλείας, καθώς και των διαδικασιών, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας και παράλληλα τη λογική μείωση του κόστους.

Η A&K Risk Management Consulting, την οποία διευθύνετε, ποιες ακριβώς υπηρεσίες προσφέρει και σε ποιους απευθύνονται;

Η A&K Risk Management Consulting, λόγω της εμπειρίας των στελεχών της, μπορεί και καλύπτει όλο το εύρος της ασφάλειας στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια, μέσω των συνεργατών της. Η διαχείριση κινδύνου είναι η κύρια απασχόληση των στελεχών μας, την οποία αναλαμβάνουν υπεύθυνα. Ο κίνδυνος για εμάς, ελλοχεύει παντού, όπως…. το πρωί όπου η οικογένεια θα ξεκινήσει την ημέρα της και θα απαιτηθεί η μεταφορά των παιδιών στο σχολείο, η προετοιμασία του φαγητού τους, τα παιχνίδι των παιδιών στο πάρκο, η μετακίνηση των γονέων στην εργασία τους, ο υπολογιστής στο χώρο εργασίας, η βόλτα στα μαγαζιά για ψώνια, η οικία που θα μείνει δίχως κανέναν ένοικο, το ΙΧ. το οποίο είναι σταθμευμένο στο δρόμο ή στο parking, μέχρι την επιστροφή της οικογένειας το μεσημέρι ή το βράδυ στο σπίτι. Η έκτακτη μεταφορά σε νοσοκομείο, ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο έλεγχος του παρελθόντος του βοηθητικού προσωπικού, συμπεριλαμβάνονται και αυτά στη διαχείριση κινδύνου μιας οικογένειας.

Στην περίπτωση μιας επιχείρησης ή μιας κρίσιμης εγκατάστασης τι αλλάζει;

Όταν κληθούμε να διαχειριστούμε ένα κίνδυνο μιας επιχείρησης ή μιας κρίσιμης εγκατάστασης, εκεί διαφοροποιούνται τα πράγματα. Καλούμαστε να αξιολογήσουμε τα μέσα και τα μέτρα ασφαλείας, καθώς και τις διαδικασίες, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας της εγκατάστασης και των στελεχών της και παράλληλα τη λογική μείωση του κόστους και στη συνέχεια να προτείνουμε την ορθή διαδικασία, η οποία θα διασφαλίζει την επιχείρηση έναντι οποιουδήποτε εσωτερικού ή εξωτερικού κινδύνου, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο ανταγωνισμός. Ο έλεγχος της τήρησης και εφαρμογής των προτεινομένων διαδικασιών ασφαλείας, είναι μία άλλη υπηρεσία μας, η οποία αποτελεί συνέχεια της πρότασής μας.

Η μεταφορά της τεχνογνωσίας των στελεχών μας, είναι κάτι το οποίο μας προβλημάτισε μιας και πιστεύουμε πως η πληροφορία δεν είναι κτήμα κανενός και πρέπει να μοιράζεται. Έτσι, ξεκινήσαμε συνεργασία με το New York Studies, στις εγκαταστάσεις του οποίου τα στελέχη μας θα παραδίδουν σεμινάρια μετεκπαίδευσης σε στελέχη ασφαλείας, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Ανακεφαλαιώνοντας, λοιπόν, βλέπουμε πως η A&K Risk Management Consulting είναι μια εταιρεία διαχείρισης κινδύνου και εκπόνησης εξειδικευμένων σεμιναρίων μετεκπαίδευσης, όπως πρόσφατα το σεμινάριο που εκπονήσαμε και παραδώσαμε για την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και αφορούσε σε Τεχνολογικές & Φυσικές Καταστροφές σε βιομηχανικές περιοχές ή παλαιότερα η εκπαίδευση των χρηματαποστολών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η ασφάλεια του Ιδρύματος Β.&Μ. Θεοχαράκη κ.ά.

Για ποιους λόγους μια επιχείρηση αποφασίζει να ζητήσει την συνδρομή μιας εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης κινδύνων; Από τι κινδύνους μπορείτε να την προστατεύσετε και με τι κόστος;

Κάθε οργανωμένη επιχείρηση η οποία ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των στελεχών της αλλά και των περιουσιακών της στοιχείων, επιθυμεί να γνωρίζει πως έχει λάβει κάθε προβλεπόμενο μέτρο για την εξασφάλισή τους, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της, ακόμη και στην περίπτωση που κάποιον συμβάν σταθεί αιτία να διακοπεί πρόσκαιρα η λειτουργία της.

Όπως προανέφερα, η A&K Risk Management Consulting ως εταιρεία διαχείρισης κινδύνου, μπορεί και καλύπτει κάθε ανάγκη των πελατών της που άπτεται θεμάτων ασφαλείας. Ως εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων λοιπόν, μπορεί και αναλαμβάνει φέρνοντας επιτυχώς την αποστολή της σε πέρας, κάθε αίτημα των εν δυνάμει πελατών της.

Ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη του κινδύνου είναι η ανασκόπηση της ασφάλειας (Risk assessment) κάθε επιχείρησης, η οποία απαντά σε αρκετές ενότητες (Risk analysis) όπως υφιστάμενα μέτρα και μέσα ασφαλείας, διαδικασίες, προμηθευτές και καταλήγει σε προτάσεις, οι οποίες υποδεικνύουν τις απαραίτητες προσθήκες ή αλλαγές. Το κόστος είναι ανάλογο του αιτήματος, αλλά και το στάδιο στο οποίο καλούμαστε να αναλάβουμε το έργο και κυμαίνεται μεταξύ 4.000 – 15.000 ευρώ.

Ποια είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρετε στους πελάτες σας;

Η A&K Risk Management Consulting ενδεικτικά προσφέρει αξιολόγηση κινδύνου επιχειρήσεων ή εγκαταστάσεων (έρευνα – ευρήματα – διαπιστώσεις – έλεγχος υφισταμένων διαδικασιών – αξιολόγηση – προτάσεις), έλεγχο της εφαρμογής διαδικασιών, ανάπτυξη και παρουσίαση σχεδίου πρόληψης απωλειών και διαδικασίες, έρευνα-εντοπισμό-συλλογή στοιχείων κυκλοφορίας κλεψίτυπων προϊόντων. Επίσης, προσφέρουμε σχεδιασμό και παρουσίαση σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης ή διαχείριση πιθανής κρίσης, έλεγχο-αξιολόγηση ομάδων ασφαλείας V.I.P., έλεγχο-αξιολόγηση προμηθευτών των επιχειρήσεων, ανάπτυξη και εφαρμογή της αεροπορικής ασφάλειας σύμφωνα με τον ICAO και ECAC, προβλέψεις και αναγκαίες απαιτήσεις και εκπόνηση, καθώς και παράδοση εξειδικευμένων σεμιναρίων ασφαλείας.

Οι τελευταίες περιπτώσεις απαγωγών επώνυμων και ευκατάστατων συμπολιτών μας, πόσο έχουν επηρεάσει το επάγγελμά σας; Νιώθετε πως έχετε καταστεί περισσότερο χρήσιμος και αναγκαίος να παράσχετε τις γνώσεις και την εμπειρία σας σε συνανθρώπους που λόγω της οικονομικής τους επιφάνειας έχουν μπει στο στόχαστρο κακοποιών;

Όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση στη χώρα μας στον τομέα των απαγωγών, δυστυχώς είμαστε απαραίτητο συστατικό σε κάθε σύγχρονη επιχείρηση ή επιφανή οικογένεια. Οι απαγωγές είναι πολύ περισσότερες από όσες ανακοινώνονται και αυτό γίνεται για ευνόητους λόγους. Βέβαια η ΕΛΑΣ. έχει μεγάλο ποσοστό εξιχνιάσεων.

Όσες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες λειτούργησαν προνοητικά, είχαν ήδη φροντίσει για την εκπαίδευση των στελεχών τους και των οικογενειών τους, αλλά και τη διασφάλιση των περιουσιακών τους στοιχείων. Δεν άφησαν τίποτα στην τύχη και δεν ρίσκαραν….

Όσοι επιχειρηματίες ή επιχειρήσεις λειτουργούν με τη λογική του «εγώ δεν κινδυνεύω επειδή είμαι low profile», δυστυχώς ρισκάρουν και κινδυνεύουν κάθε επόμενο δευτερόλεπτο.

Είμαστε δίπλα στους πελάτες μας, ακόμη και όλο το 24ωρο εφόσον απαιτείται, παρέχοντάς τους πληροφορίες του ενδιαφέροντός τους μέσω του I.T.R.R. (Institute Terrorism Research and Response), δίνοντάς τους την σιγουριά της ασφάλειας, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Το Aegean Chapter (243) της A.S.I.S International πότε ιδρύθηκε και για ποιο σκοπό; Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την A.S.I.S International;

Το Aegean Chapter (243)ιδρύθηκε το 2003 όταν μια μικρή ομάδα ανθρώπων, στελέχη εταιρειών, αναγνωρίζοντας την αξία της A.S.I.S. International, αποφάσισαν την ίδρυση του Aegean Chapter (243), με σκοπό την ανάπτυξη των γνώσεων των επαγγελματιών του χώρου της ασφάλειας, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η A.S.I.S. International στήριξε αυτή την προσπάθεια και μάλιστα αναγνωρίζοντας την αξία μας, με εντολή της, στο Chapter μας ανήκει η Αλβανία και η Κύπρος. Το 2005 τα ιδρυτικά μέλη με πρότειναν ομόφωνα και εγώ δέχθηκα και ανέλαβα την προεδρία του Aegean Chapter (243).

Τι απολογισμό κάνετε σε αυτή την πολύχρονη συνεργασία σας;

Μετά από 10 χρόνια παρουσίας και 8 χρόνια συνεχών προσπαθειών μου, αν κάνω έναν απολογισμό, θα σας έλεγα πως είμαι ικανοποιημένος, μιας και ο στόχος έχει επιτευχθεί και μάλιστα εφέτος το Aegean Chapter (243) βραβεύθηκε από την A.S.I.S Internationalμε συγχαρητήρια επιστολή της προς το πρόσωπό μου,ως το συντομότερα αναπτυσσόμενο Chapter παγκόσμια, μιας και παρουσίασε ανάπτυξη στις εγγραφές νέων μελών της τάξης του 30%. Η επιβράβευση αυτή βέβαια δεν με καθησυχάζει, το αντίθετο με κάνει να αισθάνομαι ιδιαίτερη ευθύνη, για τη συνέχιση της διάδοσης των δυνατοτήτων της A.S.I.S. International και τη λειτουργία του Aegean Chapter (243).

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει την A.S.I.S International και έχει καταστεί ο μεγαλύτερος οργανισμός ασφαλείας στον κόσμο;

Στην A.S.I.S. International συμμετέχουν περισσότεροι από 37.000 μέλη σε όλο τον κόσμο. Όλα τα μέλη της είναι επαγγελματίες στο χώρο της ασφάλειας και απασχολούνται σε εταιρείες, πρεσβείες και δημόσιους οργανισμούς. Η ένταξη κάποιου λοιπόν στην μεγάλη κοινωνία της A.S.I.S., δίνει την ευκαιρία της επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μελών της. Ταυτόχρονα σε αρκετές επιχειρήσεις του εξωτερικού, θεωρείται προαπαιτούμενο προσόν του εν δυνάμει προσλαμβανόμενου, η κτήση πιστοποιημένης εκπαίδευσης από την A.S.I.S.

Ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη του Aegean Chapter (243) και τι προσόντα απαιτείται να διαθέτουν; Τι πλεονεκτήματα απολαμβάνουν όντας μέλη του φορέα αυτού;

Η A.S.I.S. International και κατ’ επέκταση το Aegean Chapter (243) είναι μια ανοικτή κοινωνία επαγγελματιών της ασφάλειας. Ως ανοικτή κοινωνία, λοιπόν, δεν θα ήταν δυνατόν να αποκλείσει κανέναν, ο οποίος θα ήθελε να ενταχθεί σε αυτή. Τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν τα μέλη μας είναι πάρα πολλά και το κόστος για τις απολαβές που τους παρέχονται είναι μηδαμινό. Η ευκαιρία δικτύωσης με όλο τον κόσμο, η ανταλλαγή απόψεων μέσω e-mails, LinkedIn ή και διά ζώσης στις διάφορες μεγάλες εκθέσεις ανά τον κόσμο που διοργανώνει η A.S.I.S. International, οι σημαντικές ομιλίες στις οποίες μόνο μέλη έχουν πρόσβαση, η παροχή πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων των τριών πτυχίων [Certified Protection Professional (C.P.P), Physical Security Professional (P.S.P), και Professional Certified Investigator (P.C.I)], που αναγνωρίζονται παγκοσμίως για όλες τι θέσεις εργασίας στον τομέα της ασφαλείας και κυρίως η εγχώρια βοήθεια μεταξύ των μελών μας από απορίες μέχρι συνεργασίες, είναι οι κυριότεροι λόγοι που κάποιος θα πρέπει να γίνει μέλος της A.S.I.S. Επιπλέον όλα τα μέλη μας, καθημερινά λαμβάνουν ηλεκτρονική εφημερίδα, με άρθρα από όλο τον κόσμο, για κάθε τομέα ενδιαφέροντός τους, όπως Homeland security, cyber security κ.ά. και κάθε μήνα λαμβάνουν το ηλεκτρονικό περιοδικό της A.S.I.S. International, Security Management, με ενδιαφέροντα άρθρα επαγγελματιών της ασφάλειας και παρουσιάσεις νέων προϊόντων ασφαλείας.

Η ένταξη κάποιου στον παγκόσμιο οργανισμό της A.S.I.S. International είναι πάρα πολύ απλή και γίνεται με την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας, η οποία βρίσκεται στο site μας www.asis.com.gr.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για κάθε επαγγελματία στο χώρο του security η μετεκπαίδευση και δια βίου κατάρτιση και επανακατάρτιση; Τι είναι αυτό που αλλάζει κάθε φορά;

Η μετεξέλιξη του εγκλήματος, η διεθνής διασύνδεση των τρομοκρατικών οργανώσεων, η διασύνδεση μεταξύ τρομοκρατικών οργανώσεων και εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου, τα νέα δομικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται κάθε φορά στην κατασκευή των κτηρίων, η χρήση νέων τεχνολογιών και οι αλλαγές των νόμων, επιτάσσουν τη συνεχή επιμόρφωση όσων στελεχών επιθυμούν να ανήκουν στο χώρο της ασφάλειας και να ανταποκρίνονται επάξια στις ανάγκες των επιχειρήσεων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Η συνεχής επιμόρφωση τους λοιπόν, τους δίνει την απαιτούμενη εξειδίκευση για να αντιμετωπίσουν κάθε σύγχρονη μορφή απειλής.

Τι προοπτικές ανοίγονται για έναν επαγγελματία σύμβουλο στο χώρο της διαχείρισης κινδύνου, στο φόντο της σημερινής σύνθετης οικονομικά εποχής;

Οι προοπτικές στον τομέα της διαχείρισης κινδύνου είναι άριστες. Βασική προϋπόθεση επιλογής συμβούλου είναι το υπόβαθρο και οι διαπιστωμένες γνώσεις του. Ως πρώτη σημαντική ένδειξη επιλογής συμβούλου, είναι η πολυετής επαγγελματική απασχόλησή του σε τομείς της ασφάλειας, η οποία θα τον έχει καταστήσει ικανό μέσα από τις εμπειρίες του, να λειτουργήσει ως σύμβουλος. Μια ακόμη σημαντική ένδειξη είναι οι μετεκπαιδεύσεις που έχει ο ίδιος σε διάφορες σχολές και συμμετοχές σε διάφορες ημερίδες του εξωτερικού. Όπως προανέφερα, δεν αρκεί να είναι κάποιος απόστρατος των ανωτάτων σχολών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας για να φέρει τον τίτλο του συμβούλου ασφαλείας, όπως συμβαίνει κατά κόρον όπου όλοι οι απόστρατοι καταλαμβάνουν θέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες και κρατικούς οργανισμούς. Είναι διαφορετικοί τομείς ο στρατός και η αστυνομία και όσες απειλές καλούνται να αντιμετωπίσουν τα στελέχη τους υπό την ιδιότητά τους αυτή, από τους τομείς που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στον ιδιωτικό τομέα και αναφέρομαι στο security, safety, fire safety και σε όλα τα παρακλάδια τους. Σε καμία περίπτωση ένας ιδιώτης επαγγελματίας στο χώρο της ασφάλειας, δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει στο έργο του, έναν στρατηγό της αστυνομίας ή του στρατού. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και όταν απόστρατοι υποκαθιστούν τους επαγγελματίες στο χώρο της ασφάλειας….

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος, θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
 • Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Ajax Special Event

  Ajax Special Event

  Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
 • Hikvision Smart IPC κάμερες

  Hikvision Smart IPC κάμερες

  H Hikvision παρουσίασε πρόσφατα νέα μοντέλα δικτυακών καμερών Smart IPC, τα οποία υποστηρίζουν πολλαπλές «έξυπνες» λειτουργίες, ενώ διαθέτουν και πολλά νέα μοναδικά χαρακτηριστικά, που τις καθιστο...
 • Comelit Vedo

  Comelit Vedo

  Το Vedo δεν είναι απλώς ένα σύστημα συναγερμού. Αντιπροσωπεύει την επανάσταση στην τεχνολογία, στην αποτελεσματική ασφάλεια και την απλότητα στον προγραμματισμό. Η εγκατάσταση του Vedo γίνεται πολ...
 • Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Από την ίδρυσή της το 1990, αποστολή της CPI ήταν μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνι...