Skip to main content
DIGITAL TV 183
securityreport e mag odhgos 2021
19 Μαρτίου 2014 04:38

ΕΚΘΕΣΗ IMB ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΤΟ 2013

Σε νέα «Σομαλία» εξελίσσεται η Νιγηρία

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης

Featured | Περισσότεροι από 300 άνθρωποι πιάστηκαν όμηροι στη θάλασσα το 2013 και 21 τραυματίστηκαν, σχεδόν όλοι μετά από χρήση όπλων ή μαχαιριών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση σχετικά με την θαλάσσια πειρατεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυσιπλοΐας (IMB), που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Συνολικά 12 σκάφη υπέστησαν πειρατεία, 202 είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο πειρατών, 22 δέχτηκαν πυρά και 28 ανακοίνωσαν ότι δέχτηκαν επιθέσεις. Οι Νιγηριανοί πειρατές παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα βίαιοι, ανοίγοντας πυρ και σκοτώνοντας ένα μέλος πληρώματος και απάγοντας 36 άτομα τα οποία κράτησαν όμηρους στην ξηρά, προκειμένου να αποκομίσουν λύτρα.

Οι πειρατείες που έλαβαν χώρα στη Δυτική Αφρική αποτέλεσαν το 19% του συνόλου, κατά την περσινή χρονιά. Οι νιγηριανοί πειρατές και οι οπλισμένοι ληστές πραγματοποίησαν τις 31 από τις 51 επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έλαβαν ως ομήρους 49 και απήγαγαν 36 άτομα συνολικά, τα περισσότερα από το 2008 και μετά. Οι ομάδες των πειρατών που προέρχονται από τη Νιγηρία δρουν κυρίως στα ανοικτά της Γκαμπόν, της Ακτής Ελεφαντοστού και του Τόγκο, καθώς τους αποδίδονται τουλάχιστον πέντε από τις επτά πειρατείες σε πλοία.

Αλλαγή τοπίου στη Σομαλία

Στην άλλη πλευρά της Αφρικής, στις ανατολικές ακτές, οι σημαντικές ενέργειες των διεθνών αρχών κατάφεραν τη σημαντική συρρίκνωση της δράσης των Σομαλών πειρατών κατά 40% σε σχέση με το 2011. Η έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Ναυσιπλοΐας καταγράφει μόλις 15 περιστατικά στα ανοικτά της Σομαλίας το 2013, όταν το 2012 ήταν 75 και το 2011 είχαν ανέλθει σε 237! Σε αυτά τα περιστατικά, περιλαμβάνονται δύο πειρατείες πλοίων από Σομαλούς, που αισίως κατέληξαν αμφότερες σε απελευθέρωση των πλοίων, ως αποτέλεσμα των συντονισμένων διεθνών ενεργειών. Επίσης, οκτώ πλοία δέχτηκαν πυρά. Συνολικά αυτή η εικόνα είναι η καλύτερη από το 2006, χρονιά όπου καταγράφηκαν 10 μεγάλες πειρατείες από Σομαλούς κακοποιούς.

Μια σειρά από παράγοντες έχουν συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των επιθέσεων από Σομαλούς πειρατές, όπως ο ρόλος που διαδραματίζουν οι διεθνείς ναυτικές δυνάμεις, σε συνδυασμό με το εκπαιδευμένο προσωπικό που διαθέτουν πλέον οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες. Επιπρόσθετα, η χρήση ιδιωτικού οπλισμένου προσωπικού ασφαλείας έχει αυξήσει την ισχύ της αντι-πειρατικής παρουσίας στις ακτές της Ανατολικής Αφρικής.

Η Νότια Κορέα στο… Άντεν

Σε μια άλλη επίμαχη ζώνη, στα ανοιχτά της αραβικής χερσονήσου, το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας έλαβε θέσεις στον κόλπο του Άντεν, στην Νότια Υεμένη, προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνάμεις της αντι –πειρατείας για το επόμενο εξάμηνο. Να σημειωθεί ότι ο πιο συχνός εχθρός των εμπορικών πλοίων της ασιατικής αυτής χώρας εντοπίζεται στα ανοιχτά της Σομαλίας. Για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση της χώρας ήδη από το 2009 αποφάσισε να ιδρύσει μια ειδική μονάδα, την Cheonghae, η οποία σε όλα αυτά τα χρόνια έχει διασώσει περίπου 25 πλοία, σε 17 συνολικά επιχειρήσεις, ενώ έχει συνοδεύσει με ασφάλεια άλλα 6.782 πλοία, μεταξύ των οποίων τα 3.332 ήταν κορεατικής σημαίας. Φέτος, στις 12 Ιανουαρίου, κομάντος της δύναμης Cheonghae επιχείρησαν σε κορεατικό φορτηγό πλοίο που είχε πέσει στα χέρια Σομαλών πειρατών στην Αραβική Θάλασσα διασώζοντας τα 21 μέλη του πληρώματος, και σκοτώνοντας οκτώ από τους πειρατές κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

«Ήπια» φαινόμενα στην Ανατολική Ασία

Στην Ανατολική Ασία, στα νερά της Μαλαισίας, το τελευταίο διάστημα δύο τάνκερ με 27 μέλη πληρώματος βρέθηκαν υπό τον έλεγχο πειρατών οι οποίοι κατάφεραν να αποσπάσουν τα φορτία τους. Πάντως στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, σύμφωνα με το ΙΜΒ, μπορεί να υπάρχει καταγεγραμμένος ένας σχετικά υψηλός αριθμός κρουσμάτων ληστειών, ωστόσο τα περιστατικά αυτά δεν μπορούν να συγκριθούν με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις ακτές της Αφρικής. Παρόλα αυτά, τα κρούσματα επιθέσεων σε πλοία στην περιοχή αυτή αποτέλεσαν το 50% του συνόλου για το 2013, ενώ οι ένοπλες επιθέσεις παρουσίασαν για τέταρτη συνεχή χρονιά αύξηση.

Επιθέσεις έχουν καταγραφεί και σε Ινδία και Μπαγκλαντές, αν και περιγράφονται ως «χαμηλού επιπέδου και ευκαιριακές». Στην Ινδία έχει σημειωθεί αύξηση κάθε χρόνο από το 2010, φτάνοντας τα 14 περιστατικά το 2013. Το ΙΜΒ επισημαίνει το θετικό ρόλο που διαδραματίζει το Λιμενικό του Μπαγκλαντές στο να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα στα θαλάσσια ύδατα της χώρας σε 12, τα λιγότερα τα τελευταία χρόνια.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι ενώ τα στατιστικά στην επικίνδυνη ζώνη της Σομαλίας έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό, «ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην Δυτική Αφρική προκειμένου να αποφευχθεί η μετατροπή της σε νέο Κόλπο του Άντεν», όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΙΜΒ. Είναι επιτακτική ανάγκη, οι συνδυασμένες διεθνείς δυνάμεις της αντι-πειρατείας να μην εγκαταλείψουν τις θάλασσες της Ανατολικής Αφρικής. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έχει πλέον σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, είναι ακόμη νωρίς να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το φαινόμενο της πειρατείας οδηγείται σε μαρασμό και εξάλειψη!

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος, θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
 • Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Ajax Special Event

  Ajax Special Event

  Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
 • Hikvision Smart IPC κάμερες

  Hikvision Smart IPC κάμερες

  H Hikvision παρουσίασε πρόσφατα νέα μοντέλα δικτυακών καμερών Smart IPC, τα οποία υποστηρίζουν πολλαπλές «έξυπνες» λειτουργίες, ενώ διαθέτουν και πολλά νέα μοναδικά χαρακτηριστικά, που τις καθιστο...
 • Comelit Vedo

  Comelit Vedo

  Το Vedo δεν είναι απλώς ένα σύστημα συναγερμού. Αντιπροσωπεύει την επανάσταση στην τεχνολογία, στην αποτελεσματική ασφάλεια και την απλότητα στον προγραμματισμό. Η εγκατάσταση του Vedo γίνεται πολ...
 • Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Από την ίδρυσή της το 1990, αποστολή της CPI ήταν μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνι...