Skip to main content
DIGITAL TV 183
securityreport e mag odhgos 2021
16 Ιουλίου 2014 04:40

Κώστας Τουφεξής

27 χρόνια ΗΛΚΑ ΑΕ

Γράφει: Αργύρης Νομικός

Featured | Ο κος Κώστας Τουφεξής, Διευθυντής Συστημάτων Ασφαλείας της ΗΛΚΑ ΑΕ. έχει ζήσει τα 27 από τα 39 συνολικά χρόνια της ιστορικής ελληνικής εταιρίας ΗΛΚΑ ΑΕ. Γνωρίζει από πρώτο χέρι όλη την εξέλιξη της εταιρίας που λίγο – πολύ αντικατοπτρίζει και την εξέλιξη της αγοράς των συστημάτων ασφαλείας στη χώρα, μιας και η εταιρία δεν «μπήκε» αλλά ξεκίνησε κατευθείαν με τα συστήματα ασφαλείας από το 1975.

Ο κος Κώστας Τουφεξής ήταν από μικρός παθιασμένος με τα ηλεκτρονικά, τις τεχνικές γνώσεις, τις πατέντες, την υψηλή τεχνολογία. Στο ενεργητικό του μετράει βραβεία σε διαγωνισμούς, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, και άλλα. Στον στρατό είχε την τύχει να γνωρίσει ένα άλλον εμπνευσμένο μηχανικό τον κο Γιώργο Αυγερινόπουλο, ιδιοκτήτη της εταιρίας ΗΛΚΑ, ο οποίος λίγο – πολύ κινούταν στα ίδια μήκη κύματος, με κατασκευές – εμπνεύσεις δικές τους κυρίως πάνω στα συστήματα συναγερμού. Η συνάντησή τους αυτή πριν 27 περίπου χρόνια, αποτέλεσε την επαγγελματική αφετηρία του κου Τουφεξή στα συστήματα ασφαλείας.

Πότε ιδρύθηκε η εταιρία ΗΛΚΑ ΑΕ και με τι στόχο?

Η ΗΛΚΑ ξεκίνησε σαν προσωπική εταιρία το 1975 από τον Γιώργο Αυγερινόπουλο, μετά τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο του Τορίνο στην Ιταλία, σαν ηλεκτρονικός μηχανικός. Το αντικείμενο της ήταν από την αρχή οι ηλεκτρονικές κατασκευές, από τα αρχικά των οποίων προέκυψε και το όνομά της, το οποίο διατηρείται ως σήμερα. Οι πρώτες κατασκευές της, εμπνεύσεις του Γ. Αυγερινόπουλου, ήταν συναγερμοί αυτοκινήτου, τηλεχειρισμοί, πίνακες πυρανίχνευσης, πίνακες συναγερμού, σειρήνες, παρελκόμενα, αλλά και ειδικά projects ηλεκτρονικών συστημάτων για την Πολεμική Αεροπορία και άλλους σημαντικούς πελάτες.

Πώς αποφασίσατε να μπείτε σε μια τόσο δύσκολη και απαιτητική αγορά, όπως αυτή των συστημάτων ασφαλείας;

Η ΗΛΚΑ δεν “μπήκε” στην αγορά των συστημάτων ασφαλείας. Ήταν από τις πρωτοπόρες εταιρίες που δημιούργησαν την αγορά των συστημάτων ασφαλείας στη χώρα μας. Για παράδειγμα:

Ø Ήταν η πρωτεργάτης για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Λήψης και Επεξεργασίας Σημάτων στην Ελλάδα, που έγινε μάλιστα με δικό της εξοπλισμό.

Ø Η πρώτη που κατασκεύασε και διέθεσε στην Ελληνική αγορά κωδικοποιητές τηλεφωνικής γραμμής για σύνδεση με Κέντρα Λήψης και Επεξεργασίας Σημάτων.

Ø Η πρώτη που κατασκεύασε πίνακα συναγερμού με ενσωματωμένο κωδικοποιητή ελεγχόμενο από μικροϋπολογιστή.

Ø Η πρώτη που κατασκεύασε μεγάλα computerized συστήματα ασφαλείας /access control / πυρανίχνευσης / CCTV.

Ø Από τις πρώτες που ανέπτυξαν τα συστήματα ασφαλείας στον Τραπεζικό τομέα.

Η εταιρία ΗΛΚΑ ΑΕ είναι από τις κορυφαίες στο χώρο των συστημάτων ασφαλείας στην Ελλάδα, ενώ εσείς είστε σχετικά νέος. Πώς καταφέρατε να φτάσετε τόσο ψηλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Δυστυχώς δεν είμαι τόσο νέος, όσο νομίζετε. Είμαι στην ΗΛΚΑ από το 1987, συμπληρώνοντας φέτος 27 χρόνια στην εταιρία, οπότε έχω ζήσει τις περισσότερες φάσεις της.

Από έφηβος είχα ένα πάθος με τα ηλεκτρονικά, με βραβεία σε διαγωνισμούς για νέους επιστήμονες (Philips & Ελληνικής Μαθηματικής εταιρίας / Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας). Στο Πανεπιστήμιο αργότερα (τελείωσα Φυσικός στην Αθήνα), είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με τους μικροϋπολογιστές και τον προγραμματισμό, κάτι που έγινε επάγγελμα για μένα από τα φοιτητικά μου χρόνια, με αρκετές κατασκευές, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και επιδοτήσεις για τις μελέτες μου από τον ΕΟΜΜΕΧ. Γνώρισα το Γ. Αυγερινόπουλο την εποχή που έκανα τη θητεία μου σαν προγραμματιστής στο στρατό. Αυτός ήταν που με εισήγαγε στα συστήματα ασφαλείας, ένα υποσχόμενο αντικείμενο με το οποίο δεν είχα έλθει σε επαφή ως τότε.

Το πρώτο μου project στην ΗΛΚΑ ήταν η ανάπτυξη του firmware για ένα δέκτη σημάτων δυναμικότητας 16 τηλεφωνικών γραμμών για το Κέντρο Λήψης Σημάτων “ΕΡΜΗΣ” (τώρα έχει μετονομαστεί “ΕΛΚΕΣ”), ο οποίος λειτουργεί ακόμη ως σήμερα. Στη συνέχεια, μαζί με μια ομάδα μηχανικών και προγραμματιστών στην ΗΛΚΑ, αναπτύξαμε ένα πλήθος συσκευών και ειδικών συστημάτων ασφαλείας, όπως για παράδειγμα:

Ø Το σύστημα TELE-ALARM για βοήθεια ηλικιωμένων στο σπίτι σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Ø Τον high – end πίνακα συναγερμού – πυρανίχνευσης – access control ΗΒ-20 με τα περιφερειακά του, με μοναδικά χαρακτηριστικά για την εποχή του, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία (και χρησιμοποιείται ακόμη) σε Τράπεζες, κ.λ.π.

Ø Τον αμφίδρομο ασύρματο (UHF) κωδικοποιητή / επαναλήπτη / δέκτη ΗΒ2WFSK για την αποστολή σημάτων συναγερμού από Τράπεζες σε Αστυνομίες. Το 1995 είχαμε στήσει 300 ασύρματα ράδιο-δίκτυα σε όλη την Ελλάδα, πολύ πριν εφαρμοστεί η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα.

Ø Computerized συστήματα συναγερμού, access control, ωρομέτρησης, CCTV για μεγάλες εγκαταστάσεις.

Ø Ειδικά συστήματα, όπως ασύρματος συναγερμός σκάφους με ενσωματωμένο κωδικοποιητή UHF με αποστολή σημάτων σε κέντρο στη μαρίνα, κ.λ.π.

Πότε αποφασίσατε να σταματήσετε τις κατασκευές και να «γυρίσετε» στις εισαγωγές; Η εταιρία σας κάνει ακόμη κατασκευές και αν ναι, με τι καταπιάνεται;

Η εταιρία απευθυνόταν κυρίως στην Ελληνική αγορά με λίγες εξαγωγές στην Ιταλία. Με το πέρασμα του χρόνου, αυξανόταν η πολυπλοκότητα των ηλεκτρονικών συσκευών και το κόστος ανάπτυξης και πιστοποίησης τους έγινε δυσβάσταχτο, ενώ έλειπε από την Ελλάδα ένα οικοσύστημα με τις βοηθητικές υποδομές και την κρατική υποστήριξη που υπήρχαν στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ και στην Άπω Ανατολή. Τότε, έπρεπε να αποφασίσουμε αν θα απευθυνθούμε σαν κατασκευαστές στην παγκόσμια αγορά ή αν θα σταματήσουμε τις κατασκευές και θα ασχοληθούμε με την εισαγωγή προϊόντων (κάτι που ήδη κάναμε εν μέρει για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε προϊόντα που δεν παράγαμε). Το 1997 αποφασίσαμε το δεύτερο, να σταματήσουμε δηλαδή, την παραγωγή και να ασχοληθούμε αποφασιστικότερα με τη διανομή προϊόντων.

Εκείνη την εποχή η ΗΛΚΑ είχε ήδη μεγαλώσει και είχε γίνει Όμιλος εταιριών, που ασχολούνταν με επιτυχία και με άλλες δραστηριότητες, όπως ταμειακές μηχανές SAREMA, συστήματα λιανικής πώλησης, θωρακισμένα οχήματα, οχήματα ειδικών χρήσεων, ασθενοφόρα, κ.λ.π.

Όμως η βαθύτερη γνώση μας για τα ηλεκτρονικά και τον προγραμματισμό, εκτός του ότι μας έδινε τη δυνατότητα να κατανοούμε και να υποστηρίζουμε καλύτερα τα προϊόντα που διαθέτουμε στην αγορά, μας βοηθούσε στο integration μεγάλων συστημάτων και μας επέτρεπε να αναπτύσσουμε ακόμη ειδικά προϊόντα και υπηρεσίες που δεν υπήρχαν έτοιμα στη αγορά.

Ξεχωριστό παράδειγμα ήταν τα συστήματα αποστολής σημάτων μέσω ευθειών γραμμών και κινητής τηλεφωνίας που αναπτύξαμε και εγκαταστήσαμε, έπειτα από δημόσιους διαγωνισμούς στην Αστυνομία. Εξέλιξη των εν λόγω συστημάτων, είναι το σύστημα DualPathΤΜ πουαναπτύξαμε πρόσφατα και το οποίο χρησιμοποιείται από όλες τις Τράπεζες, πολλές Υπηρεσίες και ιδιώτες, για την ασφαλή και οικονομική αποστολή σημάτων συναγερμού σε Αστυνομικές Υπηρεσίες ή /και σε Κέντρα Λήψης Σημάτων (Τραπεζών και Ιδιωτικά).

Ποιες εταιρίες αντιπροσωπεύετε στην Ελλάδα και ποιους χώρους των συστημάτων ασφαλείας καλύπτετε με αυτούς;

Συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 35 επώνυμους κατασκευαστές για την εισαγωγή, διανομή και τεχνική υποστήριξη των προϊόντων τους στην Ελλάδα, καλύπτοντας όλο το χώρο των συστημάτων ασφαλείας. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι οι εξής:

Στα συστήματα CCTV: HIKVISION, MAZi, CNB, TECHSHELL, ENEO, INDIGO VISION, GEOVISION, AG NEOVO, FUJIFILM, COMNET, VIDEOTEC, PULSAR, DEDICATED MICROS, PELCO, ARH, HI-SHARP, κ.λ.π.

Στα συστήματα Συναγερμού: CROW, KSENIA, DUALPATH, POLITEC, VENITEM, CIAS, PULSAR, LABEL, TANE, ALEPH.

Στα συστήματα Access Control: PAXTON ACCESS, HID, TECHSHELL, ADAMS RITE, SUPREMA, CARDAX, BENZING, SAIMA.

Στα συστήματα Πυρανίχνευσης συνεργαζόμαστε με τη Γαλλική SD3. Έχουμε επίσης την Βρετανική TELLERMATE με ειδικά συστήματα καταμέτρησης νομισμάτων.

Παρατηρώ ότι ακόμη και σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η εταιρία σας επιμένει να αντιπροσωπεύει μεγάλα ονόματα και δεν έχει στραφεί σε χαμηλότερης ποιότητας οικονομικότερες λύσεις. Υπάρχει κάποιος λόγος που επιμένετε σε αυτή την πολιτική;

Η εταιρία μας ήταν πάντα προσανατολισμένη στα ποιοτικά και καινοτομικά προϊόντα. Η ανάπτυξη όμως και η παραγωγή τέτοιων προϊόντων απαιτεί τεχνογνωσία, μεγάλα κεφάλαια και υψηλές πωλήσεις, προϋποθέσεις που συγκεντρώνουν μόνο οι μεγάλοι και επώνυμοι κατασκευαστές.

Έχοντας μια πολύχρονη επιτυχημένη πορεία, δεν θα μπορούσαμε να ρισκάρουμε την καλή μας φήμη, διαθέτοντας στην αγορά χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα. Εξάλλου, τα μεγάλα ονόματα και τα ποιοτικότερα προϊόντα δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη ακριβότερες λύσεις, γιατί το κόστος ενός ηλεκτρονικού προϊόντος εξαρτάται από το σχεδιασμό του (αν αξιοποιεί τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας), τη μαζική παραγωγή του, τη διακίνησή του και την παρεχόμενη τεχνική υποστήριξη.

Κατά τη γνώμη μας, η επιτυχής αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι να επιμένουμε όλοι, από τους εισαγωγείς, τους εγκαταστάτες και τους τελικούς χρήστες, σε ποιοτικές και επώνυμες λύσεις. Η προώθηση και αποδοχή κακών προϊόντων, καταστρέφει μακροπρόθεσμα τον κλάδο μας και την ίδια την οικονομία της χώρας μας.

Ενώ στο παρελθόν η εταιρία σας διέθετε αποκλειστικά κάποια ονόματα στην ελληνική αγορά, τα τελευταία χρόνια παρατηρώ ότι στην γκάμα σας έχετε και προϊόντα που διαθέτουν και άλλοι στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για αλλαγή πολιτικής, κάποια λύση ανάγκης ή κάτι άλλο;

Οι περισσότερες συνεργασίες μας με κατασκευαστές είναι σε αποκλειστική βάση. Μάλλον στο ερώτημα σας θα αναφέρεστε στη HIKVISION, μιας και έχουμε κάνει μεγάλη προώθηση φέτος, οπότε, μου δίνετε την ευκαιρία, να σας εξηγήσω την κατάσταση.

Με τη HIKVISION συνεργαζόμαστε από το 2007. Τα πρώτα χρόνια φέρναμε μόνο ορισμένα από τα καταγραφικά της, καθώς αυτό ήταν το δυνατό της σημείο. Βοηθήσαμε αυτά να γίνουν γνωστά στην Ελληνική αγορά και ιδιαίτερα στον Τραπεζικό τομέα, τον οποίο μονοπωλούν αυτή τη στιγμή. Αφού δεν φέρναμε όλα τα προϊόντα της, ήταν φυσικό επακόλουθο η HIKVISION να συνεργάζεται και με μερικές άλλες μικρότερες εταιρίες (ή κάποιες που μας αντέγραφαν), καθώς έπρεπε και αυτή να αυξήσει τις πωλήσεις της.

Στο διάστημα που πέρασε, η HIKVISION γιγαντώθηκε, με τη βοήθεια βέβαια της κυβέρνησης της Κίνας και αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προϊόντων CCTV στον κόσμο, σύμφωνα με ανεξάρτητες μελέτες, κατέχοντας το 10,9 % της παγκόσμιας αγοράς, ποσοστό ρεκόρ, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν χιλιάδες κατασκευαστές. Διαθέτοντας περισσότερους από 3.000 μηχανικούς, έχει αναπτύξει μια σειρά από νέες τεχνολογίες και διαθέτει πλέον μια τεράστια γκάμα ποιοτικών προϊόντων (κάμερες, καταγραφικά, παρελκόμενα, λογισμικό), σε αναλογικό, HD-SDI και IP CCTV, με τα οποία μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες, από entry level ως και high end και μάλιστα σε πολύ οικονομικές τιμές, λόγω της τεράστιας παραγωγής της.

Βλέποντας αυτή την εξέλιξη και το δυναμισμό της HIKVISION, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλοι αντίστοιχοί της κατασκευαστές στην παγκόσμια αγορά (ο επόμενος στην κατάταξη κατασκευαστής έχει λιγότερο από το μισό μέγεθος της HIKVISION) και καθώς πιστεύαμε ότι δεν είχε την εκπροσώπηση που της άρμοζε στην Ελληνική αγορά, αποφασίσαμε να ενδυναμώσουμε την υπάρχουσα σχέση μας και να φέρνουμε πλέον όλα τα προϊόντα της στην Ελληνική αγορά.

Θα είδατε ότι έχουμε την απόλυτη υποστήριξη της HIKVISION στα σεμινάρια που μαζί της διεξαγάγαμε το Μάρτιο, στην κοινή συμμετοχή μας στην έκθεση, κ.λ.π., οπότε είναι αντιληπτό, ότι είμαστε ο preferred partner της, προσφέροντας στην αγορά όλη την γκάμα των προϊόντων της, την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη, τις πλήρεις εγγυήσεις και τις καλές τιμές της.

Για όσους από τους πελάτες μας ενοχλούνται από το ότι μπορεί να φέρνουν και κάποιοι άλλοι κάποια προϊόντα HIKVISION, έχουμε τη λύση της MAZi, με τελείως ισοδύναμα προϊόντα, τα οποία διαθέτουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και δεν θα τα βρει κανείς σε e-shops, κ.λ.π.

Αν σας ζητούσα να χαρακτηρίσετε μια από τις εταιρίες που διαθέτετε ως πιο «επιτυχημένη», ποια θα ήταν αυτή;

Η κάθε μια από τις εταιρίες μας, έχει ειδικά χαρακτηριστικά και είναι από τις πλέον επιτυχημένες και διάσημες της παγκόσμιας αγοράς στον τομέα της.

Ποια εταιρία από αυτές που αντιπροσωπεύετε στη χώρα μας θα χαρακτηρίζατε ως “σημαία” σας;

“Σημαία” μας είναι η ΗΛΚΑ και οι πελάτες μας. Ανάμεσα στις εταιρίες μας ξεχωρίζουν κάποιες με τις οποίες έχουμε ιδιαίτερη και πολύχρονη σχέση, όπως για παράδειγμα η CROW, η INDIGO VISION, η CNB, η ENEO, η VIDEOTEC, η PAXTON, η AG NEOVO και βέβαια η MAZi και η HIKVISION.

Τι μερίδιο πώλησης κατέχει η κάθε εταιρία που αντιπροσωπεύετε (ενδεικτικά);

Την περίοδο αυτή οι εταιρίες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις είναι η CROW και η HIKVISION. Σε προηγούμενες περιόδους που γίνονταν μεγάλα έργα, είχαμε και πολύ σημαντικές πωλήσεις με την INDIGO VISION (Αττική Οδός, 3 Καζίνο, κ.λ.π.), την PELCO, αλλά και με άλλες εταιρίες μας.

Ο λαός μας λέει πως το καλό πληρώνεται. Τελικά, είναι ακριβά τα προϊόντα σας σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Το πραγματικό κόστος ενός προϊόντος δεν είναι μόνο η αρχική τιμή αγοράς του. Πρέπει να προστεθεί το κόστος του χρόνου σχεδιασμού της εγκατάστασης και της επιλογής των υλικών, οι τυχόν αστοχίες στα υλικά και η δυσκολία τους στην εγκατάσταση που θα επιβαρύνουν το χρόνο των τεχνικών, τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν στην πορεία λόγω της αξιοπιστίας των υλικών τα οποία απαιτούν πρόσθετες επισκέψεις και απασχόληση των τεχνικών, το κόστος της ενέργειας που καταναλώνουν, κ.λ.π.

Τα επώνυμα προϊόντα που διαθέτουμε, εκτός της χαμηλής αρχικής τιμής αγοράς τους, παρουσιάζουν τελικά σημαντικά χαμηλότερο κόστος από άλλα της αγοράς, για τους εξής λόγους:

Ø Βοηθάμε τον εγκαταστάτη στην επιλογή των προϊόντων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εγκατάστασης (pre sales support). Σε μας ο εγκαταστάτης θα βρει όλες τις λύσεις που χρειάζεται (one stop solution) χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύει χρόνο για αναζήτηση κάποιων προϊόντων σε άλλους προμηθευτές.

Ø Τα προϊόντα μας είναι φιλικότερα στον εγκαταστάτη, απαιτούν λιγότερο χρόνο εγκατάστασης και παρουσιάζουν πολύ μικρό ποσοστό αστοχίας.

Ø Προσφέρουμε τεχνική υποστήριξη μετά την εγκατάσταση (after sales support).

Ø Παρέχουμε από τις μεγαλύτερες εγγυήσεις καλής λειτουργίας της αγοράς και έχουμε προηγμένο σύστημα ERP (Microsoft Dynamics) που υποστηρίζει την παρακολούθησή τους.

Ø Έχουμε οργανωμένο εργαστήριο για επισκευές των περισσότερων από τα προϊόντα μας.

Ø Επιλέγουμε προϊόντα με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Έτσι οι τελικοί χρήστες κερδίζουν πολλά χρήματα από χαμηλότερους λογαριασμούς στη ΔΕΗ.

Ø Συμμετέχουμε στα προγράμματα ανακύκλωσης συσκευών και συσκευασιών για καλύτερο περιβάλλον.

Ειδικά για το CCTV και τους πελάτες που ενδιαφέρονται μόνο για το χαμηλότερο δυνατό αρχικό κόστος αγοράς, χωρίς να υπολογίζουν και τα υπόλοιπα, οι ποιοτικές λύσεις της HIKVISION (No 1 κατασκευαστής στον κόσμο) και της MAZi, λόγω της τεράστιας παραγωγής, εκτός του ότι είναι οικονομικότερες από όλα τα επώνυμα προϊόντα, είναι και φθηνότερες από τα περισσότερα no-name προϊόντα της αγοράς. Δεν υπάρχει πλέον λόγος για ένα πελάτη να προμηθευτεί ένα no name προϊόν, αδιευκρίνιστων προδιαγραφών (ό,τι δηλώσει κανείς), φτιαγμένο σε μια αποθήκη κάπου στην Κίνα, από μια άγνωστη εταιρία, που δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει αύριο.

Με τι κριτήρια γίνεται η επιλογή των προϊόντων;
Τα κυριότερα κριτήρια για την επιλογή των προϊόντων μας είναι: να ακολουθούν τις τελευταίες τάσεις στις προηγμένες διεθνείς αγορές, να είναι καινοτόμα, να προέρχονται από επώνυμους κατασκευαστές που θα υπάρχουν και αύριο, να είναι αξιόπιστα, να έχουν καλή εργοστασιακή εγγύηση, να συνοδεύονται από επαρκή τεχνική υποστήριξη από τους κατασκευαστές τους, να μπορεί να γίνεται εύκολα η αναπλήρωση των αποθεμάτων μας και φυσικά να έχουν καλή τιμή γι’ αυτά που προσφέρουν.

Δεν δεσμευόμαστε από έναν κατασκευαστή. Πολύ συχνά δίνουμε τις ιδέες μας και τις οδηγίες μας σε κατασκευαστές για την ανάπτυξη ή τη διαφοροποίηση ενός προϊόντος τους. Και όταν δεν βρίσκουμε ένα κατάλληλο προϊόν στην αγορά, εργαζόμαστε για να το δημιουργήσουμε, όπως π.χ. το σύστημα DualPath.

Ποιο προϊόν που διαθέτει η ΗΛΚΑ ΑΕ θα χαρακτηρίζατε ως best seller για το 2013;

Θα έλεγα το σύστημα μετάδοσης σημάτων DualPath, επειδή μέσα στο 2013 το υιοθέτησαν και οι υπόλοιπες Τράπεζες που δεν το είχαν (πλέον χρησιμοποιείται από όλες τις Τράπεζες), καθώς και άλλοι πελάτες μας.

Σε ποιο προϊόν σκοπεύετε να επενδύσετε περισσότερο μέσα στο 2014;

Στο πρώτο εξάμηνο του 2014 επενδύσαμε περισσότερο στην προώθηση της HIKVISION και της MAZi. Στο δεύτερο εξάμηνο θα συνεχίσουμε με τις εν λόγω εταιρίες και τα νέα προϊόντα τους που αναμένουμε, θα προωθήσουμε τις νέες εκπληκτικές κάμερες Monaliza IV της CNB και θα εστιάσουμε επίσης στα IP προϊόντα συναγερμού και στο νέο σύστημα Serenity της CROW.

Πως αντιμετωπίζετε την οικονομική κρίση που επικρατεί στη χώρα μας; Κατά πόσο επηρέασε την εταιρία σας;

Όπως όλος ο κλάδος, επηρεαστήκαμε και εμείς από την κρίση, όχι όμως σε βαθμό που να χρειαστεί να κάνουμε απολύσεις ή μειώσεις στις αποδοχές του προσωπικού μας, που έκαναν άλλες εταιρίες του χώρου μας. Χάρη στις κινήσεις μας και τη μικρή βελτίωση του κλίματος, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να αρχίζει η ανάκαμψη.

Τι μέτρα πήρε η ΗΛΚΑ ΑΕ ώστε να ανταποκριθεί επιτυχώς στις νέες ανάγκες που δημιούργησε η κρίση;

Μείναμε κατ’ αρχήν σταθεροί στις αξίες μας, χωρίς να παρασυρθούμε στη διανομή προϊόντων πολύ χαμηλού κόστους και αμφίβολων προδιαγραφών. Συνεχίσαμε να εργαζόμαστε, σκληρότερα από πριν και προχωρήσαμε σε ορισμένες μελετημένες κινήσεις, όπως π.χ. το DualPath ή την δυναμική προώθηση της HIKVISION. Επίσης, συνεχίζουμε να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες μας στους πελάτες μας, προκειμένου να είμαστε πάντα διαφοροποιημένοι από τον ανταγωνισμό.

Πώς η ΗΛΚΑ ΑΕ ανταποκρίνεται στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των συστημάτων ασφαλείας; Πώς αντιμετωπίζετε τις νέες τεχνολογίες;

Αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό μας, φροντίζουμε να είμαστε πολύ καλά ενημερωμένοι για τα νέα προϊόντα των κατασκευαστών με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Επίσης, παρακολουθούμε τις παγκόσμιες εξελίξεις στα συστήματα ασφαλείας, όπως και τις ανάγκες της αγοράς μας και το τι προσφέρει ο ανταγωνισμός. Έχοντας ένα τεχνικό background τόσο στα ηλεκτρονικά όσο και στο IT και τον προγραμματισμό, είμαστε εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Παρατηρούμε ότι η εταιρία σας επενδύει σε σεμινάρια. Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση των συνεργατών της εταιρίας σας;

Η διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση των συνεργατών μας, είναι μια επιτακτική ανάγκη στις μέρες μας. Θα πρέπει αφ’ ενός να γνωρίζουν τις σύγχρονες λύσεις στα συστήματα ασφαλείας και στη συνέχεια να μπορούν να τις εφαρμόσουν στους πελάτες τους. Για το σκοπό αυτό, μεταξύ των άλλων:

Ø Διεξάγουμε σεμινάρια με την συμμετοχή και υποστήριξη εκπροσώπων των κατασκευαστών, όπως αυτά που κάναμε για τη HIKVISION και την HID στα ξενοδοχεία Crowne Plaza και Semiramis αντίστοιχα ή και στην αίθουσα σεμιναρίων της εταιρίας μας.

Ø Εκπαιδεύουμε παλιούς και νέους συνεργάτες μας, κατόπιν ραντεβού, στην εταιρία μας, αξιοποιώντας τον εξοπλισμό του show-room μας που βρίσκεται πάντα σε λειτουργία.

Ø Συμμετέχουμε σε κλαδικές εκθέσεις.

Ø Αποστέλλουμε συνεχώς ενημερώσεις στους πελάτες μας για νέα υλικά, κ.α.

Ø Δημιουργήσαμε ένα νέο κατάλογο, εργαλείο για τους συνεργάτες μας, ο οποίος περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες για τις διαθέσιμες τεχνολογίες και τα προϊόντα μας.

Ø Βελτιώνουμε διαρκώς την ιστοσελίδα μας, με σταδιακή ενημέρωση για τα πλέον κινήσιμα προϊόντα μας.

Στο χονδρικό εμπόριο που δραστηριοποιείστε, πόσο «ετοιμοπαράδοτα» είναι τα προϊόντα σας, ώστε να καλύψετε όλη την Ελλάδα και πόσο γρήγορα φτάνουν στην επαρχία; Πώς γίνεται η διανομή των προϊόντων;

Διαθέτουμε μεγάλα αποθέματα προϊόντων, για άμεση παράδοση. Επίσης, λόγω των ειδικών συνεργασιών που έχουμε συνάψει με τους προμηθευτές μας, μπορούμε να αναπληρώσουμε ταχύτατα τα αποθέματα των προϊόντων μας ή να ανταποκριθούμε γρήγορα σε ζητήσεις προϊόντων ειδικών προδιαγραφών ή για μεγάλα έργα.

Η παράδοση των προϊόντων εντός Αττικής γίνεται δωρεάν, την επόμενη της παραγγελίας, με οχήματα της εταιρίας μας. Καλύπτουμε και όλη την Ελλάδα παραδίδοντας δωρεάν τα προϊόντα στα πρακτορεία μεταφορών. Επίσης, για γρήγορη μεταφορά, αποστέλλουμε προϊόντα σε όλη την Ελλάδα με εταιρίες ταχύ-μεταφορών (courier).

Πώς υποστηρίζετε τα προϊόντα μετά την πώληση. Τι δυνατότητες «service» και τεχνικής υποστήριξης διαθέτετε; Πώς αντιμετωπίζετε τυχόν αστοχία υλικού;

Παρέχουμε ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη, βοηθώντας τους πελάτες όχι μόνο πριν αλλά και μετά την πώληση. Δεν πουλάμε δηλαδή, μόνο εξοπλισμό, κάνοντας box moving και αφήνοντας τον πελάτη στην τύχη του.

Προσφέρουμε τις πλήρεις εργοστασιακές εγγυήσεις των προϊόντων μας, οι οποίες κατά κανόνα κυμαίνονται από 2 ως 5 έτη. Όσα από τα προϊόντα παρουσιάσουν πρόβλημα εντός της εγγύησης αντικαθιστώνται με καινούρια ή επισκευάζονται άμεσα στο εργαστήριό μας (μόνο τα πιο σύνθετα από αυτά, ή εκείνα τα οποία έχουν καταργηθεί μπορεί να επισκευάζονται στο εξωτερικό).

Δεν περιοριζόμαστε στη χαμηλότερου κόστους εγγύηση του 1 έτους και δεν ψάχνουμε για αφορμές να αποφύγουμε την υποχρέωσή μας.

Μετά το πέρας της εγγύησης, συνεχίζουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες επισκευής των προϊόντων (όπου αυτό είναι δυνατό ή συμφέρει από τη φύση του προϊόντος να γίνει), χωρίς να υποχρεώνουμε τον πελάτη μας να αγοράζει πάντα νέο εξοπλισμό.

Γιατί ένας τεχνικός ή ένα κατάστημα να επιλέξει την ΗΛΚΑ ΑΕ ως προμηθευτή του;

Εκτός από τους λόγους που περιγράψαμε προηγουμένως (πλήρης γκάμα ποιοτικών προϊόντων από τους πλέον επώνυμους κατασκευαστές, καλές τιμές, ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη πριν και μετά την πώληση, πλήρεις εργοστασιακές εγγυήσεις, τεχνικά σεμινάρια, κ.λ.π), διαφοροποιούμαστε από τον ανταγωνισμό και στα εξής σημεία:

Ø Μπορούμε να καλύψουμε οποιαδήποτε ανάγκη των πελατών μας, όσο πολύπλοκη και αν είναι αυτή.

Ø Απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες εγκαταστάτες, σεβόμενοι την αγορά τους, γιατί πιστεύουμε ότι τα συστήματα ασφαλείας πρέπει να εγκαθιστώνται και να συντηρούνται από εξειδικευμένους τεχνικούς.

Ø Δραστηριοποιούμενοι από το 1975 και έχοντας συμβάλει θετικά στη δημιουργία και την ανάπτυξη του τομέα των συστημάτων ασφαλείας στη χώρα μας, δεν είμαστε “νεοφώτιστοι”, ευκαιριακοί εισαγωγείς προϊόντων, που στο όνομα του εύκολου κέρδους, εισάγουν “φτηνά” και όχι αξιόπιστα προϊόντα, χωρίς να παρέχουν σοβαρή υποστήριξη ή κάνοντας κινήσεις που βλάπτουν την αγορά.

Ø Είμαστε μια καλά οργανωμένη εταιρία, πιστοποιημένη με ISO9001 από το 2001. Το ISO μας καλύπτει και τη σχεδίαση – ανάπτυξη προϊόντων και εφαρμογών. Εργαζόμαστε διαρκώς για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας. Δεν είμαστε μια προσωπική εταιρία, της οποίας η λειτουργία εξαρτάται από ένα άτομο (τον ιδιοκτήτη της) και την εκάστοτε διάθεσή του να τους υποστηρίξει.

Ποιες επόμενες κινήσεις να περιμένουμε από την εταιρία σας;

Σας έχουμε ήδη αποκαλύψει κάποιες. Ας μην τις πούμε όλες, για να κρατήσουμε ζωηρό το ενδιαφέρον σας να μας παρακολουθείτε.

 

ΗΛΚΑ ΑΕ.
Τεμπών 14, Αγ. Παρασκευή 153 42,
τηλ.: 210-6071510, fax: 210-6071599
www.ilka.gr
sales@ilka.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος, θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
 • Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Ajax Special Event

  Ajax Special Event

  Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
 • Hikvision Smart IPC κάμερες

  Hikvision Smart IPC κάμερες

  H Hikvision παρουσίασε πρόσφατα νέα μοντέλα δικτυακών καμερών Smart IPC, τα οποία υποστηρίζουν πολλαπλές «έξυπνες» λειτουργίες, ενώ διαθέτουν και πολλά νέα μοναδικά χαρακτηριστικά, που τις καθιστο...
 • Comelit Vedo

  Comelit Vedo

  Το Vedo δεν είναι απλώς ένα σύστημα συναγερμού. Αντιπροσωπεύει την επανάσταση στην τεχνολογία, στην αποτελεσματική ασφάλεια και την απλότητα στον προγραμματισμό. Η εγκατάσταση του Vedo γίνεται πολ...
 • Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Από την ίδρυσή της το 1990, αποστολή της CPI ήταν μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνι...