Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 189
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
22 Οκτωβρίου 2014 03:46

Θερμικές κάμερες στη μάχη κατά του Ebola

Συναγερμός σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια και λιμάνια

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης

Featured | Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας και πρόληψης που λαμβάνει η ελληνική Πολιτεία κατά της εξάπλωσης της επιδημίας του Ebola που ήδη έχει προκαλέσει το θάνατο 4.000 ατόμων κυρίως στη Λιβερία και τις γειτονικές χώρες. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου, με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, και με συναρμόδιους φορείς συζητήθηκαν τρόποι σχετικά με την ενίσχυση του βαθμού ετοιμότητας της χώρας μας για την ανησυχητική εξάπλωση της θανατηφόρας επιδημίας.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ, του ΕΚΑΒ, της ΕΣΔΥ, της Διεύθυνσης Υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής ενότητας Πειραιά και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν και επιβεβαιώθηκαν καταρχήν οι διαδικασίες και η ετοιμότητα των διαθέσιμων μέσων (απομονωμένες κλίνες, ειδικός εξοπλισμός, συνθήκες μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, εκπαίδευση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού κλπ).

Προς το παρόν εκτιμάται ότι δεν υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης των κατευθυντηρίων οδηγιών που έχουν ήδη εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ και έχουν αποσταλεί και εγκριθεί από τις Ευρωπαϊκές αρχές και τον ΠΟΥ, εφόσον δεν υφίσταται και ανάλογη κατεύθυνση από τις παραπάνω Αρχές.

Μέτρα στις πύλες εισόδου

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση όλων των μέτρων πρόληψης και ασφάλειας στις πύλες εισόδου της χώρας: λιμάνια, αεροδρόμια, κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών μέσω:

– Ειδικού εντύπου- καρτέλας, που θα συμπληρώνεται από τους επιβάτες ορισμένων πτήσεων με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες με επιδημία Εbola, βάσει σχετικής εγκυκλίου που πρόκειται να εκδοθεί άμεσα.

– Επέκτασης των πληροφοριών σχετικά με την υγεία πληρωμάτων και επιβατών όλων των πλοίων που εισέρχονται στο λιμάνι του Πειραιά από το αντίστοιχο Υγειονομείο.

– Περαιτέρω ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των πυλών εισόδου της χώρας περιλαμβανομένων και των κέντρων Α΄ υποδοχής μεταναστών, μέσω επιπλέον ειδικού εξοπλισμού και κυρίως ιατρικού προσωπικού, το οποίο θα προσληφθεί άμεσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

– Παράλληλα συγκροτείται επιτροπή με μόνιμο χαρακτήρα προκειμένου ανά 15 ημέρες να εξετάζει το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας κ. Μ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο τοποθέτησης θερμικών καμερών, προκειμένου η πρόληψη να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική.

Θερμικές κάμερες στα ξένα αεροδρόμια

Στην εφαρμογή νέων, πιο αυστηρών ελέγχων για τον Ebola προχώρησαν και πολλά αμερικανικά αεροδρόμια, όπως αυτά της Νέας Υόρκης, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί σημαντικά η όποια πιθανότητα να περάσει σε αμερικανικό έδαφος κάποιος φορέας του ιού, που θα μπορούσε να τον μεταδώσει και σε άλλους πολίτες. Κύριο όπλο στον αγώνα αυτό αναδεικνύονται τα ειδικά όργανα μέτρησης της θερμοκρασίας, τα οποία και θα καταδεικνύουν εάν υπάρχει ή όχι κάποια ένδειξη πυρετού. Οι έλεγχοι αυτοί εστιάζονται κυρίως στους επιβάτες που προέρχονται από πτήσεις χωρών της Δυτικής Αφρικής, είτε απευθείας, είτε με ενδιάμεσο σταθμό. Εκτός από την μέτρηση θερμοκρασίας, οι επιβάτες θα απαντούν σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται ερωτήσεις για τυχόν επαφή τους με ασθενείς του Έμπολα.

Στα αεροδρόμια που εφαρμόζονται τέτοια μέτρα περιλαμβάνονται το JFK, το Newark Liberty, το Washington Dulles, το Chicago’s O’Hare και το Hartsfield-Jackson Atlanta.

Σε αντίστοιχες ενέργειες προχώρησε και η Αγγλία προκειμένου να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα αεροδρόμια όσον αφορά επιβάτες που έρχονται από χώρες που έχουν τον ιό.

Συγκεκριμένα έλεγχοι θα γίνονται στα αεροδρόμια Gatwick, Heathrow και Eurostar. Σε επιβάτες που φθάνουν στην Αγγλία από Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα θα γίνεται ένας έλεγχος για το ιστορικό των ταξιδιών τους, με ποιους έχουν έρθει σε επαφή και άλλες σχετικές ερωτήσεις για να ανιχνευθεί τυχόν επαφή τους με τον ιό.

Εξαγγελίες Ομπάμα

Πρόσφατα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σύντομα θα αποκτήσουν ένα νέο πακέτο πρωτόκολλων προκειμένου να εντοπίζονται οι ασθενείς του Ebola προτού αποβιβαστούν από το αεροπλάνο τους και εισέλθουν στα αμερικανικά αεροδρόμια.

Το πλαίσιο που διέπει το καθεστώς ελέγχων στα τελωνεία και τα σύνορα της χώρας και αφορά αποσκευές και φορτία θα αποτελέσει την πρώτη γραμμή άμυνας, όπως και ο ενδελεχής έλεγχος όλων των επιβατών που ταξιδεύουν από χώρες όπου έχει χτυπήσει ο φονικός ιός.

Πρωτεύοντα ρόλο θα διαδραματίσουν οι έλεγχοι με θερμικές κάμερες σε ταξιδιώτες προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του Ebola στο αμερικανικό έδαφος.

Προτεραιότητα θα δίνεται σε επιβάτες που προέρχονται από τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από τον θανατηφόρο ιό, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Οι ελεγκτές θα ελέγχουν αν οι ταξιδιώτες είναι εμπύρετοι και θα κάνουν μια σειρά ερωτήσεων στους ταξιδιώτες προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει κίνδυνος έκθεσης στον ιό.

Το μέτρο των θερμικών ελέγχων τέθηκε σε εφαρμογή λίγες ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο θύματος του Ebola στις ΗΠΑ, του Τόμας Ντάνκαν, σε νοσοκομείο του Τέξας. Ο Ντάνκαν είχε ταξιδέψει στη Λιβερία, όπου προσβλήθηκε από τον ιό, πριν επιστρέψει στο Ντάλας.

Πάντως πολλοί δηλώνουν ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι πανάκεια. Κι αυτό διότι ο ιός Ebola μπορεί να μείνει στον οργανισμό ακόμα και για 21 ημέρες προτού εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα, και συνεπώς κάποιος φορέας του ιού δεν θα είναι απαραίτητα εμπύρετος, όταν θα περνά την πύλη του αεροδρομίου. Άλλωστε ο άτυχος Ντάνκαν εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα λίγες μέρες μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ…

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιούνιος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουνίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
Τα εργασιακά δικαιώματα στα τεχνικά επαγγέλματα
Στη σύγχρονη και γεμάτη προκλήσεις κοινωνία μας, η ασφάλεια αποτελεί τη σπουδαιότερη προτεραιότητα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τις επιχειρήσεις. Η ασφάλεια όλων των συνανθρώπων μας ήταν, είνα...
Dahua Lab Tour
Το 2024 μπήκε δυναμικά για το πολύ επιτυχημένο «οδοιπορικό» hands on technical training της Keeper Group και της Dahua Technology με τον πρώτο προορισμό για τη φετινή χρονιά να είναι η Λάρισα. ...
Ανίχνευση Ομοιότητας
Σήμερα, όλο και περισσότερες εταιρείες αποκτούν μεγαλύτερη αξία εφαρμόζοντας στα συστήματα παρακολούθησης βίντεο που χρησιμοποιούν λογισμικά ανάλυσης βίντεο βασισμένα σε τεχνητή νοημοσύνη. Οι εν λ...
Αναβάθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα
Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς πρόκειται για εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται μετρητά και άλλα τιμαλφή σε μεγάλες ποσότητες. ...
Συστήματα ήχου PA της Hikvision
H Hikvision εισέρχεται δυναμικά στον χώρο των επαγγελματικών ηχητικών συστημάτων PA (Public Address), τα οποία μπορεί να συνδυάζονται με τα συστήματα CCTV της, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις audi...
Hikvision HiWatch Series
Τα προϊόντα της σειράς HiWatch της Hikvision, που αποτελούνται από καταγραφικά και κάμερες με σύγχρονες δυνατότητες και χαρακτηριστικά, θα τα βρείτε διαθέσιμα στο νέο B2B site της Stam Electronics...
Hikvision Turbo HD 8.0
Για τα προϊόντα Turbo HD της Hikvision δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Υψηλή ανάλυση, μετάδοση σήματος μέσω ομοαξονικού σε μεγάλες αποστάσεις, κορυφαία συμπίεση βίντεο, χαμηλότερες απαιτήσει...