Skip to main content
DIGITAL TV 183
securityreport e mag odhgos 2021
19 Μαρτίου 2014 04:43

Θωράκιση οχημάτων

Ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο μπορεί να εξασφαλίσει σιγουριά και ασφάλεια

Γράφει: Δημήτρης Ασημακόπουλος*

Featured | Η επιτυχία, ο πλούτος, η δόξα φέρνουν συχνά ζήλια και φθόνο. Άνθρωποι που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εκτίθενται σε διάφορους κινδύνους και αυτό τους καθιστά ευάλωτους. Ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο μπορεί να τους εξασφαλίσει σιγουριά και ασφάλεια, σε ό,τι αφορά την μετακίνησή τους.

Σήμερα, υπάρχουν διάφοροι κατασκευαστές αυστηρά εργοστασιακών θωρακισμένων αυτοκινήτων. Η θωράκισή τους γίνεται εξ’ ολοκλήρου στο εργοστάσιο παραγωγής για την BMW και την Mercedes προκειμένου να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη και καθημερινή χρήση τους, σε αντίθεση με αυτοκίνητα που θωρακίζονται εκ των υστέρων.

Τα επίπεδα θωράκισης που πιστοποιούνται από τον αρμόδιο φορέα σε αυτή τη φάση είναι τέσσερα: το Β4, το Β6, το B6/B7 και το Β10. Να σημειωθεί πως κάθε χώρα, ορισμένες φορές, ενδέχεται να χρησιμοποιεί όρους, όπως VR κ.λπ. Κάθε επίπεδο έχει τις δικές του προδιαγραφές ασφαλείας που πιστοποιούν ότι το αυτοκίνητο είναι αδιάτρητο από φορητά και στρατιωτικά όπλα, εκρηκτικά, κ.λπ.

Διακριτική… θωράκιση

Χαρακτηριστικό των θωρακισμένων αυτοκινήτων είναι ότι η θωράκιση δεν ξεχωρίζει σε σχέση με ένα αντίστοιχο συμβατικό μοντέλο. Ωστόσο υπάρχει ένα σύνολο χαρακτηριστικών που μετατρέπουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου σε «απρόσβλητο» κάστρο. Οι μετατροπές αυτές γίνονται στα αντίστοιχα εργοστάσια, τα οποία καλύπτουν τα θωρακισμένα αυτοκίνητα με εγγύηση.

Τα συμβατικά μοντέλα που διατίθενται στην αγορά είναι πολυτελείας με πολλές ανέσεις. Στα θωρακισμένα ωστόσο, δίνεται στον πελάτη η δυνατότητα να επέμβει και να προσθέσει παραπάνω εξοπλισμό, ώστε να κατασκευαστεί το αυτοκίνητο στα μέτρα του.

Υλικά κορυφαίας ποιότητας

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την θωράκιση των αυτοκινήτων είναι κορυφαίας ποιότητας και έχουν αντοχή σε μηχανικά και βαλλιστικά φορτία. Χάλυβας, κρύσταλλα, κέβλαρ και πλέγματα από αραμίδιο είναι μερικά από τα υλικά αυτά που στόχο έχουν να καταστήσουν απρόσβλητο το όχημα. Περιοχές όπως είναι τα πλαίσια των παραθύρων και των θυρών, το δάπεδο και το ρεζερβουάρ βενζίνης αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των θωρακισμένων.

Το βάρος ενός θωρακισμένου αυτοκινήτου είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα συμβατικό. Το επιπλέον αυτό βάρος αντισταθμίζεται με ισχυρότερους κινητήρες και ειδικά προσαρμοσμένες αναρτήσεις και φρένα.

Εκτός από τα παραπάνω, ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο παρέχει δυνατότητα κίνησης ακόμα και αν τα ελαστικά του είναι κατεστραμμένα κατά τη διάρκεια για παράδειγμα, μιας επίθεσης ή μιας συμπλοκής. Για τον σκοπό αυτό είναι εξοπλισμένα με ελαστικά τύπου «run flat», που λειτουργούν ακόμα και ξεφούσκωτα.

Ειδική εκπαίδευση

Τέλος, κάθε μία από τις παραπάνω εταιρίες, παρέχει δυνατότητα ειδικής εκπαίδευσης για την οδήγηση των θωρακισμένων μοντέλων, ώστε ο οδηγός να μπορεί να ελέγξει το όχημα σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη εξοπλισμός, όπως σύστημα πυρόσβεσης, σύστημα οξυγόνου, εκτινασσόμενο παρμπρίζ είναι πολλές φορές αναγκαία.

Βέβαια, το αυτοκίνητο από μόνο του αποτελεί ένα και μόνο παράγοντα που παίζει ρόλο στο συνολικό σχέδιο προστασίας που πρέπει να υπάρχει. Όμως πολύ καίριος είναι και ο ρόλος που διαδραματίζει ο οδηγός του θωρακισμένου οχήματος, ο οποίος και πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος, ώστε να αναγνωρίζει τυχόν κινδύνους και να προβλέπει τη δίοδο διαφυγής.

*Ο κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος εκπροσωπεί την εταιρεία Armored Cars, σε συνεργασία με τα εργοστάσια της BMW και της Mercedes στη Γερμανία.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος, θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
 • Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Ajax Special Event

  Ajax Special Event

  Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
 • Hikvision Smart IPC κάμερες

  Hikvision Smart IPC κάμερες

  H Hikvision παρουσίασε πρόσφατα νέα μοντέλα δικτυακών καμερών Smart IPC, τα οποία υποστηρίζουν πολλαπλές «έξυπνες» λειτουργίες, ενώ διαθέτουν και πολλά νέα μοναδικά χαρακτηριστικά, που τις καθιστο...
 • Comelit Vedo

  Comelit Vedo

  Το Vedo δεν είναι απλώς ένα σύστημα συναγερμού. Αντιπροσωπεύει την επανάσταση στην τεχνολογία, στην αποτελεσματική ασφάλεια και την απλότητα στον προγραμματισμό. Η εγκατάσταση του Vedo γίνεται πολ...
 • Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Από την ίδρυσή της το 1990, αποστολή της CPI ήταν μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνι...