Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
18 Νοεμβρίου 2014 23:50

Η διαχείριση ενός αγώνα υπό το πρίσμα της ασφάλειας

Οι αντιξοότητες και οι αστάθμητοι παράγοντες που οφείλουν να συνυπολογίζουν οι φύλακες των εταιρειών security

Γράφει: Αλεξάνδρα Πανοθιώκα, Ιδιοκτήτρια Alfa Hellas Security
9caa2793658f3cc387f216157300b1ce XL 7a65b140

Featured | .

Η διαχείριση ενός αγώνα υπό το πρίσμα της ασφάλειας και της φύλαξης δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι ένα περίπλοκο και πολύπλοκο έργο που άπτεται πολλών ιδιομορφιών και ιδιαιτεροτήτων και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο λειτουργικό πλαίσιο, το οποίο συνδιαμορφώνεται από πολλούς και ετερόκλητους παράγοντες. πό τους παίκτες και γενικότερα τις ομάδες ενός αγώνα…

Η διαχείριση ενός αγώνα υπό το πρίσμα της ασφάλειας και της φύλαξης δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι ένα περίπλοκο και πολύπλοκο έργο που άπτεται πολλών ιδιομορφιών και ιδιαιτεροτήτων και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο λειτουργικό πλαίσιο, το οποίο συνδιαμορφώνεται από πολλούς και ετερόκλητους παράγοντες.

Από τους παίκτες και γενικότερα τις ομάδες ενός αγώνα, έως τους θεατές και τις δυνάμεις ασφαλείας, όλοι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την ασφαλή διεξαγωγή του.

Αναμφισβήτητα, βέβαια, οι αστυνομικές δυνάμεις κατά πρώτο λόγο, και οι εταιρείες σεκιούριτι κατά δεύτερο, φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.

Προσωπικά μπορώ να μιλήσω μετά λόγου γνώσεως για το έργο και την παρουσία των εταιρειών σεκιούριτι στα γήπεδα, κι εν προκειμένω της δικής μας εταιρείας, της Alfa Hellas Security, η οποία έχει εξειδικευτεί στα γήπεδα και στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

Τα συνήθη προβλήματα

Κατά την επιτέλεση του έργου τους, οι υπάλληλοι των εταιρειών σεκιούριτι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με αντιξοότητες και αστάθμητους παράγοντες, ενώ τα πιο συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζονται είναι τα ακόλουθα:

 • Δυσλειτουργικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε μεμονωμένες περιπτώσεις από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων και έλλειψη ικανοποιητικής συνεργασίας με επικεφαλής τους.
 • Παραβατικές συμπεριφορές οπαδών (όπως για παράδειγμα εισβολές που επιχειρούνται για είσοδο χωρίς εισιτήριο), τις οποίες οι εταιρείες καλούνται να διαχειριστούν χωρίς να είναι ωστόσο δύναμη καταστολής.
 • Αιτήματα και απαιτήσεις των συνεργατών τους που προβάλλονται κατά τη διάρκεια των αγώνων και που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και αποτελεσματικής διαχείρισης.

Ανάγκη αλλαγών στο νομικό πλαίσιο

Το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών σεκιούριτι, αν και σε γενικές γραμμές κρίνεται ικανοποιητικό, επιδέχεται πολλών αναβαθμίσεων και βελτιώσεων.

Ένα πολύ καλό πρότυπο για τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών σεκιούριτι, από τον οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε εν μέρει επιρροές, μας έρχεται από τα βρετανικά γήπεδα.

Στην Αγγλία οι σεκιούριτι είναι χωρισμένοι σε τρεις κατηγορίες. Ανάλογα με το χρώμα του διακριτικού που φορούν, κατανέμονται κι οι αρμοδιότητες τους. Άλλα καθήκοντα έχουν οι σεκιούριτι με το πράσινο διακριτικό, άλλα εκείνοι με το πορτοκαλί κι άλλα αυτοί που έχουν κίτρινο διακριτικό.
Ανάλογος, όμως, είναι κι ο αριθμός τους. Η μικρότερη, αριθμητικά, ομάδα είναι αυτή που αποτελείται από τους σεκιούριτι που έχουν δικαίωμα να πιάσουν έναν παραβάτη ακόμα και στην εξέδρα, στη διάρκεια του αγώνα και κατόπιν οδηγίας από τον αστυνομικό να τον οδηγήσουν στα χέρια του, ώστε να γίνει στη συνέχεια η προσαγωγή στο αστυνομικό τμήμα ή η σύλληψη του.

Βέβαια, τίποτα δεν είναι τέλειο και πουθενά δεν πρέπει να βλέπουμε ή να περιμένουμε ιδανικές καταστάσεις. Η βία εξακολουθεί να υφίσταται στην Αγγλία, σε σχέση με το ποδόσφαιρο, αλλά έχει μεταφερθεί έξω από τα γήπεδα. Μέσα σε αυτά δεν είναι εύκολο να υπάρξουν αντιδράσεις εκτός ορίων.
Και τούτο επειδή, όχι μόνο είναι άριστη η συνεργασία των σεκιούριτι (που είναι αυστηρά και προσεκτικά επιλεγμένοι και στις πιο πολλές περιπτώσεις όχι μόνο σε παγώνουν με το βλέμμα και το παράστημα τους, αλλά είναι κι έτοιμοι για όλα, οπότε δε σου αφήνουν κανένα περιθώριο αφού εάν δεν τους ακούσεις με την πρώτη, δεν υπάρχει δεύτερη…) κι αστυνομικών, αλλά και γιατί οι σκληροπυρηνικοί χούλιγκαν δεν μπαίνουν πια στα γήπεδα. Είτε τους έχουν «φακελώσει» και δεν τους επιτρέπουν την είσοδο, είτε δεν αντέχουν να πληρώσουν τις ακριβές τιμές των εισιτηρίων.

Στην Ελλάδα θα μπορούσαν κάλλιστα να υιοθετηθούν κάποιες από τις προαναφερόμενες πρακτικές.

Η εμπειρία της Alfa Hellas Security

Η Alfa Hellas Security λειτουργεί στα γήπεδα όπως αρμόζει σε μια εταιρεία σεκιούριτι υψηλών προδιαγραφών. Οι άνθρωποί της λειτουργούν στα γήπεδα με υπέρμετρο ζήλο και επαγγελματισμό, που αντικατοπτρίζεται στα πλέον υψηλά διεθνή στάνταρ, και ειδικότερα με:

 • Εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο έχει το κατάλληλο παράστημα και φέρει την ανάλογη στολή, έτοιμο ανά πάσα στιγμή να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του.
 • Στελέχη άρτια καταρτισμένα για να διευθύνουν και να κατευθύνουν το προσωπικό.
 • Σχέδιο ασφαλείας, το οποίο έχει εκπονηθεί με βάση τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του αγώνα, σε σχέση και με τις όποιες ιδιαιτερότητες του γηπέδου.
 • Ειδική ασφαλιστική κάλυψη από τον οίκο Lloyds ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

1. Παίκτες και ομάδες έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την ασφαλή διεξαγωγή ενός αγώνα.

2. Οι υπάλληλοι των εταιρειών σεκιούριτι στα γήπεδα έρχονται συχνά αντιμέτωποι με αντιξοότητες και αστάθμητους παράγοντες.

3. Οι εταιρείες καλούνται να διαχειριστούν εντάσεις στα γήπεδα, χωρίς να είναι ωστόσο δύναμη καταστολής.

ΜΟΤΟ

Οι αστυνομικές δυνάμεις κατά πρώτο λόγο, και οι εταιρείες σεκιούριτι κατά δεύτερο, φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.

Αλεξάνδρα Πανοθιώκα, Alfa Hellas Security


«Μας εμπιστεύονται τα μεγαλύτερα ονόματα»

“Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι την Alfa Hellas Security την εμπιστεύονται τα μεγαλύτερα ονόματα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, με άλλα λόγια οι διοικήσεις των πιο δημοφιλών ομάδων, καθώς επίσης και οι ομοσπονδίες των εθνικών, αντιπροσωπευτικών μας, συγκροτημάτων.

Εμπιστεύονται την εμπειρία μας, τη γνώση μας, και πρωτίστως το υψηλό επαγγελματικό επίπεδό μας, έχοντας την απόλυτη βεβαιότητα ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προστατέψουμε τις ομάδες τους, τις αθλητικές εγκαταστάσεις τους, και κατ’ επέκταση το κύρος τους.

Τα έως σήμερα θετικότατα αποτελέσματα, αφενός επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία της Alfa Hellas Security, αφετέρου δικαιώνουν τις διοικήσεις των ομάδων που μας εμπιστεύονται, καθώς εκτός των άλλων τούς αποφέρουν και οικονομικό όφελος. Υπό την έννοια ότι η αποτροπή επεισοδίων συνεπάγεται και την αποφυγή ποινών, που συχνά συνοδεύονται από εξοντωτικά πρόστιμα για τις ομάδες.

Και αυτό είναι ένα κρίσιμο πεδίο στο οποίο τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά, όπως έχουμε επίσης πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αποτροπή της εισόδου πάσης φύσεως τζαμπατζήδων στα γήπεδα, καθώς προτεραιότητα για εμάς, πλην της αποφυγής πρόκλησης επεισοδίων στο πλαίσιο του προληπτικού μας ρόλου, είναι και ο αυστηρός έλεγχος των εισιτηρίων.

Είναι, λοιπόν, οι υψηλές επιδόσεις μας στα κρίσιμα αυτά πεδία, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο εντάσσονται στους συνεργάτες μας όλο και περισσότερες ομάδες.

Γιατί πολύ απλά, η ALFA HELLAS SECURITY είναι αυτή τη στιγμή η κορυφαία ελληνική στο είδος της εταιρεία, η οποία εγγυάται σε όσους την εμπιστεύονται αποτελεσματικότητα και συνέπεια.

Ασφαλώς, όμως, η καταξίωση της εταιρείας μας, δεν ήλθε από τη μια μέρα στην άλλη. Στο πέρασμα των χρόνων ατσαλωθήκαμε στα γήπεδα, με οδηγό τον υψηλό επαγγελματισμό μας και με το σκεπτικό ότι μπήκαμε στους αγωνιστικούς χώρους για να μείνουμε σ’ αυτούς.

Το σημειώνω αυτό διότι υπάρχουν εταιρείες που απασχολούν προσωπικό που είναι ανεκπαίδευτο, που δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει στο γήπεδο, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο ασφαλείας και χωρίς την ανάλογη υποστήριξη και οργάνωση.

Από την πλευρά μας, στην ALFA HELLAS SECURITY αντιμετωπίζουμε την αποστολή μας με τη δέουσα σοβαρότητα, με απόλυτη συνέπεια, με αυστηρή προσήλωση στο στόχο μας, με σύνεση και, κυρίως, με την αυτογνωσία ότι είμαστε οι καλύτεροι αλλά μπορούμε, και επιβάλλεται να γίνουμε, ακόμη καλύτεροι”.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
 • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
 • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
 • Lenkeng AV transmitters

  Lenkeng AV transmitters

  H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...