Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
16 Ιουλίου 2014 04:44

Comnet NetWave

Wi-Fi Link για απομακρυσμένη παρακολούθηση IP καμερών

Γράφει: Παύλος Κερασίδης

Featured | Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε μια εφαρμογή που αξιοποιεί στο μέγιστο την IP τεχνολογία για απομακρυσμένη παρακολούθηση χωρίς χρήση internet. Πολλοί είναι οι χώροι όπου δεν έχουν internet αλλά χρειάζονται προστασία, όπως απομακρυσμένες αποθήκες σε εργοστάσια, δύσβατα σημεία σε στρατόπεδα, εργασιακοί χώροι μακριά από το γραφείο, κτλ. Με τη σωστή χρήση της IP τεχνολογίας, αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να καλυφθούν χωρίς μεγάλο κόστος και χωρίς πάγια έξοδα από δορυφορικό Internet ή 3G σύνδεση. Υλοποιώντας ένα σταθερό, ασύρματο, Wi-Fi Link μπορούν να τοποθετηθούν IP κάμερες στο απομακρυσμένο σημείο, οι οποίες να ελέγχονται μέσω Web Browser ή από NVR σε κλειστό δίκτυο LAN, με μεγάλη ασφάλεια και σταθερότητα.

Η τοποθέτηση δορυφορικού ή 3G Internet για απομακρυσμένη πρόσβαση σε κάμερες μπορεί να είναι απαγορευτική επιλογή είτε λόγω κόστους, είτε λόγω ασφάλειας. Σε εφαρμογές όπου τα απομακρυσμένα σημεία είναι εντός ορισμένων χιλιομέτρων (αναλόγως τον εξοπλισμό), μπορούν να χρησιμοποιηθούν μικροκυματικά Wi-Fi Link και σε συνδυασμό με IP κάμερες να αποτελέσουν ένα αυτόνομο, κλειστό, ασφαλές σύστημα, χωρίς καθόλου πάγια έξοδα.

Comnet NetWave NW2

Για την υλοποίηση της εφαρμογής βασιστήκαμε στο Comnet NetWave NW2 και ο σκοπός μας ήταν η απομακρυσμένη παρακολούθηση μιας IP κάμερας μέσα από κλειστό μικροκυματικό Wi-Fi δίκτυο. Το σύστημα NetWave NW2 διαθέτει μονάδες για υλοποίηση βιομηχανικού Point-to-Multipoint Wireless Ethernet Link για αποστάσεις έως 2 χιλιόμετρα. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μονάδα Access Point για να υποστηρίξει έως 15 Client απομακρυσμένες συσκευές (εικόνα 1). Το εύρος που μπορεί να φτάσει το σύστημα NW2 ανέρχεται στα 95Mbps χρησιμοποιώντας τεχνολογία MIMO. Το bandwidth αυτό είναι αρκετό για να καλύψει πολλές IP Megapixel HD κάμερες, χωρίς να χρειαστεί μείωση της ποιότητας του stream τους.

Το Access Point του συστήματος NetWave τοποθετείται στο σημείο από όπου γίνεται η παρακολούθηση και πιθανόν είναι τοποθετημένο ένα NVR ή τουλάχιστον ένας υπολογιστής. O client ή οι clients του NetWave τοποθετούνται στα απομακρυσμένα σημεία μαζί με τις IP κάμερες. Η λειτουργία του ασύρματου δικτύου Wi-Fi του συστήματος NetWave είναι transparent και ουσιαστικά οι κάμερες IP είναι σαν να βρίσκονται δίπλα στο σύστημα NVR ή τον υπολογιστή που τις διαχειρίζεται.

Τεχνικές λεπτομέρειες

Οι μονάδες του συστήματος NetWave είναι κατασκευασμένες ειδικά για χρήση σε επαγγελματικές εφαρμογές. Είναι πλήρως αδιάβροχες, πολύ στιβαρές σε κατασκευή, διαθέτουν «έξυπνή» βάση στήριξης (βλέπε παρακάτω), είναι ελαφριές, παρουσιάζουν πολύ χαμηλή αντίσταση στον αέρα και είναι αρκετά διακριτικές εμφανισιακά (εικόνα 2). Έτσι, η τοποθέτησή τους γίνεται απροβλημάτιστα σε εξωτερικές τοποθεσίες και διαθέτουν hardware και software εργαλεία ευθυγράμμισης. Ουσιαστικά τα hardware εργαλεία για τη γενική στόχευση μεταξύ των σημείων είναι τα LED στο πίσω μέρος των NW2, ενώ πολύ πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά είναι τα software tools. Το link μεταξύ των NW2 γίνεται στους 5GHz αποφεύγοντας τις παρεμβολές από τα ασύρματα δίκτυα των 2,4GHz και υποστηρίζουν WPA2 για ασφάλεια.

Εφαρμογή

Για την εφαρμογή τους στον ιστό τα NetWave διαθέτουν βάση που επιτρέπει ευθεία ή κεκλιμένη τοποθέτηση (εικόνα 3). Η τροφοδοσία τους γίνεται από το καλώδιο UTP μέσω PoE. Στη συσκευασία τους διαθέτουν power injector και τροφοδοτικό (εικόνα 4). Το ζεύγος του συστήματος NetWave που λάβαμε για δοκιμή ήρθε προρυθμισμένο και πέρα από τις ρυθμίσεις IP που χρειάστηκε να κάνουμε για την λειτουργία στο δικό μας δίκτυο LAN, δεν χρειάστηκε καμία άλλη παραμετροποίηση. Η μονάδα που τοποθετείται στο σημείο ελέγχου είναι ρυθμισμένη ως Access Point WDA (εικόνα 5) και η απομακρυσμένη μονάδα ως Station WDS (εικόνα 6). Για την αρχική ευθυγράμμιση των δύο σημείων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ενδεικτικά LED, τα οποία είναι αρκετά ισχυρά και ευδιάκριτα ακόμα και κάτω από τον ήλιο (εικόνα 7). Φυσικά, όπως και σε κάθε μικροκυματικό link απαραίτητη προϋπόθεση για άριστα αποτελέσματα είναι η οπτική επαφή και όπως ήταν αναμενόμενο, οι μικρορυθμίσεις μεταξύ των δύο NetWave κατά τη δοκιμή μας έκαναν διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.

Μετά την αρχική στόχευση, απαραίτητο είναι να χρησιμοποιηθούν τα software εργαλεία των NetWave. Καταρχάς, εάν η χρήση τους γίνεται σε κατοικημένες περιοχές καλό είναι να χρησιμοποιηθεί ο αναλυτής φάσματος για σάρωση των δικτύων στους 5GHz και ανάλυση παρεμβολών (εικόνα 8). Έτσι, μπορεί να επιλεχτεί το δίκτυο με τις λιγότερες παρεμβολές. Στη συνέχεια, μέσα από το Web Interface του Client (Station WDS) επιλέγοντας Align ενεργοποιείται παράθυρο με μπάρα στάθμης (εικόνα 9). Το εργαλείο ευθυγράμμισης κεραίας έχει άμεση απόκριση σε κάθε αλλαγή της κεραίας επιτρέποντας την άριστη ρύθμιση του Link.

Κάμερα IP

Μετά την υλοποίηση του WiFi Link και την καλύτερη δυνατή ευθυγράμμιση των NetWave, απομένει η τοποθέτηση της IP κάμερας στο απομακρυσμένο σημείο. Όπως είπαμε, η λειτουργία του link είναι transparent, οπότε δεν υπάρχει κάποια ειδική ρύθμιση όσον αφορά την IP κάμερα. Η τροφοδοσία της μπορεί να γίνει μέσω PoE ή κανονικά από τροφοδοτικό. Η μονάδα NetWave Client όπως και η κάμερα IP πρέπει να οδηγηθούν σε ένα Switch, γιατί το NW2 δεν διαθέτει επιπρόσθετη σύνδεση Ethernet, παρά μια για τη δική του επικοινωνία (εικόνα 10). Φυσικά, η απομακρυσμένη κάμερα IP δεν είναι απαραίτητο να είναι κοντά στο NetWave Client, αφού μέσω PoE μπορεί να απομακρυνθεί σε απόσταση 100 μέτρων.

Λειτουργία

Με το παραπάνω σύστημα, στο απομακρυσμένο σημείο απαιτείται μονάχα μια τροφοδοσία ρεύματος για την λειτουργία του NetWave, της κάμερας και του Switch. Από την άλλη πλευρά του link, ένας υπολογιστής με Web Browser μπορεί να έχει πρόσβαση στην εικόνα της κάμερας ή αντίστοιχα η κάμερα μπορεί να ρυθμιστεί για χρήση από NVR. Το σύστημα είναι αυτόνομο και δεν απαιτεί μηνιαίο κόστος συνδρομών. Επίσης, χάρη στις μεγάλες ταχύτητες του link, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση το Main Stream της κάμερας IP με πλήρη ανάλυση, αντί για το πολύ κατώτερης ποιότητας Sub Stream που θα έπρεπε να επιλεχτεί σε περίπτωση συνδρομητικού Internet.

info

G.I. Security
16o χλμ Λεωφ. Λαυρίου, Παιανία
τηλ.: 210-6040601
fax: 210-6658710
e-mail: sales@gisecurity.gr
site: www.gisecurity.gr.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
 • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
 • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
 • Lenkeng AV transmitters

  Lenkeng AV transmitters

  H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...