DIABASTE DWREAN SEC 137
techmail
anga2023
DIGITAL TV 175
securityreport e mag odhgos 2021
22 Ιανουαρίου 2014 04:15

Η τεχνολογία Cloud στα δίκτυα CCTV

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F7539a1b30386b8951ffea14c91e802dc XL

Featured | Τι σημαίνει τεχνολογία Cloud; Είναι ο όρος Cloud Storage ταυτόσημος με τον όρο Remote Storage; Σε τι αναφέρονται τα σύγχρονα DVR και οι IP κάμερες που υποστηρίζουν τεχνολογία Cloud; Ο όρος Cloud σημαίνει το ίδιο πράγμα για τα συστήματα ασφαλείας και για τα συστήματα πληροφορικής; Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε το «σύννεφο» που επικρατεί γύρω από τον επίκαιρο όρο Cloud αναφορικά με τα συστήματα ασφαλείας.

Πολλές κάμερες IP όπως και DVR τελευταίας τεχνολογίας, αναφέρουν στα χαρακτηριστικά τους τον όρο Cloud. Ο όρος αυτός δεν ξεκίνησε από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας, αλλά υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο της πληροφορικής. Εξετάζοντας τη λειτουργία των καμερών IP και των DVR με τεχνολογία Cloud, διαπιστώσαμε ότι η έννοια Cloud διαφέρει από αυτή που είχαμε στο μυαλό μας τόσα χρόνια και αποφασίσαμε να κάνουμε μια έρευνα, για να ξεδιαλύνουμε το «σύννεφο» που έχει σχηματιστεί γύρω από τον όρο.

Cloud Computing
Το Cloud Computing είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα δεδομένα ή το λογισμικό αποθηκεύονται έξω από έναν υπολογιστή, αλλά είναι προσβάσιμα από οπουδήποτε και οποτεδήποτε μέσω του Internet. Πέρα από το προφανές πλεονέκτημα της πρόσβασης στα δεδομένα από οπουδήποτε, οι εταιρίες, με την τεχνολογία Cloud μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος συντήρησής τους, αφού πλέον δεν έχουν τοπικούς αποθηκευτικούς Servers.
Πέρα όμως από τις εταιρίες, το Cloud computing έχει αλλάξει τη ζωή των περισσοτέρων από εμάς, αφού είναι ο πυρήνας στον οποίο βασίζονται δικτυακές υπηρεσίες όπως Facebook, Twitter, Gmail, Dropbox, SkyDrive, Google Drive, κτλ.
Εάν στο μυαλό σας έχετε τον όρο Cloud ταυτόσημο με τις παραπάνω υπηρεσίες, τότε θα σας φανεί παραπλανητικός για τις κάμερες IP και τα DVR.

Cloud και Cloud Storage στα συστήματα ασφαλείας
Στα συστήματα ασφαλείας οι εταιρίες χρησιμοποιούν τον όρο Cloud αναφερόμενες στη δυνατότητα εύκολης απομακρυσμένης πρόσβασης στην κάμερα ή το DVR μέσω Internet. Είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία που παρακάμπτει τον «παραδοσιακό» τρόπο που γνωρίζαμε για απομακρυσμένη πρόσβαση και απαιτούσε τη χρήση δυναμικών DNS Servers, ρυθμίσεις στον Router (port forwarding), κτλ. Με την τεχνολογία Cloud, όπως αναφέρεται σε κάμερες και DVR, ο χρήστης απλά με την εισαγωγή ενός κωδικού στο app του smarphone ή σε ένα λογισμικό στον υπολογιστή, αποκτά πρόσβαση στο Live View της κάμερας ή του DVR, αλλά και τις εγγραφές του. Εδώ είναι όμως το σημείο όπου χρειάζεται προσοχή. Οι εγγραφές δεν γίνονται απομακρυσμένα, αλλά τοπικά στην κάμερα ή το DVR, στον εσωτερικό δίσκο ή στη μνήμη SD.
Η δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων σε απομακρυσμένο Server και όχι τοπικά, αναφέρεται γενικά ως Cloud Storage. Μπερδεύοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα, στην αγορά κυκλοφορούν DVR που αναγράφουν ότι υποστηρίζουν Cloud Storage, πέρα από «σκέτο» Cloud. Κοιτώντας όμως αναλυτικότερα τις προδιαγραφές τους, μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι η αποθήκευση εγγραφών γίνεται τοπικά και όχι απομακρυσμένα. Αυτή η παρερμηνεία μπορεί πολύ εύκολα να μπερδέψει τον τεχνικό.

Υπάρχει Cloud Storage στα συστήματα ασφαλείας;
Εάν αναλογιστούμε το κόστος για τις εγκαταστάσεις και τη συντήρηση που απαιτεί μια υπηρεσία Cloud Storage, ειδικά εάν αναφερόμαστε στον τεράστιο όγκο δεδομένων που απαιτούν τα συστήματα ασφαλείας, τότε μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι μια εύκολη παροχή για έναν κατασκευαστή καμερών IP ή DVR. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι μια υπηρεσία Remote Storage, όπως το Dropbox, χρεώνει 100 δολάρια το χρόνο για 100GB απομακρυσμένου αποθηκευτικού χώρου, τη στιγμή που ένα οικιακό DVR διαθέτει εσωτερικό δίσκο τουλάχιστον 2000GB για να κάνει τη δουλειά του… Οπότε λογικό είναι μια τέτοια υπηρεσία να μην μπορεί να δοθεί δωρεάν και εφάπαξ με την αγορά ενός DVR. Ως εκ τούτου, υπηρεσίες όπως η Camcloud και η iRVS παρέχουν πραγματικό Remote Storage σε δικτυακές κάμερες ή καταγραφικά, με χρέωση ανά μήνα ή ανά χρόνο.

Remote Storage VS Cloud Storage
Μια μορφή απομακρυσμένης αποθήκευσης υπάρχει από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησαν τα δικτυακά DVR και είναι το Remote Storage. Τα δικτυακά DVR μπορούν να αποθηκεύσουν εγγραφές και φωτογραφίες σε FTP Servers, να αποστείλουν υλικό σε e-mail ή να κάνουν εγγραφές σε δίσκο ενός απομακρυσμένου υπολογιστή. Η δυνατότητα αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με τον όρο Cloud Storage γιατί αναφέρεται σε ιδιόκτητους απομακρυσμένους χώρους (FTP Server ή υπολογιστή με client software).

Πως λειτουργεί το Cloud στα συστήματα ασφαλείας
To Cloud με την έννοια που αναφέρεται αυτή τη στιγμή στα συστήματα ασφαλείας λειτουργεί ως εξής:
• Το βίντεο αποθηκεύεται τοπικά στην κάμερα ή το DVR, στον τοπικό εσωτερικό δίσκο ή την κάρτα SD.
• Το βίντεο γίνεται stream on demand μέσω ενός Cloud Portal στο Internet, που ονομάζεται SaaS (Software as a Service).
• Οι εγγραφές και η live εικόνα προβάλλεται με τη χρήση ενός browser σε έναν υπολογιστή ή σε ένα smartphone ή tablet μέσω κατάλληλου application.
Η υπηρεσία αυτή δεν χρεώνεται γιατί οι εγγραφές γίνονται τοπικά στην κάμερα ή το DVR και όχι στο διαδίκτυο.

Cloud Access
Η υπηρεσία που παρέχουν τα Cloud DVR και οι Cloud IP κάμερες, για να μη συγχέεται με τον γενικότερο όρο του Cloud computing και του Cloud Storage, ίσως θα έπρεπε να αναφέρεται ως Cloud Access. Πρόκειται πραγματικά για μια χρήσιμη υπηρεσία που λύνει τα χέρια σε ιδιώτες και τεχνικούς όσον αφορά την πρόσβαση στο live view των καμερών και των εγγραφών, αλλά δεν πρέπει να ταυτίζεται με την έννοια του Cloud Storage.
Φυσικά, με τους ρυθμούς που αναπτύσσεται η τεχνολογία, αλλά και ο ανταγωνισμός, δεν είναι απίθανο στο μέλλον να δούμε εταιρίες να παρέχουν πραγματικό Cloud Storage ως δωρεάν παροχή μαζί με τα καταγραφικά ή τις IP κάμερές τους. Μέχρι να φτάσουμε όμως μέχρι εκεί, πιθανότατα να δούμε πρώτα το Cloud Storage να εδραιώνεται μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, 137

  Security Report, 137

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Σήμερα η επιτυχία και η κερδοφορία μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τα προϊόντα που πουλάει και τις υπηρεσίες που προσφέρει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά των πωλήσεων και από την ικανοπο...
 • Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Η εκκένωση ή η μαζική ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε  ένα κτίριο ή ένα εμπορικό κέντρο, σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων όπως θέατρα και συναυλιακούς χώρους, σε σταθμούς μέσων μαζικής...
 • HIKVΙSION eDVRs

  HIKVΙSION eDVRs

  Η HΙKVISION παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο καταγραφικό eDVR με ενσωματωμένο δίσκο eSSD σε μορφή chip (μνήμη flash). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι δίσκοι SSD να αντικαταστήσουν τους κανονικούς σκληρ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design