DIABASTE DWREAN SEC 137
techmail
anga2023
DIGITAL TV 175
securityreport e mag odhgos 2021
19 Μαρτίου 2014 05:02

IP Cam + Android TV Box

Εικόνα από IP Cam στην HD τηλεόρασή σας!

Γράφει: Παύλος Κερασίδης

Featured | Η λογική είναι απλούστατη. Τοποθετούμε μια IP κάμερα στο τοπικό δίκτυο LAN. Συνδέουμε ένα οικονομικό Android Box μέσω HDMI στην τηλεόραση. Εγκαθιστούμε το κατάλληλο app στο Android Box και έχουμε εικόνα από την IP κάμερα στην τηλεόραση! Όσο απλή είναι η σκέψη, άλλο τόσο εύκολη είναι και η υλοποίηση της εφαρμογής. Άλλωστε, όπως ένα Android smartphone ή tablet μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην εικόνα μιας IP κάμερας, το ίδιο μπορεί να κάνει ένα Android Box, με τη διαφορά ότι το τελευταίο διαθέτει HDMI έξοδο και τηλεχειριστήριο!

Στο παρελθόν, μέσα από τις σελίδες του περιοδικού μας έχουμε παρουσιάσει επανειλημμένα την επικοινωνία Android φορητών συσκευών smartphone ή Tablet με IP κάμερες. Ουσιαστικά, σχεδόν όλες οι κάμερες IP που έχουν περάσει από το εργαστήριό μας συνοδεύονται από εφαρμογές για Android συσκευές. Όπως λοιπόν ένα smartphone ή ένα Tablet που τρέχει λογισμικό Android επικοινωνεί με τις κάμερες IP, το ίδιο μπορεί να κάνει ένα Android Box. Όμως, σε σχέση με μια φορητή συσκευή, το Android Box συνδέεται στην τηλεόραση μέσω HDMI, φέρνοντας πολύ εύκολα και πρακτικά την εικόνα της IP κάμερας στο σαλόνι ή το υπνοδωμάτιο (εικόνα 1).

Συνδεσμολογία

Τα Android Box και οι IP κάμερες τις αγοράς είναι δεκάδες (εάν όχι εκατοντάδες), οπότε για να κάνουμε πιο συγκεκριμένη τη δοκιμή, επιστρατεύσαμε το IMPC01 Android Box (εικόνα 2) και την IP κάμερα DS-2CD2032-I της Hikvision (εικόνα 3). Ένα βασικό χαρακτηριστικό του IMPC01 που χρησιμεύει πολύ στην εφαρμογή μας είναι η δυνατότητα σύνδεσης στο τοπικό δίκτυο μέσω Wi-Fi. Από την άλλη πλευρά, ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό της IP κάμερας είναι η δυνατότητα τροφοδοσίας μέσω του καλωδίου Ethernet (PoE).

Χάρη στα παραπάνω σημεία κλειδιά, οι μοναδικές συνδέσεις που απαιτούνται για να υλοποιηθεί η εφαρμογή είναι η τροφοδοσία του Android Box και η σύνδεσή του μέσω HDMI με την τηλεόραση και η σύνδεση της IP κάμερας μέσω UTP με το switch (εικόνα 4). Φυσικά, το τροφοδοτικό PoE είναι προαιρετικό και η κάμερα IP μπορεί να λειτουργήσει με τάση 12VDC, αλλά σίγουρα είναι ευκολότερο από άποψη καλωδίωσης να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα PoE. Το ασύρματο δίκτυο Wi-Fi του Android Box επίσης είναι προαιρετικό, όμως εξυπηρετεί ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται να περαστεί καλώδιο UTP στο σημείο όπου είναι η τηλεόραση.

Υλοποίηση εφαρμογής

Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή μας είναι ο εντοπισμός της IP διεύθυνσης της κάμερας. Συνήθως οι IP κάμερες περιλαμβάνουν ένα εργαλείο για τον αυτόματο εντοπισμό της κάμερας με τη χρήση MAC address (ανεξαρτήτως του IP δικτύου), επιτρέποντας την αλλαγή της. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε σταθερή διεύθυνση (όχι μέσω DHCP) για να μην αλλαχτεί αυτόματα στο μέλλον.

Στη συνέχεια κατεβάζουμε την κατάλληλη εφαρμογή στο Android Box. Για τη διευκόλυνσή σας προτείνουμε να συνδέσετε πληκτρολόγιο και ποντίκι έως ότου γίνει η επικοινωνία με την IP κάμερα, για την ευκολότερη εισαγωγή των κωδικών log in και της διεύθυνσης IP. Όπως είπαμε στην αρχή, όλες οι κάμερες IP διαθέτουν εφαρμογή Android για την απομακρυσμένη διαχείρισή τους. Έτσι και για την DS-2CD2032-I της Hikvision η κατάλληλη εφαρμογή είναι η iVMS-4500 HD. Μέσα από το μενού του Android Box, κατεβάζουμε από το Play Store την εφαρμογή για την κάμερά μας. Στη συνέχεια πρέπει να εισάγουμε τα στοιχεία της κάμερας στο App. Ανάλογα την κάμερα και την εφαρμογή τα βήματα αυτά αλλάζουν. Συνήθως όμως, εφόσον χρησιμοποιούμε το App που προτείνει η ίδια η εταιρία για την κάμερά της, η επικοινωνία γίνεται εύκολα (εικόνα 5).

Μετατροπή του Android Box σε DVR!

Πέρα από την χρήση της εφαρμογής που παρέχει η κάθε εταιρία για την IP κάμερά της, μπορούν να χρησιμοποιηθούν Universal apps. Από αυτά, ξεχωρίζουμε το IP Cam Viewer, το οποίο διατίθεται σε δωρεάν, αλλά και σε επί πληρωμή έκδοση. Η επικοινωνία του app με την κάμερα της Hikvision της δοκιμής ήταν πολύ εύκολη. Στο μενού του app υπάρχει δυνατότητα επιλογής εταιρίας και η Hikvision ήταν μέσα στην ομολογουμένως τεράστια λίστα του (εικόνα 6).

Η επί πληρωμή έκδοση του IP Cam Viewer (2,95 ευρώ) υποστηρίζει ορισμένες εξαιρετικά χρήσιμες λειτουργίες και μπορεί να μετατρέψει το Android Box σε DVR. Το app υποστηρίζει αναγνώριση κίνησης, εγγραφή (εικόνα 7) και αποστολή email (εικόνα 8) για οποιαδήποτε κάμερα IP!

Το μοναδικό πρόβλημα που εντοπίσαμε στην δοκιμή στην δωρεάν έκδοση είναι ότι δεν επιτρέπει την προβολή του sub stream της IP κάμερας, αλλά μόνο του main stream. Δεδομένου ότι η κάμερα της Hikvsion επιτρέπει κατώτατη ανάλυση στο main stream 720p, είχαμε μεν εξαιρετική ποιότητα εικόνας στην HD τηλεόραση, αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Αυτή η καθυστέρηση δεν υπήρχε με τη χρήση του προγράμματος iVMS 4500 HD, που προτείνει ο κατασκευαστής.

Αξίζει;;;

Το γεγονός ότι η εφαρμογή μπορεί να γίνει, δε σημαίνει απαραίτητα ότι αξίζει. Κρίνοντας όμως από το αποτέλεσμα, έχουμε να πούμε ότι πραγματικά είναι μια επαναστατική λύση, που μπορεί να υλοποιηθεί από τον οποιοδήποτε κατέχει στοιχειώδης γνώσεις δικτύου. Με στοιχειώδη συνδεσμολογία και πολύ απλές ρυθμίσεις, μπορεί να φέρει ο χρήστης την εικόνα της IP κάμερας στην HD τηλεόρασή του. Μάλιστα, εάν χρησιμοποιηθεί μια IP κάμερα με δυνατότητα τοπικού storage (υποστήριξη κάρτας microSD), τότε μέσα από το Android Box και το app της κάμερας, θα μπορεί ο χρήστης να κάνει playback τις τοπικές εγγραφές της κάμερας και να έχει ένα πλήρες σύστημα παρακολούθησης στο τηλεχειριστήριό του!

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, 137

  Security Report, 137

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Σήμερα η επιτυχία και η κερδοφορία μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τα προϊόντα που πουλάει και τις υπηρεσίες που προσφέρει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά των πωλήσεων και από την ικανοπο...
 • Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Η εκκένωση ή η μαζική ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε  ένα κτίριο ή ένα εμπορικό κέντρο, σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων όπως θέατρα και συναυλιακούς χώρους, σε σταθμούς μέσων μαζικής...
 • HIKVΙSION eDVRs

  HIKVΙSION eDVRs

  Η HΙKVISION παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο καταγραφικό eDVR με ενσωματωμένο δίσκο eSSD σε μορφή chip (μνήμη flash). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι δίσκοι SSD να αντικαταστήσουν τους κανονικούς σκληρ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design