Skip to main content
tech2024 03 01 at 08 14 33 TM 460
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
22 Ιανουαρίου 2014 04:10

Κάμερες UTP

Μεταξύ αναλογικής και ψηφιακής τεχνολογίας

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
3b3e749011568df066956f2034087c10 XL 6c4caa81

Featured | Ακροβατώντας μεταξύ δύο κόσμων, οι κάμερες UTP προσφέρουν τα οφέλη της αναλογικής τεχνολογίας χρησιμοποιώντας το μέσο των IP καμερών. Τα συστήματα ασφαλείας έχουν την τάση να οδηγηθούν στην ψηφιακή τεχνολογία των IP καμερών, με βασικό τροχοπέδη στην αλλαγή αυτή, το κόστος. Χρησιμοποιώντας την υποδομή των καμερών IP, οι κάμερες UTP μπορούν να εφαρμοστούν για το μεταβατικό αυτό διάστημα, κρατώντας χαμηλά το κόστος. Η χρήση όμως των καμερών UTP δεν περιορίζεται μονάχα ως υποκατάστατο, αφού προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των καμερών που χρησιμοποιούν ομοαξονικό καλώδιο.

Οι κάμερες UTP χρησιμοποιούν αναλογική τεχνολογία για να μεταφέρουν την εικόνα τους μέσω καλωδίου CAT-5. Με αυτόν τον τρόπο «φλερτάρουν» με την τεχνολογία IP, ενώ ταυτόχρονα ο πυρήνας τους βασίζεται στην αναλογική τεχνολογία. Αυτή η διπλή ταυτότητα των καμερών UTP τις κάνει κατάλληλες για χρήση στο μεταβατικό στάδιο των συστημάτων συναγερμού από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο ως προς τις IP κάμερες, αλλά και ως προς τις αναλογικές που κάνουν χρήση ομοαξονικού καλωδίου.

Μια κάμερα UTP διαθέτει σύνδεση RJ-45 και στο τέλος της σύνδεσης τοποθετείται ένα box που ονομάζεται transceiver για την μετατροπή του RJ-45 σε BNC. Ένας ακόμα ρόλος που αναλαμβάνει ο transceiver, είναι η εισαγωγή τάσης στο καλώδιο UTP για την απομακρυσμένη τροφοδοσία της κάμερας. Έτσι, το μοναδικό καλώδιο που απαιτείται για τη λειτουργία της κάμερας και τη μεταφορά εικόνας είναι το UTP. Η κάμερα UTP δεν μεταφέρει εικόνα βασισμένη στο πρωτόκολλο Ethernet. Η εικόνα είναι αναλογική και λαμβάνεται από τη σύνδεση BNC του transceiver για σύνδεση σε αναλογικό ή υβριδικό DVR.

Υβριδικό σύστημα CCTV

Η βιομηχανία των συστημάτων CCTV προχωράει προς την ψηφιακή τεχνολογία. Η ταχύτητα αυτής της μετάβασης εξαρτάται από την απόδοση (ποιότητα εικόνας) και το κόστος. Στο ίδιο επίπεδο ποιότητας εικόνας, η IP τεχνολογία κοστίζει σημαντικά παραπάνω από την αναλογική. Έτσι, η ιδανική λύση για την εποχή είναι η υλοποίηση ενός υβριδικού συστήματος CCTV, όπου βασίζεται σε καλώδιο UTP και μπορεί να υποστηρίξει αναλογικές, όπως και IP κάμερες. Έχοντας έτοιμη την υποδομή, ανά πάσα στιγμή, οι κάμερες UTP μπορούν να αντικατασταθούν από τις IP.

UTP vs Coaxial

Η χρήση καλωδίου UTP προσφέρει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του ομοαξονικού για τη λειτουργία αναλογικών καμερών:

 • Συμβατότητα με τεχνολογία IP: Όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι κάμερες UTP δίνουν τη δυνατότητα άμεσης μετάβασης σε κάμερες IP.
 • Κόστος: Το UTP καλώδιο έχει σχεδόν τη μισή τιμή σε σχέση με το καλώδιο που περιλαμβάνει ομοαξονικό και τροφοδοσία. Επίσης, τα βύσματα BNC κοστίζουν τουλάχιστον 3 φορές περισσότερο από τα βύσματα RJ-45.
 • Ποιότητα εικόνας: Οι κάμερες UTP ελαχιστοποιούν τις απώλειες στην ποιότητα εικόνας για μετάδοση σε μεγάλες αποστάσεις.
 • Παρεμβολές: Οι κάμερες UTP προσφέρουν πολύ υψηλή ανοχή σε παρεμβολές.

Πλεονεκτήματα UTP καμερών για υβριδικά συστήματα CCTV

Αφήνοντας στην άκρη τις αναλογικές κάμερες βασισμένες σε ομοαξονικό καλώδιο, οι κάμερες UTP «κοντράρουν» σε αρκετά σημεία και τις κάμερες IP:

 • Κόστος: Μια κάμερα UTP είναι σημαντικά πιο οικονομική από μια κάμερα IP αντίστοιχης ανάλυσης.
 • Απόσταση: Επιτρέπουν τη μετάδοση αναλογικής εικόνας και τροφοδοσίας σε αποστάσεις πολύ μεγαλύτερες από την τεχνολογία PoE.
 • Εύκολη εγκατάσταση: Ουσιαστικά είναι plug nplay σε ένα δίκτυο UTP. Αντίθετα, οι κάμερες IP απαιτούν μελέτη συμβατότητας και χρόνο προγραμματισμού.
 • Bandwidth: Μεταφέρουν εικόνα με 25/30 καρέ το δευτερόλεπτο, χωρίς να επιβαρύνουν το δίκτυο LAN και τις υπηρεσίες IP που αυτό προσφέρει.
 • Latency: Δεν έχουν καθόλου καθυστέρηση στην απόκριση εικόνας.
 • Αναλογικά DVR: Είναι συμβατά με τα οικονομικά αναλογικά «κλασικά» καταγραφικά με εισόδους BNC.

VideoBaluns

Μια λύση που προσφέρει αντίστοιχες δυνατότητες με τις κάμερες UTP, είναι η χρήση Video Baluns ή αλλιώς UTP Baluns σε υπάρχουσες αναλογικές κάμερες με αναλογική έξοδο BNC. Ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια εφαρμογή, απλά οι κάμερες UTP είναι έτοιμες για τη λειτουργία μέσω καλωδίου UTP και συνοδεύονται από τον transceiver που λειτουργεί και ως injector τάσης τροφοδοσίας.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Μαρτίου

  Security Report Μαρτίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
 • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
 • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
 • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
 • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
 • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...