Skip to main content
DIGITAL TV 183
securityreport e mag odhgos 2021
19 Φεβρουαρίου 2014 03:41

CROW RUNNER 2

Για απλές έως πολύ σύνθετες εφαρμογές

Γράφει: Παύλος Κερασίδης

Featured | Οι πίνακες συναγερμού RUNNER 2 της CROW, παρότι ανήκουν στην κατηγορία των μικρών και οικονομικών συστημάτων ασφαλείας, διαθέτουν πολύ μεγάλο εύρος περιφερειακών μονάδων και πολύ «έξυπνο» προγραμματισμό, που συνήθως συναντάμε σε συναγερμούς που προορίζονται για μεγαλύτερες εφαρμογές. Η σειρά RUNNER 2 διαθέτει μοντέλα 8 και 16 ζωνών, που πλαισιώνονται από πολύ υψηλής αισθητικής πληκτρολόγια και μονάδες bus για σύνδεση με ασύρματους αισθητήρες, μονάδες IP, GSM/GPRS, επέκταση εξόδων και voice module.

Οι πίνακες συναγερμού RUNNER 2 της CROW διαθέτουν το προφίλ συστημάτων που υποστηρίζουν περισσότερες ζώνες και συνεπώς προορίζονται για μεγαλύτερες, θεωρητικά, εφαρμογές. Όμως, η ποιότητα κατασκευής, οι περιφερειακές μονάδες, οι μονάδες επέκτασης και ο έξυπνος προγραμματισμός των συναγερμών RUNNER 2, τους κάνουν κατάλληλους για σύνθετες και απαιτητικές εφαρμογές, ενώ ταυτόχρονα, δεν στερούνται την ταυτότητα των οικονομικών και φιλικών προς τον χρήστη συστημάτων.

Ξεκινώντας από την ποιότητα κατασκευής, οι πίνακες RUNNER 2 έρχονται σε πλαστικό ABS πλαίσιο, σχεδιασμένο στη λεπτομέρεια, με ασφάλεια – διακόπτη στο πρωτεύον, ειδική θέση προσαρμογής του μετασχηματιστή, της μπαταρίας καθώς και των περιφερειακών. Όπως βλέπουμε και στην εικόνα 1, οι θέσεις τοποθέτησης των μονάδων bus, οι διάδρομοι για τα καλώδια, ακόμα και το ενσωματωμένο αλφάδι, συμπράττουν σε ένα πολύ τακτοποιημένο εσωτερικό.

Συνεχίζοντας στις περιφερειακές μονάδες, οι πίνακες RUNNER 2 έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από εξαιρετικά κομψά πληκτρολόγια και μονάδες επέκτασης. Στα πληκτρολόγια συναντάμε LED, LCD, OLED και μοντέλο εξωτερικού χώρου με καρταναγνώστη Proximity (εικόνα 2). Τα πληκτρολόγια LCD περιλαμβάνουν CR-16 LCD (εικόνα 3), με δύο γραμμές, το OLED Keypad με οθόνη γραφικών 6 γραμμών και το ασύρματο FW2 KP, επίσης με 6 γραμμές (εικόνα 4). Τα LCD πληκτρολόγια διαθέτουν 4 πλήκτρα πλήρως παραμετροποιήσιμα από τον προγραμματισμό, για αντιστοίχηση σε λειτουργία που επιθυμεί ο χρήστης. Σχεδιασμένα με λεπτομέρεια, διαθέτουν αποσπώμενη βάση με αλφάδι για εύκολη και απόλυτη στήριξη στον τοίχο.

Χαρακτηριστικά

Η σειρά RUNNER 2 περιλαμβάνει τους πίνακες 4/8 και 8/16. Ο πρώτος διαθέτει 4 onboard ζώνες με δυνατότητα διπλασιασμού σε 8 και αντίστοιχα ο δεύτερος διαθέτει 8 onboard με δυνατότητα διπλασιασμού σε 16. Ο διπλασιασμός των ζωνών γίνεται με αντιστάσεις που περιέχονται στη συσκευασία του πίνακα ή με πλακετάκια επέκτασης 4 ζωνών. Ο πίνακας 4/8 παρέχει 2 εξόδους πλήρως προγραμματιζόμενες και αντίστοιχα ο 8/16 παρέχει 4. Με μονάδα επέκτασης και τα δύο μοντέλα μπορούν να προσθέσουν 4 επιπλέον προγραμματιζόμενες εξόδους. Οι έξοδοι των RUNNER ελέγχονται μέσω τρανζίστορ FET και υποστηρίζουν ενεργοποίηση σειρηνών.

Πέρα από τις εισόδους ζωνών οι πίνακες διαθέτουν είσοδο γενικού tamper συστήματος και 2 εισόδους κλειδοδιακοπτών με πλήρη προγραμματισμό. Επίσης, έρχονται με ενσωματωμένο ψηφιακό κωδικοποιητή για σύνδεση με κέντρο λήψεως σημάτων, υποστηρίζοντας πρωτόκολλα Contact ID, SIA και 4+2.

Μονάδες bus και περιφερειακές συσκευές

Στο bus των RUNNER 2 μπορούν να συνδεθούν έως 8 συσκευές. Οι συσκευές αυτές μπορούν να είναι 8 πληκτρολόγια ή να συνδυαστούν με μονάδα GSM/GPRS, IP και RF. Αν απαιτείται ταυτόχρονη υποστήριξη επικοινωνίας IP και GSM, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εξωτερική μονάδα GSM Backup της CROW. Για τη σύνδεση μονάδων bus ο πίνακας διαθέτει τις απαραίτητες συνδέσεις στην κλέμα, αλλά ταυτόχρονα παρέχει 2 bus συνδέσεις onboard για εύκολη συνδεσμολογία μονάδων που πρόκειται να φιλοξενηθούν στο εσωτερικού του κουτιού. Εάν όμως το απαιτεί η εφαρμογή, υποστηρίζεται τοποθέτηση αυτόνομων μονάδων GSM Backup Unit (προσομοίωση τηλεφωνικής γραμμής) ή GSM/GPRS Module έξω από το κουτί του συναγερμού (εικόνα 5).

Ανεξάρτητα από τα bus, στους πίνακες μπορεί να τοποθετηθεί voice module που επικοινωνεί απευθείας με τον κεντρικό επεξεργαστή και δίνει δυνατότητα καταγραφής ηχητικών μηνυμάτων διάρκειας μέχρι 4 λεπτών.

Τα πληκτρολόγια επικοινωνούν με τον πίνακα με 4 καλώδια. Προαιρετικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα πέμπτο καλώδιο για αμφίδρομη επικοινωνία ήχου. Με αυτόν τον τρόπο, απομακρυσμένα, ο χρήστης μπορεί να «ακούσει» τι συμβαίνει στο χώρο και αντίστοιχα να «μιλήσει» μέσω των πληκτρολογίων.

Ασύρματα αμφίδρομης επικοινωνίας Crow

Στη σύνδεση bus των RUNNER μπορεί να συνδεθεί μονάδα RF για αμφίδρομη επικοινωνία με ασύρματες μονάδες. Η σειρά Crow διαθέτει πλούσια οικογένεια αμφίδρομων ασύρματων περιφερειακών που βασίζονται στον ασύρματο δέκτη FW2-RCV-CR με επικοινωνία στους 868MHz (εικόνα 6). Στους ασύρματους αισθητήρες, η σειρά περιλαμβάνει μαγνητική επαφή, ανιχνευτή κίνησης, ανιχνευτή ορατού καπνού (μπορεί να λειτουργήσει ως θερμοδιαφορική ή οπτικοηλεκτρονική συσκευή), ανιχνευτή θραύσης τζαμιών, ανιχνευτή πλημμύρας και ανιχνευτή κραδασμών.

Για ασύρματη αμφίδρομη διαχείριση του πίνακα, με τη μονάδα RF, η Crow διαθέτει ασύρματο χειριστήριο με 4 προγραμματιζόμενα πλήκτρα (εικόνα 7) και ασύρματο πληκτρολόγιο LCD εξαιρετική αισθητικής. Την σειρά ασύρματων μονάδων ολοκληρώνει η εξωτερική σειρά FW2-NEPTUNE.

Η αμφίδρομη ασύρματη επικοινωνία μεταξύ πίνακα και μονάδων διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα.

Για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα πρακτική στη λειτουργία του ασύρματου χειριστηρίου (keyfob), αφού ο χρήστης μπορεί εύκολα να επιβεβαιώσει σε τι κατάσταση είναι ο πίνακας απομακρυσμένα.

Προγραμματισμός

Όλες οι περιφερειακές μονάδες, όπως και οι πίνακες RUNNER 2 συνοδεύονται από ελληνικές οδηγίες χρήσης. Επίσης, το μενού προγραμματισμού στα πληκτρολόγια υποστηρίζει Ελληνικά και είναι αρκετά φιλικό προς το χρήστη. Έτσι, ένα σημαντικό μέρος του προγραμματισμού των συστημάτων μπορεί να γίνει εύκολα χωρίς υπολογιστή. Από την άλλη πλευρά όμως, η ρύθμιση των RUNNER μέσα από λογισμικό είναι ένα από τα δυνατά τους «χαρτιά», αφού δίνει τη δυνατότητα στον τεχνικό να τους παραμετροποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Για την επικοινωνία μεταξύ πίνακα και υπολογιστή, απαιτείται ο αντάπτορας D-LINK-USB.

Μια από τις σημαντικότερες ιδιαιτερότητες του λογισμικού των RUNNER είναι ο ελεύθερος προγραμματισμός των ζωνών (εικόνα 8). Ο τεχνικός έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει την κάθε ζώνη μέσα από 47 διαφορετικές επιλογές, όπως ζώνες συναγερμού, περιμετρική, 24ωρες, πυρανίχνευσης, δοκιμής, αναγγελίας, ελέγχου πρόσβασης, μπουτόν RTO, ελεγχόμενης λειτουργίας, ελέγχου πρόσβασης DOTL, διασταύρωση ζωνών κ.ά. Επίσης, για κάθε ζώνη δίνεται δυνατότητα ρύθμισης ξεχωριστού χρόνου εισόδου.

Συνοψίζοντας

Οι δυνατότητες προγραμματισμού, οι μονάδες επέκτασης bus (εικόνα 9), οι περιφερειακές συσκευές και οι αμφίδρομες ασύρματες μονάδες RF της σειράς RUNNER 2, δίνουν στον τεχνικό τη δυνατότητα να υλοποιήσει ένα σύστημα προστασίας πολύπλοκο και «έξυπνο», χωρίς να αποκλείει και την εφαρμογή σε οικονομικές, απλές εγκαταστάσεις (εικόνα 10).

info
ΗΛΚΑ ΑΕ.

Τεμπών 14, Αγ. Παρασκευή 153 42, τηλ.: 210-6071510, fax: 210-6071599, www.ilka.gr, sales@ilka.gr.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος, θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
 • Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Ajax Special Event

  Ajax Special Event

  Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
 • Hikvision Smart IPC κάμερες

  Hikvision Smart IPC κάμερες

  H Hikvision παρουσίασε πρόσφατα νέα μοντέλα δικτυακών καμερών Smart IPC, τα οποία υποστηρίζουν πολλαπλές «έξυπνες» λειτουργίες, ενώ διαθέτουν και πολλά νέα μοναδικά χαρακτηριστικά, που τις καθιστο...
 • Comelit Vedo

  Comelit Vedo

  Το Vedo δεν είναι απλώς ένα σύστημα συναγερμού. Αντιπροσωπεύει την επανάσταση στην τεχνολογία, στην αποτελεσματική ασφάλεια και την απλότητα στον προγραμματισμό. Η εγκατάσταση του Vedo γίνεται πολ...
 • Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Από την ίδρυσή της το 1990, αποστολή της CPI ήταν μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνι...