DIABASTE DWREAN SEC 139
techmail
anga2023
DIABASTE DWREAN SEC CYP 07
DIGITAL TV 177
19 Απριλίου 2022 14:01

Σύγκριση Dome, Bullet, fisheye και Turret καμερών

a7267f033a0bfee6833718ede4afd2a6 XL 5cb16a0d

Σήμερα, οι IP κάμερες διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στα συστήματα παρακολούθησης βίντεο, ενώ για πολλούς, είναι αναμφίβολα το μέλλον του CCTV. Οι IP κάμερες μπορούν να τροφοδοτηθούν κυρίως μέσω του ίδιου καλωδίου δικτύου, εξαλείφοντας την ανάγκη καλωδίωσης τροφοδοσίας και ξεχωριστού τροφοδοτικού.

Σήμερα, οι IP κάμερες διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στα συστήματα παρακολούθησης βίντεο, ενώ για πολλούς, είναι αναμφίβολα το μέλλον του CCTV. Οι IP κάμερες μπορούν να τροφοδοτηθούν κυρίως μέσω του ίδιου καλωδίου δικτύου, εξαλείφοντας την ανάγκη καλωδίωσης τροφοδοσίας και ξεχωριστού τροφοδοτικού. Επιπρόσθετα, είναι σε θέση να ξεπεράσουν την ανάλυση οποιασδήποτε αναλογικής κάμερας, αγγίζοντας μέχρι και τα 6K (24MP ανάλυση). Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα των IP καμερών. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τύποι IP καμερών και καθεμία από αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικούς χώρους και σενάρια.

Πολλοί ίσως αναρωτιούνται ποια είναι η διαφορά μεταξύ μίας dome και bullet κάμερας ή η διαφορά μεταξύ μίας turret και fisheye κάμερας. Ας δούμε τα χαρακτηριστικά των εν λόγω καμερών. Ας ξεκινήσουμε με τις γνωστές σε όλους Dome κάμερες. Οι dome κάμερες, που ονομάστηκαν έτσι λόγω του σχήματος τους (κάμερες θόλου), χρησιμοποιούνται συνήθως για την βιντεοεπιτήρηση οικιών, εμπορικών καταστημάτων, κ.λπ. Οι εν λόγω κάμερες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους και πολλές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των καταστημάτων λιανικής που αναφέραμε παραπάνω, τις χρησιμοποιούν λόγω του διακριτικού σχεδιασμού τους. Κατά βάση, οι περισσότερες dome κάμερες διαθέτουν ενσωματωμένο υπέρυθρο φως LED που τους επιτρέπει να παρέχουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας ακόμα και τη νύχτα, ενώ έρχονται με ανθεκτικά καλύμματα για την αποφυγή βανδαλισμών.

Οι κάμερες Bullet, από την άλλη, έχουν μακρύ, κυλινδρικό σχήμα και μπορούν εύκολα να εντοπιστούν σε μία εγκατάσταση. Αρκεί μία ματιά, και κάθε ένας μπορεί να δει πού βρίσκονται ή είναι στραμμένες οι κάμερες αυτές. Μια bullet κάμερα συνήθως συνοδεύεται από έναν μεγάλο μηχανοκίνητο φακό μεταβλητής εστίασης ή ένα σταθερό φακό, ο οποίος της επιτρέπει να παρακολουθεί ένα ευρύτερο φάσμα περιοχών. Επιπλέον, το ενσωματωμένο υπέρυθρο LED σε μια κάμερα bullet είναι πολύ ισχυρό και έτσι μπορεί να προσφέρει εικόνες με μεγάλη ακρίβεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, της νύχτας και σε διάφορες συνθήκες φωτισμού. Βέβαια υπάρχουν και οι mini bullet κάμερες, οι οποίες μπορεί να είναι αρκετά μικρές. Αυτές είναι εξίσου δύσκολο να εντοπιστούν, όπως ακριβώς στην περίπτωση των dome καμερών.

Οι κάμερες Fisheye είναι γνωστές για τους υπερευρυγώνιους φακούς τους. Η εικόνα που έρχεται από τον φακό fisheye είναι ημισφαιρική ή πανοραμική και μοιάζει την εικόνα που έχουμε όταν κοιτάμε από το «ματάκι» μίας πόρτας. Οι περισσότερες fisheye κάμερες παρέχουν πανοραμική θέα 360 μοιρών καλύπτοντας μια εξαιρετικά ευρεία περιοχή χωρίς τυφλά σημεία. Εκτός από τον υπερευρυγώνιο φακό, οι κάμερες fisheye διαθέτουν επίσης εξαιρετικά χαρακτηριστικά και τεχνολογίες όπως νυχτερινή όραση, καλή ανάλυση, μείωση θορύβου 3D κ.λπ. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε εργοστάσια, νοσοκομεία, χώρους στάθμευσης, αεροδρόμια, ξενοδοχεία κ.λπ.

Οι Turret κάμερες, γνωστές και ως eyeball, αποτελούν μία εναλλακτική επιλογή και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ευρέως στον κλάδο της βιντεοεπιτήρησης. Πήραν αυτή την ονομασία λόγω του σχεδιασμού τους, ο οποίος επιτρέπει στους εγκαταστάτες να στρέφουν τον φακό προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Σε αντίθεση με τις κάμερες θόλου/dome που διαθέτουν γυάλινο περίβλημα, οι turret κάμερες έρχονται χωρίς το μπροστινό γυάλινο κέλυφος, μηδενίζοντας τα εφέ λάμψης. Χρησιμοποιούνται συνήθως για την βιντεοεπιτήρηση σε σπίτια, επιχειρήσεις, κρατικές εγκαταστάσεις, κ.λπ.

Τα υπέρ και τα κατά

Όλοι οι παραπάνω τύποι καμερών αποτελούν εξαιρετικές επιλογές παρακολούθησης βίντεο, αλλά οφείλουμε να εξετάσουμε ποια κάμερα ταιριάζει στις εκάστοτε απαιτήσεις και ανάγκες του πελάτη.

Η κάμερα Dome είναι μια δημοφιλής επιλογή και ιδανική για ευάλωτα εξωτερικά περιβάλλοντα και εγκαταστάσεις όπως σχολεία, γραφεία, σπίτια, μικρά καταστήματα και εμπορικά κέντρα. Οι κάμερες Dome μπορούν να εγκατασταθούν απευθείας στον τοίχο ή στην άκρη μίας οροφής, παρουσιάζοντας τεράστια ανοχή στους βανδαλισμούς λόγω του γυάλινου θόλου τους. Μια bullet κάμερα είναι ιδανική για τοποθέτηση σε μεγάλες, σκοτεινές τοποθεσίες, όπως αποθήκες, εργοστάσια και χώρους στάθμευσης, ενώ έχει και αποτρεπτικό ρόλο σε αρκετές περιπτώσεις λόγω του σχήματος.

Τις κάμερες Turret ή (Eyeball) από την άλλη, αρχίζουν σιγά σιγά οι επαγγελματίες εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας και τις προτιμούν ολοένα και περισσότερο για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Πολλές από αυτές διαθέτουν ένα EXIR που είναι το «Extended IR» (το έχουμε συναντήσει σε κάμερες της Hikvision), το οποίο είναι ένα μόνο γυαλί υπερύθρων στο πλάι του φακού, σε αντίθεση με τις dome κάμερες που ο φακός τους καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον γυάλινο θόλο. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις αυτό για ορισμένους μπορεί να θεωρηθεί και μειονέκτημα, ιδίως  όταν τις συγκρίνουμε με τις Vandal Dome κάμερες, οι οποίες είναι απίστευτα σκληρές και ανθεκτικές σε κάθε είδους επίθεση!

Οι κάμερες Fisheye, είναι μία εξίσου αποτελεσματική λύση, ιδίως για την προστασία μεγάλων χώρων. Οι εν λόγω κάμερες είναι μικρές, διακριτικές και τοποθετούνται εύκολα προσφέροντας εικόνα 360 μοιρών. Με αυτόν τον τρόπο, ο χειριστής της κάμερας έχει μία πλήρη επισκόπηση του χώρου, χωρίς τυφλά σημεία. Μία πανοραμική κάμερα τέτοιου τύπου μπορεί να χρησιμοποιεί φακό fisheye, ωστόσο χάρη στην τεχνολογία Dewarping, η εικόνα θα φαίνεται φυσική και δεν θα παραμορφώνεται. Έχοντας μια τόσο μεγάλη επισκόπηση του χώρου σε συνδυασμό με υψηλή ανάλυση, τα μικρά καταστήματα μπορούν να εντοπίσουν ύποπτες συμπεριφορές και να δράσουν άμεσα. Εναλλακτικά, οι κάμερες αυτές μπορούν να τοποθετηθούν σε τοίχους, προσφέροντας  εικόνα 180 μοιρών. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η κάμερα, μπορεί να παραμετροποιηθεί, έτσι ώστε να καταγράφει βίντεο σύμφωνα με τις προτιμήσεις του χρήστη (πλήρης πανοραμική προβολή, διπλή πανοραμική (δύο προβολές 180 μοιρών), τετραπλή προβολή ή τυπική κυκλική). Αυτές οι κάμερες μπορούν ακόμη και να επιτρέψουν στον χρήστη να κάνει zoom σε έως και τέσσερα προκαθορισμένα σημεία.

{gallery}11569{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, τεύχος 08

  Security Report Cyprus, τεύχος 08

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
 • MONITOREAL

  MONITOREAL

  Η Monitoreal, κατασκευαστής και προμηθευτής λύσεων τεχνητής νοημοσύνης για την ασφάλεια οικιακών αλλά και εμπορικών εγκαταστάσεων είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την δυνατότητα ενοποίησης...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Αφιέρωμα στους TOP 50 κατασκευαστές Security για το 2021-2022

  Αφιέρωμα στους TOP 50 κατασκευαστές Security για το 2021-2022

  Κάθε χρόνο, η ιστοσελίδα asmag.com δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στους σημαντικότερους κατασκευαστές και προμηθευτές συστημάτων και προϊόντων ασφαλείας, προκειμένου να καταρτίσει τ...
 • Έξυπνες λύσεις από την Hikvision για την αυτοκινητοβιομηχανία

  Έξυπνες λύσεις από την Hikvision για την αυτοκινητοβιομηχανία

  Με την αξία των αποθεμάτων να αγγίζει χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια ευρώ, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τους βανδαλισμούς και να σταματήσ...
 • PoE και εγκαταστάσεις ελέγχου πρόσβασης

  PoE και εγκαταστάσεις ελέγχου πρόσβασης

  Η ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρονικών κλειδαριών και των φυσικών συστημάτων ελέγχου πρόσβασης άλλαξαν την βιομηχανία της ασφάλειας τα τελευταία χρόνια. Από τις παραδοσιακές κλειδαριές, περάσαμε στις...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design