creta electronix 2022
DIABASTE DWREAN SEC CYP 05
DIGITAL TV 169
energiatec banner
14 Φεβρουαρίου 2021 16:52

Αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας

admin

.

Η τεχνολογία αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας LPR έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πλέον, παίζει καθοριστικό ρόλο σε διάφορους τομείς, όπως π.χ. στη διαχείριση αυτοκινητόδρομων. Μεταξύ των πιο σημαντικών αλλαγών που έχει βιώσει αυτή η τεχνολογία είναι η μετάβαση από τις συσκευές κλειστού τύπου…

Η τεχνολογία αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας LPR έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πλέον, παίζει καθοριστικό ρόλο σε διάφορους τομείς, όπως π.χ. στη διαχείριση αυτοκινητόδρομων. Μεταξύ των πιο σημαντικών αλλαγών που έχει βιώσει αυτή η τεχνολογία είναι η μετάβαση από τις συσκευές κλειστού τύπου, σε πλατφόρμες ανοιχτού λογισμικού, που επιτρέπουν την εύκολη ενσωμάτωση με κάμερες παρακολούθησης και άλλα προϊόντα ασφάλειας.

Γράφει ο Αποστολόπουλος Παναγιώτης

Η τεχνολογία αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας-LPR έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως οι σταθμοί διοδίων, τα ιδιόκτητα παρκινγκ εταιριών, βοηθώντας παράλληλα και τις αρχές επιβολής του νόμου, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η εν λόγω τεχνολογία, οι αρχές ανά τον κόσμο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα δίκτυα CCTV που είναι εγκατεστημένα σε αυτοκινητόδρομους, σε κτίρια, ακόμα και σε φανάρια, για να αποθηκεύσουν εικόνες οχημάτων που παραβιάζουν τους κανόνες κυκλοφορίας.

Η αναγνώριση πινακίδων λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως και με την αναγνώριση προσώπων, αποτελώντας μία ακόμα λειτουργία ζωτικής σημασία για τις αρχές. Όπως η αναγνώριση προσώπου, έτσι και η αναγνώριση πινακίδας κυκλοφορίας έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η νέα τεχνολογία παρέχει εξαιρετικά προηγμένες δυνατότητες σε συνδυασμό με τη τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη τεχνολογία Deep Learning, προσφέροντας μία πιο ολοκληρωμένη και ακριβή ανάλυση δεδομένων. Μία κάμερα που ενσωματώνει αλγόριθμο LPR μπορεί να καταγράψει πινακίδες οχημάτων που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, ακόμα και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες (ομίχλη, χαμηλός φωτισμός κ.ά.). Το ANPR (Αutomatic number plate recognition) είναι επίσης ένας όρος που χρησιμοποιείται συνήθως για τα λογισμικά που λαμβάνουν τα δεδομένα από μια κάμερα LPR και στη συνέχεια τα αρχειοθετούν σε μία βάση δεδομένων, με σκοπό να τα κατατάξουν σε διάφορες λίστες (White list, Black list, κ.λπ.). Η τεχνολογία LPR εφαρμόστηκε αρχικά σε περιπολικά και πιο συγκεκριμένα σε κάμερες στο εξωτερικό των οχημάτων, οι οποίες συνδέονταν με ένα φορητό υπολογιστή. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία αυτή βρήκε μια θέση στη βιομηχανία των συστημάτων παρακολούθησης και ειδικότερα, στις κάμερες ασφαλείας.

Μία από τις πολλές εφαρμογές αυτών των συστημάτων είναι η χρήση τους σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. Οι κάμερες ANPR που χρησιμοποιούνται σε αυτού του είδους τις εγκαταστάσεις, παρέχουν αμέτρητα οφέλη, όπως αυτοματισμό στάθμευσης, ασφάλεια, έλεγχο πρόσβασης, καθοδήγηση, πρόληψη κλοπής αυτοκινήτου και μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία πληρωμής. Η ενσωμάτωση των συστημάτων ANPR σε χώρους διαχείρισης στάθμευσης αυτοκινήτων παρέχει στους επισκέπτες αποτελεσματική εξυπηρέτηση και πάνω από όλα ασφάλεια.

Η τεχνολογία LPR, είναι λοιπόν κάτι περισσότερο από μία απλή εφαρμογή που αναγνωρίζει πινακίδες οχημάτων και αναμφίβολα στην εξέλιξη αυτή, έχει συμβάλει η  τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η τεχνολογία Deep Learning. Αυτές οι τεχνολογίες εκτός από την αναγνώριση πινακίδας ενός οχήματος, προσέφεραν και επιπρόσθετες δυνατότητες όσο αφόρα τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων, ανοίγοντας πραγματικά νέους ορίζοντες στο κλάδο της ασφάλειας.

Πέρα από τις διαθέσιμες τεχνολογίες, καθοριστικό ρόλο παίζει και η ίδια η κάμερα (ανάλυση, φωτισμός, κ.λπ.) και φυσικά ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται. Με άλλα λόγια, η επιλογή μίας κάμερας με υψηλή ανάλυση είναι απαραίτητη, αφού η λειτουργία του λογισμικού εξαρτάται κατά κύριο λόγο από αυτό. Επίσης, άλλο ένα κριτήριο που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας είναι το επίπεδο φωτισμού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, θα πρέπει να επιλέξουμε μία κάμερα με ενσωματωμένα IR LED ή να τοποθετήσουμε επιπλέον φωτισμό, ενώ σε συνθήκες με έντονο φως, μία κάμερα θα πρέπει να υποστηρίζει τεχνολογία WDR, για να αποδίδει καθαρές εικόνες. Η ταχύτητα του οχήματος αποτελεί επίσης κρίσιμο παράγοντα για την απόδοση εικόνων υψηλής ποιότητας. Όσο ταχύτερη είναι η κίνηση, τόσο πιο δύσκολη είναι η λήψη και η επεξεργασία των πινακίδων. Σε αυτό το σημείο, καθοριστικό ρόλο παίζει ο ρυθμός και η συχνότητα καρέ, καθώς και η ταχύτητα κλείστρου της κάμερας. Για να λειτουργεί αποτελεσματικά, η κάμερα θα πρέπει να έχει γρήγορο ρυθμό καρέ και σύντομη ταχύτητα κλείστρου. Τέλος, η τοποθέτηση της κάμερας είναι εξίσου σημαντική. Οι εγκαταστάτες πρέπει να βεβαιωθούν ότι η κάμερα είναι τοποθετημένη σωστά, ενώ όσο ευρύτερο είναι το οπτικό πεδίο, τόσο υψηλότερη θα πρέπει να είναι και η ανάλυση της κάμερας.

Η αγορά σήμερα προσφέρει πληθώρα επιλογών. Από απλές κάμερες που προσφέρουν περιορισμένη λειτουργικότητα, όπως απλές λύσεις ελέγχου πρόσβασης που εξυπηρετούν μικρούς χώρους στάθμευσης, μέχρι και φορητές κάμερες με πρωτοποριακές τεχνολογίες, για αναγνώριση πολλαπλών πινακίδων κυκλοφορίας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Χώροι στάθμευσης

Χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο προσφέρουν καθημερινά χώρους στάθμευσης σε πληθώρα κόσμου. Έτσι η επιθυμία για βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πελάτες, αλλά και της ποιότητας των εγκαταστάσεων αυξάνεται διαρκώς. Σήμερα οι πάροχοι λύσεων βιντεοεπιτήρησης διευκολύνουν τη ζωή των φορέων στάθμευσης, προσφέροντας λύσεις LPR-ANPR για τη διαχείριση έξυπνων χώρων στάθμευσης, βελτιώνοντας με ακρίβεια τη διαχείριση του διαθέσιμου χώρου στάθμευσης, την ασφάλεια και την πρόσβαση. Ένα σύστημα διαχείρισης στάθμευσης συνδυάζει τις μπάρες εισόδου/εξόδου parking με τις κάμερες αυτόματης αναγνώρισης αριθμητικών πινακίδων ANPR, για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη-διαχειριζόμενη είσοδο και έξοδο από τους χώρους στάθμευσης. Η ταχεία αναγνώριση του οχήματος και το ενσωματωμένο λογισμικό ελέγχου, ελαχιστοποιεί τις ουρές, αυξάνει τη ροή των οχημάτων και την αποδοτικότητα του χώρου στάθμευσης, άρα και την παραγωγικότητα.

Η πρόοδος στην ανάλυση βίντεο και την επεξεργαστική ισχύ, αναδιαμορφώνει την αγορά των LPR καμερών, των οποίων οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 800 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές του κλάδου.

 {gallery}9522{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, τεύχος 6

  Security Report Cyprus, τεύχος 6

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ε...
 • IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διεθνής έκθεση IFSEC International 2022, η οποία επέστρεψε στον εκθεσιακό χώρο ExCeL του Λονδίνου μετά από δύο χρόνια απουσίας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ...
 • Συνέντευξη με τον Cristiano Montesi, CEO της ELAN

  Συνέντευξη με τον Cristiano Montesi, CEO της ELAN

  Τα τελευταία 25 χρόνια, η ELAN έχει παραγάγει περισσότερα από 600.000.000 μέτρα καλωδίων και έχει πουλήσει περισσότερες από 7.000.000 μπαταρίες! Με εμπειρία από το 1990, η ELAN προμηθεύει προϊόντα ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design