creta electronix 2022
DIABASTE DWREAN SEC CYP 05
DIGITAL TV 169
energiatec banner
15 Φεβρουαρίου 2021 01:05

Φωτισμός και ασφάλεια

admin

Μια διάρρηξη συμβαίνει κάθε 22 δευτερόλεπτα ανά τον κόσμο και όπως είναι φυσιολογικό, οι ιδιοκτήτες σπιτιών και επιχειρήσεων λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για την προστασία των αγαπημένων τους προσώπων και των υλικών τους αγαθών.

Μπορεί ο φωτισμός να αποτρέψει ένα επίδοξο διαρρήκτη;

Μια διάρρηξη συμβαίνει κάθε 22 δευτερόλεπτα ανά τον κόσμο και όπως είναι φυσιολογικό, οι ιδιοκτήτες σπιτιών και επιχειρήσεων λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για την προστασία των αγαπημένων τους προσώπων και των υλικών τους αγαθών.

Γράφει ο Αποστολόπουλος Παναγιώτης

Υπάρχουν τα προφανή αποτρεπτικά μέσα, όπως τα επαγγελματικά συστήματα ασφάλειας. Συναγερμοί, κάμερες, access control και πολλά άλλα συστήματα, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμα για την αποτροπή και την αντιμετώπιση δυσάρεστων περιστατικών. Ο φωτισμός άραγε μπορεί να αποτελέσει ακόμα ένα εργαλείο για την πρόληψη διαρρήξεων; Σε αρκετές περιπτώσεις, ναι…

Ακόμα και σήμερα οι αρχές συνιστούν στους πολίτες τους να χρησιμοποιούν φώτα, μαζί με άλλο εξοπλισμό, ώστε να ενισχύσουν την ασφάλεια των σπιτιών τους. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών αμφισβητούν την εν λόγω μέθοδο και αναρωτιούνται αν όντως αποτελεί μια αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης.

Είναι γεγονός πως ένα μεγάλο ποσοστό διαρρηκτών δεν θα πλησιάσει ένα σπίτι με φωτισμό που ανάβει π.χ. με φωτοκύτταρο (όταν ανιχνεύεται κίνηση). Είναι όμως αυτό αρκετό;  Μήπως ο φωτισμός αποτρέπει τους διαρρήκτες επειδή φοβούνται την «ταυτοποίηση» ή απλά κάνει τη δουλεία τους πιο εύκολη, επιτρέποντας τους να εντοπίσουν τα αντικείμενα με την υψηλότερη αξία;  Όταν ο φωτισμός συνδυαστεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό τότε μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε τον φωτισμό ως αποτρεπτικό μέσο διάρρηξης είναι να τον κάνουμε να φαίνεται, σαν κάποιος να βρίσκεται μέσα στο εσωτερικό της οικίας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εσωτερικά φώτα και να τα ρυθμίσουμε έτσι, ώστε να αναβοσβήνουν ακανόνιστα ή ανά διαστήματα για να δώσουμε την εντύπωση ότι το σπίτι δεν είναι άδειο. Εάν χρησιμοποιήσουμε χρονοδιακόπτες, τότε μπορούμε να τους ρυθμίσουμε κατάλληλα, ώστε τα φώτα να ενεργοποιούνται/ απενεργοποιούνται σε διαφορετικά δωμάτια.

Έξυπνος φωτισμός

Οι έξυπνες λυχνίες μας επιτρέπουν να αναβοσβήνουμε τα φώτα, ακόμα και όταν βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μας. Και σε αυτό το σενάριο μπορούμε να τα ρυθμίσουμε έτσι ώστε να αναβοσβήνουν ακανόνιστα και σε διαφορετικά δωμάτια και όλα αυτά από το smartphone κινητό μας. Εάν σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μέθοδο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι κουρτίνες είναι κλειστές. Επίσης θα μπορούσαμε να συνδέσουμε τα έξυπνα φώτα με τη θυροτηλεόραση του σπιτιού μας και κάθε φορά που θα ενεργοποιούνται αυτά, να στέλνονται αυτόματα push notifications στο smartphone κινητό μας. Τέλος, μπορούμε να εγκαταστήσουμε εξωτερικό φωτισμό ο οποίος θα ενεργοποιείται μέσω των αισθητήρων κίνησης. Τα φώτα αυτά είναι ιδανικά για πόρτες και παράθυρα και βεράντες.

Φωτισμός και συστήματα συναγερμού

Αν θέλουμε να «υποστηρίξουμε» περαιτέρω την στρατηγική μας με το φωτισμό, τότε η ενοποίηση του με ένα σύστημα συναγερμού θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν όταν ανιχνευθεί μία κίνηση, το πάνελ συναγερμού θα ενεργοποιήσει το συναγερμό, τις κάμερες και ταυτόχρονα τα φώτα, αποτρέποντας τον επίδοξο διαρρήκτη.

Ανεξάρτητα από το πώς προγραμματίζουμε τα φώτα ή επιλέγετε να χρησιμοποιούμε τον φωτισμό, θα πρέπει πάντα να είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα ασφαλείας έχει ρυθμιστεί ώστε να διατηρεί το σπίτι ασφαλές. Ακόμα κι αν η όλη στρατηγική με το φωτισμό δεν έχει τον αναμενόμενο αντίκτυπο για την πρόληψη διαρρήξεων, ο συναγερμός θα ακουστεί!

Τηλεχειριζόμενες πρίζες/έξυπνοι διακόπτες

Τα smart plugs αποτελούν μία ακόμα επιλογή για τον τηλεχειρισμό του φωτισμού, αλλά και άλλων ηλεκτρικών συσκευών όπως π.χ. οι τηλεοράσεις. Οι εν λόγω συσκευές προσφέρουν μια εναλλακτική λύση για τις συσκευές έξυπνου φωτισμού και φυσικά και την εξ’ αποστάσεως διαχείριση τους. Μπορούν επίσης να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν τυχαία, ώστε το σπίτι να μην φαίνεται άδειο, καθώς και να κλείνουν κάθε λίγες ώρες. Τα Smart Plugs είναι πανεύκολα στην εγκατάστασή τους και επιτρέπουν στο χρήστη την απομακρυσμένη διαχείριση από το κινητό και σε πολλές περιπτώσεις φωνητικές εντολές!

Κάμερες ασφαλείας με ενσωματωμένο φωτισμό

Για να αποτρέψουν τους πιθανούς δράστες σε πραγματικό χρόνο, οι κατασκευάστριες εταιρίες διαθέτουν στη παγκόσμια αγορά μοντέλα καμερών με ενσωματωμένο strobe light και audio alarm. Μόλις ανιχνευθεί με ακρίβεια ένας εισβολέας, η κάμερα ενεργοποιεί το ενσωματωμένο φως και ταυτόχρονα συναγερμό ήχου. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να προειδοποιεί τον εισβολέα πριν να επιχειρήσει να παραβιάσει την περίμετρο ενός χώρου. Η ένταση του ηχητικού συναγερμού και η φωτεινότητα του strobe μπορούν να ρυθμιστούν, ώστε να ταιριάζουν ανάλογα με την αρχιτεκτονική του προστατευόμενου χώρου.

Από την άλλη όταν μιλάμε για την προστασία μίας επιχείρησης, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για έναν επίδοξο διαρρήκτη. Η κάμερα ενεργοποιεί το φως, καταγράφει το άτομο που βρίσκεται στη περίμετρο του κτιρίου και στέλνει σήμα σε ένα κέντρο ασφαλείας. Το προσωπικό ασφαλείας μπορεί να επικοινωνήσει με το άτομο για να επιβεβαιώσει την εξουσιοδότησή του, χάρη στο ενσωματωμένο ηχείο και το μικρόφωνο στην κάμερα.

Η εποχή όπου αφήναμε τα φώτα ανοιχτά κατά την αποχώρηση από το σπίτι μας αρχίζει σιγά – σιγά και αποτελεί παρελθόν. Η έλευση των έξυπνων συσκευών οικιακού αυτοματισμού και το διαδίκτυο των πραγμάτων, μας δίνει την ευκαιρία να ενοποιήσουμε όλες τις έξυπνες συσκευές με το οικιακό σύστημα συναγερμού και να αναδιαμορφώσουμε την ασφάλεια στο σπίτι.

{gallery}9528{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, τεύχος 6

  Security Report Cyprus, τεύχος 6

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ε...
 • IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διεθνής έκθεση IFSEC International 2022, η οποία επέστρεψε στον εκθεσιακό χώρο ExCeL του Λονδίνου μετά από δύο χρόνια απουσίας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ...
 • Συνέντευξη με τον Cristiano Montesi, CEO της ELAN

  Συνέντευξη με τον Cristiano Montesi, CEO της ELAN

  Τα τελευταία 25 χρόνια, η ELAN έχει παραγάγει περισσότερα από 600.000.000 μέτρα καλωδίων και έχει πουλήσει περισσότερες από 7.000.000 μπαταρίες! Με εμπειρία από το 1990, η ELAN προμηθεύει προϊόντα ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design