Skip to main content
Hermes Banner 1
DIABASTE DWREAN SEC CYP 11
DIGITAL TV 187
16 Ιανουαρίου 2023 11:07

Αισθητήρες Bosch: Τεχνολογία που κάνει τη ζωή πιο ασφαλή και πρακτική

wr a8a0e672

Αισθητήρες υπάρχουν παντού. Υπάρχουν στα αυτοκίνητα, στα ηλεκτρικά ποδήλατα, στα smartphones, στα fitness trackers και τα ακουστικά για να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους. Η Bosch αναπτύσσει και κατασκευάζει τέτοιους έξυπνους αισθητήρες που κάνουν τη ζωή ασφαλέστερη και πιο πρακτική. Οι συγκεκριμένοι αισθητήρες βελτιώνονται συνεχώς, γεγονός που συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη μας. Η Bosch είναι πρωτοπόρος και ηγέτης στην αγορά των μικροηλεκτρομηχανικών συστημάτων (MEMS), έναν από τους πιο σημαντικούς και ευρέως χρησιμοποιούμενους τύπους αισθητήρων σήμερα. «Ξεκινήσαμε με την παραγωγή αισθητήρων MEMS το 1995. Τα τελευταία πέντε χρόνια, κατασκευάσαμε τόσους αισθητήρες όσους κατασκευάσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί», δήλωσε η Tanja Rückert, Chief Digital Officer του Ομίλου Bosch, στην έκθεση CES 2023 στο Λας Βέγκας. Πριν από 27 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε να κατασκευάζει αισθητήρες, η εταιρεία τεχνολογίας έχει παράγει συνολικά περισσότερους από 18 δισεκατομμύρια αισθητήρες MEMS. Σήμερα, θα βρει κανείς κατά μέσο όρο 22 από αυτούς σε κάθε αυτοκίνητο. Η Bosch είναι τη δεδομένη στιγμή ο κορυφαίος κατασκευαστής αισθητήρων MEMS, σύμφωνα με την Yole Group*, μια εταιρεία συμβούλων έρευνας αγοράς και στρατηγικής. Έως το 2027, εκτιμάται ότι η παγκόσμια ετήσια ζήτηση για τέτοιου τύπου αισθητήρες θα αυξηθεί από τα 33,5 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα στις 49 δισεκατομμύρια περίπου μονάδες. Επιθυμία της Bosch είναι να αποτελέσει μέρος αυτής της ανάπτυξης και αναμένει περαιτέρω σημαντική αύξηση στα στοιχεία παραγωγής μέσα τα επόμενα χρόνια. Η Rückert τόνισε πως η εταιρεία επιθυμεί να παραμείνει ηγέτης στην αγορά αυτή, αλλά και να επεκταθεί ακόμη περισσότερο. Προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση, η Bosch επενδύει αδρά στα εργοστάσιά της στη Δρέσδη και στο Reutlingen. Μέχρι το 2026, και ως μέρος του επενδυτικού της σχεδίου, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει συνολικά 3 δισεκατομμύρια ευρώ στον επιχειρηματικό τομέα των ημιαγωγών και συνεπώς και στην ανάπτυξη και την κατασκευή αισθητήρων. Όσον αφορά το έργο της εταιρείας στη μικροηλεκτρονική και την τεχνολογία των επικοινωνιών, θα αντλήσει χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης IPCEI ME (“Important Project of Common European Interest on Microelectronics”/ «Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος για τη Μικροηλεκτρονική»).

Οι αισθητήρες σώζουν ζωές και ανοίγουν το δρόμο της συνδεσιμότητας

Οι αισθητήρες μπορούν να θεωρηθούν ως η καρδιά της σύγχρονης τεχνολογίας και η ραχοκοκαλιά του συνδεδεμένου κόσμου. Κάνουν τα οχήματα ασφαλέστερα, σώζουν ζωές καθημερινά και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της ανθρώπινης υγείας. Αυτό τους καθιστά μια εξαιρετικής σημασίας τεχνολογική βάση για όλους τους επιχειρηματικούς τομείς της Bosch και κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψηφιακή καμπάνια με σύνθημα “Sensor tech #LikeABosch”. «Με τη βοήθεια των αισθητήρων, μπορούμε να φέρουμε την «Τεχνολογία για τη ζωή» σε ένα νέο επίπεδο. Δεν βελτιώνουν μόνο την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, μειώνουν και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καθημερινών έξυπνων συσκευών. Θα δείτε μερικά εντυπωσιακά παραδείγματα για το τι σημαίνει αυτό στη νέα μας #LikeABosch καμπάνια», είπε η Rückert.Η πρώτη ευρεία χρήση των αισθητήρων MEMS έγινε στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η Bosch έχει παραμείνει ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές αισθητήρων σε αυτόν τον κλάδο. Οι αισθητήρες Bosch βοηθούν στην πλοήγηση του οχήματος, ελέγχουν τους αερόσακους και τα συστήματα ESP και επιτρέπουν μια ευρεία γκάμα λειτουργιών υποβοήθησης που ενισχύουν την οδηγική ασφάλεια, την άνεση και την αποτελεσματικότητα του οχήματος. Ειδικότερα, όσον αφορά την αυτόνομη οδήγηση, οι αισθητήρες είναι απαραίτητοι. Είναι, θα λέγαμε, τα «μάτια» με τα οποία τα αυτοκίνητα μπορούν να «δουν» και να κατανοήσουν το περιβάλλον τους. Οι αισθητήρες Bosch ανοίγουν το δρόμο για την αυτόνομη οδήγηση. Η εταιρεία προσφέρει ήδη μια ευρεία γκάμα αισθητήρων ραντάρ, lidar, βίντεο και υπερήχων για την τεχνολογία αυτή. Ωστόσο, οι αισθητήρες MEMS διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο και στις καταναλωτικές ηλεκτρικές συσκευές. Λόγου χάριν, οι αισθητήρες πίεσης στα smartphones μπορούν να εντοπίσουν το υψόμετρο της συσκευής μέσα σε λίγα μόλις εκατοστά και έτσι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, μπορούμε να γνωρίζουμε πολύ γρήγορα σε ποιον όροφο βρίσκεται ένα άτομο που μπορεί να κινδυνεύει. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) εκτιμά ότι οι συγκεκριμένοι αισθητήρες πίεσης σώζουν 10.000 ζωές ετησίως, μόνο στις ΗΠΑ.

Οι νέες καινοτομίες της Bosch βελτιώνουν την οδική ασφάλεια

Στην έκθεση CES 2023, η Bosch παρουσίασε πολλές νέες καινοτομίες που βασίζονται σε αισθητήρες για τον τομέα της αυτοκίνησης, συμπεριλαμβανομένης της λύσης RideCare, η οποία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Καινοτομίας από τη βιομηχανική ένωση CTA. Η λύση RideCare θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ασφάλεια όλων των επιβατών ενός οχήματος στη συνδεδεμένη και αυτόνομη αυτοκίνηση, αναφέρει η εταιρεία. Η συνδεδεμένη λύση υλικού (hardware) και λογισμικού (software) αποτελείται από μια έξυπνη κάμερα, ένα ασύρματο κουμπί SOS και υπηρεσίες δεδομένων που βασίζονται στο cloud. Οι επιβάτες των οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν για να επικοινωνήσουν με τους συνεργάτες της Bosch, επί εικοσιτετράωρου βάση, σε περίπτωση ατυχήματος ή στην περίπτωση που προκύψει κάποια άλλη επικίνδυνη κατάσταση. Σε περίπτωση συμβάντος, ο συνεργάτης της Bosch μπορεί να εξετάσει το όχημα μέσω βίντεο, να αξιολογήσει την κατάσταση και, εάν είναι απαραίτητο, να ζητήσει άμεση βοήθεια. Η λύση RideCare χρησιμεύει ως πολύτιμο δίχτυ ασφαλείας, ειδικά για οδηγούς ταξί.Η ανίχνευση σύγκρουσης εκτός ζώνης υπόσχεται και αυτή μεγαλύτερη οδική ασφάλεια: το σύστημα προστατεύει τους επιβάτες του οχήματος σε περίπτωση πλευρικών συγκρούσεων, που συμβαίνουν συχνά κατά την αλλαγή λωρίδας ή τη διέλευση διασταυρώσεων. Έξυπνοι αισθητήρες σε συνδυασμό με έναν νέο αλγόριθμο λογισμικού ανιχνεύουν γρήγορα και αξιόπιστα την ακριβή γωνία πρόσκρουσης, σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης, και ενεργοποιούν έγκαιρα τον σωτήριο αερόσακο προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες ενός ατυχήματος. «Η τεχνολογία ανίχνευσης σύγκρουσης εκτός ζώνης είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε ένα λογισμικό για να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το υπάρχον υλικό. Αυτό δημιουργεί ένα πρόσθετο αξιόλογο όφελος στις οδικές μεταφορές», δήλωσε ο Mike Mansuetti, Πρόεδρος της Bosch στη Βόρεια Αμερική, στο CES στο Λας Βέγκας.

Οι κβαντικοί αισθητήρες επιφέρουν σημαντικές δυνατότητες

Η Bosch ανταποκρίνεται και στον πρωτοποριακό της ρόλο στην ανάπτυξη νέων κατηγοριών αισθητήρων: οι κβαντικοί αισθητήρες θα αποτελέσουν αναδυόμενο τομέα καινοτομίας τα επόμενα χρόνια. Θα μπορούσαν σύντομα να επιτρέπουν μετρήσεις 1.000 φορές πιο ακριβείς από αυτές των σημερινών αισθητήρων MEMS. Αυτό θα επέτρεπε, για παράδειγμα, ευκολότερη και ακριβέστερη διάγνωση νευρολογικών παθήσεων. Πέρυσι, η Bosch ίδρυσε τη δική της startup με σκοπό την εμπορευματοποίηση των κβαντικών αισθητήρων και την ανάπτυξη αυτής της αγοράς. Ως μια ευρέως διαφοροποιημένη εταιρεία τεχνολογίας, η Bosch πάει μπροστά την ανάπτυξη πολλά υποσχόμενων τεχνολογιών σε πολλούς τομείς και παίρνει θέση για το μέλλον: «Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα επενδύσουμε 10 δισεκατομμύρια ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Bosch. Το εργατικό μας δυναμικό των 40.000 μηχανικών λογισμικού θα αυξηθεί και αυτό», δήλωσε η Rückert.

Η βιωσιμότητα οδηγεί την τεχνολογική πρόοδο

Η κλιματική δράση και η βιωσιμότητα αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες της Bosch. «Για το μέλλον του πλανήτη μας, είναι σημαντικό να δεσμευτούμε όλοι πως θα ζούμε ολοένα και πιο αποδοτικά όσον αφορά την ενέργεια. Την ίδια στιγμή, η κλιματική αλλαγή οδηγεί την τεχνολογική πρόοδο στην εταιρεία μας, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων», δήλωσε η Rückert. Στην CES, η Bosch παρουσίασε την επόμενη γενιά αισθητήρων MEMS. Είναι πιο ακριβείς, πιο στιβαροί και πιο αποδοτικοί σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα. Για παράδειγμα, ο αδρανειακός αισθητήρας BHI360/BHI380, που μπορεί να προγραμματιστεί και παρουσιάζει δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης (AI), ενώ προσαρμόζεται και στις μεμονωμένες κινήσεις του χρήστη όταν εγκαθίσταται σε fitness trackers, έχει το μισό μέγεθος και καταναλώνει τη μισή ισχύ σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Το ίδιο ισχύει και για τον νέο αισθητήρα σωματιδίων BMV080, ο οποίος μετρά τη συγκέντρωση σωματιδίων και τη ρύπανση στον αέρα και είναι έως και 450 φορές μικρότερος από τα προϊόντα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Επίσης, υπάρχει και ο βαρομετρικός αισθητήρας πίεσης BMP585, ο οποίος μπορεί και μετρά μια αλλαγή στο υψόμετρο μερικών εκατοστών: απαιτεί 85 τοις εκατό λιγότερη ενέργεια και έχει αυξηθεί η ανθεκτικότητά του κατά τρεις φορές σε σύγκριση με τον αισθητήρα της προηγούμενης γενιάς.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, Μάιος 2024

  Security Report, Μάιος 2024

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
 • AI κάμερες και καταγραφικά

  AI κάμερες και καταγραφικά

  Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
 • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
 • Βία κατά των Γυναικών

  Βία κατά των Γυναικών

  Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
 • Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
 • Hikvsion HiWatch

  Hikvsion HiWatch

  To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, 12

  Security Report Cyprus, 12

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος 12 του Security Report Cyprus θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σ...
 • INIM Previdia UltraVox

  INIM Previdia UltraVox

  Τα μοντέλα της σειράς πινάκων ελέγχου πυρκαγιάς Previdia Ultra Vox ενσωματώνουν λειτουργίες φωνητικής εκκένωσης / αναγγελίας κινδύνου και ανακοινώσεων, καθώς και τεχνολογίες πυρανίχνευσης. Όλα σε ...
 • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
 • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
 • Ασφάλεια στα γήπεδα της Super League για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

  Ασφάλεια στα γήπεδα της Super League για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

  Τα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή τα επεισόδια στον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο Ρέντ...
 • Πώς αντιμετωπίζουμε τις ηλεκτρονικές απάτες;

  Πώς αντιμετωπίζουμε τις ηλεκτρονικές απάτες;

  Το ηλεκτρονικό οικονομικό έγκλημα είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο και είναι πιθανό να αποτελέσει μείζον πρόβλημα για την κοινωνία κατά τα επόμενα χρόνια. Η αντιμετώπισή του από νομική άποψη δεν είναι...
 • Τα 20 κορυφαία Υβριδικά συστήματα συναγερμού της αγοράς

  Τα 20 κορυφαία Υβριδικά συστήματα συναγερμού της αγοράς

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Wi-Fi Sensing

  Wi-Fi Sensing

  Οι εφαρμογές του Wi-Fi και της ασύρματης τεχνολογίας εξελίσσονται ραγδαία, και σήμερα η εν λόγω τεχνολογία δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Ερευνητές και επιστήμονες από τον κλάδο της τεχνολογίας έχουν ...
 • Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

  Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

   Έντονες είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης οχημάτων και συμπεριφοράς οδηγών τα τελευταία χρόνια. Από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι τη μηχανική μάθηση, όλα σ...
 • Video Analytics: 2 διαφορετικές προσεγγίσεις

  Video Analytics: 2 διαφορετικές προσεγγίσεις

  Με την πληθώρα τεχνολογικών λύσεων που συναντούμε σήμερα είναι σίγουρο πως οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν την τύχη, αλλά και την ελευθερία, να επιλέξουν - μέσα από μια μεγάλη γκάμ...