Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC CYP 08
DIGITAL TV 181
16 Ιανουαρίου 2023 11:07

Αισθητήρες Bosch: Τεχνολογία που κάνει τη ζωή πιο ασφαλή και πρακτική

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2023%252F01%252Fwr

Αισθητήρες υπάρχουν παντού. Υπάρχουν στα αυτοκίνητα, στα ηλεκτρικά ποδήλατα, στα smartphones, στα fitness trackers και τα ακουστικά για να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους. Η Bosch αναπτύσσει και κατασκευάζει τέτοιους έξυπνους αισθητήρες που κάνουν τη ζωή ασφαλέστερη και πιο πρακτική. Οι συγκεκριμένοι αισθητήρες βελτιώνονται συνεχώς, γεγονός που συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη μας. Η Bosch είναι πρωτοπόρος και ηγέτης στην αγορά των μικροηλεκτρομηχανικών συστημάτων (MEMS), έναν από τους πιο σημαντικούς και ευρέως χρησιμοποιούμενους τύπους αισθητήρων σήμερα. «Ξεκινήσαμε με την παραγωγή αισθητήρων MEMS το 1995. Τα τελευταία πέντε χρόνια, κατασκευάσαμε τόσους αισθητήρες όσους κατασκευάσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί», δήλωσε η Tanja Rückert, Chief Digital Officer του Ομίλου Bosch, στην έκθεση CES 2023 στο Λας Βέγκας. Πριν από 27 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε να κατασκευάζει αισθητήρες, η εταιρεία τεχνολογίας έχει παράγει συνολικά περισσότερους από 18 δισεκατομμύρια αισθητήρες MEMS. Σήμερα, θα βρει κανείς κατά μέσο όρο 22 από αυτούς σε κάθε αυτοκίνητο. Η Bosch είναι τη δεδομένη στιγμή ο κορυφαίος κατασκευαστής αισθητήρων MEMS, σύμφωνα με την Yole Group*, μια εταιρεία συμβούλων έρευνας αγοράς και στρατηγικής. Έως το 2027, εκτιμάται ότι η παγκόσμια ετήσια ζήτηση για τέτοιου τύπου αισθητήρες θα αυξηθεί από τα 33,5 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα στις 49 δισεκατομμύρια περίπου μονάδες. Επιθυμία της Bosch είναι να αποτελέσει μέρος αυτής της ανάπτυξης και αναμένει περαιτέρω σημαντική αύξηση στα στοιχεία παραγωγής μέσα τα επόμενα χρόνια. Η Rückert τόνισε πως η εταιρεία επιθυμεί να παραμείνει ηγέτης στην αγορά αυτή, αλλά και να επεκταθεί ακόμη περισσότερο. Προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση, η Bosch επενδύει αδρά στα εργοστάσιά της στη Δρέσδη και στο Reutlingen. Μέχρι το 2026, και ως μέρος του επενδυτικού της σχεδίου, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει συνολικά 3 δισεκατομμύρια ευρώ στον επιχειρηματικό τομέα των ημιαγωγών και συνεπώς και στην ανάπτυξη και την κατασκευή αισθητήρων. Όσον αφορά το έργο της εταιρείας στη μικροηλεκτρονική και την τεχνολογία των επικοινωνιών, θα αντλήσει χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης IPCEI ME (“Important Project of Common European Interest on Microelectronics”/ «Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος για τη Μικροηλεκτρονική»).

Οι αισθητήρες σώζουν ζωές και ανοίγουν το δρόμο της συνδεσιμότητας

Οι αισθητήρες μπορούν να θεωρηθούν ως η καρδιά της σύγχρονης τεχνολογίας και η ραχοκοκαλιά του συνδεδεμένου κόσμου. Κάνουν τα οχήματα ασφαλέστερα, σώζουν ζωές καθημερινά και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της ανθρώπινης υγείας. Αυτό τους καθιστά μια εξαιρετικής σημασίας τεχνολογική βάση για όλους τους επιχειρηματικούς τομείς της Bosch και κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψηφιακή καμπάνια με σύνθημα “Sensor tech #LikeABosch”. «Με τη βοήθεια των αισθητήρων, μπορούμε να φέρουμε την «Τεχνολογία για τη ζωή» σε ένα νέο επίπεδο. Δεν βελτιώνουν μόνο την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, μειώνουν και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καθημερινών έξυπνων συσκευών. Θα δείτε μερικά εντυπωσιακά παραδείγματα για το τι σημαίνει αυτό στη νέα μας #LikeABosch καμπάνια», είπε η Rückert.Η πρώτη ευρεία χρήση των αισθητήρων MEMS έγινε στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η Bosch έχει παραμείνει ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές αισθητήρων σε αυτόν τον κλάδο. Οι αισθητήρες Bosch βοηθούν στην πλοήγηση του οχήματος, ελέγχουν τους αερόσακους και τα συστήματα ESP και επιτρέπουν μια ευρεία γκάμα λειτουργιών υποβοήθησης που ενισχύουν την οδηγική ασφάλεια, την άνεση και την αποτελεσματικότητα του οχήματος. Ειδικότερα, όσον αφορά την αυτόνομη οδήγηση, οι αισθητήρες είναι απαραίτητοι. Είναι, θα λέγαμε, τα «μάτια» με τα οποία τα αυτοκίνητα μπορούν να «δουν» και να κατανοήσουν το περιβάλλον τους. Οι αισθητήρες Bosch ανοίγουν το δρόμο για την αυτόνομη οδήγηση. Η εταιρεία προσφέρει ήδη μια ευρεία γκάμα αισθητήρων ραντάρ, lidar, βίντεο και υπερήχων για την τεχνολογία αυτή. Ωστόσο, οι αισθητήρες MEMS διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο και στις καταναλωτικές ηλεκτρικές συσκευές. Λόγου χάριν, οι αισθητήρες πίεσης στα smartphones μπορούν να εντοπίσουν το υψόμετρο της συσκευής μέσα σε λίγα μόλις εκατοστά και έτσι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, μπορούμε να γνωρίζουμε πολύ γρήγορα σε ποιον όροφο βρίσκεται ένα άτομο που μπορεί να κινδυνεύει. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) εκτιμά ότι οι συγκεκριμένοι αισθητήρες πίεσης σώζουν 10.000 ζωές ετησίως, μόνο στις ΗΠΑ.

Οι νέες καινοτομίες της Bosch βελτιώνουν την οδική ασφάλεια

Στην έκθεση CES 2023, η Bosch παρουσίασε πολλές νέες καινοτομίες που βασίζονται σε αισθητήρες για τον τομέα της αυτοκίνησης, συμπεριλαμβανομένης της λύσης RideCare, η οποία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Καινοτομίας από τη βιομηχανική ένωση CTA. Η λύση RideCare θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ασφάλεια όλων των επιβατών ενός οχήματος στη συνδεδεμένη και αυτόνομη αυτοκίνηση, αναφέρει η εταιρεία. Η συνδεδεμένη λύση υλικού (hardware) και λογισμικού (software) αποτελείται από μια έξυπνη κάμερα, ένα ασύρματο κουμπί SOS και υπηρεσίες δεδομένων που βασίζονται στο cloud. Οι επιβάτες των οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν για να επικοινωνήσουν με τους συνεργάτες της Bosch, επί εικοσιτετράωρου βάση, σε περίπτωση ατυχήματος ή στην περίπτωση που προκύψει κάποια άλλη επικίνδυνη κατάσταση. Σε περίπτωση συμβάντος, ο συνεργάτης της Bosch μπορεί να εξετάσει το όχημα μέσω βίντεο, να αξιολογήσει την κατάσταση και, εάν είναι απαραίτητο, να ζητήσει άμεση βοήθεια. Η λύση RideCare χρησιμεύει ως πολύτιμο δίχτυ ασφαλείας, ειδικά για οδηγούς ταξί.Η ανίχνευση σύγκρουσης εκτός ζώνης υπόσχεται και αυτή μεγαλύτερη οδική ασφάλεια: το σύστημα προστατεύει τους επιβάτες του οχήματος σε περίπτωση πλευρικών συγκρούσεων, που συμβαίνουν συχνά κατά την αλλαγή λωρίδας ή τη διέλευση διασταυρώσεων. Έξυπνοι αισθητήρες σε συνδυασμό με έναν νέο αλγόριθμο λογισμικού ανιχνεύουν γρήγορα και αξιόπιστα την ακριβή γωνία πρόσκρουσης, σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης, και ενεργοποιούν έγκαιρα τον σωτήριο αερόσακο προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες ενός ατυχήματος. «Η τεχνολογία ανίχνευσης σύγκρουσης εκτός ζώνης είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε ένα λογισμικό για να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το υπάρχον υλικό. Αυτό δημιουργεί ένα πρόσθετο αξιόλογο όφελος στις οδικές μεταφορές», δήλωσε ο Mike Mansuetti, Πρόεδρος της Bosch στη Βόρεια Αμερική, στο CES στο Λας Βέγκας.

Οι κβαντικοί αισθητήρες επιφέρουν σημαντικές δυνατότητες

Η Bosch ανταποκρίνεται και στον πρωτοποριακό της ρόλο στην ανάπτυξη νέων κατηγοριών αισθητήρων: οι κβαντικοί αισθητήρες θα αποτελέσουν αναδυόμενο τομέα καινοτομίας τα επόμενα χρόνια. Θα μπορούσαν σύντομα να επιτρέπουν μετρήσεις 1.000 φορές πιο ακριβείς από αυτές των σημερινών αισθητήρων MEMS. Αυτό θα επέτρεπε, για παράδειγμα, ευκολότερη και ακριβέστερη διάγνωση νευρολογικών παθήσεων. Πέρυσι, η Bosch ίδρυσε τη δική της startup με σκοπό την εμπορευματοποίηση των κβαντικών αισθητήρων και την ανάπτυξη αυτής της αγοράς. Ως μια ευρέως διαφοροποιημένη εταιρεία τεχνολογίας, η Bosch πάει μπροστά την ανάπτυξη πολλά υποσχόμενων τεχνολογιών σε πολλούς τομείς και παίρνει θέση για το μέλλον: «Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα επενδύσουμε 10 δισεκατομμύρια ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Bosch. Το εργατικό μας δυναμικό των 40.000 μηχανικών λογισμικού θα αυξηθεί και αυτό», δήλωσε η Rückert.

Η βιωσιμότητα οδηγεί την τεχνολογική πρόοδο

Η κλιματική δράση και η βιωσιμότητα αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες της Bosch. «Για το μέλλον του πλανήτη μας, είναι σημαντικό να δεσμευτούμε όλοι πως θα ζούμε ολοένα και πιο αποδοτικά όσον αφορά την ενέργεια. Την ίδια στιγμή, η κλιματική αλλαγή οδηγεί την τεχνολογική πρόοδο στην εταιρεία μας, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων», δήλωσε η Rückert. Στην CES, η Bosch παρουσίασε την επόμενη γενιά αισθητήρων MEMS. Είναι πιο ακριβείς, πιο στιβαροί και πιο αποδοτικοί σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα. Για παράδειγμα, ο αδρανειακός αισθητήρας BHI360/BHI380, που μπορεί να προγραμματιστεί και παρουσιάζει δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης (AI), ενώ προσαρμόζεται και στις μεμονωμένες κινήσεις του χρήστη όταν εγκαθίσταται σε fitness trackers, έχει το μισό μέγεθος και καταναλώνει τη μισή ισχύ σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Το ίδιο ισχύει και για τον νέο αισθητήρα σωματιδίων BMV080, ο οποίος μετρά τη συγκέντρωση σωματιδίων και τη ρύπανση στον αέρα και είναι έως και 450 φορές μικρότερος από τα προϊόντα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Επίσης, υπάρχει και ο βαρομετρικός αισθητήρας πίεσης BMP585, ο οποίος μπορεί και μετρά μια αλλαγή στο υψόμετρο μερικών εκατοστών: απαιτεί 85 τοις εκατό λιγότερη ενέργεια και έχει αυξηθεί η ανθεκτικότητά του κατά τρεις φορές σε σύγκριση με τον αισθητήρα της προηγούμενης γενιάς.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος 143

  Security Report, τεύχος 143

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Οκτωβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές ...
 • Ιατρική βοήθεια στα συστήματα συναγερμού

  Ιατρική βοήθεια στα συστήματα συναγερμού

  Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει φέρει επανάσταση στον κλάδο της οικιακής ασφάλειας, που σήμερα έχει υιοθετήσει πιο ολοκληρωμένες και «σωτήριες» λύσεις, ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες των τελι...
 • Wi-Fi Sensing

  Wi-Fi Sensing

  Οι εφαρμογές του Wi-Fi και της ασύρματης τεχνολογίας εξελίσσονται ραγδαία, και σήμερα η εν λόγω τεχνολογία δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Ερευνητές και επιστήμονες από τον κλάδο της τεχνολογίας έχουν ...
 • Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

  Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

   Έντονες είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης οχημάτων και συμπεριφοράς οδηγών τα τελευταία χρόνια. Από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι τη μηχανική μάθηση, όλα σ...
 • Video Analytics

  Video Analytics

  Με την πληθώρα τεχνολογικών λύσεων που συναντούμε σήμερα είναι σίγουρο πως οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν την τύχη, αλλά και την ελευθερία, να επιλέξουν - μέσα από μια μεγάλη γκάμ...
 • Τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες κάμερες

  Τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες κάμερες

  Οι εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι ραγδαίες και αυτός είναι ίσως ένας από τους κυριότερους λόγους που για κάποιους η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι συναρπαστικό, ενώ για άλλους δυνητι...
 • ONVIF

  ONVIF

  Το ONVIF (Open Network Video Interface Forum), το παγκόσμιο ανοικτό πρότυπο διασύνδεσης φυσικών προϊόντων ασφαλείας IP, παρουσίασε το πρόσθετο διαμόρφωσης TLS, που θα επιτρέψει ταχύτερες και ασφαλ...
 • Προϊόντα CCTV της HOLOWITS

  Προϊόντα CCTV της HOLOWITS

  Η Oktabit Α.Ε., διακεκριμένη εταιρεία στον χώρο της διανομής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με 30 και πλέον έτη επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική αγορά, ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα στρατηγική συνε...
 • Uniview F & Q3 Series

  Uniview F & Q3 Series

  H Uniview είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές συστημάτων CCTV, με έδρα την Hangzhou της Κίνας, 4 κέντρα R&D, παραρτήματα ανά την υφήλιο και παρουσία σε 145 χώρες. Μέσα σε 15 μόνο χρόν...
 • IP κάμερες της Tiandy

  IP κάμερες της Tiandy

  Σήμερα, η βιντεοεπιτήρηση δεν αφορά μόνο στην παρακολούθηση, αφορά στη λήψη και στην επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Στην εποχή του ψηφιακού μετασχημ...
 • Comelit Integration System

  Comelit Integration System

  Η εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινότητας, μεγιστοποιεί την ασφάλεια του χώρου και συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας έως και στο ένα τρίτο (-30%...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, τεύχος 09

  Security Report Cyprus, τεύχος 09

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
 • IFSEC International 2023

  IFSEC International 2023

  Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της IFSEC και το περιοδικό Security Report ταξίδεψε στο Λονδίνο για να σας μεταφέρει πλούσιο ρεπορτάζ από τη διεθνή έκθεση! Η δημοσιογραφική ομάδα της L...
 • Κωνσταντίνος Ραβάνης, CEO Rakson

  Κωνσταντίνος Ραβάνης, CEO Rakson

  Το 2023 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Rakson A.E., καθώς η εταιρεία γιορτάζει 35 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας και λειτουργίας στην ελληνική αγορά. Σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και αντ...
 • Η τεχνολογία Ultra-Wideband θα αναδιαμορφώσει τον κλάδο του Access Control

  Η τεχνολογία Ultra-Wideband θα αναδιαμορφώσει τον κλάδο του Access Control

  Από τις αρχές του 2020, τα smartphones της Apple, της Samsung και της Xiaomi είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία υπερευρείας ζώνης Ultra-Wideband (UWB). Η Apple χρησιμοποιεί το UWB για κοινή χρήση...
 • Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

  Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

  Τόσο η Εθνοσυνέλευση όσο και η Γερουσία της Γαλλίας, έχουν εγκρίνει νέο νόμο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Το άρθρο 7, που μέχρι τώρα φαίνεται να αποτελεί την πιο αμφιλεγόμενη ...
 • Ο ήχος στα συστήματα ασφαλείας και η απόδοση της επένδυσης

  Ο ήχος στα συστήματα ασφαλείας και η απόδοση της επένδυσης

  Σε όλο τον κόσμο, οι ομάδες και οι υπεύθυνοι ασφαλείας βρίσκονται «υπό πίεση», όταν πρέπει να δικαιολογήσουν τι κάνουν και πώς το κάνουν, αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για τον κλάδο της ασφάλειας. Σε ...
 • Ανάλυση IP καμερών

  Ανάλυση IP καμερών

  Σήμερα, η ανάλυση των IP καμερών ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις, την τιμή και τις απαιτήσεις της ίδιας της εγκατάστασης. Από 720p έως 4K και ακόμα παραπάνω, η ανάλυση μίας κάμερας αποτελεί, α...
 • Η παγκόσμια αγορά των λογισμικών διαχείρισης βίντεο θα αγγίξει τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027

  Η παγκόσμια αγορά των λογισμικών διαχείρισης βίντεο θα αγγίξει τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027

  Τα λογισμικά διαχείρισης βίντεο, αποτελούν σήμερα θεμέλιους λίθους κάθε συστήματος βιντεοεπιτήρησης, επιτρέποντας στους χειριστές να διαχειριστούν τον εξοπλισμό ασφαλείας εξ’ αποστάσεως, αλλά και ...