DIABASTE DWREAN SEC CYP 06
DIGITAL TV 173
16 Ιανουαρίου 2023 11:07

Αισθητήρες Bosch: Τεχνολογία που κάνει τη ζωή πιο ασφαλή και πρακτική

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2023%252F01%252Fwr

Αισθητήρες υπάρχουν παντού. Υπάρχουν στα αυτοκίνητα, στα ηλεκτρικά ποδήλατα, στα smartphones, στα fitness trackers και τα ακουστικά για να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους. Η Bosch αναπτύσσει και κατασκευάζει τέτοιους έξυπνους αισθητήρες που κάνουν τη ζωή ασφαλέστερη και πιο πρακτική. Οι συγκεκριμένοι αισθητήρες βελτιώνονται συνεχώς, γεγονός που συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη μας. Η Bosch είναι πρωτοπόρος και ηγέτης στην αγορά των μικροηλεκτρομηχανικών συστημάτων (MEMS), έναν από τους πιο σημαντικούς και ευρέως χρησιμοποιούμενους τύπους αισθητήρων σήμερα. «Ξεκινήσαμε με την παραγωγή αισθητήρων MEMS το 1995. Τα τελευταία πέντε χρόνια, κατασκευάσαμε τόσους αισθητήρες όσους κατασκευάσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί», δήλωσε η Tanja Rückert, Chief Digital Officer του Ομίλου Bosch, στην έκθεση CES 2023 στο Λας Βέγκας. Πριν από 27 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε να κατασκευάζει αισθητήρες, η εταιρεία τεχνολογίας έχει παράγει συνολικά περισσότερους από 18 δισεκατομμύρια αισθητήρες MEMS. Σήμερα, θα βρει κανείς κατά μέσο όρο 22 από αυτούς σε κάθε αυτοκίνητο. Η Bosch είναι τη δεδομένη στιγμή ο κορυφαίος κατασκευαστής αισθητήρων MEMS, σύμφωνα με την Yole Group*, μια εταιρεία συμβούλων έρευνας αγοράς και στρατηγικής. Έως το 2027, εκτιμάται ότι η παγκόσμια ετήσια ζήτηση για τέτοιου τύπου αισθητήρες θα αυξηθεί από τα 33,5 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα στις 49 δισεκατομμύρια περίπου μονάδες. Επιθυμία της Bosch είναι να αποτελέσει μέρος αυτής της ανάπτυξης και αναμένει περαιτέρω σημαντική αύξηση στα στοιχεία παραγωγής μέσα τα επόμενα χρόνια. Η Rückert τόνισε πως η εταιρεία επιθυμεί να παραμείνει ηγέτης στην αγορά αυτή, αλλά και να επεκταθεί ακόμη περισσότερο. Προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση, η Bosch επενδύει αδρά στα εργοστάσιά της στη Δρέσδη και στο Reutlingen. Μέχρι το 2026, και ως μέρος του επενδυτικού της σχεδίου, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει συνολικά 3 δισεκατομμύρια ευρώ στον επιχειρηματικό τομέα των ημιαγωγών και συνεπώς και στην ανάπτυξη και την κατασκευή αισθητήρων. Όσον αφορά το έργο της εταιρείας στη μικροηλεκτρονική και την τεχνολογία των επικοινωνιών, θα αντλήσει χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης IPCEI ME (“Important Project of Common European Interest on Microelectronics”/ «Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος για τη Μικροηλεκτρονική»).

Οι αισθητήρες σώζουν ζωές και ανοίγουν το δρόμο της συνδεσιμότητας

Οι αισθητήρες μπορούν να θεωρηθούν ως η καρδιά της σύγχρονης τεχνολογίας και η ραχοκοκαλιά του συνδεδεμένου κόσμου. Κάνουν τα οχήματα ασφαλέστερα, σώζουν ζωές καθημερινά και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της ανθρώπινης υγείας. Αυτό τους καθιστά μια εξαιρετικής σημασίας τεχνολογική βάση για όλους τους επιχειρηματικούς τομείς της Bosch και κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψηφιακή καμπάνια με σύνθημα “Sensor tech #LikeABosch”. «Με τη βοήθεια των αισθητήρων, μπορούμε να φέρουμε την «Τεχνολογία για τη ζωή» σε ένα νέο επίπεδο. Δεν βελτιώνουν μόνο την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, μειώνουν και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καθημερινών έξυπνων συσκευών. Θα δείτε μερικά εντυπωσιακά παραδείγματα για το τι σημαίνει αυτό στη νέα μας #LikeABosch καμπάνια», είπε η Rückert.Η πρώτη ευρεία χρήση των αισθητήρων MEMS έγινε στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η Bosch έχει παραμείνει ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές αισθητήρων σε αυτόν τον κλάδο. Οι αισθητήρες Bosch βοηθούν στην πλοήγηση του οχήματος, ελέγχουν τους αερόσακους και τα συστήματα ESP και επιτρέπουν μια ευρεία γκάμα λειτουργιών υποβοήθησης που ενισχύουν την οδηγική ασφάλεια, την άνεση και την αποτελεσματικότητα του οχήματος. Ειδικότερα, όσον αφορά την αυτόνομη οδήγηση, οι αισθητήρες είναι απαραίτητοι. Είναι, θα λέγαμε, τα «μάτια» με τα οποία τα αυτοκίνητα μπορούν να «δουν» και να κατανοήσουν το περιβάλλον τους. Οι αισθητήρες Bosch ανοίγουν το δρόμο για την αυτόνομη οδήγηση. Η εταιρεία προσφέρει ήδη μια ευρεία γκάμα αισθητήρων ραντάρ, lidar, βίντεο και υπερήχων για την τεχνολογία αυτή. Ωστόσο, οι αισθητήρες MEMS διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο και στις καταναλωτικές ηλεκτρικές συσκευές. Λόγου χάριν, οι αισθητήρες πίεσης στα smartphones μπορούν να εντοπίσουν το υψόμετρο της συσκευής μέσα σε λίγα μόλις εκατοστά και έτσι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, μπορούμε να γνωρίζουμε πολύ γρήγορα σε ποιον όροφο βρίσκεται ένα άτομο που μπορεί να κινδυνεύει. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) εκτιμά ότι οι συγκεκριμένοι αισθητήρες πίεσης σώζουν 10.000 ζωές ετησίως, μόνο στις ΗΠΑ.

Οι νέες καινοτομίες της Bosch βελτιώνουν την οδική ασφάλεια

Στην έκθεση CES 2023, η Bosch παρουσίασε πολλές νέες καινοτομίες που βασίζονται σε αισθητήρες για τον τομέα της αυτοκίνησης, συμπεριλαμβανομένης της λύσης RideCare, η οποία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Καινοτομίας από τη βιομηχανική ένωση CTA. Η λύση RideCare θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ασφάλεια όλων των επιβατών ενός οχήματος στη συνδεδεμένη και αυτόνομη αυτοκίνηση, αναφέρει η εταιρεία. Η συνδεδεμένη λύση υλικού (hardware) και λογισμικού (software) αποτελείται από μια έξυπνη κάμερα, ένα ασύρματο κουμπί SOS και υπηρεσίες δεδομένων που βασίζονται στο cloud. Οι επιβάτες των οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν για να επικοινωνήσουν με τους συνεργάτες της Bosch, επί εικοσιτετράωρου βάση, σε περίπτωση ατυχήματος ή στην περίπτωση που προκύψει κάποια άλλη επικίνδυνη κατάσταση. Σε περίπτωση συμβάντος, ο συνεργάτης της Bosch μπορεί να εξετάσει το όχημα μέσω βίντεο, να αξιολογήσει την κατάσταση και, εάν είναι απαραίτητο, να ζητήσει άμεση βοήθεια. Η λύση RideCare χρησιμεύει ως πολύτιμο δίχτυ ασφαλείας, ειδικά για οδηγούς ταξί.Η ανίχνευση σύγκρουσης εκτός ζώνης υπόσχεται και αυτή μεγαλύτερη οδική ασφάλεια: το σύστημα προστατεύει τους επιβάτες του οχήματος σε περίπτωση πλευρικών συγκρούσεων, που συμβαίνουν συχνά κατά την αλλαγή λωρίδας ή τη διέλευση διασταυρώσεων. Έξυπνοι αισθητήρες σε συνδυασμό με έναν νέο αλγόριθμο λογισμικού ανιχνεύουν γρήγορα και αξιόπιστα την ακριβή γωνία πρόσκρουσης, σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης, και ενεργοποιούν έγκαιρα τον σωτήριο αερόσακο προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες ενός ατυχήματος. «Η τεχνολογία ανίχνευσης σύγκρουσης εκτός ζώνης είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε ένα λογισμικό για να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το υπάρχον υλικό. Αυτό δημιουργεί ένα πρόσθετο αξιόλογο όφελος στις οδικές μεταφορές», δήλωσε ο Mike Mansuetti, Πρόεδρος της Bosch στη Βόρεια Αμερική, στο CES στο Λας Βέγκας.

Οι κβαντικοί αισθητήρες επιφέρουν σημαντικές δυνατότητες

Η Bosch ανταποκρίνεται και στον πρωτοποριακό της ρόλο στην ανάπτυξη νέων κατηγοριών αισθητήρων: οι κβαντικοί αισθητήρες θα αποτελέσουν αναδυόμενο τομέα καινοτομίας τα επόμενα χρόνια. Θα μπορούσαν σύντομα να επιτρέπουν μετρήσεις 1.000 φορές πιο ακριβείς από αυτές των σημερινών αισθητήρων MEMS. Αυτό θα επέτρεπε, για παράδειγμα, ευκολότερη και ακριβέστερη διάγνωση νευρολογικών παθήσεων. Πέρυσι, η Bosch ίδρυσε τη δική της startup με σκοπό την εμπορευματοποίηση των κβαντικών αισθητήρων και την ανάπτυξη αυτής της αγοράς. Ως μια ευρέως διαφοροποιημένη εταιρεία τεχνολογίας, η Bosch πάει μπροστά την ανάπτυξη πολλά υποσχόμενων τεχνολογιών σε πολλούς τομείς και παίρνει θέση για το μέλλον: «Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα επενδύσουμε 10 δισεκατομμύρια ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Bosch. Το εργατικό μας δυναμικό των 40.000 μηχανικών λογισμικού θα αυξηθεί και αυτό», δήλωσε η Rückert.

Η βιωσιμότητα οδηγεί την τεχνολογική πρόοδο

Η κλιματική δράση και η βιωσιμότητα αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες της Bosch. «Για το μέλλον του πλανήτη μας, είναι σημαντικό να δεσμευτούμε όλοι πως θα ζούμε ολοένα και πιο αποδοτικά όσον αφορά την ενέργεια. Την ίδια στιγμή, η κλιματική αλλαγή οδηγεί την τεχνολογική πρόοδο στην εταιρεία μας, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων», δήλωσε η Rückert. Στην CES, η Bosch παρουσίασε την επόμενη γενιά αισθητήρων MEMS. Είναι πιο ακριβείς, πιο στιβαροί και πιο αποδοτικοί σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα. Για παράδειγμα, ο αδρανειακός αισθητήρας BHI360/BHI380, που μπορεί να προγραμματιστεί και παρουσιάζει δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης (AI), ενώ προσαρμόζεται και στις μεμονωμένες κινήσεις του χρήστη όταν εγκαθίσταται σε fitness trackers, έχει το μισό μέγεθος και καταναλώνει τη μισή ισχύ σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Το ίδιο ισχύει και για τον νέο αισθητήρα σωματιδίων BMV080, ο οποίος μετρά τη συγκέντρωση σωματιδίων και τη ρύπανση στον αέρα και είναι έως και 450 φορές μικρότερος από τα προϊόντα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Επίσης, υπάρχει και ο βαρομετρικός αισθητήρας πίεσης BMP585, ο οποίος μπορεί και μετρά μια αλλαγή στο υψόμετρο μερικών εκατοστών: απαιτεί 85 τοις εκατό λιγότερη ενέργεια και έχει αυξηθεί η ανθεκτικότητά του κατά τρεις φορές σε σύγκριση με τον αισθητήρα της προηγούμενης γενιάς.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, Φεβρουάριος 2023

  Security Report, Φεβρουάριος 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Φεβρουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
 • Αφιέρωμα στους TOP 50 κατασκευαστές Security για το 2021-2022

  Αφιέρωμα στους TOP 50 κατασκευαστές Security για το 2021-2022

  Κάθε χρόνο, η ιστοσελίδα asmag.com δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στους σημαντικότερους κατασκευαστές και προμηθευτές συστημάτων και προϊόντων ασφαλείας, προκειμένου να καταρτίσει τ...
 • SALONICA ELECTRONIX 2023

  SALONICA ELECTRONIX 2023

  Η Salonica Electronix επιστρέφει με σημαντικές αλλαγές για τρίτη φορά στη Θεσσαλονίκη στις 10 και11 Μαρτίου 2023! Εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη επιτυχία των κλαδικών εκθέσεων Athens Electronix,αλλά κ...
 • Σεμινάριο G.I. Security

  Σεμινάριο G.I. Security

  Την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, η G.I. Security διοργάνωσε τεχνικό σεμινάριο επιμόρφωσης για τις νέες προϊοντικές λύσεις της RISCO στο κέντρο εκδηλώσεων του Holiday Inn. Το σεμινάριο χαρακτηρίστηκε ...
 • Η PartnerNET γιορτάζει τα 20 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας της Grandstream στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου!

  Η PartnerNET γιορτάζει τα 20 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας της Grandstream στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου!

  Μία σπουδαία εκδήλωση έλαβε χώρα στο ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτων την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022. Η Grandstream, ένας από τους κορυφαίους οίκους στον σχεδιασμό και την παραγωγή λύσεων εταιρικής...
 • Περιήγηση στα περίπτερα της Xenia 2022

  Περιήγηση στα περίπτερα της Xenia 2022

  Το περιοδικό Security Report δεν θα μπορούσε να λείπει από μία εκ των μεγαλύτερων εκθέσεων για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Επί τρεις ημέρες η Xenia 2022 αποτέλεσε πόλο έλξης εκατοντάδων επαγγελματιών ...
 • Έξυπνες λύσεις από την Hikvision για την αυτοκινητοβιομηχανία

  Έξυπνες λύσεις από την Hikvision για την αυτοκινητοβιομηχανία

  Με την αξία των αποθεμάτων να αγγίζει χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια ευρώ, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τους βανδαλισμούς και να σταματήσ...
 • Κυβερνοασφάλεια και έλεγχος πρόσβασης

  Κυβερνοασφάλεια και έλεγχος πρόσβασης

  Με τα σπίτια μας πιο συνδεδεμένα από ποτέ, οι ευκαιρίες για να παρεισφρήσουν οι hackers στις ζωές μας και να πάρουν τον έλεγχο των συσκευών μας, αλλά και να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα είναι περισσ...
 • Τα πλεονεκτήματα των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας

  Τα πλεονεκτήματα των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας

  Η καθυστερημένη αντίδραση σε ηχητικούς συναγερμούς αποτελεί σύνηθες χαρακτηριστικό των ανθρώπων. Αντίθετα, έρευνες φανερώνουν πως οι ίδιοι άνθρωποι αντιδρούν αισθητά πιο γρήγορα σε φωνητικά σήματα...
 • PoE και εγκαταστάσεις ελέγχου πρόσβασης

  PoE και εγκαταστάσεις ελέγχου πρόσβασης

  Η ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρονικών κλειδαριών και των φυσικών συστημάτων ελέγχου πρόσβασης άλλαξαν την βιομηχανία της ασφάλειας τα τελευταία χρόνια. Από τις παραδοσιακές κλειδαριές, περάσαμε στις...
 • ZKTeco ZKBio Time ERGANI

  ZKTeco ZKBio Time ERGANI

  Το «Εργάνη» είναι το νέο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω του οποίου ο κάθε εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί πρόσληψη, τερματισμό και δήλω...
 • Hikvision KF3T

  Hikvision KF3T

  Η Hikvision παρουσίασε πρόσφατα τη νέα σειρά KF3T, η οποία περιλαμβάνει αναλογικές κάμερες HDTVI με κύριο χαρακτηριστικό την ανάλυση 3K και διάσταση κάδρου εικόνας 16:9, για αποφυγή παραμόρφωσης σ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «Security Report Cyprus»

  Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «Security Report Cyprus»

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
 • <strong>Επιλέγοντας φακούς σε ένα Κλειστό κύκλωμα Τηλεόρασης</strong>

  Επιλέγοντας φακούς σε ένα Κλειστό κύκλωμα Τηλεόρασης

  Στα μάτια των περισσοτέρων όλοι οι φακοί κάμερας είναι ίδιοι και κάθε φακός κρίνεται ικανοποιητικός αρκεί να παρέχει εικόνες υψηλής ευκρίνειας. Στον κόσμο των ειδικών όμως, τα πράγματα είναι αρκετ...
 • <strong>Καλώδια Ethernet σε συστήματα βιντεοεπιτήρησης</strong>

  Καλώδια Ethernet σε συστήματα βιντεοεπιτήρησης

  Ένα καλώδιο Ethernet είναι ένας κοινός τύπος καλωδίου δικτύου που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για την ενσύρματη σύνδεση πολλών συσκευών, όπως οι υπολογιστές, τα switches, οι κάμερες ασφαλείας, τ...
 • <strong>Internet of Things</strong>

  Internet of Things

  Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) αποτελείται από έξυπνες συσκευές που επικοινωνούν μεταξύ τους. Δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις συσκευές να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν δεδομένα. Εκτός αυτού, το...
 • Κάμερες εξωτερικού χώρου

  Κάμερες εξωτερικού χώρου

  Η επιλογή της κατάλληλης κάμερας για τον κατάλληλο χώρο είναι μια δύσκολη απόφαση που αντιμετωπίζουν τόσο οι εγκαταστάτες, όσο και οι τελικοί πελάτες, μιας και η αγορά σήμερα διαθέτει αμέτρητες συ...
 • Ajax Special Event

  Ajax Special Event

  Το 4ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 11 Οκτωβρίου του 2022 και η εταιρία παρουσίασε στο κοινό των integrators νέα προϊόντα, λογισμικά και πολλές ακόμα...
 • Συναγερμοί οικίας vs επιχείρησης

  Συναγερμοί οικίας vs επιχείρησης

  Οι τεχνικές παραβίασης των δραστών διαρκώς εξελίσσονται. Για αυτό άλλωστε η ζήτηση για συστήματα ασφαλείας τόσο σε οικίες όσο και σε επαγγελματικούς χώρους  αυξάνεται ή (τουλάχιστον) σταθεροπ...
 • Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Φείδα

  Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Φείδα

  Η φετινή χρονιά, είναι χρονιά γιορτής για την Sigma Security, καθώς συμπληρώνει 45 χρόνια επιτυχούς δραστηριότητας στο κλάδο της ηλεκτρονικής ασφάλειας! Η Sigma Security δημιουργήθηκε το 1977 και ...
 • VMS: αυτά είναι μερικά από τα βασικότερα κριτήρια αγοράς του

  VMS: αυτά είναι μερικά από τα βασικότερα κριτήρια αγοράς του

  Επιχειρηματική ευφυΐα, βελτιωμένη διαχείριση συμβάντων, πλούσια αναλυτικά στοιχεία και υψηλή ασφάλεια, αυτές είναι μόνο μερικές από τις σύγχρονες δυνατότητες των νέων συστημάτων διαχείρισης βίντεο...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design