DIABASTE DWREAN SEC 139
techmail
anga2023
DIABASTE DWREAN SEC CYP 07
DIGITAL TV 177
28 Απριλίου 2022 11:01

Datto: Τι είναι το Software as a Service- SaaS|Μέρος 1

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F64a58a87366d20bdb39f43675407e112 XL

Το SaaS σημαίνει «Λογισμικό ως Υπηρεσία» και είναι μία cloud-based υπηρεσία πληροφορικής. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο χρήσης και διάθεσης λογισμικού που γίνεται ολοένα και δημοφιλέστερο, ειδικά στο σημερινό τοπίο των επιχειρήσεων. Με απλά λόγια, ο πελάτης, δεν αγοράζει πλέον το λογισμικό με τον συμβατικό ή παραδοσιακό τρόπο, προμηθευόμενος για παράδειγμα μία άδεια χρήσης με το ανάλογο αντίτιμο, αλλά στην ουσία αποκτά το δικαίωμα χρήσης του λογισμικού ως συνδρομητική υπηρεσία πληρώνοντας κάποιο μηνιαίο ή ετήσιο αντίτιμο.

Το SaaS σημαίνει «Λογισμικό ως Υπηρεσία» και είναι μία cloud-based υπηρεσία πληροφορικής. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο χρήσης και διάθεσης λογισμικού που γίνεται ολοένα και δημοφιλέστερο, ειδικά στο σημερινό τοπίο των επιχειρήσεων. Με απλά λόγια, ο πελάτης, δεν αγοράζει πλέον το λογισμικό με τον συμβατικό ή παραδοσιακό τρόπο, προμηθευόμενος για παράδειγμα μία άδεια χρήσης με το ανάλογο αντίτιμο, αλλά στην ουσία αποκτά το δικαίωμα χρήσης του λογισμικού ως συνδρομητική υπηρεσία πληρώνοντας κάποιο μηνιαίο ή ετήσιο αντίτιμο.

Πρόκειται επί της ουσίας για λογισμικό κατ’ απαίτηση (on-demand) στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση ο χρήστης μέσω σύνδεσης στο Internet. Το SaaS είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους παροχής επιχειρησιακής-κλάσης λογισμικού σε επιχειρήσεις και καταναλωτές χάρη στα πολλαπλά οφέλη του, μεταξύ των οποίων είναι η επεκτασιμότητα, η ευχρηστία και το χαμηλό κόστος.

Υπάρχουν χιλιάδες πάροχοι ή προμηθευτές λογισμικού SaaS για να επιλέξετε, ωστόσο οι πιο δημοφιλείς είναι οι Google Workspace, Microsoft 365, Salesforce, Dropbox, Slack και Hubspot.
Οι παραπάνω εταιρείες αποτελούν κορυφαία παραδείγματα στη βιομηχανία SaaS και ουσιαστικά έχουν καθορίσει το πλαίσιο των επιτυχημένων Software as a Service εταιρειών. Όπως και να έχει, καλό θα ήταν να εξετάζετε πάντα το ποιος λογοδοτεί για καθετί όταν πρόκειται για την επιλογή ενός προμηθευτή SaaS.

Τι να αναζητήσετε σε μια επιχειρησιακή λύση SaaS

Όταν βρίσκεστε σε αναζήτηση της κατάλληλης τεχνολογίας SaaS για την προστασία των δεδομένων των πελατών σας, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει για τους σκοπούς σας. Ακολουθούν πέντε βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξετε:

1Λογοδοσία (Ευθύνη): Μάθετε ποιος είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε, καθώς οι πάροχοι SaaS διασφαλίζουν ότι δεν θα χάσουν τα δεδομένα cloud των πελατών σας προσφέροντας ενσωματωμένες δυνατότητες εφεδρείας και άλλα μέτρα υψηλής διαθεσιμότητας.

2Ολοκληρωμένη προστασία: Ορισμένες λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας SaaS προστατεύουν μόνο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αρχεία και φακέλους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες λύσεις οι οποίες προσφέρουν πιο ολοκληρωμένη κάλυψη.

3.RPO/RTO: Ο στόχος σημείου ανάκτησης (RPO) και ο στόχος χρόνου ανάκτησης (RTO) αποτελούν επίσης ζητήματα κρίσιμης σημασίας. Οι παραπάνω μετρήσεις αναφέρονται στο χρονικό σημείο στο οποίο μπορείτε να επαναφέρετε και στο πόσο γρήγορα μπορείτε να εκτελέσετε μια επαναφορά αντίστοιχα.

4Ασφάλεια/Συμμόρφωση: Πολλοί MSPs εξυπηρετούν πελάτες σε κλάδους με σημαντικές απαιτήσεις συμμόρφωσης και ασφάλειας. Επομένως, η επιλογή μιας λύσης προστασίας SaaS που μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες είναι απολύτως απαραίτητη. Αναζητήστε προϊόντα που δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων σε συμμόρφωση με τα πρότυπα αναφορών Service Organization Control (SOC 1/ SSAE 16 και SOC 2 Type II) τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες συμμόρφωσης των πελατών σας με τις νομοθεσίες HIPAA και GDPR.

5Ανάπτυξη των επιχειρήσεων MSP: Καμία συζήτηση που σχετίζεται με την αξιολόγηση προϊόντων για MSPs (Πάροχοι Διαχειριζόμενων Υπηρεσιών) δεν είναι πλήρης χωρίς να ληφθεί υπόψη η κερδοφορία. Αναζητήστε προϊόντα που έχουν τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργικότητα που χρειάζεστε και σε επίπεδο τιμής που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε περιθώρια κέρδους για τις υπηρεσίες σας. Εξετάστε τα προϊόντα που προσφέρουν πλεονεκτήματα τιμολόγησης για MSPs, όπως εκπτώσεις με βάση τις πωλήσεις και ευέλικτη αδειοδότηση (licensing) τύπου «πληρώνετε για ότι χρησιμοποιείτε».

Για περισσότερες συμβουλές για το τι να αναζητήσετε σε μία επαγγελματική λύση προστασίας SaaS, κατεβάστε το ebook της Datto.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, τεύχος 08

  Security Report Cyprus, τεύχος 08

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
 • MONITOREAL

  MONITOREAL

  Η Monitoreal, κατασκευαστής και προμηθευτής λύσεων τεχνητής νοημοσύνης για την ασφάλεια οικιακών αλλά και εμπορικών εγκαταστάσεων είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την δυνατότητα ενοποίησης...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Αφιέρωμα στους TOP 50 κατασκευαστές Security για το 2021-2022

  Αφιέρωμα στους TOP 50 κατασκευαστές Security για το 2021-2022

  Κάθε χρόνο, η ιστοσελίδα asmag.com δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στους σημαντικότερους κατασκευαστές και προμηθευτές συστημάτων και προϊόντων ασφαλείας, προκειμένου να καταρτίσει τ...
 • Έξυπνες λύσεις από την Hikvision για την αυτοκινητοβιομηχανία

  Έξυπνες λύσεις από την Hikvision για την αυτοκινητοβιομηχανία

  Με την αξία των αποθεμάτων να αγγίζει χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια ευρώ, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τους βανδαλισμούς και να σταματήσ...
 • PoE και εγκαταστάσεις ελέγχου πρόσβασης

  PoE και εγκαταστάσεις ελέγχου πρόσβασης

  Η ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρονικών κλειδαριών και των φυσικών συστημάτων ελέγχου πρόσβασης άλλαξαν την βιομηχανία της ασφάλειας τα τελευταία χρόνια. Από τις παραδοσιακές κλειδαριές, περάσαμε στις...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design