Skip to main content
Hermes Banner 1
DIABASTE DWREAN SEC CYP 12
DIGITAL TV 190
ilka aggelia
28 Ιανουαρίου 2022 12:08

ESET: Απάτες με κρυπτονομίσματα: Τι πρέπει να γνωρίζετε και πως θα προστατευτείτε

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fb1ba8bfe3e83b3cdf04cc8cd6f799a75 XL

Ο κόσμος έχει πάθει εμμονή με τα κρυπτονομίσματα. Ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin, το Monero, το Ethereum και το Dogecoin βρίσκονται παντού στο διαδίκτυο. Η αλματώδης άνοδος της αξίας τους υπόσχεται μεγάλα κέρδη για τους επενδυτές (πριν οι τιμές των νομισμάτων πέσουν, δηλαδή). Και οι «περιουσίες» που μπορούν να δημιουργηθούν από την εξόρυξη εικονικού χρήματος θυμίζουν τον πυρετό του χρυσού πίσω στο 1800. « Ή τουλάχιστον αυτό θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε πολλοί, μεταξύ των οποίων και ένας μακρύς κατάλογος απατεώνων» λέει ο Phil Muncaster από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET.

Ο κόσμος έχει πάθει εμμονή με τα κρυπτονομίσματα. Ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin, το Monero, το Ethereum και το Dogecoin βρίσκονται παντού στο διαδίκτυο. Η αλματώδης άνοδος της αξίας τους υπόσχεται μεγάλα κέρδη για τους επενδυτές (πριν οι τιμές των νομισμάτων πέσουν, δηλαδή). Και οι «περιουσίες» που μπορούν να δημιουργηθούν από την εξόρυξη εικονικού χρήματος θυμίζουν τον πυρετό του χρυσού πίσω στο 1800. « Ή τουλάχιστον αυτό θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε πολλοί, μεταξύ των οποίων και ένας μακρύς κατάλογος απατεώνων» λέει ο Phil Muncaster από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET.

Στην πραγματικότητα, αν ενδιαφέρεστε σήμερα για τα κρυπτονομίσματα, είναι πολύ πιθανό να διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο να πέσετε θύματα απάτης. Αυτή είναι η νέα Άγρια Δύση – ένας άνομος, ανεξέλεγκτος κόσμος όπου οι κακόβουλοι εγκληματίες έχουν συχνά το πάνω χέρι. Οι κανόνες για την πρόληψη της απάτης ισχύουν και εδώ. Όλα όσα διαβάζετε στο διαδίκτυο θα πρέπει να τα εξετάζετε και να τα ελέγχετε προσεκτικά. Κρατήστε τις επιφυλάξεις σας για το «θόρυβο» που δημιουργεί η δημοσιότητα και θα έχετε αρκετές πιθανότητες να παραμείνετε ασφαλείς λέει ο Phil Muncaster από την ESET.

Γιατί οι απάτες με κρυπτονομίσματα αυξάνονται;

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν την επικαιρότητα και τις δημοφιλείς τάσεις για να εξαπατήσουν τα θύματά τους. Και δεν υπάρχει κάτι πιο επίκαιρο από τα κρυπτονομίσματα. Τα άρθρα στα ΜΜΕ και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευθύνονται εν μέρει, καθώς δημιουργούν έναν κύκλο ανατροφοδότησης της δημοσιότητας που ενισχύει την υστερία γύρω από τα εικονικά νομίσματα. Το αποτέλεσμα; Από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι το Μάιο του 2021, οι Αμερικανοί έχασαν περίπου 80 εκατ. δολάρια (71 εκατ. ευρώ) σε χιλιάδες απάτες με κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσό είναι ακόμη μεγαλύτερο: η βρετανική αστυνομία ισχυρίζεται ότι τα θύματα έχασαν πάνω από 146 εκατ. λίρες (172 εκατ. ευρώ) τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.

Γιατί αυξάνονται αυτού του είδους οι απάτες; Επειδή:

  • Στην αγορά των κρυπτονομισμάτων υπάρχουν λίγοι ή και καθόλου κανόνες για τους επενδυτές, σε σχέση με την παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά.
  • Το τεράστιο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης είναι ένα καλό δόλωμα για ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) και άλλου είδους απάτες
  • Η εκτόξευση των τιμών των κρυπτονομισμάτων προσελκύει άτομα που ονειρεύονται να πλουτίσουν γρήγορα
  • Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν στην ενίσχυση του θορύβου, πραγματικού ή φανταστικού
  • Υπάρχει επίσης το δέλεαρ της εξόρυξης νομισμάτων για χρήματα, το οποίο οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως αγκίστρι.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες απάτες με κρυπτονομίσματα;

Εάν έχετε ψηφιακά χρήματα αποθηκευμένα με ασφάλεια σε ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, ενδέχεται να απειλούνται από τους χάκερ. Σε πολλές περιπτώσεις οι κυβερνοεγκληματίες έχουν καταφέρει να αποσπάσουν κεφάλαια από αυτές τις επιχειρήσεις, μάλιστα μερικές φορές «σηκώνοντας» εκατοντάδες εκατομμύρια. Ωστόσο, συνήθως οι εταιρείες που παραβιάζονται υπόσχονται να αποζημιώσουν τους πελάτες τους. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν τέτοιες διαβεβαιώσεις για τα θύματα της απάτης με κρυπτονομίσματα. Αν πέσετε θύμα απάτης μπορεί να χάσετε πολλά χρήματα.

Αξίζει να καταλάβετε πώς μοιάζουν αυτές οι απάτες. Σύμφωνα με τον Phil Muncaster από την ESET αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες:

«Πυραμίδες» επενδυτών: Πρόκειται για ένα είδος επενδυτικής απάτης όπου τα θύματα εξαπατώνται για να επενδύσουν σε μια ανύπαρκτη εταιρεία ή σε ένα σχέδιο για «γρήγορο πλούτο», το οποίο στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να γεμίζει την τσέπη του απατεώνα. Τα κρυπτονομίσματα είναι ιδανικά για αυτού του είδους τις απάτες, καθώς οι απατεώνες εφευρίσκουν πάντα νέες, απροσδιόριστες τεχνολογίες «αιχμής» για να προσελκύσουν επενδυτές και να δημιουργήσουν μεγαλύτερα εικονικά κέρδη. Η παραποίηση των δεδομένων είναι εύκολη όταν το νόμισμα είναι ούτως ή άλλως εικονικό.

Το φαινόμενο της “φούσκας”: Προβάλλοντας ψευδείς πληροφορίες οι απατεώνες ενθαρρύνουν τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές από όχι και τόσο γνωστές εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Στη συνέχεια, η τιμή της μετοχής αυξάνεται και ο απατεώνας πουλάει τις δικές του μετοχές, αποκομίζοντας ένα ικανοποιητικό κέρδος και αφήνοντας το θύμα με άχρηστες μετοχές.

Ψεύτικες διαφημίσεις με διασημότητες: Οι απατεώνες παραβιάζουν λογαριασμούς διασημοτήτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς και ενθαρρύνουν τους οπαδούς τους να επενδύσουν σε ψεύτικα σχέδια όπως τα παραπάνω. Σε μια καλοστημένη απάτη, χάθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια από απατεώνες που συμπεριέλαβαν ακόμη και το όνομα του Elon Musk σε κάποια διεύθυνση Bitcoin, προκειμένου να κάνουν το τέχνασμα πιο αξιόπιστο.


 

Ψεύτικα ανταλλακτήρια: Οι απατεώνες στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή αναρτούν μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποσχόμενοι πρόσβαση σε εικονικά μετρητά που είναι αποθηκευμένα σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Η μόνη παγίδα είναι ότι ο χρήστης πρέπει συνήθως να πληρώσει πρώτα μια μικρή αμοιβή. Στην πραγματικότητα, το ανταλλακτήριο δεν υπάρχει και τα χρήματά τους χάνονται για πάντα.

Επικίνδυνες εφαρμογές: Οι κυβερνοεγκληματίες παραποιούν νόμιμες εφαρμογές κρυπτονομισμάτων και τις ανεβάζουν σε καταστήματα εφαρμογών. Αν εγκαταστήσετε μία από αυτές τις εφαρμογές μπορεί να κλέψει τα προσωπικά και οικονομικά σας στοιχεία ή να τοποθετήσει κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας. Άλλες μπορεί να εξαπατήσουν τους χρήστες ώστε να πληρώσουν για ανύπαρκτες υπηρεσίες ή να προσπαθήσουν να κλέψουν κωδικούς για το πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων τους.

Ψεύτικα δελτία τύπου: Μερικές φορές οι απατεώνες καταφέρνουν να ξεγελάσουν ακόμα και τους  δημοσιογράφους, οι οποίοι αναδημοσιεύουν ψεύτικες πληροφορίες. Αυτό συνέβη σε δύο περιπτώσεις, όταν σημαντικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες έγραψαν ιστορίες σχετικά με μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που ετοιμάζονται να δεχτούν ορισμένα κρυπτονομίσματα. Τα ψεύτικα δελτία τύπου στα οποία βασίστηκαν αυτές οι ιστορίες αποτελούσαν μέρος σχεδίων που αποσκοπούσαν στο να αυξήσουν την αξία των κρυπτονομισμάτων που κατείχαν οι απατεώνες.

Phishing/αντιποίηση ταυτότητας: Το Phishing είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους δράσης των απατεώνων. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα μηνύματα κειμένου και τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραποιούνται ώστε να φαίνεται ότι αποστέλλονται από νόμιμη, αξιόπιστη πηγή. Ορισμένες φορές αυτή η «πηγή» – για παράδειγμα, ένας πάροχος πιστωτικής κάρτας, μια τράπεζα ή ένας κυβερνητικός αξιωματούχος – ζητά την πληρωμή σε κρυπτονομίσματα. Θα προσπαθήσουν να σας πιέσουν να ενεργήσετε βιαστικά χωρίς να το σκεφτείτε.

 

Τι πρέπει να κάνετε για να μην πέσετε θύματα απάτης;

Το καλύτερο όπλο για την καταπολέμηση της απάτης είναι η καχυποψία. Δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή όπου δεν είναι αλήθεια όλα όσα διαβάζουμε στο internet. Αρκετά από αυτά είναι σχεδιασμένα για να μας ξεγελάσουν και να μας βλάψουν. Έχοντας αυτό κατά νου, δοκιμάστε τα παρακάτω για να αποφύγετε να πέσετε θύμα εξαπάτησης:

  • Ποτέ μη δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία σε κάποιον που έρχεται σε επαφή μαζί σας απροειδοποίητα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κειμένου, μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ. Μπορεί ακόμη και να φαίνεται ότι ο αποστολέας είναι κάποιος φίλος σας, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι ένας χάκερ που έχει παραβιάσει το email ή τον κοινωνικό του λογαριασμό. Επικοινωνήστε ξεχωριστά με τον καθένα με κάποιον άλλο τρόπο επιοινωνίας.
  • Εάν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι. Αντιμετωπίστε οποιαδήποτε επενδυτικά σχήματα με μεγάλη δόση δυσπιστίας
  • Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για κάθε λογαριασμό κρυπτονομισμάτων που έχετε
  • Απορρίψτε κάθε επενδυτική «ευκαιρία» που απαιτεί προκαταβολή
  • Μη χρησιμοποιείτε ποτέ ανεπίσημα καταστήματα εφαρμογών
  • Εγκαταστήστε λογισμικό anti-malware από αξιόπιστο πάροχο στον υπολογιστή και τις κινητές συσκευές σας

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Σεπτέμβριος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Σεπτεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
Πυρανίχνευση και Πυροπροστασία
Η προστασία των επαγγελματικών κτιρίων από διάφορες καταστροφές αποτελεί έναν μικρό «πονοκέφαλο» για τον κάθε επιχειρηματία ή ιδιοκτήτη, διότι πρέπει να ακολουθηθεί πιστά η ειδική ελληνική νομοθεσ...
CRETA ELECTRONIX 2024
Μετά την τεράστια επιτυχία των κλαδικών εκθέσεων Salonica Electronix 2023 και Athens Electronix 2024, που πραγματοποιήθηκαν για τρίτη φορά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα, και έσπασαν κάθε ρε...
IoT σε ξενοδοχειακές μονάδες
Στον τομέα της φιλοξενίας, η ευημερία του προσωπικού, η διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων και η ασφάλεια των επισκεπτών, είναι οι τρεις λέξεις κλειδί για την επιτυχία. Σήμερα, το τεχνολογικό τ...
Η είσοδος στα γήπεδα «μπαίνει» στην ψηφιακή εποχή
Στην Ελλάδα, η παρακολούθηση ενός αγώνα ποδοσφαίρου ή καλαθοσφαίρισης είναι μία αρκετά έντονη δραστηριότητα για τους φιλάθλους, αλλά και για όσους απλά ενδιαφέρονται για το θέαμα. Παρόλο που και ο...
Video Analytics σε αεροδρόμια
Τα αεροπορικά ταξίδια είναι ένας από τους ταχύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους ταξιδιού παγκοσμίως. Καθημερινά πραγματοποιούνται περισσότερες από 100.000 εμπορικές πτήσεις και ως εκ τούτου ...
Uniview Wise-ISP
Η εξέλιξη της τεχνολογίας νυχτερινής προβολής έως και την 4η γενιά στα συστήματα βιντεοεπιτήρησης προκύπτει κυρίως, μέσα από βελτιώσεις του υλικού. Ωστόσο, γνωστά προβλήματα, όπως η χαμηλή φωτεινό...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report Cyprus, Τεύχος 13
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος 13 του Security Report Cyprus θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σ...
AI κάμερες και καταγραφικά
Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
Hikvision Smart Hybrid
Οι συμβατικές υπέρυθρες κάμερες παρέχουν ασπρόμαυρες εικόνες, συνήθως με αποτέλεσμα την απώλεια κρίσιμων λεπτομερειών. Από την άλλη, οι κάμερες με ενσωματωμένο white light (λευκό φωτισμό) μπορεί ν...
Cubis VMS
Το λογισμικό Cubis VMS αποτελεί μια προηγμένη λύση για την παρακολούθηση και διαχείριση του καταγεγραμμένου βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας σας και έρχεται με καινοτόμες λειτουργίες, σχεδιασμένες...
Ruijie-Reyee Cloud AI Heatmap
Μια κύρια παροχή που χρειαζόμαστε όλοι όσον αφορά στην εργασία μας, είτε αυτή είναι στο εξ αποστάσεως, στο σπίτι, το γραφείο ή σε κάποιον ενοικιαζόμενο - προσωρινό επαγγελματικό χώρο, δεν είναι πλ...
Οι μεγαλύτερες τάσεις CCTV για το 2024
Στον κόσμο της βιντεοεπιτήρησης παρατηρείται ραγδαία εξέλιξη την τελευταία δεκαετία, με τις καινοτομίες στην τεχνολογία να έχουν διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην εν λόγω ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, ο το...
Ανίχνευση Ομοιότητας
Σήμερα, όλο και περισσότερες εταιρείες αποκτούν μεγαλύτερη αξία εφαρμόζοντας στα συστήματα παρακολούθησης βίντεο που χρησιμοποιούν λογισμικά ανάλυσης βίντεο βασισμένα σε τεχνητή νοημοσύνη. Οι εν λ...
Αναβάθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα
Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς πρόκειται για εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται μετρητά και άλλα τιμαλφή σε μεγάλες ποσότητες. ...