Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
1 στις 2 εταιρείες θα αυξήσει τις επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια
Πρώτο θέμα στην ατζέντα των επιχειρήσεων, ανά τον κόσμο, κάνει την κυβερνοασφάλεια η πανδημία του COVIDE-19. Περισσότερες από τις μισές εταιρείες (55%) δηλώνουν ότι ο προϋπολογισμός τους για την κυβερνοασφάλεια θα αυξηθεί το 2021.
Πρώτο θέμα στην ατζέντα των επιχειρήσεων, ανά τον κόσμο, κάνει την κυβερνοασφάλεια η πανδημία του COVIDE-19. Περισσότερες από τις μισές εταιρείες (55%) δηλώνουν ότι ο προϋπολογισμός τους για την κυβερνοασφάλεια θα αυξηθεί το 2021.
Την ίδια στιγμή, πάντως, πάνω από τα μισά στελέχη (55%) δεν πιστεύουν ότι δαπάνες τους για την κυβερνοασφάλεια διατίθενται προς τους πιο σημαντικούς κινδύνους για την επιχείρηση. Έτσι, το 44% σκέφτεται να αλλάξει τη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού για την ψηφιακή ασφάλεια.
Γενικά, ο COVID-19 οδηγεί τις επιχειρήσεις παγκοσμίως σε επανεξέταση της στρατηγικής τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο: το 96% σχεδιάζει να τροποποιήσει τη στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια λόγω της πανδημίας.
Μάλιστα, ένα στα δύο στελέχη (50%) δηλώνει ότι είναι πιο πιθανόν, πλέον, να λαμβάνεται υπόψη η κυβερνοασφάλεια σε κάθε επιχειρηματική απόφαση, σε σύγκριση με 25% πέρυσι. Επιπλέον, το 51% των CEOs δηλώνει ότι είναι πιο πιθανόν να έχει συχνές αλληλεπιδράσεις με τον Υπεύθυνο Ασφάλειας Πληροφοριών (CISO).
Κατά τους τρεις πρώτους μήνες της πανδημίας, όπως ανέφεραν οι CEOs, οι επιχειρήσεις τους, επιτάχυναν την ψηφιοποίηση τους με εκπληκτική ταχύτητα, μεταβαίνοντας κατευθείαν στο δεύτερο ή τρίτο έτος των πενταετών πλάνων τους. “Πολλές επιχειρήσεις χρειάστηκε να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια. Ο ρόλος του CISO δεν υπήρξε ποτέ πιο κρίσιμος τόσο για την επιβίωση, όσο και για την ανάπτυξη”, διαπιστώνει η ετήσια μελέτη της PwC Digital “Trust Insights 2021”.
Έρχονται προσλήψεις
Με 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας στην κυβερνοασφάλεια, που αναμένεται να καλυφθούν έως το 2021, το πρόβλημα είναι η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων. Σε ποσοστό 51%, τα στελέχη σχεδιάζουν να προσλάβουν προσωπικό πλήρους απασχόλησης στην κυβερνοασφάλεια κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, με περισσότερους από το 22% να δηλώνουν ότι θα αυξήσουν το προσωπικό κατά 5% ή περισσότερο.
Οι θέσεις με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορούν σε αρχιτέκτονες λύσεων cloud (43%), τους υπεύθυνους ασφάλειας πληροφοριών (40%) και τα στελέχη ανάλυσης δεδομένων (37%). Μια εναλλακτική λύση, που έχουν αξιοποιήσει πολλές επιχειρήσεις για να καλύψουν τις κενές θέσεις, είναι οι εσωτερικές μετακινήσεις, με αναβάθμιση δεξιοτήτων των υφιστάμενων εργαζομένων.
Κάποιες εταιρείες έχουν ξεκινήσει να βασίζονται στο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για να καλύψουν την άμεση ανάγκη για εξειδικευμένο ταλαντούχο προσωπικό.
Πιο γρήγορα αντανακλαστικά
Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις εξισώνουν τους όρους έναντι των κυβερνοεπιθέσεων: το 43% απαντά ότι έχει βελτιωθεί η εμπειρία του πελάτη και ότι ανταποκρίνεται πιο γρήγορα στα περιστατικά ασφαλείας. Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τα επόμενα 2-3 χρόνια είναι: αυξημένη πρόληψη έναντι των επιθέσεων, ταχύτεροι χρόνοι ανταπόκρισης, βελτιωμένη εμπιστοσύνη των επικεφαλής σχετικά με την ικανότητα διαχείρισης απειλών και βελτιωμένη εμπειρία του πελάτη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα στελέχη από τις μεγάλες εταιρείες (με αξία άνω του $1 δισ.) είναι πιο πιθανό να αναφέρουν οφέλη από τη μεταστροφή σε προηγμένες τεχνολογίες και την αναδιάρθρωση των λειτουργιών ασφάλειας. Οι ερωτηθέντες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (με αξία άνω των $10 δισ.) ήταν, επίσης, πιο πιθανό να αναφέρουν οφέλη από την χρήση μοντέλων ασφάλειας και τεχνολογιών.
Τέλος, όσον αφορά τις προβλέψεις για τους κινδύνους το 2021: Το Internet of Things (IoT) και οι πάροχοι υπηρεσιών cloud βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των “πολύ πιθανών” απειλών (από 33%). Μάλιστα, οι κυβερνοεπιθέσεις στις υπηρεσίες cloud είναι πρώτες στη λίστα των απειλών, που θα έχουν “σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο” (αναφέρθηκαν από το 24%).
Πηγή: http://www.sepe.gr/