Skip to main content
Hermes Banner 1
DIABASTE DWREAN SEC CYP 11
DIGITAL TV 187
13 Νοεμβρίου 2023 11:14

20 τρομακτικά στατιστικά στοιχεία για την κυβερνοασφάλεια

cybersec a49540f4

Μπορεί το Halloween να τελείωσε, όμως, οι διαδικτυακές απειλές συνεχίζουν να μας στοιχειώνουν όλο το χρόνο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι καλές πρακτικές κυβερνοασφάλειας δεν περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη εποχή. Στην πραγματικότητα, η διασφάλιση της ψηφιακής ζωής και των διαδικτυακών περιουσιακών στοιχείων μας θα πρέπει να μας απασχολεί όλο το χρόνο.

Έχοντας αυτό κατά νου, o Phil Muncaster από την ομάδα ειδικών της παγκόσμιας εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET, μας προσκαλεί να λάβουμε υπόψη 20 ανησυχητικά γεγονότα της ψηφιακής ασφαλείας που θα μας βάλουν σε σκέψεις. Ας τα δούμε αναλυτικά:

 1. Σύμφωνα με καταγγελίες στο FBI, το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) ήταν πέρυσι η πιο κοινή μορφή ηλεκτρονικού εγκλήματος κατά επιχειρήσεων και καταναλωτών. Συνολικά αναφέρθηκαν 300.000 περιστατικά το 2022, αν και πιθανότατα αυτά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
 2. Οι επιθέσεις phishing χρησιμοποιούν πολλά διαφορετικά δολώματα. Σύμφωνα με την έκθεση ESET Threat Report H1 2023, το πιο συνηθισμένο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν το δόλωμα με θέμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά αντιστοιχούσαν στο 37,5% όλων των ιστοσελίδων phishing.
 3. Το phishing συνεχίζει να αποτελεί κερδοφόρο εργαλείο για τους κυβερνοεγκληματίες. Μόνο το 2022 κόστισε σε καταναλωτές και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ πάνω από 52 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το FBI.
 4. Ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μετριάσετε την απειλή του phishing και να προστατέψετε τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς. Ωστόσο, το 44% των Αμερικανών δεν είναι εξοικειωμένο ή δεν έχει ακούσει καθόλου γι’ αυτό, σύμφωνα με μελέτη.
 5. Δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι μόνο το 2,6% των χρηστών του X (πρώην Twitter) έχουν ενεργοποιήσει το MFA για να προστατέψουν τον λογαριασμό τους από το phishing. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν δημοφιλή στόχο για τους κυβερνοεγκληματίες, γι’ αυτό θα πρέπει να προστατεύετε τους λογαριασμούς σας από παραβίαση.
 6. Δεν είναι όλοι οι τύποι MFA ίδιοι, επειδή οι χάκερ μπορούν να υποκλέψουν τους κωδικούς που αποστέλλονται μέσω κειμένου με σχετική ευκολία. Ωστόσο, το SMS εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής μορφή MFA. Στο Twitter (τώρα X), αντιπροσώπευε το 74% των MFA το 2021, ακολουθούμενο από τις εφαρμογές ελέγχου ταυτότητας (29%) και τα κλειδιά ασφαλείας (1%).
 7. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μοναδικά, δύσκολα αναγνωρίσιμα διαπιστευτήρια για όλους τους λογαριασμούς σας. Μια μελέτη του 2022 από την Digital Shadows διαπίστωσε ότι 40 από τους 50 πιο συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης μπορούν να σπάσουν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.
 8. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, σχεδόν ένας στους 200 κωδικούς πρόσβασης είναι ο κωδικός “123456”, τον οποίο οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να μαντέψουν εύκολα.
 9. Είναι ζωτικής σημασίας να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασής εάν έχουν εμπλακεί σε παραβίαση δεδομένων. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, λιγότεροι από τους μισούς (48%) αλλάζουν τους κωδικούς πρόσβασης σε έναν παραβιασμένο λογαριασμό.
 10. Η χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να επιτρέψει στους χάκερ να παραβιάσουν πολλούς λογαριασμούς σας με ένα μόνο κλεμμένο κωδικό πρόσβασης. Ωστόσο, μόλις το 15% των καταναλωτών χρησιμοποιεί μοναδικό κωδικό πρόσβασης σε κάθε λογαριασμό.
 11. Τα κλεμμένα διαπιστευτήρια μπορούν να έχουν κρίσιμες επιπτώσεις στην ψηφιακή σας ζωή και στα οικονομικά σας. Πάνω από τα μισά (55%) εγκλήματα ταυτότητας προήλθαν από παραβιασμένους κωδικούς πρόσβασης πέρυσι.
 12. Η απάτη ταυτότητας που προέρχεται από κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης μπορεί να προκαλέσει ακόμη και συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Σχεδόν το ένα πέμπτο (16%) των θυμάτων στις ΗΠΑ ανέφεραν σκέψεις αυτοκτονίας όταν ρωτήθηκαν φέτος.
 13. Όταν οι κυβερνοεγκληματίες παίρνουν στα χέρια τους τους κωδικούς σας, μπορούν να καταλάβουν τους λογαριασμούς σας στα κοινωνικά μέσα, την τράπεζα και άλλού.Πάνω από το ένα πέμπτο (22%) των ενηλίκων των ΗΠΑ έχουν πέσει θύμα κατάληψης λογαριασμού, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021.
 14. Η κατάληψη του λογαριασμού μπορεί να κοστίσει ακριβά στα θύματα: η μέση οικονομική απώλεια από τέτοιες επιθέσεις είναι σχεδόν 12.000 δολάρια.
 15. Καθώς αυξάνεται η ευαισθητοποίηση, αυξάνονται και οι ανησυχίες για την κυβερνοασφάλεια. Σχεδόν οι μισοί (46%) Αμερικανοί αισθάνονται σίγουροι για την ασφάλεια των διαδικτυακών λογαριασμών τους και το 56% ανησυχούν περισσότερο από ποτέ για την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την Google.
 16. Η επαναφορά του κωδικού πρόσβασης είναι σημαντική εάν ανησυχείτε ότι ο λογαριασμός σας μπορεί να έχει παραβιαστεί ή εάν ένας οργανισμός με τον οποίο συνεργάζεστε σας ειδοποιήσει για παραβίαση. Το ένα πέμπτο (21%) των Αμερικανών επαναφέρει τους κωδικούς πρόσβασης κάθε μέρα ή πολλές φορές την εβδομάδα, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι βασίζονται υπερβολικά στη μνήμη για να θυμούνται τους κωδικούς τους.
 17. Οι εφαρμογές διαχείρισης κωδικών πρόσβασης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την αποθήκευση μεγάλων, ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης για κάθε εφαρμογή και ιστοσελίδα. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μόνο το 44% των Αμερικανών χρησιμοποιεί σήμερα μια τέτοια εφαρμογή.
 18. Οι συνδυασμοί ονόματος χρήστη/κωδικού πρόσβασης έχουν μεγάλη ζήτηση, επειδή μπορούν να δώσουν στους χάκερ πρόσβαση στους προσωπικούς και τραπεζικούς λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο. Μια έκθεση του 2022 βρήκε περισσότερους από 24 δισεκατομμύρια τέτοιους συνδυασμούς στο σκοτεινό διαδίκτυο, από 15 δισεκατομμύρια το 2020.
 19. Πέρυσι, εντοπίστηκαν και δημοσιεύθηκαν 25.096 ευπάθειες, αριθμός ρεκόρ. Αυτές  τις ευπάθειες μπορούν να τις εκμεταλλευτούν οι κυβερνοεγκληματίες. Ενημερώνοντας τακτικά το λογισμικό που χρησιμοποιείτε αυξάνετε τις πιθανότητες να τους κρατήσετε μακριά σας.
 20. Περίπου το 80% των ευπαθειών που αναφέρθηκαν το 2022 ήταν είτε μέτριας είτε υψηλής σοβαρότητας, ενώ το 16% θεωρήθηκε κρίσιμης σοβαρότητας. Ωστόσο, ακόμη και μη κρίσιμες ευπάθειες μπορούν να αξιοποιηθούν από τους κυβερνοεγκληματίες με επιζήμια αποτελέσματα.

Αυτά τα 20 δεδομένα για την ασφάλεια στον ψηφιακό χώρο που μας θυμίζει ο Muncaster από την ESET αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση ότι οι απειλές αυτές δεν γνωρίζουν εποχή- επιμένουν όλο το χρόνο, πάντα έτοιμες να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία. Παραμείνετε σε εγρήγορση, διατηρήστε το λογισμικό σας ενημερωμένο, χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων και παραμείνετε προληπτικοί απέναντι στις εξελισσόμενες απειλές. Η διαδικτυακή σας ασφάλεια αξίζει τον κόπο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, Μάιος 2024

  Security Report, Μάιος 2024

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
 • AI κάμερες και καταγραφικά

  AI κάμερες και καταγραφικά

  Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
 • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
 • Βία κατά των Γυναικών

  Βία κατά των Γυναικών

  Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
 • Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
 • Hikvsion HiWatch

  Hikvsion HiWatch

  To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, 12

  Security Report Cyprus, 12

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος 12 του Security Report Cyprus θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σ...
 • INIM Previdia UltraVox

  INIM Previdia UltraVox

  Τα μοντέλα της σειράς πινάκων ελέγχου πυρκαγιάς Previdia Ultra Vox ενσωματώνουν λειτουργίες φωνητικής εκκένωσης / αναγγελίας κινδύνου και ανακοινώσεων, καθώς και τεχνολογίες πυρανίχνευσης. Όλα σε ...
 • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
 • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
 • Ασφάλεια στα γήπεδα της Super League για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

  Ασφάλεια στα γήπεδα της Super League για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

  Τα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή τα επεισόδια στον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο Ρέντ...
 • Πώς αντιμετωπίζουμε τις ηλεκτρονικές απάτες;

  Πώς αντιμετωπίζουμε τις ηλεκτρονικές απάτες;

  Το ηλεκτρονικό οικονομικό έγκλημα είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο και είναι πιθανό να αποτελέσει μείζον πρόβλημα για την κοινωνία κατά τα επόμενα χρόνια. Η αντιμετώπισή του από νομική άποψη δεν είναι...
 • Τα 20 κορυφαία Υβριδικά συστήματα συναγερμού της αγοράς

  Τα 20 κορυφαία Υβριδικά συστήματα συναγερμού της αγοράς

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Wi-Fi Sensing

  Wi-Fi Sensing

  Οι εφαρμογές του Wi-Fi και της ασύρματης τεχνολογίας εξελίσσονται ραγδαία, και σήμερα η εν λόγω τεχνολογία δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Ερευνητές και επιστήμονες από τον κλάδο της τεχνολογίας έχουν ...
 • Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

  Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

   Έντονες είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης οχημάτων και συμπεριφοράς οδηγών τα τελευταία χρόνια. Από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι τη μηχανική μάθηση, όλα σ...
 • Video Analytics: 2 διαφορετικές προσεγγίσεις

  Video Analytics: 2 διαφορετικές προσεγγίσεις

  Με την πληθώρα τεχνολογικών λύσεων που συναντούμε σήμερα είναι σίγουρο πως οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν την τύχη, αλλά και την ελευθερία, να επιλέξουν - μέσα από μια μεγάλη γκάμ...