Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
35 εφαρμογές ΑΙ έχουν αναπτύξει οι ελληνικές εταιρείες την τελευταία 5ετία
Στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης – Artificial Intelligence, AI – εισέρχονται σταδιακά την τελευταία πενταετία οι ελληνικές επιχειρήσεις, με την κινητικότητα πέριξ του ΑΙ να είναι αυξανόμενη. Οι εταιρείες στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει περισσότερες από 35 εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναπτύχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια.
Στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης – Artificial Intelligence, AI – εισέρχονται σταδιακά την τελευταία πενταετία οι ελληνικές επιχειρήσεις, με την κινητικότητα πέριξ του ΑΙ να είναι αυξανόμενη. Οι εταιρείες στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει περισσότερες από 35 εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναπτύχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια.
Μάλιστα, η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι η πρακτική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα έχει θετική επίπτωση στα πεδία εφαρμογής, ήδη, από τους πρώτους μήνες. Πάντως, οι περισσότεροι οργανισμοί στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που υποδηλώνει τις μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.
Την παραπάνω εικόνα περιγράφει μελέτη, που εκπόνησε η Boston Consulting Group (BCG), σε συνεργασία με τη Microsoft, με στόχο να χαρτογραφήσουν την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα και να αναδείξουν τους πρωτοπόρους οργανισμούς.
Όπως διαπιστώνει η μελέτη (Harnessing the Power of AI in Greece. Embarking on the path to value/Αξιοποιώντας την δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα), η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην λήψη αποφάσεων σε περιόδους αναταραχής, όπως αυτή που διανύει ο πλανήτης σήμερα. Και αυτό διότι δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να προβλέπουν, να προλαμβάνουν και να μετριάζουν κινδύνους, αξιοποιώντας την δύναμη των δεδομένων.
Τα τελευταία χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη παράγει όλο και περισσότερες εφαρμογές στον επιχειρηματικό κόσμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της International Data Corporation, οι επενδύσεις στο ΑΙ παγκοσμίως θα πλησιάσουν τα $100 δισ. το 2023.
Machine learning
Tα παραδείγματα εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό επιχειρείν προέρχονται από σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας. Ενδεικτικά τον ενεργειακό κλάδο, όπου τα Ελληνικά Πετρέλαια χρησιμοποιούν αλγορίθμους machine learning, για να βελτιστοποιήσουν το μίγμα αργού στα διυλιστήριά τους. Επίσης στη ναυτιλία, όπου η Signal Maritime πετυχαίνει αύξηση εσόδων κατά €1 εκατ. ανά καράβι ετησίως.
Πάντως, όπως διαπιστώνει η μελέτη των δύο εταιρειών, για την επιτυχία των εφαρμογών AI, απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, σε τρεις κύριους άξονες: την κατάρτιση ενός χαρτοφυλακίου εφαρμογών σε ενιαίο σχέδιο, τη συστηματική προετοιμασία και εκτέλεση των εφαρμογών AI και τη δημιουργία των αναγκαίων υποστηρικτικών υποδομών.
Κρίσιμες υποδομές για το ΑΙ αποτελούν οι πλατφόρμες cloud – βασικό εργαλείο αποτελεσματικής εφαρμογής του ΑΙ – η σωστή δομή και διαχείριση των διαθέσιμων δεδομένων, αλλά και οι τεχνικές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού.
Συνταγή επιτυχίας
Η μελέτη επισημαίνει και τους βασικούς παράγοντες για την επιτυχημένη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης. Ενδεικτικά η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να συνοδεύεται πάντα από business case. Επίσης, δεν είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση των υποστηρικτικών δομών πριν την υλοποίηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Χρειάζεται επιχειρηματική διάθεση για δοκιμασία καινοτόμων προσεγγίσεων, εφαρμογής use cases και εμπειρική βελτίωση των εφαρμογών (agile test & learn).
Στο μεταξύ, υποστηρικτικές υποδομές, όπως η τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό, θα πρέπει να αναπτυχθούν σταδιακά και να αποφευχθούν εμπροσθοβαρείς επενδύσεις, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση αυτών των επενδύσεων μεσοπρόθεσμα.
Η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες τεχνικές δεξιότητες και η συμμετοχή του σε πολυσυλλεκτικές ομάδες στελεχών ποικίλων επιχειρηματικών και τεχνολογικών γνώσεων και δεξιοτήτων, δημιουργεί τεράστιες συνέργειες και μεγάλη προστιθέμενη αξία για την επιχείρηση
Οι innovators
Σύμφωνα με την μελέτη, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε κατηγορία, είναι διαφορετικές και οι λύσεις, που μπορεί να προσφέρει το ΑΙ, ποικίλες. Οι innovators εκμεταλλεύονται πιο άμεσα την αξία του ΑΙ, καθώς οι οργανισμοί αυτοί διαθέτουν από τη φύση τους τους περισσότερους παράγοντες επιτυχίας.
Ωστόσο, σημαντική πρόοδο σημειώνουν και οι υπόλοιπες εταιρείες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που προέκυψαν από την έρευνα είναι start-ups, όπως η Intelligencia, που πέτυχαν την απαραίτητη δικτύωση μέσω συμμετοχής σε VC funds. Αλλά και μεγάλοι οργανισμοί, όπως η τσιμεντοβιομηχανία Titan, που ανέπτυξαν δικά τους data science academies για να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στις συγκεκριμένες δεξιότητες.
Πηγή: http://www.sepe.gr/