DIABASTE DWREAN SEC 134
techmail
DIGITAL TV 173
securityreport e mag odhgos 2021
23 Αυγούστου 2021 10:01

5 +1 συμβουλές για να μην επιτρέψετε στους κυβερνοεγκληματίες να σας χαλάσουν τις διακοπές

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F8ba2c1dae5db07d72fd7aa510cc9b782 XL

Όλοι μας χρειαζόμαστε διακοπές μετά από αυτό το εξουθενωτικό, παρανοϊκό έτος. Ωστόσο, πριν φύγετε για την παραλία ή το βουνό, εντός ή εκτός Ελλάδας, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου και που μπορείτε να κάνετε για να μην αφήσετε τους κυβερνοεγκληματίες να σας χαλάσουν τις διακοπές.

Όλοι μας χρειαζόμαστε διακοπές μετά από αυτό το εξουθενωτικό, παρανοϊκό έτος. Ωστόσο, πριν φύγετε για την παραλία ή το βουνό, εντός ή εκτός Ελλάδας, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου και που μπορείτε να κάνετε για να μην αφήσετε τους κυβερνοεγκληματίες να σας χαλάσουν τις διακοπές.

Σύμφωνα με τον Amer Owaida αρθρογράφο του φημισμένου blog WeLiveSecurity της διεθνούς εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET αυτά είναι τα 5+1 βήματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατηθείτε μακριά από ανεπάντεχα προβλήματα ηλεκτρονικής απάτης.

 1. Πλαστά ψηφιακά πιστοποιητικά COVID-19

Με αφορμή την έκδοση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 που καθιέρωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβερνοεγκληματίες βρήκαν την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα προσφέροντας πλαστά έγγραφα εμβολιασμού προς πώληση.

Εάν έχετε εμβολιαστεί, έχετε κάνει τεστ ή έχετε αναρρώσει από τη νόσο, να θυμάστε ότι μόνο η εθνική ή η περιφερειακή υγειονομική αρχή μπορεί να εκδώσει το πιστοποιητικό επιβεβαίωσης και μόνο από εκεί πρέπει να το ζητήσετε. Η αναζήτησή του ψηφιακού πιστοποιητικού αλλού μπορεί να σας οδηγήσει σε κακόβουλες ιστοσελίδες, οι οποίες ψάχνουν να «ψαρέψουν» τα διαπιστευτήριά σας ή να προσβάλλουν τις συσκευές σας με κακόβουλο λογισμικό.

 1. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας και ενημερώστε τις συσκευές σας

Μικροαναποδιές μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε, και οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο όσο απολαμβάνετε τις καλοκαιρινές διακοπές σας είναι αυξημένες. Μπορεί να σας πέσει το τηλέφωνο στην πισίνα… ή να ξεχαστείτε και να κάνετε βουτιά στη θάλασσα με το τηλέφωνο στην τσέπη, ή μπορεί να το ξεχάσετε σε κάποιο μπαρ ή ακόμη και να σας το κλέψουν εν ριπή οφθαλμού. Για αυτό, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας είναι να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των ηλεκτρονικών συσκευών σας που περιέχουν οποιαδήποτε μορφή προσωπικών ή ευαίσθητων δεδομένων.

Έτσι, σε περίπτωση που συμβεί κάποια αναπάντεχη μικροαναποδιά, θα είσαστε καλυμμένοι και θα έχετε ένα αντίγραφο ασφαλείας για να επαναφέρετε μόλις αντικαταστήσετε τη συσκευή σας.

Μάλιστα, θα ήταν ακόμη καλύτερο να έχετε πολλά αντίγραφα ασφαλείας – μπορείτε να έχετε ένα στο cloud, ενώ ένα άλλο θα μπορούσε να βρίσκετε σε έναν εξωτερικό δίσκο.

Για συμβουλές σχετικά με το πώς θα δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των συσκευών σας iOS και Android, μπορείτε να ανατρέξετε στον αναλυτικό οδηγό μας.

Για όσους θέλετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, θα ήταν καλό να κρυπτογραφήσετε τα δεδομένα σας. Αυτό ισχύει τόσο για τα αντίγραφα ασφαλείας σας όσο και για τα δεδομένα που έχετε ήδη στις συσκευές σας, καθώς, εάν κλαπεί μια συσκευή, οι απατεώνες θα δυσκολευτούν να την αξιοποιήσουν.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ποτέ, μα ποτέ μην ξεχνάτε να εγκαταστήσετε τις τελευταίες επίσημες ενημερώσεις στις συσκευές σας, καθώς περιέχουν διορθώσεις ασφαλείας που σας βοηθούν να διατηρείτε τη συσκευή και τα δεδομένα σας προστατευμένα.

 1. Προστατέψτε τις συσκευές σας

Κάτι άλλο που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε είναι να ασφαλίσετε τις συσκευές σας χρησιμοποιώντας τα ενσωματωμένα μέτρα ασφαλείας όπως PIN, κωδικούς πρόσβασης, κλειδαριές μοτίβου ή μέτρα βιομετρικής πιστοποίησης.

Για λόγους ευκολίας και ταχύτητας, πολλοί άνθρωποι συχνά είτε παραβλέπουν τη ρύθμιση του κλειδώματος οθόνης για τις συσκευές τους ή επιλέγουν με μισή καρδιά ένα πολύ απλό μοτίβο για να κλειδώνουν την οθόνη τους – πχ στυλ Γ, Ν ή Π – ή ένα απλό τετραψήφιο PIN.

Κατά τη ρύθμιση του κλειδώματος του τηλεφώνου σας, η καλύτερη λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα συνδυασμό βιομετρικής λειτουργίας, όπως δακτυλικό αποτύπωμα ή σάρωση προσώπου και κωδικό πρόσβασης, ή ακόμα καλύτερα, μια φράση πρόσβασης.

Το ίδιο ισχύει και για τους φορητούς υπολογιστές σας.

Επίσης φροντίστε να αποφύγετε τα συνηθισμένα λάθη κατά τη δημιουργία κωδικού πρόσβασης. Και για να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους ευαίσθητους λογαριασμούς σας, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA).

 1. Προσέξτε που θα συνδεθείτε!

Ενώ ταξιδεύετε, πιθανότατα θα επισκεφτείτε αρκετά εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα που θα προσφέρουν δωρεάν Wi-Fi που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να περιηγηθείτε στα κοινωνικά μέσα ή να επικοινωνήσετε με αγαπημένα πρόσωπα στο σπίτι.

Αυτό μπορεί να φαίνεται μια καλή λύση σε σύγκριση με τη χρήση των δεδομένων του προγράμματος σας, ειδικά αν ο πάροχος δικτύου κινητής τηλεφωνίας σάς χρεώνει υπέρογκες τιμές για τα δεδομένα που καταναλώνετε στο εξωτερικό.

Ωστόσο, τα μη ασφαλή δημόσια σημεία πρόσβασης Wi-Fi κρύβουν κινδύνους που μπορούν να οδηγήσουν σε παραβίαση των συσκευών σας, προσβολή από κακόβουλο λογισμικό και κλοπή των ευαίσθητων δεδομένων σας.

Αν όμως αναγκαστείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δημόσιο hotspot, κάτι που μπορείτε να κάνετε για να μετριάσετε τον κίνδυνο είναι να αποφύγετε τη χρήση οποιασδήποτε υπηρεσίας που χειρίζεται ευαίσθητα δεδομένα (για παράδειγμα οικονομικές εφαρμογές) ή οτιδήποτε απαιτεί διαπιστευτήρια σύνδεσης.

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να λύσετε το πρόβλημα.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους είναι να αγοράστε μια κάρτα SIM με πρόγραμμα δεδομένων από έναν αξιόπιστο τοπικό φορέα κινητής τηλεφωνίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την περιήγηση στο διαδίκτυο ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό.

Μια άλλη λύση είναι η χρήση εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) ενώ είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο hotspot, ώστε να μπορείτε να περιηγηθείτε με ασφάλεια. Εάν δεν είστε βέβαιοι για το ποιο VPN να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να δείτε το άρθρο μας που εξετάζει τους τύπους δικτύων VPN που χρησιμοποιούνται συχνά.

 1. Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα smartphone και τα tablet δεν είναι πλέον «απλά τηλέφωνα» αλλά είναι προσωπικές υπολογιστικές συσκευές που αποθηκεύουν τεράστιους όγκους ευαίσθητων δεδομένων.

Τα smartphone και τα tablet χρησιμοποιούνται επίσης για την πληρωμή λογαριασμών μέσω τραπεζικών εφαρμογών ή ακόμη και για αγορές με διάφορα ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου, καθώς σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει να παίρνουν μαζί τους το πορτοφόλι τους και επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες πληρωμής NFC του τηλεφώνου τους όποτε είναι δυνατόν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας είναι απαραίτητη, κατά προτίμηση μια πλήρως εξοπλισμένη λύση που προστατεύει τις συσκευές σας από κακόβουλο λογισμικό και προστατεύει επίσης τις διαδικτυακές συναλλαγές σας.

 1. Μοιραστείτε με μέτρο!

Ποιος δεν έχει μοιραστεί άπειρες φωτογραφίες την παραλία ή το βουνό ή απλά σε ένα όμορφο εστιατόριο κατά τη διάρκεια των διακοπών ή των ταξιδιών του στο εξωτερικό;

Ωστόσο, αυτό το κομμάτι της κοινής χρήσης των αγαπημένων συμβάντων σε πραγματικό χρόνο και στοιχεία εντοπισμού της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεστε μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εάν ένας κακόβουλος απατεώνας παρακολουθεί τους λογαριασμούς σας στα κοινωνικά μέσα. Αν μοιραστείτε αρκετές πληροφορίες, μπορούν να εντοπίσουν πού βρίσκεστε και να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα γεωεντοπισμού είτε για να μπουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας είτε για να αδειάσουν με την άνεση τους το σπίτι σας όσο λείπετε.

Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Για αρχή θα πρέπει πιθανώς να ελέγξετε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να μάθετε ποιος μπορεί να δει τις αναρτήσεις σας και να βεβαιωθείτε ότι μόνο άτομα που έχετε επιλέξει μπορούν να τις δουν.
 • Το επόμενο βήμα είναι να απενεργοποιήσετε τον εντοπισμό τοποθεσίας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε απενεργοποιώντας τις υπηρεσίες τοποθεσίας είτε απενεργοποιώντας την επιλογή “συμπερίληψη τοποθεσίας” στην εφαρμογή της κάμεράς σας: πραγματικά δεν χρειάζεται να μεταδώσετε το ακριβές σημείο που βρίσκεστε όλη την ημέρα, κάθε μέρα.
 • Στην πραγματικότητα, θα ήταν επίσης σοφό να ελέγξετε ποιες εφαρμογές έχουν άδεια πρόσβασης στις ρυθμίσεις τοποθεσίας.
 • Και για να ολοκληρώσετε, περιορίστε την ανταλλαγή πληροφοριών στο ελάχιστο: μην το κάνετε σε πραγματικό χρόνο, μην παρέχετε περισσότερες πληροφορίες από τις απαραίτητες, συμπεριλαμβανομένων οτιδήποτε μπορεί να υπονοεί την τοποθεσία σας, όπως το όνομα ή η τοποθεσία ενός εστιατορίου.

Τελικές σκέψεις   

Όλοι μας χρειαζόμαστε διακοπές μετά από αυτό το εξουθενωτικό, παρανοϊκό έτος. Ωστόσο, πριν φύγετε για την παραλία ή το βουνό, θα πρέπει να βάλετε τα ειδικά ταξιδιωτικά έγγραφά σας σε τάξη, να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας, να επιδιορθώσετε και να ασφαλίσετε τις συσκευές σας και να είστε προσεκτικοί με την κοινή χρήση των δεδομένων σας ή τη σύνδεση σε κάθε δημόσιο Wi-Fi hotspot που μπορεί να συναντήσετε όταν προσπαθείτε να συνδεθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Απολαύστε τις διακοπές και μείνετε ασφαλείς!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, Φεβρουάριος 2023

  Security Report, Φεβρουάριος 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Φεβρουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
 • Αφιέρωμα στους TOP 50 κατασκευαστές Security για το 2021-2022

  Αφιέρωμα στους TOP 50 κατασκευαστές Security για το 2021-2022

  Κάθε χρόνο, η ιστοσελίδα asmag.com δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στους σημαντικότερους κατασκευαστές και προμηθευτές συστημάτων και προϊόντων ασφαλείας, προκειμένου να καταρτίσει τ...
 • SALONICA ELECTRONIX 2023

  SALONICA ELECTRONIX 2023

  Η Salonica Electronix επιστρέφει με σημαντικές αλλαγές για τρίτη φορά στη Θεσσαλονίκη στις 10 και11 Μαρτίου 2023! Εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη επιτυχία των κλαδικών εκθέσεων Athens Electronix,αλλά κ...
 • Σεμινάριο G.I. Security

  Σεμινάριο G.I. Security

  Την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, η G.I. Security διοργάνωσε τεχνικό σεμινάριο επιμόρφωσης για τις νέες προϊοντικές λύσεις της RISCO στο κέντρο εκδηλώσεων του Holiday Inn. Το σεμινάριο χαρακτηρίστηκε ...
 • Η PartnerNET γιορτάζει τα 20 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας της Grandstream στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου!

  Η PartnerNET γιορτάζει τα 20 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας της Grandstream στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου!

  Μία σπουδαία εκδήλωση έλαβε χώρα στο ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτων την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022. Η Grandstream, ένας από τους κορυφαίους οίκους στον σχεδιασμό και την παραγωγή λύσεων εταιρικής...
 • Περιήγηση στα περίπτερα της Xenia 2022

  Περιήγηση στα περίπτερα της Xenia 2022

  Το περιοδικό Security Report δεν θα μπορούσε να λείπει από μία εκ των μεγαλύτερων εκθέσεων για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Επί τρεις ημέρες η Xenia 2022 αποτέλεσε πόλο έλξης εκατοντάδων επαγγελματιών ...
 • Έξυπνες λύσεις από την Hikvision για την αυτοκινητοβιομηχανία

  Έξυπνες λύσεις από την Hikvision για την αυτοκινητοβιομηχανία

  Με την αξία των αποθεμάτων να αγγίζει χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια ευρώ, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τους βανδαλισμούς και να σταματήσ...
 • Κυβερνοασφάλεια και έλεγχος πρόσβασης

  Κυβερνοασφάλεια και έλεγχος πρόσβασης

  Με τα σπίτια μας πιο συνδεδεμένα από ποτέ, οι ευκαιρίες για να παρεισφρήσουν οι hackers στις ζωές μας και να πάρουν τον έλεγχο των συσκευών μας, αλλά και να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα είναι περισσ...
 • Τα πλεονεκτήματα των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας

  Τα πλεονεκτήματα των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας

  Η καθυστερημένη αντίδραση σε ηχητικούς συναγερμούς αποτελεί σύνηθες χαρακτηριστικό των ανθρώπων. Αντίθετα, έρευνες φανερώνουν πως οι ίδιοι άνθρωποι αντιδρούν αισθητά πιο γρήγορα σε φωνητικά σήματα...
 • PoE και εγκαταστάσεις ελέγχου πρόσβασης

  PoE και εγκαταστάσεις ελέγχου πρόσβασης

  Η ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρονικών κλειδαριών και των φυσικών συστημάτων ελέγχου πρόσβασης άλλαξαν την βιομηχανία της ασφάλειας τα τελευταία χρόνια. Από τις παραδοσιακές κλειδαριές, περάσαμε στις...
 • ZKTeco ZKBio Time ERGANI

  ZKTeco ZKBio Time ERGANI

  Το «Εργάνη» είναι το νέο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω του οποίου ο κάθε εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί πρόσληψη, τερματισμό και δήλω...
 • Hikvision KF3T

  Hikvision KF3T

  Η Hikvision παρουσίασε πρόσφατα τη νέα σειρά KF3T, η οποία περιλαμβάνει αναλογικές κάμερες HDTVI με κύριο χαρακτηριστικό την ανάλυση 3K και διάσταση κάδρου εικόνας 16:9, για αποφυγή παραμόρφωσης σ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design