creta electronix 2022
DIABASTE DWREAN SEC 130
techmail
DIGITAL TV 169
securityreport e mag odhgos 2021
energiatec banner
17 Ιουλίου 2018 13:38

ALADDIN: αντιμετωπίζοντας ηθικές και πρακτικές προκλήσεις στη χρήση drones

admin

Τα drones αναπτύσσονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό στις μέρες μας. Ωστόσο, η επέκταση του πεδίου έχει επίσης αποκαλύψει ορισμένες προκλήσεις από την πρακτική ως την ηθική άποψη. Το έργο ALADDIN (Advanced hoListic Adverse Drone Detection, Identification Neutralization), αντιμετωπίζει αυτές τις ακριβώς προκλήσεις. Αποτελεί μια πολύ υποσχόμενη πρωτοβουλία…

Τα drones αναπτύσσονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό στις μέρες μας. Ωστόσο, η επέκταση του πεδίου έχει επίσης αποκαλύψει ορισμένες προκλήσεις από την πρακτική ως την ηθική άποψη.

Το έργο ALADDIN (Advanced hoListic Adverse Drone Detection, Identification Neutralization), αντιμετωπίζει αυτές τις ακριβώς προκλήσεις. Αποτελεί μια πολύ υποσχόμενη πρωτοβουλία, χρηματοδοτημένη από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής ένωσης, Horizon2020.

H EURACTIV συνάντησε τους ερευνητές Paul Quinn και Pradeepan Sarma, ερευνητές στο πρόγραμμα από το Πανεπιστήμιο Vrije Universiteit Brussel, και συζήτησε μαζί τους για την ιστορία του πρότζεκτ, τη μελλοντική του χρήση και τον ρόλο της Ευρώπης στην καινοτομία.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

 • Το πρόβλημα της χρήσης drones σε εγκληματικές δραστηριότητες, χρειάζεται επίλυση.
 • Υπάρχουν αρκετές νομικές προκλήσεις σχετικά με τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση απειλών από τα drones.
 • Ο αντίκτυπος του του έργου δεν είναι περιορισμένος σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή στην Ευρώπη, αλλά εμπλέκει οποιονδήποτε μπορεί να αφορά.
 • Η Ευρώπη βρίσκεται στο σωστό δρόμο προς την καινοτομία. Θα πρέπει να προσπαθήσει όμως να συνδέσει τα προιόντα καινοτομίας στα οποία έχει  πλεονέκτημα.
 • Είναι απαραίτητο η καινοτομία να ισορροπεί με την εκμετάλλευση.

Η κοινοπραξία που ασχολείται με το έργο ALADDIN, εντόπισε ένα ζήτημα το οποίο χρειαζόταν επίληση – τη χρήση drones σε εγκληματικές ή τρομοκρατικές δραστηριότητες. Έτσι, πρότεινε την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας κατά των drones, η οποία να μπορεί να εντοπίζει και να εξουδετερώνει απειλές, και έτσι αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μια πιθανή λύση στο πρόβλημα αυτό. Η πρόσκληση έλαβε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020.

Ο Βέλγος συνεργάτης, με διοικητικό υπεύθυνο τον κ. Quinn, ως Social, Ethical & Legal Manager, εργάζεται στις νομικές πτυχές του έργου, οι οποίες είναι πολλές. Ο κ. Sarma περιγράφει το ρόλο τους στο έργο: «Δίνουμε έμφαση στο τι είναι νόμιμο και πώς μπορούμε να το επιβάλουμε στην τεχνολογία, καθώς οι τεχνικοί εταίροι δεν γνωρίζουν πάντα τις διάφορες ρυθμιστικές πτυχές της».

Ο Έλληνας εταίρος, το KE.ME.A, είναι υπεύθυνος για την έρευνα επιβολής νόμου στη νέα τεχνολογία και ήταν αυτός που κάλεσε τους ερευνητές, ώστε να αποτελέσουν μέρος της κοινοπραξίας.

Τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση του έργου είναι: η λειτουργική πλατφόρμα κατά των drones, σχέδια διάδοσης του έργου και η αξιολόγηση των πτυχών προστασίας του που σχετίζονται με το έργο.

Ο αντίκτυπος του έργου δεν είναι επικεντρωμένος σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης, έχει όμως συγκεκριμένους τελικούς χρήστες, όπως φυλακές, υπηρεσίες επιβολής του νόμου και εγκαταστάσεις ασφάλειας. Ο κ. Sarma πρόσθεσε επίσης ότι θα μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιηθεί σε άλλα μέρη στο μέλλον, μόλις ολοκληρωθεί. Αναμένεται επίσης να επωφεληθεί το ευρύτερο κοινό από το έργο σε μεταγενέστερο στάδιο.

Αναφορικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος Horizon 2020 και την καινοτομία κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο, ο κ. Quinn υπογράμμισε ότι «Νομίζω ότι χωρίς καινοτομία δεν υπάρχει καμία κίνηση προς τα εμπρός πουθενά, επομένως είναι προφανής η σημασία της, ταυτόχρονα όμως είναι απαραίτητο να υπάρχει ισορροπία με την εκμετάλλευση. Αν κοιτάξουμε την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπου υπάρχει παραδοσιακά αυτό το χάσμα, εδώ έχουμε καλή έρευνα και ιδέες, αλλά δεν τις φέρνουμε στην αγορά».

Πράγματι, η ένταξη της έρευνας και των ιδεών στην αγορά αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του προγράμματος μετά από την αξιολόγηση του, προκειμένου να καταστεί η Ευρώπη μία από τις κορυφαίες δυνάμεις στην καινοτομία.

Ο κ. Quinn, στη συνέχεια, μας έδωσε τη γνώμη του σχετικά με το πως η Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει πιο επιτυχημένη ενισχύοντας τα αποτελέσματα που αυξάνουν την καινοτομία μέσω του προγράμματος Horizon 2020:

«Ο στόχος όλων των έργων του Horizon είναι να δημιουργηθεί κάτι το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά. Αυτό δεν είναι μοναδικό για το δικό μας έργο, με την αλλαγή μεταξύ του Horizon 2020 και τον τελευταίο γύρο όπου η ΕΕ επιθυμεί να επικεντρωθεί σε εκμεταλλεύσιμους πόρους και αποτελέσματα».

Και οι δύο κατέληξαν στο ότι η μειωμένη καινοτομία δεν είναι θέμα που αντιμετωπίζει μόνο η Ευρώπη αλλά και άλλες χώρες, ενώ οι ΗΠΑ κατέχουν το προβάδισμα. Ωστόσο, ήταν πολύ θετικοί για αυτό, καθώς πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι σε αρκετά καλό επίπεδο παγκοσμίως και βελτιώνεται σταθερά σε αυτόν τον τομέα χάρη σε πρωτοβουλίες έρευνας και καινοτομίας όπως το πρόγραμμα Horizon 2020.

https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/interview/aladdin-antimetopizontas-ithikes-kai-praktikes-prokliseis-sti-chrisi-drones/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Οκτωβρίου 2022

  Security Report, τεύχος Οκτωβρίου 2022

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Οκτωβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές ...
 • Περιμετρική Ασφάλεια

  Περιμετρική Ασφάλεια

  Η περιμετρική ασφάλεια ή περιμετρική προστασία αναφέρεται σε εκείνες τις λύσεις που χρησιμοποιούν φυσικά συστήματα τεχνολογίας και λογισμικού για την προστασία από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και ...
 • CRETA ELECTRONIX 2022

  CRETA ELECTRONIX 2022

  Για πρώτη φορά έκθεση συστημάτων ασφαλείας-τηλεόρασης & τεχνολογίας ξενοδοχείων στο Ηράκλειο Κρήτης Η 1η έκθεση CRETA ELECTRONIX 2022 είναι έτοιμη να σας υποδεχτεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου ...
 • Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Φείδα

  Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Φείδα

  Η φετινή χρονιά, είναι χρονιά γιορτής για την Sigma Security, καθώς συμπληρώνει 45 χρόνια επιτυχούς δραστηριότητας στο κλάδο της ηλεκτρονικής ασφάλειας! Η Sigma Security δημιουργήθηκε το 1977 και ...
 • VMS: αυτά είναι μερικά από τα βασικότερα κριτήρια αγοράς του

  VMS: αυτά είναι μερικά από τα βασικότερα κριτήρια αγοράς του

  Επιχειρηματική ευφυΐα, βελτιωμένη διαχείριση συμβάντων, πλούσια αναλυτικά στοιχεία και υψηλή ασφάλεια, αυτές είναι μόνο μερικές από τις σύγχρονες δυνατότητες των νέων συστημάτων διαχείρισης βίντεο...
 • REACTION

  REACTION

  Το καινοτόμο πρόγραμμα REACTION παρουσίασε στη ΔΕΘ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, το REACTION αναμένεται να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στον έγκα...
 • HIKVISION DS-KD-TDM

  HIKVISION DS-KD-TDM

  Στην σειρά Modular ΙP Video Intercom της Hikvision έρχεται να προστεθεί μία νέα συσκευή, το touch screen module DS-KD-TDM, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει 3 ή περισσότερα άλλα modules (card reade...
 • Προϊόντα και Λύσεις EGT

  Προϊόντα και Λύσεις EGT

  Η EGT LTD αποτελείται από μια έμπειρη και εξειδικευμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα των ηλεκτρονικών, των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προηγμένων λύσεων κ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design