Skip to main content
tech2024 03 01 at 08 14 33 TM 460
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
6 Σεπτεμβρίου 2021 11:05

Αναδάσωση με drones: Startup θέλει να φυτεύει 40.000 δέντρα το μήνα

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F8d13db43aefc568f8305afe804b72bc0 XL

Ενα μεγαλεπήβολο και πρωτότυπο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης με drones να αιωρούνται σε χωράφια και να ρίχνουν σπόρους στο έδαφος φυτεύοντας αυτοφυή πεύκα ξεκίνησε στον Καναδά σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η αναδάσωση και να καταπολεμηθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκεται η Flash Forest, μια νεοσύστατη εταιρεία που σχεδιάζει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία της και να φυτεύει περίπου 40.000 δέντρα το μήνα.

Ενα μεγαλεπήβολο και πρωτότυπο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης με drones να αιωρούνται σε χωράφια και να ρίχνουν σπόρους στο έδαφος φυτεύοντας αυτοφυή πεύκα ξεκίνησε στον Καναδά σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η αναδάσωση και να καταπολεμηθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκεται η Flash Forest, μια νεοσύστατη εταιρεία που σχεδιάζει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία της και να φυτεύει περίπου 40.000 δέντρα το μήνα.

Στόχος είναι μέχρι τέλος του έτους, καθώς το σχέδιο θα επεκτείνεται σε πολλές περιοχές, να έχουν φυτευτεί εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα. Μάλιστα μέχρι το 2028, η νεοσύστατη εταιρεία φιλοδοξεί να έχει φυτέψει ένα δισεκατομμύριο δέντρα.

Η πρωτοτυπία του εν λόγω εγχειρήματος έγκειται ασφαλώς στα drones των οποίων η τεχνολογία, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να βοηθήσει τον πλανήτη να επιτύχει φιλόδοξους στόχους για να περιορίσει την απώλεια βιοποικιλότητας και να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή. Ηδη η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή έχει αναφέρει ότι είναι απαραίτητο να φυτευτούν 1 δισεκατομμύριο εκτάρια δέντρων – ένα δάσος περίπου όσο η συνολική έκταση των Ηνωμένων Πολιτειών – για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Τα υπάρχοντα δάση, όμως, πρέπει να προστατεύονται ενώ φυτεύονται τα νέα δέντρα. Και αυτή τη στιγμή το σχέδιο αυτό δεν προχωράει καλά καθώς μόνο το φετινό καλοκαίρι απεδείχθη καταστροφικό για Αφρική, Μαδαγασκάρη και χώρες της Μεσογείου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα φυσικά.

«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσπάθειες για να γίνεται η αναδάσωση», λέει η συνιδρύτρια της Flash Forest και επικεφαλής στρατηγικής, Angelique Ahlstrom, στον αμερικάνικο ιστότοπο για τεχνολογικές καινοτομίες uasweekly. «Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθούν να αποτυγχάνουν, με καθαρή απώλεια 7 δισεκατομμύρια δέντρα κάθε χρόνο», συμπληρώνει η ίδια.

Βέβαια τα drones δεν ασχολούνται με την αποψίλωση των δασών, τις περιοχές δηλαδή που είναι απαλλαγμένες από δάση γεγονός που συχνά οδηγεί στην καταστροφή της ποιότητας του εδάφους, και αναμφισβήτητα αυτό αποτελεί ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα για τη σωτηρία του πλανήτη. Αλλά για να αποκατασταθούν τα δάση που έχουν ήδη καταστραφεί, τα drones μπορούν να βοηθήσουν πιο γρήγορα και πιο φθηνά από τους ανθρώπους που φυτεύουν με φτυάρια. Η Flash Forest δεσμεύεται πως χρησιμοποιεί τεχνολογία που μπορεί σήμερα να φυτεύει 10.000 έως 20.000 λοβούς σπόρων την ημέρα. Και καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, ένα drone θα μπορούσε να φυτέψει μέχρι και 100.000 δέντρα την ημέρα (με το χέρι, μπορεί κάποιος να φυτέψει περίπου 1.500 δέντρα την ημέρα, λέει η Ahlstrom.) Παράλληλα, η εταιρεία στοχεύει να μειώσει το κόστος περίπου στο ένα τέταρτο κάποιων άλλων προσπαθειών αποκατάστασης δέντρων.
Πώς γίνεται η αναδάσωση με drones
Στην αρχή η νεοσύστατη εταιρεία στέλνει κάποια drones χαρτογράφησης για να ερευνήσουν την περιοχή, χρησιμοποιώντας λογισμικό για τον εντοπισμό της καλύτερης θέσης για φύτευση με βάση το έδαφος και τα υπάρχοντα φυτά. Στη συνέχεια, ένα σμήνος drones αρχίζει να ρίχνει ακριβώς στα κατάλληλα σημεία λοβούς σπόρων, συσκευασμένους σε ένα μείγμα που, σύμφωνα με την εταιρεία, ενθαρρύνουν τους σπόρους να βλαστήσουν μέσα σε μερικές εβδομάδες. Είναι επίσης σχεδιασμένοι έτσι ώστε να αποθηκεύουν την υγρασία και να μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και μήνες σε συνθήκες ξηρασίας. Επιπλέον, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε λοφώδη εδάφη ή σε μαγκρόβια δάση, τα drones χρησιμοποιούν μια συσκευή που τοποθετεί τους λοβούς σπόρων βαθύτερα στο έδαφος.

«Τα drones μπορούν να εισχωρήσουν σε πιο δύσκολες περιοχές, εκεί όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να φυτέψουν», λέει η Ahlstrom.

Το έργο όμως δεν σταματάει εδώ. Ακόμη και μετά τη δεντροφύτευση η εταιρεία επιστρέφει για να παρακολουθήσει την πρόοδο των δενδρυλλίων. «Αναλόγως το έργο, επιστρέφουμε δύο μήνες μετά, και στη συνέχεια ένα ή δύο χρόνια μετά, και στη συνέχεια τρία έως πέντε χρόνια για να βεβαιωθούμε ότι τα δέντρα δεσμεύουν πραγματικά τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο είχε προγραμματιστεί», λέει. «Αν πέσουμε κάτω από τον κατώτατο στόχο, θα επιστρέψουμε και θα διασφαλίσουμε ότι πετύχαμε τον στόχο μας», προσθέτει.

Ηδη η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2019, έχει πραγματοποιήσει δεντροφύτευση βόρεια του Τορόντο αλλά και στη Βρετανική Κολομβία, ενώ σχεδιάζει ένα έργο αποκατάστασης στη Χαβάη με 300.000 δέντρα.

Στην ατζέντα της βρίσκονται επίσης έργα αναδάσωσης στην Αυστραλία, την Κολομβία και τη Μαλαισία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρηματοδότηση προέρχεται από δασικές εταιρείες, κυβερνητικές συμβάσεις ή εταιρείες εξόρυξης. Σε άλλες περιπτώσεις, η νεοσύστατη εταιρεία φυτεύει δέντρα για εταιρείες που προσφέρουν δενδροφύτευση ως δωρεά. Ενα, αν μη τι άλλο, καινοτόμο και ελπιδοφόρο project..

 

Πηγή: https://www.iefimerida.gr/tehnologia/sk-anadasosi-me-drones

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Μαρτίου

  Security Report Μαρτίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
 • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
 • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
 • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
 • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
 • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...