Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ανησυχητική αύξηση του αριθμού θυμάτων από νάρκες
Η διαδικασία μείωσης του αριθμού των θυμάτων ναρκών αντιστράφηκε πέρυσι, ενώ ομάδες ανταρτών χρησιμοποίησαν νάρκες σε 10 χώρες, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2006, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές. Μη κυβερνητικές ομάδες εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν εκρηκτικούς μηχανισμούς τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο του 2015 στην Κολομβία, στη Λιβύη..Η διαδικασία μείωσης του αριθμού των θυμάτων ναρκών αντιστράφηκε πέρυσι, ενώ ομάδες ανταρτών χρησιμοποίησαν νάρκες σε 10 χώρες, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2006, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.
Μη κυβερνητικές ομάδες εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν εκρηκτικούς μηχανισμούς τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο του 2015 στην Κολομβία, στη Λιβύη, στη Μιανμάρ, στο Πακιστάν, στη Συρία, στην Υεμένη, ενώ στο Αφγανιστάν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη αύξηση στα θύματα αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.
Νάρκες χρησιμοποιήθηκαν επίσης από αντάρτες σε ακόμη τρεις χώρες –στο Ιράκ, στην Τυνησία και στην Ουκρανία– όπου δεν είχαν χρησιμοποιηθεί πέρυσι, και από τρία κράτη: τη Μιανμάρ, τη Συρία και τη Βόρειο Κορέα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
«Την ώρα που ο κόσμος σημείωνε μεγάλη πρόοδο, το προηγούμενο έτος σημειώθηκαν ανησυχητικά βήματα προς τα πίσω σε ό,τι αφορά τη νέα χρήση και τα θύματα από νάρκες», δήλωσε ο Τζεφ Άμπραμσον, συντάκτης της έρευνας, η οποία διεξήχθη από τη Διεθνή Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Ναρκών.
Συνολικά 3.678 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από νάρκες τον προηγούμενο χρόνο, δηλαδή περίπου 10 την ημέρα.
Πρόκειται για αύξηση σε σχέση με το 2013, οπότε είχαν καταγραφεί 3.308 περιστατικά, αν και τα θύματα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το 1999, τη χρονιά που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Οτάβας για την απαγόρευση των ναρκών και οπότε καταγράφονταν περίπου 25 θύματα ημερησίως.
Παρ’ όλα αυτά ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων, η πλειονότητα των οποίων (80%) ήταν πολίτες, ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχει καταγραφεί, σημειώνεται στην έκθεση.
«Η χρήση ναρκών κατά προσωπικού από μη κυβερνητικές ένοπλες ομάδες στην Ουκρανία και την Υεμένη και η συνεχιζόμενη ευρεία χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», τόνισε ο Μαρκ Χίζναϊ, ερευνητής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Νέες νάρκες τοποθετήθηκαν μόνο σε πολύ λίγες χώρες, όμως παλαιότερες εξακολουθούν να υπάρχουν σε 57 κράτη. Η Μοζαμβίκη κηρύχθηκε ελεύθερη από νάρκες τον Σεπτέμβριο, η 28η χώρα που το κάνει από το 1999.
Τουλάχιστον 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχών όπου είχαν τοποθετηθεί νάρκες καθαρίστηκαν πέρυσι, τα περισσότερα από τα οποία στο Αφγανιστάν, στην Καμπότζη και στην Κροατία.
Πηγή real.gr