Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Άνοδος του κακόβουλου λογισμικού σε βάρος τραπεζικών λογαριασμών
Ταχεία άνοδος του mobile κακόβουλου λογισμικού, με στόχο χρηματοοικονομικά στοιχεία, διαπιστώνεται από τις αρχές του έτους, με τους εγκληματίες να τελειοποιούν τα μέσα των επιθέσεών τους.
Ταχεία άνοδος του mobile κακόβουλου λογισμικού, με στόχο χρηματοοικονομικά στοιχεία, διαπιστώνεται από τις αρχές του έτους, με τους εγκληματίες να τελειοποιούν τα μέσα των επιθέσεών τους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 1ο τρίμηνο του 2019 οι ερευνητές εντόπισαν 29.841 αρχεία τέτοιου είδους κακόβουλου λογισμικού, σε σύγκριση με 18.501 το 4ο τρίμηνο του 2018. Συνολικά, ανιχνεύτηκαν επιθέσεις σε περισσότερους από 300.000 χρήστες. Το 1ο τρίμηνο του 2019, η Kaspersky Lab ανίχνευσε περίπου 30.000 τροποποιήσεις διαφόρων οικογενειών banking Trojans, που προσπάθησαν να επιτεθούν σε 312.235 μοναδικούς χρήστες
Τα mobile banking Trojans είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους, ευέλικτους και επικίνδυνους τύπους κακόβουλου λογισμικού. Συνήθως, κλέβουν τα χρήματα απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς χρηστών mobile συσκευών, αλλά μερικές φορές το ενδιαφέρον τους στρέφεται στην κλοπή στοιχείων σύνδεσης. Το κακόβουλο λογισμικό, γενικά, μοιάζει με μια νόμιμη εφαρμογή, όπως μια τραπεζική εφαρμογή. Όταν ένα θύμα προσπαθεί να φτάσει στην πραγματική εφαρμογή της τράπεζας του, οι επιτιθέμενοι αποκτούν πρόσβαση και σε αυτό.
Επιπλέον, τα τραπεζικά Trojans αύξησαν το μερίδιο τους στο τοπίο των απειλών, όπως και τον αριθμό των διαφόρων δειγμάτων που εντοπίστηκαν. Το 4ο τρίμηνο του 2018, τα mobile banking Trojans αντιπροσώπευαν το 1,85% του συνόλου του κακόβουλου λογισμικού για φορητές συσκευές, ενώ το 1ο τρίμηνο του 2019, το μερίδιό τους ανήλθε στο 3,24%.
Νέες εκδόσεις
Όπως διαπιστώνει η έκθεση “IT threat evolution” της Kaspersky Lab για το 1ο τρίμηνο του 2019, ενώ οι χρήστες δέχτηκαν επίθεση από διάφορες οικογένειες mobile banking malware, μία ήταν ιδιαίτερα δραστήρια τη συγκεκριμένη περίοδο: μια νέα έκδοση του κακόβουλου λογισμικού Asacub αντιπροσώπευε το 58,4% του συνόλου των τραπεζικών Trojans, που επιτέθηκαν στους χρήστες. Το Asacub εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2015. Οι επιτιθέμενοι πέρασαν δύο χρόνια τελειοποιώντας το σχέδιο διανομής του και ως αποτέλεσμα το κακόβουλο λογισμικό έφτασε στο σημείο αιχμής του το 2018, όταν επιτέθηκε σε 13.000 χρήστες μέσα σε μία ημέρα.
Προστασία
Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τραπεζικά Trojans, συνιστάται στους χρήστες:
– Να εγκαθιστούν εφαρμογές μόνο από αξιόπιστες πηγές, ιδανικά από το επίσημο κατάστημα εφαρμογών.
– Να ελέγχουν τα δικαιώματα που ζητούνται από την εφαρμογή, εάν δεν αντιστοιχούν στην εργασία της εφαρμογής (π.χ. αν ζητά πρόσβαση στα μηνύματα και τις κλήσεις σας), αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας ύποπτης εφαρμογής.
– Να χρησιμοποιούν μια ισχυρή λύση ασφάλειας για την προστασία τους από κακόβουλο λογισμικό και τις ενέργειές του.
– Να μην κάνουν κλικ στα links σε spam email.
– Να μην εκτελούν τη διαδικασία rooting στη συσκευή που θα παρέχει στους ψηφιακούς εγκληματίες απεριόριστες δυνατότητες.
πηγή: sepe.gr