Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Άντεξαν τα ελληνικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών
Θετικά ανταποκρίθηκαν τα ελληνικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών στην κρίση της πανδημίας μέχρι σήμερα. Το ελληνικό Διαδίκτυο, παρά την αύξηση κατά τουλάχιστον 50%
Θετικά ανταποκρίθηκαν τα ελληνικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών στην κρίση της πανδημίας μέχρι σήμερα. Το ελληνικό Διαδίκτυο, παρά την αύξηση κατά τουλάχιστον 50% που σημειώθηκε στην τηλεπικοινωνιακή κίνηση, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία συμβούλων Tech4i2, παρουσίασε τη χαμηλότερη επιβράδυνση της ταχύτητας μεταξύ των διαδικτυακών υποδομών της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία συμβούλων Tech4i2, η κάμψη της ταχύτητας του Διαδικτύου στην Ευρώπη λόγω της κρίσης είναι της τάξης του 5% έως 7%. Τη χειρότερη επίδοση, σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων, είχε η Γερμανία η οποία παρουσίασε κάμψη της ταχύτητας κατά 26,7%.
Αντιθέτως, η χώρα μας παρουσίασε ίσως τη χαμηλότερη επιβράδυνση της ταχύτητας, μόλις 1,2%.
Αύξηση 50%
Η κίνηση του Διαδικτύου στην Ελλάδα, μετά την επιβολή των μέτρων περιορισμού της κίνησης, έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 50%. Σύμφωνα δε με στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η αύξηση είναι αντίστοιχη με εκείνη που παρατηρήθηκε στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Η μέτρηση της ταχύτητας του Διαδικτύου από την Tech4i2 γίνεται με την αποστολή ενός πακέτου πληροφορίας από έναν προορισμό σε έναν άλλο και αντιστρόφως. Για παράδειγμα, για να υπολογίσει την ταχύτητα του ελληνικού Διαδικτύου η εταιρεία μέτρησε τον χρόνο ενός πακέτου πληροφορίας με διαδρομή Αθήνα – Οσλο (περίπου 3.400 χλμ.). Ο χρόνος που χρειάστηκε να διανύσει το πακέτο την παραπάνω απόσταση την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου ήταν 0,2424 δευτερόλεπτα (242,4 millisecond), ενώ την Παρασκευή 27 Μαρτίου (ίδια ημέρα της εβδομάδας και ίδια ώρα) ο χρόνος αυτός ανήλθε σε 0,2453 δευτερόλεπτα.
Η Tech4i2 διαπίστωσε επίσης μεγάλες διαφορές στις ταχύτητες ανταπόκρισης των εφαρμογών. Η εταιρεία αναφέρει ότι τη μεγαλύτερη πτώση είχαν εφαρμογές όπως εκείνη της Amazon (-79%), του Facebook (-58%) και του Twitter (-43). Αντιθέτως, μικρότερη ήταν η πτώση υπηρεσιών όπως Netflix (-11%) και Skype (-5%). Πάντως, η κατάσταση άλλαξε σημαντικά τις επόμενες ημέρες, καθώς οι πάροχοι έλαβαν μέτρα περιορισμού της πτώσης της ταχύτητας στο Διαδίκτυο.