Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
«Ascos Case»: Ενα 100% χειροποίητο κουτί υπολογιστή
Το 2014, ο 15χρονος τότε μαθητής της τρίτης γυμνασίου Δημήτρης Χατζής είχε καταφέρει να στρέψει την προσοχή όλων πάνω στον οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων που κατασκεύασε συμμετέχοντας στο 5ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής.
Το 2014, ο 15χρονος τότε μαθητής της τρίτης γυμνασίου Δημήτρης Χατζής είχε καταφέρει να στρέψει την προσοχή όλων πάνω στον οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων που κατασκεύασε συμμετέχοντας στο 5ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής.
Έναν χρόνο αργότερα, στην επόμενη διοργάνωση, κέρδισε το πρώτο βραβείο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός ανθρωποειδούς ρομπότ, του «Troopy», γεγονός που τον κατέταξε αυτόματα σ’ έναν από τους λιγοστούς makers παγκοσμίως στην κατασκευή του ρομποτικού ανθρωποειδούς «InMoov».
Σήμερα, πέντε χρονιά μετά, ο Δημήτρης Χατζής ως φοιτητής πλέον στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου, έρχεται να παρουσιάσει ακόμη μια δημιουργική ιδέα, που ακούει στο όνομα «Ascos Case» και είναι ένα 100% χειροποίητο κουτί υπολογιστή με έμφαση στην πρωτότυπη σχεδίαση και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Το «Ascos Case» παρέχει χωρίς κανέναν περιορισμό τη λειτουργικότητα, τη συμβατότητα και την ευελιξία που έχει ένα βιομηχανοποιημένο κουτί PC ώστε να λειτουργεί άψογα. Ταυτόχρονα, όμως, έχει μια ιδιαίτερα κομψή εμφάνιση, προσφέροντας καλαισθησία στον χώρο εργασίας, είτε είναι στο σπίτι είτε στο γραφείο. Το πιο σημαντικό είναι, δε, πως ένα προς ένα, όλα τα κομμάτια του είναι κατασκευασμένα από το νεαρό φοιτητή με υλικά ιδιαίτερα φιλικά στο περιβάλλον. Πρόκειται για απόλυτα φυσικές ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιημένες πρώτες ύλες που μπορούν να ανακυκλωθούν ή να βιοδιασπασθούν.
Για την υλοποίηση της ιδέας και την κατασκευή του «Ascos Case», ο Δημήτρης Χατζής αξιοποίησε μια διεθνή διαδικτυακή πλατφόρμα (την kickstarter) που ύστερα από χρόνια επαναδραστηριοποιείται στην Ελλάδα δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να ανεβάσει (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις) μια καινοτόμα ιδέα με σκοπό την εύρεση χρηματοδότησης και εν τέλει την υλοποίησή της.
Αντλώντας έμπνευση από την ελληνική ιστορία και το περιβάλλον, ο Δημήτρης Χατζής, ο οποίος σπουδάζει ηλεκτρολόγος μηχανικός, χρησιμοποίησε την ιδέα του ασκού, του πήλινου δοχείου εστίασης που μετέφερε ένα πολύτιμο υλικό όπως το φαγητό χιλιάδες χρόνια πριν, για να φτιάξει τον δικό του σύγχρονο «ascos» που μεταφέρει τα πολύτιμα συστατικά στοιχεία που δίνουν ζωή σε ένα PC.
Η νέα καινοτόμα ιδέα του νεαρού φοιτητή, που δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει δυνατότητές του και να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία και δυνατότητα που του δίνεται, στόχο έχει να κάνει την καθημερινότητα όλων λίγο πιο όμορφη, ώστε ο χρόνος που περνούν οι χρήστες μπροστά στα PC τους να είναι πιο δημιουργικός και η τεχνολογία που χρησιμοποιούν περισσότερο φιλική στους ίδιους και το περιβάλλον.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ascos Case «γεννήθηκε» το 2016 στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε μια τεχνολογική έκθεση, προκειμένου να παρουσιάσει ένα 3D-printed ρομπότ φυσικών διαστάσεων. «Χρειαζόμουν έναν υπολογιστή, που θα συνόδευε το project μου, με λιτά χαρακτηριστικά και με μια πινελιά επιστημονικής φαντασίας. Το πρώτο lockdown της Άνοιξης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα έλεγα πως ήταν μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδος για μένα που μου έδωσε το έναυσμα, για την υλοποίηση αυτής της ιδέας», επισημαίνει.
Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως όλα τα μηχανήματα και οι 3D εκτυπωτές που απαιτούνται για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ξύλινου κουτιού του υπολογιστή επίσης έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά και μόνο από τον ίδιο. «Αφιέρωσα τους καλοκαιρινούς μήνες και μέχρι την περίοδο της εξεταστικής στη σχολή μου», σημειώνει, «στο να φτιάξω έναν δεύτερο, ακόμα πιο αξιόπιστο 3D-εκτυπωτή και απ’ αυτούς να δημιουργήσω δύο μεγάλες χειροποίητες CNC μηχανές, καθώς και να τελειοποιήσω τα σχέδια του “Ascos Case” που έπρεπε να είναι συμβατά, τόσο με τα παλιά όσο και με τα νέα προϊόντα τεχνολογίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που διατίθεται στην αγορά».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/tehnologia/ascos-case-ena-100-heiropoiito-koyti-ypologisti